Publicitate

■ Cristian Bîrzu, care e acuzat de acte de terorism şi trafic de migranţi, încearcă să devină arestat casnic ■ toate demersurile au fost sortite eşecului ■ chiar dacă ar obţine această măsură, nu ar fi eliberat ■ între timp a fost condamnat definitiv la peste 7 ani de închisoare în alt dosar ■

Cristian Bîrzu, de 40 de ani, din Roman, devenit celebru în septembrie anul trecut după ce mascaţii l-au săltat pentru acte de terorism, tot încearcă să schimbe arestul preventiv pe arestul la domiciliu. De fiecare dată, magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi îi resping acţiunile ca nefondate şi-l păstrează după gratii. Cu toate acestea, el perseverează şi depune la instanţă cereri după cereri. Ultima dată judecătorii i-au prelungit detenţia pînă la data de 19 februarie, iar pe 2 februarie Bîrzu a mai depus o cerere similară. Chiar dacă i-ar îndupleca pe magistraţi, el tot nu s-ar putea întoarce acasă pentru că la scurt timp după ce a fost încarcerat în această cauză, a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru o tentativă de omor petrecută pe 21 februarie 2013. Atunci a lovit un bărbat în zona gîtului cu un obiect ascuţit, a abandonat victima în stradă şi a plecat. Medicii au stabilit că a suferit o plagă profundă, cu secţiune de muşchi şi sîngerare masivă. Cercetările efectuate au stabilit că totul a pornit de la prietena lui Bîrzu, care nu mai voia să se vadă cu acesta. În schimb, petrecea mult timp cu prietena victimei, iar inculpatul a considerat că tînăra şi partea vătămată au influenţat fosta prietenă pentru a nu se mai vedea cu el. A fost judecat în libertate de care s-a bucurat pînă la jumătatea lui septembrie 2016 cînd a fost încarcerat pentru terorism, trafic de migranţi, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în România şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale MAI care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflîndu-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, conform DIICOT. În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarîndu-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. El şi-a mai exprimat dorinţa de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate. A obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, ceea ce s-a şi întîmplat.

loading...

1 COMENTARIU

  1. Pe langa faptul ca ii va sta bine vreo 10 ani de munca silnica ( ma gandesc la reintroducerea pedepsei cu munca silnica in ocnele de sare – e aer bun acolo, nu? ) trebuie sa i se rada barba aceia inestetica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.