Contactează-ne

Administrație

Tineri poliţişti trimişi dezbrăcaţi pe stradă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicatele din Poliţie au tras un semnal de alarmă, susţinînd că au fost trimişi în misiuni, fără echipament de iarnă, absolvenţi din acest an ai şcolilor de agenţi ■ conducerea Poliţiei Române dă asigurări că problema s-a rezolvat sau e în curs de rezolvare ■ totuşi, erau mari restanţe la unele articole ale ţinutei de iarnă ■

Pentru că au existat cazuri în care absolvenţii şcolilor de poliţie din promoţia acestui an nu aveau încă ţinută de iarnă completă şi au ieşit la intervenţii în haine de vară, Poliţia Română a venit cu un comunicat prin care dă asigurări că şi cele mai tinere cadre au sau vor avea echipament adecvat perioadei.

Printre cei care sesizat anomalia s-a aflat vicepreşedintele Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, de la Poliţia Roman, care, săptămîna trecută, declara că structura pe care o reprezintă a transmis un mesaj noului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Velea.

„La Neamţ, au ajuns 20 de agenţi în prima serie şi alţi 13 în cea de a doua serie. Şi de aceeastă dată s-a dovedit faptul că că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu e capabil să le ofere tinerilor poliţişti la început de carieră dotările necesare. Absolvenţii din luna octombrie nu au fost dotaţi din şcoala de agenţi cu uniformele de iarnă. La absolvirea şcolii era necesar să fie echipaţi cu tot ceea ce trebuie: uniforme, ţinută de vară şi de iarnă.

De la Inspectoratul Judeţean de Poliţie trebuiau să primească pistoale, bastoane, cătuşe şi tot ceea ce mai trebuie pentru îndeplinirea misiunilor specifice muncii de poliţie. Conducerea sindicatului nostru a făcut adresă către conducerea Inspectoratului Judeţen de Poliţie Neamţ, pentru a ne asigura că tinerii absolvenţi vor avea în dotare tot ceea ce trebuie. Am înţeles însă că le-au mai fost completate echipamentele şi la Neamţ, dar că s-au mai întîlnit şi alte disfuncţii, în sensul că unora nu li se potriveau ca mărime uniformele.

Am fost asiguraţi de domnul comisar Neculai Catană, care se află la conducerea Inspectoratului de Poliţie Neamţ, că în perioada imediat următoare va încerca să rezolve şi această problemă a dotării cu echipament“, declara Ioan Cănărău.

Acesta a mai afirmat că probleme sînt şi în ceea ce priveşte dotarea cu veste antiglonţ şi antiînjunghiere, ele fiind insuficiente, unul din patru poliţişti primind: „Partea cea mai proastă e legată de faptul că şi aceste echipamente primite sînt de foarte proastă calitate, lucru pe care l-am arătat în nenumărate rînduri miniştrilor“, a mai spus liderul de sindicat.

Ce spune conducerea Poliţiei Române

Despre situaţia expusă mai sus, comanda Poliţiei Române a trasmis un comunicat în care nu neagă problema, susţinînd că parte din cele sesizate s-au rezolvat, altele sînt pe cale de a fi soluţionate, dar mai rămîne o restanţă, care se referă la căciulile blănite.

„Urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind echiparea poliţiştilor din promoţiile şcolilor de agenţi de poliţie din anul 2019, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele: promoţiile de agenţi de poliţie din anul 2019 au fost constituite din 3.191 de absolvenţi: 1.594 în promoţia septembrie 2019 şi 1.597 în promoţia noiembrie.

Referitor la promoţia noiembrie 2019, aceasta este complet echipată. În ceea ce priveşte promoţia din septembrie 2019, poliţiştii în cauză beneficiază de o ţinută adaptată sezonului rece (şapca de stofă pentru iarnă, impermeabil de ploaie, scurtă exterioară de iarnă – complet modular, pulover, bluză matlasată cu mîneci detaşabile, bluzon interior, costum din stofă de iarnă, cămaşă bluză cu mînecă lungă, pantaloni din tercot de iarnă pentru bărbaţi, pantofi de iarnă, fular, ciorapi/dresuri)“, conform unui comunicat al Poliţiei Române.

Totuşi, în vederea completării ţinutei pentru promoţia din septembrie pentru sezonul rece, mai este necesară asigurarea cu 1.373 de scurte cu guler din blană naturală, 597 de pantaloni de tercot, 1.472 de perechi de ghete de iarnă şi 1.196 de căciuli din blană naturală. Aceste articole au fost contractate de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi urmau ca de la finele săptămînii trecute, de pe 13 decembrie 2019, să fie distribuite către unităţile la care au fost încadraţi absolvenţii promoţiei septembrie, cu excepţia a 721 de căciuli din blană naturală pentru bărbaţi întrucît, în prima parte a anului în curs, a fost anulată procedura de achiziţie a acestora, avînd în vedere cerinţele de modificare a modelului uniformei de serviciu a poliţiştilor.

„Pentru a asigura şi acest articol de echipament, Inspectoratul General va dispune toate măsurile pentru soluţionarea cu celeritate a situaţiei în cauză“, mai arată Poliţia Română. Această stare de fapt a fost generată de cerinţele de modificare a modelului uniformei de serviciu a poliţiştilor şi implicit a actelor normative ce reglementează asigurarea cu echipament a poliţiştilor şi standardele tehnice de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi de reglementările din domeniul achiziţiilor – termene, procedură, contestaţii.

„Referitor la dotarea poliţiştilor, facem precizarea că la nivelul structurilor teritoriale se află, în acest moment, 29.600 de spray iritant lacrimogen după ce, în luna noiembrie, au fost distribuite 7.800 de bucăţi structurilor care au solicitat, 30.000 de mijloace de imobilizare (cătuşe), 15.400 de tomfe şi 1.375 de bastoane telescopice. În acest sens, conducerea Poliţiei Române a dispus o analiză a tuturor bunurilor deţinute la nivelul structurilor teritoriale, pentru ca la intrarea în serviciu să nu existe situaţii cu poliţişti care să nu deţină astfel de mijloace de intervenţie“, se mai arată în acelaşi comunicat. Oficialii mai adaugă faptul că în ceea ce priveşte carburantul, la nivelul Poliţiei Române nu există probleme, toate unităţile avînd asigurat necesarul pentru misiunile specifice serviciului poliţienesc.

Actualitate

“Drumul cumătrului”, prefectul îl somează pe Arsene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ M-am săturat şi ne-am săturat domnule Arsene de vorbe multe şi fapte zero! Vă somez în al doisprezecelea ceas să daţi ordin cumătrului dumneavoastră să termine lucrările!”, spune George Lazăr

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, l-a somat pe preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, să dea ordin „cumătrului să termine lucrările” la DN 15 Bicaz – Poiana Largului, cel care ar fi trebuit terminat încă de anul trecut, dar nu e gata nici azi, provocând nemulţumiri majore în rândul populaţiei din zonă.

“Am efectuat recent o vizită cu domnul director Dan Pilă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi – pe DN15 Bicaz –  Poiana Largului – pentru a face o inspecţie în teren la lucrările care se efectuează pe acest sector de drum şi pentru a vedea stadiul acestora.

Am solicitat în mod expres ca lucrările să fie finalizate cât mai repede posibil pentru ca drumul să fi redat circulaţiei. Mă declar total nemulţumit faţă de stadiul lucrărilor, de numărul de utilaje şi de oameni, relativ mic, cu care firma contractantă constructuieşte pe acest sector de drum, care trebuia să îl fi finalizat de mai bine de 6 luni. Precizez faptul că Guvernul României, Ministerul Transporturilor si Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi au asigurat finanţarea totală pentru continuarea lucărilor şi finalizarea investiţiei.

Ţin să amintesc că această lucrare a fost dată cu încredinţare directă pentru suma de 80 milioane de euro fără TVA, iar contractul iniţial trebuia să fie finalizat cu recepţie a drumului în luna noiembrie 2019. Sunt întârzieri nepermise, iar afectaţi sunt mii de oameni din zona Valea Muntelui, 6 unităţi administrativ teritoriale şi sute de agenţi economici. Este de notorietate că firma care lucrează acest sector de drum aparţine cumătrului domnului Ionel Arsene, Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Nu vreau să mă gândesc că ar putea exista o presiune cu scop politic din partea acestuia faţă de cumătrul sau ca aceste lucrări să fie întârziate, pentru a insufla în mod mincinos o stare de spirit negativă în rândul cetăţenilor din zonă faţă de Guvernul României.

Aşa cum cealaltă societate contractantă, pe un sector din acest drum DN 15 a reuşit să finalizeze de mult lucrăcrile şi a montat inclusiv parapeţii de protecţie – mă refer la SC DANLIN SRL. Societatea cumătrului domnului Ionel Arsene nu a reuşit nici la acest moment să ajungă la un stadiu măcar apropiat de finalizare a drumului. Consider că este o lipsă de respect profundă faţă de miile de oameni din zonă, şi de aceea îi solicit, în mod ferm, domnului Ionel Arsene să mai lase discursurile politice şi să treacă la treabă! M-am săturat şi ne-am săturat domnule Arsene de vorbe multe şi fapte zero! Vă somez  în al doisprezecelea ceas să daţi ordin cumătrului dumneavoastră să termine lucrările!

Cred că o fi ocupat cumătrul dumneavoastră cu propaganda politică prin comunele din Neamţ şi cu negocierile electorale, împinse spre limita legii care nu vă onorează! De aceea, domnule Arsene, dacă tot filmaţi cu drone şi vă faceţi videoclipuri de campanie pe drumurile din judeţul Neamţ, rugaţi să filmeze şi DN15 Bicaz – Poiana Largului, pentru a vă face o imagine exactă despre respectul pe care îl oferiţi cetăţenilor din zonă”, a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Transport public modern, confortabil şi ecologic, cu fonduri europene”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un transport public modern, confortabil şi ecologic, aceasta este promisiunea pe care o face pietrenilor primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic.

Pentru ca acest deziderat să devină realitate au fost deja demarate proiecte cu fonduri europene. Modernizarea transportului public de persoane din municipiul Piatra-Neamţ se va realiza într-o viziune integrată, prin mai multe proiecte complementare care cuprind şi achiziţia a 41 de autobuze electrice, realizarea de staţii de încărcare electrice, modernizarea autobazei şi a infrastructurii rutiere.

Obiectivele principale urmărite prin implementarea proiectelor de modernizare a transportului public de persoane sunt stimularea utilizării mijloacelor de transport public în detrimentul maşinilor personale si reducerea emisiilor de CO2. În cele două proiecte care cuprind achiziţia a 41 de autobuze electrice municipalitatea pietreană este partener principal, consiliul judeţean este aplicantul, fiind proprietarul societăţii de transport public.

„Pentru proiectele privind modernizarea sistemului de transport public, deşi iniţial au fost pregătite de Primăria Piatra Neamţ, modificarea ghidului de finanţare a făcut ca aplicantul să fie Consiliul Judeţean Neamţ, în calitate sa de proprietar al societăţii de transport public local Troleibzul SA, iar Primăria Piatra Neamţ este partenerul principal. Prin cele două proiecte finanţate din fonduri nerambursabile vor fi achiziţionate un număr total de 41 de autobuze electrice care vor fi deservite de societatea Troleibuzul SA şi care vor putea opera doar pe teritoriul administrativ al municipiului Piatra Neamţ” a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Un alt proiect important este cel privind „Modernizarea staţiilor de aşteptare pentru transport public (TP)” care a intrat în implementare după ce, în luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie.

