Contactează-ne

Prima pagină

Stomatologia gratuită, buget extrem de anemic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unui medic i s-au alocat doar 26 milioane lei vechi pentru asigurarea de servicii stomatologice ■ o consultaţie costă 1,3 milioane vechi ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

De ani de zile stomatogia este disciplina medicală care se dovedeşte a fi Cenuşăreasa sistemului, avînd una din cele mai anemice alocări bugetare, pentru asistenţa gratuită sau compensată. Din această cauză, puţini medici îşi doresc să intre în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta, din cauza sumelor derizorii alocate asistenţei stomatologice finanţate. Un medic primar poate contracta servicii de 26 de milioane vechi, în condiţiile în care doar o consultaţie costă 1,3 milioane de lei. „La începutul carierei de medic îmi amintesc că noi, stomatologii, făceam şi ceea ce se cheamă în medicină profilaxie. Aveam un program comun cu şcolile, mergeam în mijlocul elevilor şi făceam controale stomatologice profilactice şi educaţie sanitară. Îi consultam pe copii şi apoi îi chemam la cabinete pentru a le trata cariile, pentru a depista la timp şi a corecta malformaţiile. De cîţiva ani nimeni nu mai face acest lucru, ceea ce este foarte rău. S-a renunţat la astfel de programe tocmai din cauza lipsei de fonduri. Există un pachet minim de bază cu o consultaţie profilactică. Dacă plafonul pentru medicii primari este de 26 de milioane şi o consultaţie în pachetul de bază este de 1,3 milioane de lei vă daţi seama cam cîte consultaţii se pot face. Asta înseamnă foarte, foarte puţine. Cînd tratezi un copil sau un adult trebuie să faci şi tratamente, şi eventuale lucrări, proteze, extracţii“, a declarat Manuela Enea, medic primar stomatolog. Doctorii cred că indiferenţa pentru stomatologie vine chiar de la nivel ministerului. Stomatologia este şi disciplina în care, la Roman, nu s-au găsit soluţii pentru asigurarea serviciului de gardă pentru urgenţe, ţinînd cont de faptul că programul de lucru al medicilor care se află, încă, în relaţii contractuale cu CAS este de 15 ore pe săptămînă, ceea ce înseamnă trei ore pe zi. Aceste ore se epuizează foarte repede şi medicii refuză să facă gărzi, ca la celelalte discipline medicale pe timp de noapte sau în zilele libere, tocmai din cauza alocărilor derizorii. În România există 14.800 cabinete stomatologice private şi doar 32 publice. În judeţul Neamţ funcţionează 289 medici stomatologi, din care 200 în cabinete private. Dintre aceştia se aflau anul trecut în relaţii contractuale cu CAS 50 în mediul urban şi 36 în rural. La Roman există un singur cabinet stomatologic şcolar.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Prefect nou la Neamţ. Numit la miezul nopţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr, a fost numit ca reprezentant al Guvernului în teritoriu ■ n umirea s-a făcut în şedinţa din 10 decembrie ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Judeţul Neamţ va avea zilele acestea un nou prefect, aşa cum era de aşteptat, în persoana avocatului George Lazăr, pînă acum primvecepreşedinte al PNL Neamţ, funcţie din care va trebui să demisioneze odată cu instalarea pe fotoliul de la ”Casa Albă”.

Numirea sa a fost făcută în şedinţa maraton de Guvern, din 10 decembrie, exact la miezul nopţii, după cum spun surse liberale. Contactat telefonic, George Lazăr a declarat că nu va ieşi cu nici o declaraţie publică pînă ce ordinul de numire nu va apărea în ”Monitorul Oficial”.

Am încercat să obţinem o declaraţie şi de la Daniela Soroceanu, prefectul înlocuit, răspunsul primit din partea acesteia fiind similar, în sensul că o asemenea numire devine funcţională abia atunci cînd  ordinul de numire apare în publicaţia oficială a statului român, unde sînt publicate absolut toate actele normative ale instituţiilor din România.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Administrație

Un judecător din Neamţ îi dă replica preşedintelui Iohannis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ prezent la şedinţa CSM, preşedintele Iohannis a spus că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este “cel mai votat dintre politicieni” ■ Gabriela Baltag a replicat: “tocmai ce mai înainte aţi rostit câteva recomandări care par cumva imperative pentru noi” ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Schimb de replici interesant între preşedintele Klaus Iohannis şi judecătoarea Gabriela Baltag, din Piatra Neamţ, membră a Consiliului Superior al Magistraturii.

Schimbul de replici a avut loc, marţi, în şedinţa CSM, ce avea drept miză finală alegerea conducerii pentru 2020.

Preşedintele a spus că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

”Eu am venit pentru că am respect pentru CSM şi pentru Justiţie şi pentru că aşa ne-am obişnuit să ne vedem cel puţin odată pe an, însă, prin abţinerea mea de la implicare în discuţii, vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amestece în treburile concrete ale CSM şi ale Justiţiei. Ca atare, dacă nu vă supăraţi, eu mă voi retrage şi vă las să continuaţi”, a spus Klaus Iohannis, marţi, în şedinţa CSM după ce şi-a prezentat dicursul.

În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus preşedintelui că a trasat ”recomandări imperative”.

”Cu toate că aş fi crezut că e reală dorinţa dumneavoastră de a nu vă implica, tocmai ce mai înainte aţi rostit cîteva recomandări care par cumva imperative pentru noi. (…) Este adevărat că justiţa a trecut printr-un an greu, de fapt nu ştiu cînd a fost mai simplu.

