Publicitate

■ Cristian Bîrzu a cerut revizuirea sentinţei de 7 ani şi 6 luni într-un dosar de tentativă de omor, însă acţiunea a fost respinsă ■ el a atacat un tînăr cu cuţitul, totul plecînd de la faptul că prietena lui Bîrzu nu vroia să-l mai vadă ■ acesta a devenit „celebru“ cînd a fost încătuşat pentru acte de terorism şi trafic de migranţi ■

Cristian Bîrzu, de 40 de ani, din Roman, celebru după ce mascaţii l-au săltat pentru acte de terorism, nu a avut succes la instanţa care l-a trimis după gratii. El s-a adresat Tribunalului Neamţ cu o cerere de revizuire în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, însă acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă. Sentinţa nu este definitivă. Fapta de atentat la viaţă este mai veche, de pe 21 februarie 2013. Atunci, inculpatul a mers în zona din Roman unde locuia partea vătămată şi cînd cel căutat a coborît din bloc, l-a urmărit pînă într-un loc mai ferit şi l-a lovit în zona gîtului cu un obiect ascuţit. A fugit ulterior, iar victima, sîngerînd abundent, a chemat un taxi şi s-a prezentat la Spitalul Roman, fiind imediat dus în sala de operaţie. Medicii au stabilit că a suferit o plagă profundă, cu secţiune de muşchi şi sîngerare masivă. Pentru vindecare a avut nevoie de 14 -15 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa victimei. Totuşi, procurorii au apreciat că leziunea a fost la cîţiva milimetri de vase importante de sînge, astfel că au încadrat fapta ca tentativă de omor. Cercetările au stabilit faptul că totul a pornit de la prietena lui Bîrzu, care nu mai voia să se vadă cu acesta. În schimb, petrecea mult timp cu prietena victimei, iar inculpatul a considerat că tînăra şi partea vătămată au influenţat fosta prietenă pentru a nu se mai vedea cu el. La audierile în faţa procurorului, Bîrzu a recunoscut acuzele aduse, dar a menţionat că a vrut să lovească victima cu pumnul, iar în mînă avea şi cheile şi cel mai probabil l-a rănit cu cea de la maşină. S-a mai dispus o nouă expertiză medico-legală, stabilindu- se că în nici un caz leziunea nu a fost produsă de chei, ci de un obiect ascuţit înţepător, iar lovitura a fost de mare intensitate. Victima a apreciat că în momentul atacului, inculpatul avea în mînă un cuţit tip briceag. După agresiune, Bîrzu ar fi sunat un amic căruia i-a relatat că a înjunghiat victima. Aceasta din urmă nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Islamism din puşcărie

Pe 12 septembrie 2017, Bîrzu a ajuns după gratii alături de trei complici vasluieni. Forţele de ordine au reuşit să destructureze în acest fel o organizaţie care intenţiona punerea în scenă a unor atentate cu bombă împotriva trupelor speciale ale MAI. Mai exact, Bîrzu se lăudase că face o bombă şi-i va pulveriza pe cei care vor veni să-l încarcereze, gîndindu-se probabil că nu mai are mult pînă ce ajunge la închisoare pentru tentativa de omor. El a mai fost acuzat şi că se ocupa de procurarea de documente româneşti false pentru cetăţeni străini, de religie islamică. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în România şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale MAI care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflîndu-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, conform DIICOT. În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai multi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarîndu-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar în dosarul atentatului la viaţă, Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România pentru a se deplasa în Germania, de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria. El şi-a mai exprimat dorinţa de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate. Inculpatul a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, ceea ce s-a şi întîmplat. În afară de închisoarea din Germania, Bîrzu a mai fost condamnat de Tribunalul Neamţ la 7 ani de detenţie pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tîlhărie şi viol, pentru fapte din anul 2005.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.