Proiectul are valoarea de 4.808.000 euro, contribuţia municipalităţii fiind de 2% şi presupune modernizarea a 80 de staţii de aşteptare pentru transportul public din Municipiul Piatra-Neamţ, dotarea lor cu panouri LED/LCD, cu panouri de afişaj informativ conectat la dispozitive montate pe mijloacele de transport în comun, ce vor prezenta timpul de sosire al mijlocului de transport, distanţe sau alte informaţii utile, echiparea cu panouri fotovoltaice astfel încât să poată fi independente energetic, cu dispozitive de conectare wireless.

De asemenea, ele vor deveni adevărate centre cu informaţii de interes public privind atracţiile turistice, evenimente socio-culturale şi sportive, harta oraşului şi informaţii utile despre vreme. În acest fel, staţiile de transport public inteligente vor permite călătorilor să planifice călătorii complete utilizând un transport de tip multimodal (autobuz, taxi sau bike sharing). Toate cele 80 de staţii vor fi monitorizate video în timp real. „Fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemâna autorităţilor locale pentru dezvoltarea comunităţilor şi, din acest motiv, ne-am bătut pentru fiecare euro nerambursabil care poate fi adus în investiţii în oraşul nostru. Prin implementarea proiectelor privind transportul public de persoane, pietrenii vor beneficia de transport modern şi confortabil, iar oraşul Piatra-Neamţ se va alinia unor importante oraşe europene care beneficiază de transport ecologic realizat cu autobuze electrice. Întreg pachetul de proiecte din acest segment al mobilităţii urbane reprezintă un pas important în implementarea conceptului de smart-city, va genera dezvoltare pentru oraşul nostru şi o creştere semnificativă a confortului şi calităţii vieţii pietrenilor” a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL la președinția CJ Neamț: „Guvernul PNL susține primăriile din Neamț care au obținut și rezultate notabile la accesarea fondurilor europene”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Avem respect pentru toți primarii, indiferent de culoarea politică”, a declarat Mugur Cozmanciuc

Dezvoltarea stă și în viziunea celui care se află la cârma unei comunități. Cei care au înțeles asta au în continuare parte de susținere din partea Guvernului. Comunitățile din județul Neamț au primit suma de 295.000 mii lei de la bugetul de stat. Asta arată că Executivul susține financiar implementarea proiectelor pentru comunitate, fără a se ține cont de culoarea politică.

Aș vrea să salut în mod special ideea colegilor mei din Guvern de a înțelege și a susține cu adevărat administrațiile din județul Neamț, dar cu sprijinirea în special a primarilor care au reușit să atragă fonduri europene, pentru a le oferi acestora suportul necesar să ducă mai departe proiectele de dezvoltare.

Nu cred că se va mai mira cineva să regăsească în rândul primarilor liberali din județul Neamț oameni care au pus pe primul loc interesul comunității și au dus la capăt proiecte concrete de îmbunătățire a vieții și a nivelului de trai. Asta ne arată, din nou, că ziua de 27 septembrie este punctul de cotitură în care nemțenii vor fi cei care vor decide cum să fie conduse comunitățile lor: spre dezvoltare sau stagnare. Ca viitor președinte al Consiliului Județean Neamț mă voi asigura că vom avea un parteneriat puternic între administrații locale și Guvern, pentru a primi suportul necesar să ne dezvoltăm. Voi avea respect față de toți primarii, indiferent de culoarea politică, importantă va fi deschiderea pentru dezvoltarea comunităților.

Guvernul a aprobat o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară (pe care îl are la dispoziție conform bugetului de stat pe anul 2020) pentru unele localități.

 

Pentru județul Neamț au fost alocate sumele următoare:

Județul NEAMȚ: Total 29500 mii lei

Municipiul PIATRA-NEAMȚ: 200 mii lei

Municipiul ROMAN: 900 mii lei

Orașul TÂRGU NEAMȚ: 500 mii lei

Orașul ROZNOV: 100 mii lei

Orașul BICAZ: 500 mii lei

Comuna AGAPIA: 250 mii lei

Comuna ALEXANDRU CEL BUN: 550 mii lei

Comuna BAHNA: 250 mii lei

Comuna BĂLȚĂTEȘTI: 550 mii lei

Comuna BÂRA: 250 mii lei

Comuna BÂRGUANI: 250 mii lei

Comuna BICAZ-CHEI: 550 mii lei

Comuna BICAZU ARDELEAN: 550 mii lei

Comuna BODEȘTI: 250 mii lei

Comuna BOGHICEA: 250 mii lei

Comuna BORCA: 300 mii lei

Comuna BORLEȘTI: 250  mii lei

Comuna BOTEȘTI: 250 mii lei

Comuna BOZIENI: 250 mii lei

Comuna BRUSTURI: 250 mii lei

Comuna CÂNDEȘTI: 250 mii lei

Comuna CEAHLĂU: 550 mii lei

Comuna CORDUN: 550 mii lei

Comuna COSTIȘA: 250 mii lei

Comuna CRĂCOANI: 250 mii lei

Comuna DĂMUC: 250 mii lei

Comuna DOBRENI: 250 mii lei

Comuna DOCHIA: 250 mii lei

Comuna DOLJEȘTI: 250 mii lei

Comuna DRAGOMIREȘTI: 400 mii lei

Comuna DRĂGĂNEȘTI: 550 mii lei

Comuna DULCEȘTI: 250 mii lei

Comuna DUMBRAVA ROȘIE: 550 mii lei

Comuna FARCAȘA: 550 mii lei

Comuna FĂUREI: 350 mii lei

Comuna GÂDINȚI: 250 mii lei

Comuna GÂRCINA: 50 mii lei

Comuna GHERĂEȘTI: 550 mii lei

Comuna GHINDĂOANI: 550 mii lei

Comuna GIROV: 250 mii lei

Comuna GRINȚIEȘ: 550 mii lei

Comuna GRUMZEȘTI: 250 mii lei

Comuna HANGU: 250 mii lei

Comuna HORIA: 550 mii lei

Comuna ICUȘEȘTI: 550 mii lei

Comuna ION CREANGĂ: 250 mii lei

Comuna MĂRGINENI: 250 mii lei

Comuna MOLDOVENI: 550 mii lei

Comuna NEGREȘTI: 250 mii lei

Comuna ONICENI: 250 mii lei

Comuna PĂSTRĂVENI: 250 mii lei

Comuna PÂNCEȘTI: 250 mii lei

Comuna PÂNGĂRAȚI: 550 mii lei

Comuna PETRICANI: 250 mii lei

Comuna PIATRA ȘOIMULUI: 250 mii lei

Comuna PIPIRIG: 250 mii lei

Comuna PODOLENI: 250 mii lei

Comuna POIANA TEIULUI: 250 mii lei

Comuna POIENARI: 250 mii lei

Comuna REDIU: 300 mii lei

Comuna RĂUCEȘTI: 550 mii lei

Comuna RĂZBOIENI: 250 mii lei

Comuna ROMÂNI: 250 mii lei

Comuna RUGINOASA: 550 mii lei

Comuna SAGNA: 250 mii lei

Comuna SĂBĂOANI: 250 mii lei

Comuna SĂVINEȘTI: 250 mii lei

Comuna SECUIENI: 550 mii lei

Comuna STĂNIȚA: 250 mii lei

Comuna ȘTEFAN CEL MARE: 550 mii lei

Comuna TARCĂU: 400 mii lei

Comuna TAȘCA: 400 mii lei

Comuna TAZLĂU: 550 mii lei

Comuna TĂMĂȘENI: 550 mii lei

Comuna TIMIȘEȘTI: 550 mii lei

Comuna TRIFEȘTI: 550 mii lei

Comuna TUPILAȚI: 250 mii lei

Comuna ȚIBUCANI: 550 mii lei

Comuna URECHENI: 250 mii lei

Comuna VALEA URSULUI: 300 mii lei

Comuna VĂLENI: 50 mii lei

Comuna VÂNĂTORI-NEAMȚ: 250 mii lei

Comuna ZĂNEȘTI: 250 mii lei

 

 

Biroul de Presă al PNL Neamț

Citește știrea

Trending