Ne-am bucura  foarte mult şi am încredere că veţi da semnalul către celelalte două puteri, ca Justiţia să nu mai fie obiect şi subiect de campanie electorală. Pentru noi ar fi cel mai important acest aspect, pentru că Justiţia este subiect de campanie electorală de prea multă vreme. Ne-am întrebat ce ar fi politicienii dacă nu ar fi justiţie, probabil nu ar mai fi politicieni.

Vorbeaţi despre cetăţeni şi nu pot să nu mă gîndesc că mi-aş dori să vă gîndiţi la suferinţele acestor cetăţeni, la impactul unor intervenţii oculte, de natura protocoalelor secrete.

Aş vrea ca preşedintele să poată vorbi deschis despre acest lucru. Că este o realitate”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Şeful statului i-a atras atenţia că el nu mai este în campanie electorală, de aceea poate vorbi deschis: ”Aţi atins puncte sensbile şi cred că este un lucru bun să se discute. Eu nu mai sînt în campanie – acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată, iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului, a unor partide – ca să nu generalizăm – în organizarea Justiţiei s-a terminat şi cît voi rămîne eu, vă garantez că nu se va repeta.

Este foarte adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre Justiţie, dar, pentru asta, toţi actorii implicaţi în aceste demersuri – şi CSM de exemplu – trebuie să-şi asume rolul şi responsabilitatea pentru care răspund  faţa românilor.

Cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu un politician care încearcă să diriguiască justiţia.

Cred că împreună, acum, chiar avem şansa să realizăm acest lucru”, a mai spus şeful statului. Acesta a declarat, în discursul rostit în debutul şedinţei CSM, că recomandările instituţiilor europene în domenul justiţiei nu sunt facultative şi ele trebuie transpuse în legislaţia naţională.

Judecătoarea Gabriela Baltag, din Piatra Neamţ, este cunoscută pentru atitudinea intransigentă cînd vine vorba despre amestecul altor instituţii în treburile Justiţiei, fiind printre cei mai înverşunaţi critici ai celebrelor protocoale, care dovedeau implicarea şi a altor persoane decît magistraţii în actul de justiţie.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Doctori anchetaţi că au prescris fişe false

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ poliţiştii de la Investigaţii Criminale anchetează modul de eliberare a acestor acte ■ sînt vizate şi cele pentru permisul de port-armă, atestate profesionale dar şi altele ■ sînt suspiciuni că în unele cazuri au fost comise fraude ■ au fost deschise dosare cu acuze de mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Ample verificări la doctori de diverse specializări au fost demarate de oamenii legii în urma unor suspiciuni de fraudă cu fişe medicale pentru obţinerea permiselor auto, dar nu numai, existînd indicii de săvîrşire a mai multor infracţiuni între care mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu.

„Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au demarat o acţiune de verificare, la nivel naţional, a modalităţii în care sînt eliberate fişele medicale pentru obţinerea/preschimbarea permisului auto, permisului de port-armă, atestatelor profesionale, obţinerea ajutorului social, realizarea dosarelor de pensionare pe caz de boala etc.

Există indicii că fişele ar fi fost eliberate fără ca persoanele în cauză să efectueze testele şi analizele medicale necesare“, conform unui comunicat al Poliţiei Române. Din cercetările efectuate de anchetatori s-a stabilit că în unele cazuri eliberarea de fişe medicale ar fi avut loc fără a se efectua vreun consult medical al solicitantului, iar în alte situaţii consultarea persoanelor care solicitau eliberarea de fişe medicale se făcea de către asistenţi medicali, după care fişele ar fi fost trimise într-o altă localitate unde erau semnate şi parafate de către medici specialişti.

Au fost depistate şi cazuri în care pe actele doritorilor ar fi fost consemnate controale medicale ce s-ar fi efectuat în perioadele în care medicul nu a fost în localitate, ori se afla în concediu de odihnă.

Anchetatorii vorbesc şi de alte fraude între care avizarea fişelor medicale de medicii specialişti ca urmare a prezentării acestora de către instructorii auto, fără ca persoanele ce doreau obţinerea permisului de conducere să fie consultate; falsificarea fişelor medicale de către persoane ce deţin cunoştinţe avansate de operare a tehnicii de calcul; obţinerea de permise de conducere auto de către persoane ce figurează ca fiind încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic; promisiunea obţinerii de diverse acte medicale în schimbul unor sume de bani fără ca pacientul să se prezinte la medic, activitate efectuată de persoane care pretind ca au influenţă asupra cadrelor medicale din unităţile spitaliceşti; solicitare de sume de bani de la pacienţi de către medici pentru a semna şi parafa fişele medicale.

Oamenii legii vorbesc chiar de situaţii în care persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obţinut/preschimbat permisul de conducere, acţiuni ilicite ce pot avea un impact grav în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Ordinului cu nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, în vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul, candidaţii sînt obligaţi să efectueze un examen medical înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. De asemenea, pentru schimbarea acestuia, ori de cîte ori permisul de conducere este reînnoit, cetăţenii sînt obligaţi să efectueze un examen medical.

„În urma activităţilor de verificare, poliţiştii au efectuat investigaţii în cadrul a 55 de dosare penale, în care sînt vizate infracţiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi constituirea unui grup infracţional organizat, cercetările fiind în curs. Aceste activităţi vor continua şi în perioada următoare“, se arată în acelaşi comunicat al Poliţiei Române. Din surse neoficiale am aflat că ancheta vizează şi persoane din judeţul Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending