Contactează-ne

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Moment aniversar pentru sindicaliştii Sanitas

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Federaţia Sanitas a împlinit 30 de ani de activitate, avînd în prezent 120.000 membri ■ „Sîntem cea mai mare structură sindicală din România şi nu trebuie să dăm voie nimănui să ne dezbine!“, a transmis preşedintele Leonard Bărăscu ■ la prima ediţie a Galei Sanitas, sindicatul de la Spitalului Orăşenesc Sfîntul Dimitrie Tîrgu Neamţ a fost nominalizat la categoria „Cea mai activă organizaţie de bază Sanitas“ ■

Federaţia Sanitas din România a marcat, la începutul lunii februarie, împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea organizaţiei ce numără în prezent 120.000 de membri.

La Conferinţa Naţională Aniversară de la Bucureşti au luat parte reprezentanţii organizaţiilor judeţene din ţară, printre ei fiind şi Eva Ungureanu, preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Neamţ.

Lucrările au fost deschise de preşedintele Federaţiei, Leonard Bărăscu, apoi a fost difuzat un film ce a reunit cele mai reprezentative momente de pe parcursul celor trei decenii de luptă sindicală. Imaginile au fost privite cu emoţie de cei care au scris istoria Sanitas, foşti lideri de organizaţii sau simpli membri. Pentru colegii care au trecut între timp la cele veşnice s-a ţinut un moment de reculegere.

Preşedintele Bărăscu a vorbit, printre altele, despre atu-ul principal al organizaţiei. „Suntem vii în tot ceea ce înseamnă viaţa sindicală şi prezenţi acolo unde este nevoie. Suntem cea mai mare structură sindicală din România şi nu trebuie să dăm voie nimănui să ne dezbine!“, a conchis preşedintele Leonard Bărăscu. A oferit apoi invitaţilor plachete aniversare. Pe la microfon au trecut, rînd pe rînd, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai colegiilor profesionale din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, ai organizaţiilor sindicale interne şi internaţionale la care Federaţia Sanitas este afiliată.

Sorin Stan, primul preşedinte al Federaţiei Sanitas avea să povestească cum s-au petrecut lucrurile în urmă cu trei decenii, precizînd că media de vîrstă a celor angrenaţi era sub 35 de ani. A „dezvăluit“ şi secretul continuităţii Sanitas. „În timp de Ministerul Sănătăţii a avut în 30 de ani 27 de miniştri, noi am avut doar trai preşedinţi”, a spus Sorin Stan.

Cu prilejul conferinţei aniversare, s-a lansat imnul Sanitas şi a avut loc un spectacol susţinut de copiii talentaţi ai membrilor de sindicat. În aceeaşi zi s-a desfăşurat şi prima ediţie a Galei Sanitas. Potrivit iniţiatorilor, proiectul are ca misiune recunoaşterea tuturor iniţiativelor luate de membrii Federaţiei Sanitas din România pentru îmbunătăţirea activităţii sindicale şi promovarea drepturilor angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială.

Sindicatul Sanitas de la nivelul Spitalului Orăşenesc Sfîntul Dimitrie Tîrgu Neamţ a fost nominalizat la categoria „Cea mai activă organizaţie de bază Sanitas“, alături de de Sindicatul Sanitas din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Alte nominalizări s-au făcut la categoriile Cea mai activă organizaţie judeţeană Sanitas, Cel mai activ lider de organizaţie de bază Sanitas, Cel mai activ lider de organizaţie judeţeană Sanitas, Cel mai activ membru de sindicat Sanitas, Cel mai bun comunicator Sanitas.

La o altă categorie s-au acordat premii speciale pentru susţinătorii activităţii sindicale şi ai dialogului social, cu secţiuni pentru jurnalism de televiziune, de radio, presă scrisă şi online, agenţii de presă.

Alte distincţii au fost pentru Instituţia anului, Managerul Anului şi Personalitatea anului 2019 în susţinerea dialogului social. Sindicatul Sanitas Tîrgu Neamţ funcţionează ca persoană juridică din 1997 şi are sediul în incinta Spitalului Sfîntul Dimitrie. Organizaţia este coordonată, din 2013, de Eva Ungureanu, asistentă şefă în cadrul Secţiei Chirurgie.

Dintre cei aproximativ 400 de angajaţi ai spitalului, circa 300 sînt membri Sanitas, ei provenind atît din rîndul personalului mediu sanitar şi auxiliar, cît şi al medicilor şi personalului TESA.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit de pompierii nemţeni într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, vineri seara, 3 aprilie, în localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti.

“Prin apel la 112, în jurul orei 21.25, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Vădurele, comuna Cîndești. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri  cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea primului echipaj (redirecționat de la Borlești, unde încheiase o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație uscată) incendiul se manifesta generalizat”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ, în momentul declanşării intervenţiei. Cîteva zeci de minute mai tîrziu a fost anunţat faptul că incendiul a fost localizat, iar în locuinţă a fost găsită o persoană decedată.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Spălăm virusul de pe străzi sau “spălăm… bani”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Luare de poziţie cel puţin… surprinzătoare a MAI pe un subiect ce părea “tranşat”: şi anume că în perioada epidemiei este indicat să fie dezinfectate străzile. Cine dădea indicaţia, e mai puţin clar, ca multe alte lucruri în această perioadă de urgenţă, dar cert este că mulţi primari s-au conformat şi s-au apucat de spălat virusul de pe străzi. Cel puţin aceasta era explicaţia oficială. Mai mult, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, ridica în slăvi, deunăzi, pe primarul/primarii care deja spălau străzile şi îi trăgea, politic, de urechi pe cei care încă nu se apucaseră de acest lucru.Şi se bătea cu pumnul în piept că va spăla drumurile din judeţ.

Ei bine, pe 3 aprilie, reprezentanţii Ministerului de Interne dau următorul comunicat:“Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic. Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului. Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii”.

Se naşte firesc întrebarea: Cine are dreptate şi, pînă acum, am spălat virusul de pe străzi sau s-au “spălat… nişte bani? Care puteau fi folosiţi mult mai bine pentru dotarea spitalelor, de exemplu. Sperăm să ne răspundă cineva la această întrebare.

Citește știrea

Trending