Contactează-ne

Actualitate

Superstiţii de Sfîntul Andrei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Sfîntul Andrei, ocrotitorul României, a creat în popor o serie de ritualuri care se păstrează ■ sosirea sfîntului în Dacia a însemnat acceptarea creştinismului pe aceste meleaguri ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfîntul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit Cel dintîi chemat, întrucît a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind Sărbătoare Bisericească Naţională. Această zi marchează debutul sezonului Sărbătorilor de Iarnă, care vor continua cu Sfîntul Nicolae, pe 6 decembrie şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie. Sărbătoarea sfîntului al cărui nume derivă din cuvîntul grecesc Andreas, care înseamnă viteaz sau bărbătesc), este menţionată în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. La sosirea Sfîntului Andrei în Dacia, strămoşii noştri au acceptat creştinismul, însă n-au renunţat total la vechile credinţe şi ritualuri, iar sărbătoarea a ţesut în ani adevărate legende, legate de spirite şi duhuri malefice. Noaptea de Sfîntul Andrei este o noapte ambivalentă. Pe de o parte, este una cum nu se poate mai potrivită pentru vrăji şi farmece, fetele crezînd că acum au şansa să-şi cunoască iubitul sau ursitul. Însă, pe de altă parte, există credinţa că este momentul pentru a se lua măsuri de apărare împotriva duhurilor rele. Se spune că în această noapte hotarul dintre real şi ireal dispare, iar strigoii vin să fure mana vacilor, minţile oamenilor şi rodul livezilor. Strigoii sînt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărîmul de dincolo. În această noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducînd calamităţi, boli şi nefericire. În aceste condiţii, usturoiul este folosit întru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atîrnau cununi împletite de usturoi. Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pîine împrăştiate în curte, pentru ca duhurile să nu intre în casă după mîncare şi candele aprinse lîngă icoane. O alt superstiţie spune că oamenii nu trebuie să muncească în gospodărie pentru ca sălbăticiunile să nu-i atace vitele. Acestea pot fi protejate cu ajutorul unor cruci confecţionate din ceară de albine, li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă. Sînt însă situaţii cînd strigoii refuză să se mai întoarcă dincolo, după ce îşi vizitează rudele, la marile sărbători. Alături de ei există şi strigoii vii sau oamenii strigoi. În noaptea menţionată, strigoii vin, se ung cu untură pe tălpi şi ies prin horn, pentru lupta cu strigoii morţi. A doua zi, pot fi recunoscuţi după zgîrieturile de pe faţă. În cazul în care n-au cu cine se război, merg pe la casele oamenilor.

Moroi şi pricolici

Moroii sînt confundaţi cu strigoii, însă ei fie se nasc ca atare, fie sînt oameni care, pedepsiţi pentru faptele lor, devin după moarte suflete rătăcitoare. Mai circulă legende că moroii ar fi copii morţi şi nebotezaţi. Consideraţi foarte periculoşi, moroii sînt asimilaţi în unele regiuni vampirilor, deoarece se afirmă că ar suge sîngele şi laptele vitelor. Cu titlu de moştenire a unor ritualuri străvechi, geto- dacice, de ziua Sfîntului Andrei se mai celebrează şi Anul Nou al dacilor. Cunoscut fiind cultul dacic al lupului, această zi mai este numită şi Ziua lupului. Se spune că pe 30 noiembrie, el devine mai sprinten şi poate să întoarcă gîtul ţeapăn, ceea ce face ca nimeni şi nimic să nu îi scape. El devine primejdios pentru vite, dar şi pentru oamenii care se încumetă la drum. Strîns legat de superstiţiile care privesc lupul este şi pricoliciul. În mitologia românească, el este reprezentat ca un om cu coadă, născut dintr-o împreunare incestuoasă, pipernicit, neastîmpărat, rapid în mişcări. Pricolici pot deveni şi oamenii care au suferit blesteme şi vrăji. În asemenea situaţii, transformarea nu este definitivă, ci are loc doar pe durate determinate, cu reveniri periodice la condiţia de om. În ceea ce priveşte pricolicii, ei ar avea capacitatea de a se metamorfoza în lup sau cîine, dîndu-se de trei ori peste cap. În noaptea Sfîntului Andrei se poate prevedea cît de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc pînă la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grîu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod pînă la Crăciun – cele stricate sînt semn de lună ploioasă, cele încolţite sînt semn de bogăţie. Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încît chipul acestuia să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica“, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă neîncepută, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumînare în mînă. Paradoxal, în această noapte, se poate apela la duhurile rele pentru a afla identitatea unor hoţi sau criminali sau locul unde s-au pierdut lucruri ori oameni. Condiţiile meteo din noaptea Sfîntului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea dacă afară este senin şi cald. Dacă cerul e întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie e semn de iarnă cu troiene mari.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Cald pînă spre Ajun de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în următoarele cîteva zile se răceşte şi vin ploi slabe ■ mai apoi se încălzeşte pînă spre 9 grade ■ minimele nocturne vor fi pozitive ■

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Meteorologii au emis prognoza pentru intervalul viitor, fiind probabil ca în următoarele zile să se mai răcească puţin şi vin ceva ploi slabe cantitativ.

Apoi se încălzeşte şi valorile termice diurne urcă la 9 grade. Aşa prevede evoluţia valorilor termice şi a temperaturilor pînă foarte aproape de Ajunul Crăciunului, la data de 22 decembrie, pentru Moldova.

„În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa uşor peste cele specifice lunii decembrie. Maximele se vor situa în medie între 3 şi 7 grade, posibil mai ridicate în perioada 16 – 20 decembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în jurul pragului de îngheţ la începutul intervalului, apoi acestea vor deveni uşor pozitive, astfel că în ansamblu media minimelor va fi de -2 – 2 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii menţinîndu-se în general redusă, cu excepţia perioadei 13 – 15 decembrie“, conform ANM. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pe fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Pe 10 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, pe crestele montane era -1 grad, iar la Roman era mai frig decît pe Toaca,  -2 grade. Temperatura resimţită nu suferise modificări la Tîrg, însă la Piatra Neamţ se resimţeau 3 grade, pe munte erau -2 grade, iar cel mai frig era la Roman iar cei care au ieşit din casă au resimţit -5 grade.

Pe 11 decembrie, va fi mai rece decît în intervalul precedent şi chiar dacă meteorologii promit soare la amiază nu vor fi mai mult de 3 grade în reşedinţa de judeţ. Noaptea aduce cer variabil şi o minimă de 1 grad. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de joi, 12 decembrie, cînd cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii.

Valorile termice diurne nu mai trec de 2 grade, iar după lăsarea întunericului se vor înregistra 0 grade. Vineri, 13 decembrie cerul va fi acoperit şi se vor înregistra ploi slabe din punct de vedere cantitativ la o maximă diurnă de 5 grade şi o minimă nocturnă în creştere la 1 grad, cu plus.

Se anunţă ploi slabe şi sîmbătă, 14 decembrie, dar se face mai bine şi mercurul din termometre saltă ziua la 6 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. De duminică, 15 decembrie reapare soarele, începe să se încălzească, iar pînă la mijlocul săptămînii viitoare se ajunge la temperaturi diurne de 9 grade Celsius.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

UPDATE Neamţ: Accident grav la Girov. Maşină răsturnată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un accident rutier în urma căruia un autoturism s-a răsturnat într-un şanţ a avut loc, în urmă cu puţin timp, marţi, 10 decembrie, la Girov. Din informaţiile oferite de martorii oculari, în accident au fost implicate două autoturisme şi, după cum se poate vedea şi din imagini, unul dintre acestea a ajuns în şanţ, răsturnat pe cupolă.

Vom reveni.

 

 

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii IPJ Neamţ, accidentul de la Girov s-a produs din cauza unui şofer de 64 de ani din Piatra Neamţ, care se face vinovat de neacordare de prioritate. Acesta se deplasa pe DC 44, dinspre Gura Văii şi, ajuns la intersecţia cu DN 15 D, nu a acordat prioritate unui autoturism condus de o femeie de 50 de ani, care se angajase, regulamentar, în depăşirea unui TIR.

În urma impactului dintre cele două maşini, autoturismul condus de femeia de 50 de ani a ricoşat într-o roată a  TIR-ului, iar apoi s-a răsturnat în şanţ. Şoferiţa a fost transportată la spital.

Cei trei conducători auto au fost testaţi alcoolscopic, rezultatele fiind negative. Poliţiştii continuă cercetările pentru vătămare corporală din culpă.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minoră accidentată pe trecerea de pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

O adolescentă de 17 ani a fost accidentată de un şofer neatent, luni, 9 decembrie, în timp ce traversa regulamentar DN 15, în localitatea Săvineşti.

Conform poliţiştilor nemţeni, “la data de 9 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DN 15, în localitatea Săvinești, soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuate a reieșit faptul că, în timp ce un bărbat, de 57 de ani, din Roznov, conducea un autoturism pe DN 15, în localitatea Săvinești, a surprins și accidentat o minoră de 17 de ani, din Săvinești, angajată regulamentar în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni.

În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a minorei, care a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending