Contactează-ne

Prima pagină

Talibanizarea României

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două episoade. Primul: 2019. România, Timişoara. Premierul demis, Viorica Dăncilă, aşteptată cu o găleată cu pietre şi cu huiduieli. Al doilea, povestit de profesorul Mihai Mancaş: Perioada ante-comunistă, într-un sătuc din Neamţ. Doi candidaţi, de la partide adversare, coboară din aceeaşi şaretă şi vorbesc fiecare cu oamenii pentru a obţine voturi. Urcă apoi în aceeaşi şaretă şi pleacă spre un alt sătuc. De la bun început vreau să precizez că nu interesează oamenii politici sau partidele. Am ajuns să îi detest în mod egal pe majoritatea. Ce contează este că, în anii care au trecut, s-a produs o ruptură. La nivel de civilizaţie. Episodul povestit de profesorul Mancaş este clar imposibil de repetat în zilele noastre. De ce? Pentru că am fost educaţi să urîm. Să ne urîm între noi. Cel puţin în ceea ce înseamnă politica, dar cred că şi în multe alte domenii, sîntem mai talibani decît talibanii. Ni s-a format reflexul de a pune mîna pe pietre atunci cînd în faţa noastră apare o persoană cu altă convingere politică. Să aruncăm cu pietre cu feţe schimonosite de ură. Nu doar în politicieni, ci şi unii în alţii. „Dialogăm“, dacă nu cu pietre, atunci cu parul. Un politician ce se visează zilele acestea premier a făcut apologia datului cu parul într- un mod cît se poate de public. Şi era chiar încîntat de „deşteptăciunea“ lui. Poate să pară un lucru minor. Dar totuşi de unde a apărut atîta ură? Şi unde şi la ce va duce atît ură? Nu vreau să risc un răspuns din punct de vedere sociologic. Nici nu cred că m-aş pricepe. Însă îmi este extrem de evident cine are de cîştigat din atîta ură. Politicienii, în primul rînd. Îşi pun locotenenţii, „(de)formatori“ de opinie, să ne dea subiecte pe marginea cărora noi să ne încăierăm. Ne dau pietre şi ne dau parii. Se dau apoi în spate şi ne lasă să ne spargem capetele. Cu capul spart şi plin de ură nu mai ai timp să le ceri politicienilor să… fie gospodari de exemplu. Nu îi mai iei la întrebări de ce nu avem autostrăzi, de ce nu avem şcoli, de ce nu avem spitale, de ce… nu avem mai nimic din ce înseamnă minimă civilizaţie şi ar trebui să ne fie oferit de politicienii cărora le-am delegat dreptul de a gospodări această ţară pe perioada mandatului. Se spune că de-a lungul istoriei politicienii au adaptat reţeta consacrată a succesului în a dirija gloata, „pîine şi circ“, în sensul că în perioadele în care pîinea era mai puţină au crescut proporţia de circ. La un moment dat, în România, am avut chiar impresia că era doar circ, fără pîine. Însă în acest moment bîntuie o altă impresie: că în loc să fim trimişi la circ, am fost aruncaţi în arenă. Dar nu să ne sfîşie leii. Ci să ne sfîşiem între noi. Fără pîine. Acum depinde de fiecare dintre noi dacă vrem în aceeaşi arenă sau în aceeaşi şaretă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamț: Căprioară omorîtă de un microbuz care ducea copiii la școală

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un microbuz care ducea copiii la școală, marți dimineață, 19 noiembrie, a lovit în plin o căprioară în comuna Borca.

„Un echipaj de pompieri de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului a fost la o misiune de degajare a unei căprioare lovite de un microbuz.

În microbuz erau copii care se deplasau spre școală. Nu au fost victime în rândul pasagerilor. Căprioara era decedată

Pompierii au îndepărtat caprioara de pe partea carosabilă și au spălat șoseaua. Circulația era blocată pe un sens.

Instituțiile competente în gestionarea unor astfel de situații de urgență au fost anunțate și s-au deplasat la fața locului.

La fața locului au fost organele de Poliție, un echipaj ISU și SVSU. Au fost anunțați reprezentanții Romsilva și Gărzii Forestiere. Căprioara a fost ridicată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Prima pagină

Neamţ: Se zburleşte vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ va mai fi timp frumos pînă pe 20 noiembrie, apoi se răceşte accentuat ■ pînă la finalul săptămînii vor fi valori termice diurne de 1 grad şi nocturne de -1 grad ■ sînt aşteptate şi ceva ploi, mai însemnate cantitativ ■

Meteorologii dau asigurări că timpul bun mai ţine doar pînă la jumătatea săptămînii, urmînd ca de pe 21 noiembrie să se răcească accentuat. Scad dramatic valorile termice diurne, iar cele nocturne vor fi negative. Îşi fac apariţia şi precipitaţiile, dar se pare că, deocamdată, nu avem parte de ninsori. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 18 noiembrie – 1 decembrie 2019, pentru regiunea Moldova. „În intervalul 18 – 20 noiembrie se vor înregistra temperaturi maxime mai ridicate decît cele specific perioadei, între 12 şi 15 grade, în medie. Apoi este estimată o răcie accentuată a vremii spre 1 – 2 grade. După data de 23 noiembrie, uşor şi treptat, temperaturile diurne vor creşte, astfel că, pînă spre sfîrşitul celei de-a doua săptămîni de prognoză, se vor atinge în medie 7 – 8 grade, la scară regională. Minimele se vor menţine ridicate în primele trei zile de prognoză, cînd se vor înregistra în medie în jur de 9 grade, pentru ca ulterior o răcire semnificativă a vremii să determine valori în jurul a -3 grade, în medie, în data de 23 noiembrie. Pînă în ultima zi a intervalului, minimele vor creşte treptat, spre 2-3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în intervalul 18-22 noiembrie, apoi va creşte din nou începînd cu data de 25 noiembrie“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Singura zi frumoasă, cu soare, de săptămîna aceasta mai este doar cea de azi, 19 noiembrie. Va fi deosebit de cald pentru finele celei de-a doua decade a lui Brumar, iar la amiază se vor înregistra 13 grade. Peste noapte minima rămîne staţionară la 9 grade. Cu începere de miercuri, 20 noiembrie, se strică vremea, norii se adună în zona noastră şi nu mai pleacă pînă la final de săptămînă. Sînt anunţate şi ceva precipitaţii, ploi slabe cantitativ, iar maxima coboară la 10 grade. regimul termic nocturn este comparabil cu cel diurn şi minima se opreşte la 9 grade, pe fondul unui cer acopreit cu ploaie. Joi, 21 noiembrie, ar putea veni ceva ploi mai însemnate cantitativ. Schimbarea constă în aceea că valorile termice continuă să intre la apă. Aşa se face că în cel mai cald moment al zilei în zona noastră nu vor fi decît vreo 6 grade, în timp ce valorile termice nocturne coboară la 4 grade. Continuă să plouă şi peste noapte. cea mai rece zi din acest sezon pare a fi cea de vineri, 22 noiembrie, cînd nu mai plouă, cerul rămîne acoperit, iar maxima zilei e aproape de pragul îngheţului, 1 grad, iar noaptea aduce 0 grade. Rece va fi şi sîmbătă 23 noiembrie, cînd nu plouă dar cerul rămîne acoperit, maxima nu trece de 3 grade, iar minima nocturnă ajunge la valori negative, -1 grad.

Citește știrea

Administrație

Neamţ: Seceta duce la furnizarea de apă cu presiune scăzută

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ compania ApaServ a anunţat prelungirea programului de furnizare a apei cu presiune scăzută ■ sînt vizate oraşele Tîrgu Neamţ şi Roman ■ la fel vor sta lucrurile în comunele Vînători Neamţ, Agapia şi Bălţăteşti, tot din caza scăderii nivelului hidrostatic din puţuri ■

Compania ApaServ a anunţat faptul că, din cauza scăderii nivelului hidrostatic în puţuri, pe fondul secetei prelungite, este obligată să instituie un program de furnizare a apei cu presiune scăzută în mai multe localităţi din judeţ. În municipiul Roman, apa va fi furnizată cu presiune scăzută între ora 23.00 – 04.00, începînd de pe 17 şi pînă pe 22 noiembrie. „Pentru informaţii suplimentare, beneficiarii noştri pot suna la Dispeceratul ApaServ care funcţionează non-stop, la numărul de telefon 0233/233340, sau pot accesa site-ul companiei www.apaserv.eu. Va mulţumim pentru înţelegere!“, se spune în comunicatul afişat pe site-ul ApaServ. O astfel de măsură a fost luată de companie, din acelaşi motiv şi la începutul lunii octombrie, precum şi în ultimele două săptămâni, pentru oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului. Cu presiune scăzută este furnizată apa în perioada 17 noiembrie -22 noiembrie 2019 şi în oraşul Tîrgu Neamţ, la Vînători Neamţ, Agapia şi Bălţăteşti, tot din caza scăderii nivelului hidrostatic din puţuri, ajungîndu-se în aceste localităţi la sistarea totată a acesteia, începînd cu data de 17 noiembrie, pînă în data de 22 noiembrie 2019, la ora 12.00. Un alt anunţ este adresat beneficiarilor serviciilor ApaServ din cartierul Humuleştii Noi, din Tîrgu Neamţ, unde utilitatea va fi furnizată cu presiune scăzută între ora 23.00 şi 07.00, începînd cu data de 17 noiembrie şi pînă pe 22. Un alt anunţ al comaniei se referea la prelungirea sistării apei potabile în satul Scăricica, comuna Alexandru cel Bun, din cauza complexităţii unor lucrări de remediere a unei avarii, apa fiind întreruptă şi pe parcursul zilei de ieri, 18 noiembrie, pînă la ora 20.00. Şi săptămîna trecută, pe 13 noiembrie, începînd cu ora 04.00, parte din locuitorii municipiului Piatra Neamţ şi cei din trei comune Gîrcina, Girov şi Dochia au rămas fără apă. În municipiul reşedinţă de judeţ s-a sistat furnizarea în vederea realizării unor lucrări la magistrala de aducţiune. În comunicatul companiei se specifica faptul că se va furniza apă potabilă cu presiune redusă, ajungînd la oprire totală în comunele Gîrcina, Girov şi Dochia, precum şi în Piatra Neamţ, cu excepţia Spitalului Judeţean, a cartierelor Mărăţei, Gara Veche, 1 Mai, Speranţa şi a localităţilor Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Alexandru cel Bun.

Citește știrea

Trending