Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Teroristul jihadist, refuzat la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Cristian Bîrzu a cerut revizuirea sentinţei de 7 ani şi 6 luni într-un dosar de tentativă de omor, însă acţiunea a fost respinsă ■ el a atacat un tînăr cu cuţitul, totul plecînd de la faptul că prietena lui Bîrzu nu vroia să-l mai vadă ■ acesta a devenit „celebru“ cînd a fost încătuşat pentru acte de terorism şi trafic de migranţi ■

Cristian Bîrzu, de 40 de ani, din Roman, celebru după ce mascaţii l-au săltat pentru acte de terorism, nu a avut succes la instanţa care l-a trimis după gratii. El s-a adresat Tribunalului Neamţ cu o cerere de revizuire în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, însă acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă. Sentinţa nu este definitivă. Fapta de atentat la viaţă este mai veche, de pe 21 februarie 2013. Atunci, inculpatul a mers în zona din Roman unde locuia partea vătămată şi cînd cel căutat a coborît din bloc, l-a urmărit pînă într-un loc mai ferit şi l-a lovit în zona gîtului cu un obiect ascuţit. A fugit ulterior, iar victima, sîngerînd abundent, a chemat un taxi şi s-a prezentat la Spitalul Roman, fiind imediat dus în sala de operaţie. Medicii au stabilit că a suferit o plagă profundă, cu secţiune de muşchi şi sîngerare masivă. Pentru vindecare a avut nevoie de 14 -15 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa victimei. Totuşi, procurorii au apreciat că leziunea a fost la cîţiva milimetri de vase importante de sînge, astfel că au încadrat fapta ca tentativă de omor. Cercetările au stabilit faptul că totul a pornit de la prietena lui Bîrzu, care nu mai voia să se vadă cu acesta. În schimb, petrecea mult timp cu prietena victimei, iar inculpatul a considerat că tînăra şi partea vătămată au influenţat fosta prietenă pentru a nu se mai vedea cu el. La audierile în faţa procurorului, Bîrzu a recunoscut acuzele aduse, dar a menţionat că a vrut să lovească victima cu pumnul, iar în mînă avea şi cheile şi cel mai probabil l-a rănit cu cea de la maşină. S-a mai dispus o nouă expertiză medico-legală, stabilindu- se că în nici un caz leziunea nu a fost produsă de chei, ci de un obiect ascuţit înţepător, iar lovitura a fost de mare intensitate. Victima a apreciat că în momentul atacului, inculpatul avea în mînă un cuţit tip briceag. După agresiune, Bîrzu ar fi sunat un amic căruia i-a relatat că a înjunghiat victima. Aceasta din urmă nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Islamism din puşcărie

Pe 12 septembrie 2017, Bîrzu a ajuns după gratii alături de trei complici vasluieni. Forţele de ordine au reuşit să destructureze în acest fel o organizaţie care intenţiona punerea în scenă a unor atentate cu bombă împotriva trupelor speciale ale MAI. Mai exact, Bîrzu se lăudase că face o bombă şi-i va pulveriza pe cei care vor veni să-l încarcereze, gîndindu-se probabil că nu mai are mult pînă ce ajunge la închisoare pentru tentativa de omor. El a mai fost acuzat şi că se ocupa de procurarea de documente româneşti false pentru cetăţeni străini, de religie islamică. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în România şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale MAI care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflîndu-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, conform DIICOT. În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai multi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarîndu-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar în dosarul atentatului la viaţă, Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România pentru a se deplasa în Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria. El şi-a mai exprimat dorinţa de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate. Inculpatul a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, ceea ce s-a şi întîmplat. În afară de închisoarea din Germania, Bîrzu a mai fost condamnat de Tribunalul Neamţ la 7 ani de detenţie pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tîlhărie şi viol, pentru fapte din anul 2005.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending