Publicitate

■ moţiunea simplă iniţiată de liberali, „Lia Olguta Vasilescu - ministrul Minciunii şi al Injustiţiei Sociale“, a fost respinsă de deputaţi ■ un parlamentar a declarat că ministrul merită cartonaşul roşu pentru „faultul“ adus pieţei muncii şi brevetul pentru invenţia salariului negativ ■

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, depusă de 62 de deputaţi PNL, a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 96 de voturi „pentru“, 157 „împotrivă“ şi 16 abţineri. Era şi normal să se întîmple aşa, avînd în vedere că parlamentarii PSD şi ALDE sînt majoritari în forul menţionat. În motivarea moţiunii, PNL, care au fost susţinuţi de PMP şi USR, criticau Legea salarizării şi reclamau că mulţi bugetari au reduceri de salarii, unii chiar şi cu 40%. Liberalii mai arătau că se impune demiterea Liei Olguţa Vasilescu: „România a devenit singurul loc din lume în care un salariat în loc să primească salariu pentru munca prestată este dator angajatorului. Potrivit textului motiunii, românii au salarii mai mici sau, mai mult decît atît, trebuie să aducă bani de acasă la sfîrşitul unei luni de muncă: „Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scadea, ci vor creste, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte! Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei. Iniţiatorii moţiunii au mai afirmat că sînt şi români cărora salariile le-au crescut, dar aceia sînt parlamentarii şi miniştrii: Aţi anunţat creşteri, însa nu aţi spus că va creşte numărul românilor cu salarii mai mici! Sînt şi salarii care au crescut! Cele ale parlamentarilor şi ale miniştrilor! Explicaţi, doamna ministru, cum v-a scăzut salariul, pentru ca aşa aţi afirmat, în conditiile în care luaţi cu 1.000 de lei mai mult?”

Tupeul şi cinismul continuă

Unul dintre cei care au criticat-o public pe ministra Muncii a fost senatorul nemţean Eugen Ţapu, care înainte de depunearea moţiunii declara: „PSD şi Liviu Dragnea au minţit cu bună ştiinţă cînd au promis, în programul de guvernare, mărirea salariilor din sectorul public cu 25%. Fluturaşii de salariu pe care angajaţii îi primesc în această lună arată, negru pe alb, că salariile bugetarilor nu cresc, ba chiar ajung să scadă după aplicarea Legii salarizării unitare şi a transferului contribuţiilor sociale la angajat. Fără dubiu, este o ţeapă pe care PSD o dă românilor, după promisiunile fantasmagorice din campania electorală. În acest moment avem angajaţi pe aceeaşi funcţie, cu aceleaşi atribuţii, dar salarizare diferită în administraţia publică locală, încălcîndu-se astfel principiul «la muncă egală, plată egală». PSD a promis în campanie majorări salariale de 25% şi a cîştigat votul cetăţenilor. Alegătorii care au învestit PSD cu încredere, astăzi au fost amăgiţi, nu doar că nu au loc majorări de salarii, dar sînt foarte multe situaţii în care este vorba de tăieri certe ale acestora. PNL nu a cîştigat alegerile pentru că nu a intrat în concurenţă cu PSD în promisiuni fantasmagorice. Şi pentru că tupeul şi cinismul continuă, ministrul Olguţa Vasilescu a ameninţat sectorul privat cu intervenţia unor echipe mixte, de la direcţiile teritoriale de muncă şi sindicate, care vor controla firmele care nu au mărit salariile. Asta ne aduce aminte de anii 1949-1962, din perioada cooperativizării. Partidul Naţional Liberal a luat decizia de a iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, care trebuie să plece cît mai repede din Guvern“.

România suferă de o boală incurabilă – fiscalitatea haotică cronică

La dezbaterea moţiunii, luni, 19, februarie, deputatul PNL Mara Calista a declarat că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, merită cartonaşul roşu pentru „faultul“ adus pieţei muncii şi un premiu pentru invenţia economică şi fiscală a anului 2017 – brevetul pentru invenţia salariului negativ: „În ultimul an de zile, vedem o Românie care suferă de o boală incurabilă, se numeşte fiscalitate haotică cronică. Doamna ministru, astăzi primiţi cartonaşul roşu! E simbolul sancţiunii pe care o meritaţi cu vîrf şi îndesat pentru proasta gestiune a ministerului, pentru faptul cu bunăştiinţă şi faultul adus pieţei muncii din România pentru toate categoriile socioprofesionale, pentru minciuna adresată cu nonşalanţă şi fără scrupule, pentru lipsa de capacitate de a repara inechităţile“. Tot luni, ministrul incriminat a luat cuvîntul în plen, menţionînd că moţiunea simplă nici măcar nu se bazează pe fapte reale, întrucît nu există statictici care să ateste că au scăzut două milioane de salarii, micşorări de lefuri fiind la Ministerului Agriculturii şi APIA. „Nu există nici o statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a două milioane de români. Este o cifră aberantă. (…) Dacă dau la o parte din această moţiune invectivele şi ciferele nereale, nu mai rămâne nimic“, a spus ministrul, precizînd că s-ar fi aşteptat ca PNL să vină cu soluţii. În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că, aritmetic, salariile nu au cum să scadă dacă angajatorul nu caută doar profitul, ci foloseşte aceiaşi bani, adică cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut pentru noul brut. Şi i-a înţepat pe liberali: „Oricum, ar trebui să vă hotărîţi ce vreţi. Pe de o parte îi plîngeţi în textul moţiunii pe angajatori că nu au bani pentru majorări salariale, de cealaltă parte îi plîngeţi pe angajaţi. Pentru PNL, eu cred că am raspuns la toate întrebarile, vorbiţi de scăderi de 40%, daţi-mi un singur exemplu, haideţi, fiţi curajoşi!“.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.