Publicitate

■ mama i-a făcut baie mezinului de 7 luni cu apă fierbinte şi i-a provocat arsuri de gradul I, II şi III pe 20% din corp ■ victima era plină de răni din cauză că nu era îngrijită corespunzător ■ femeia a încercat să-i aline durerile cu cremă de gălbenele ■ pruncul a murit în chinuri din cauza şocului postcombustional ■ părinţii şi cei opt copii locuiau într-un imobil cu două camere ■ ceilalţi minori ai familiei au fost luaţi în plasament ■

O femeie de 37 de ani din localitatea Almaş, comuna Gîrcina, mamă a opt copii, precum şi soţul ei, de 43 de ani, au fost condamnaţi la închisoare după ce în grija lor, cel mai mic dintre copii, un sugar, a murit în chinuri. Oana Alina Manolache a fost găsită vinovată de ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului, iar magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au condamnat-o la 3 ani şi 2 luni de detenţie. Soţul ei, Ioan, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Ambilor le-au fost interzise drepturile părinteşti pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea acesteia ca fiind executată. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Conform actelor de urmărire penală, inculpata a spălat mezinul familiei cu apă clocotită şi i-a provocat arsuri de gradul I – III pe 20% din suprafaţa corpului, în urma acestora minorul decedînd. La faţa locului, anchetatorii au constatat neglijenţa cu care erau trataţi toţi cei opt copii ai familiei, astfel că ambii părinţi s-au ales şi cu acuzaţia de rele tratamente aplicate minorului. Anchetatorii au stabilit că cei doi erau căsătoriţi de 21 de ani şi aveau împreună opt copii cu vîrste între 7 luni şi 17 ani. Cele 10 suflete îşi duceau traiul într-o gospodărie modestă din Almaş, o casă cu două camere, din care una era folosită pentru locuit, iar cealaltă pentru haine. Incidentul în urma căruia mezinul de 7 luni a decedat a avut loc în Ajunul Crăciunului din anul 2014, pe 24 decembrie. Atunci, inculpata era acasă cu pruncul de 7 luni şi un copil de 2 ani, şi s-a decis să-i facă baie celui mic. Avea pe plită un ceaun cu apă, a pus-o în cădiţă, şi l-a spălat pe minor. A observat că tot timpul copilul a plîns, dar nu s-a oprit şi a continuat să-l îmbăieze. În jurul orei 17 a venit acasă şi tatăl care a văzut că mezinul este foarte palid şi aproape nu mai mişcă, şi i-a spus soţiei săi dea mîncare. Copilul a refuzat alimentele, iar tatăl a observat că micuţul era plin de urină şi fecale, şi, în plus, aproape tot corpul era acoperit cu pete roşii care păreau a fi de mult timp. Cum copilul respira din ce în ce mai greu, acuzata s-a dus la o vecină şi i-a cerut cremă de gălbenele afirmînd că este posibil să fi opărit victima.

Necropsia a relevat moartea violentă

Ulterior, au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, dar pînă la venirea salvatorilor pruncul a decedat. Cadrele medicale au observat că minorul era într-o stare de neînchipuit, neîngrijit, cu unghiile mari şi murdare. De altfel, necropsia dispusă în cauză a stabilit că „moartea a fost violentă şi s-a datorat şocului postcombustional, consecinţa arsurilor de gradul I – III pe 20% din suprafaţa corpului la o persoană cu malnutriţie severă, iar leziunile s-au produs prin acţiunea lichidului fierbinte, pot data din 24 decembrie 2014 şi au legătură de cauzalitate cu decesul“, conform actului de inculpare. În cauză a fost audiată şi vecina de la care acuzata a luat crema de gălbenele, iar aceasta a declarat că inculpata i-a spus că şi-a opărit copilul. La cinci minute ar fi venit soţul ei care i-a spus mamei că minorul nu mai mişcă şi ar fi acuzat femeia că ar fi băut. Martora, la fel ca una din fiicele inculpaţilor, a susţinut că victima era într-o stare jalnică, avea porţiuni de pe corp unde lipsea pielea şi se vedea carne vie, şi se vedea că pruncul nu fusese schimbat de mult timp. La anchetă, mama a declarat că e posibil să-şi fi opărit copilul, iar rănile de pe corpul mezinului le-a explicat prin aceea că-l schimbă rar, deoarece nu are bani de pampers. În plus, a mai adăugat că în acea zi nu ar fi băut nimic. Tatăl a susţinut că atunci cînd a venit el acasă, copilul horcăia şi nu şi-a mai revenit. Pe 21 ianuarie 2015 o comisie de la Protecţia Socială a făcut o anchetă la domiciliul soţilor Manolache şi a constat că toţi locuiau în condiţii improprii, într-o mizerie cruntă, iar ultimii trei copii nu fuseseră vaccinaţi. De asemenea, părinţii ar fi refuzat să se prezinte la serviciile sociale pentru acordarea de prestaţii sociale. S-ar mai fi făcut anchete pentru instituirea măsurilor de protecţie pentru minori, dar părinţii ar fi refuzat, şi ar fi proferat injurii şi ameninţări. De pe 17 februarie 2015, cinci minori ai familiei Manolache a fost daţi în plasament. La finele urmăririi penale, procurorii au concluzionat că mama se face vinovată de moartea mezinului, şi au dispus trimiterea în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă. Pentru ambii părinţi s-a stabilit că nu au avut grijă de minori, au omis asigurarea unui regim alimentar adecvat şi un minim de igienă, astfel că ambii vor fi judecaţi pentru rele tratamente aplicate minorului. De menţionat este faptul că la anchetă femeia a admis acuzaţiile reţinute în sarcina sa, în timp ce bărbatul nu a recunoscut faptele. Pentru că în cauză era vorba numai de minori, acţiunea civilă a fost exercitată de procuror, însă a fost respinsă deoarece „prejudiciul moral derivat din faptele deduse judecăţii nu a fost dovedit“, conform instanţei. Astfel, cei doi părinţi sînt deocamdată buni de plată doar cu cîte 1.136 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.