Contactează-ne

Actualitate

Sugestii pentru drapelul oficial

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Comisia Naţională de Heraldică a Academiei Române a sugerat ca stema localităţii să fie imprimată în centrul steagului ■ va fi plasată pe un medalion auriu şi înconjurată de un bandou circular auriu pe care este înscris statutul de municipiu şi numele oraşului Roman, separate de o cruce ■

Consilierii locali din Roman au aprobat ieri, 27 iunie, proiectul de steag al urbei. Aceasta, după ce de cîteva luni au fost efectuate demersuri pentru „omologarea“ lui, de la nivel central. Astfel, steagul municipiului este format dintr-o pînză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea steagului de 2/3, avînd fondul violet şi o bandă verticala albă, împărţind steagul în trei: două benzi laterale violet şi una albă în mijloc. La 1/2 din lungime şi 1/2 din lăţime este imprimată stema municipiului Roman, plasată pe un medalion auriu, pe culoarea alba a steagului. În jurul stemei, la dreapta este inscripţionat statutul localităţii Municipiu iar în partea stîngă denumirea Roman. în partea de sus, deasupra stemei este crucea ca simbol al creştinătăţii şi a faptului că în Roman este ctitorită Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Steagul se fixează în hampă în partea stîngă, pe lăţime. Descrierea stemei se compune dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite, pe care se află un cap de mistreţ cu colţi de argint, redat din profil, spre dreapta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu cinci turnuri crenelate. Capul de mistreţ este cea mai veche reprezentare heraldică a localităţii, semn al continuităţii şi al statorniciei acestei comunităţi umane. Coroana murală cu cinci turnuri crenelate încadrează localitatea în categoria oraşelor, vorbeşte despre unitatea obştii şi desemnează, totodată, locul pe care această aşezare îl ocupă în ierarhia oraşenească, avînd rang de municipiu. Semnificaţiile culorilor reprezentate: roşul simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorinţa de a servi patria. Auriul şi argintiul simbolizează forţă, bogăţie şi puritate. Albul transmite puritate, curăţenie şi neutralitate. Violetul este o culoare a măsurii, reprezintă luciditate şi acţiune cugetată, echilibru între pamînt şi cer, spirit şi inţelepciune. „Legea nr. 141 adoptată de către Parlamentul României reglementează condiţiile privind aprobarea, arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local. Deoarece prin HCL Roman nr. 88/27.04.2018 s-a aprobat o formă de drapel care nu corespunde prevederilor legii sus-amintite, se impune modificarea acesteia. Astfel, în concordanţă şi cu ultimele recomandări ale Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie a Academiei Române, care sugerează ca stema localităţii să fie imprimată în centrul steagului, propunem ca aceasta să fie plasată pe un medalion auriu şi înconjurată de un bandou circular auriu pe care este înscris statutul de Municipiu şi numele oraşului Roman, separate de o cruce simbolizînd faptul că aici este ctitorită Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, acest medalion fiind amplasat numai pe culoarea alba a steagului. Proiectul este lansat în consultarea locuitorilor municipiului şi se supune dezbaterii publice, potrivit normelor legale în vigoare“, menţiona primarul Lucian Micu.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending