Publicitate

Aparatele dentare, după cum știm, sunt folosite pentru a corecta anumite anomalii ale plăcilor dentare și dinților. Decizia de aplicare a acestuia este în totalitate a medicului stomatolog, care este singurul ce poate determina atât nevoia intervenției de acest gen, precum și de tipul de aparat dentar care trebuie aplicat.

Ce anume se tratează prin aplicarea aparatelor dentare?

Aparatele dentare se folosesc pentru a repara anumite probleme ale dinților, cum ar fi alinierea lor incorectă, situațiile în care dinții cresc prea apropiați sau prea depărtați, încălecarea dinților și așa mai departe. Rezultatele acestor probleme sunt, pe lângă aspectul inestetic, legate de efectuarea unei mușcături atipice, care îngreunează cu mult procesul mâncatului. Poți citi chiar aici mai multe despre importanța aparatului dentar.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare în funcție de materialele din care sunt confecționate și de caracteristicile fiecăruia. Cele două mari categorii în care se împart aceste apare sunt: aparate dentare fixe și aparate dentare mobile.

– Aparatele dentare fixe

Aceste aparate se numesc astfel pentru că se fixează pe suprafața dinților folosind fire metalice și brackeți (acele părți ale aparatului dentare care se poziționează pe fiecare dinte în parte) și se folosesc în mod frecvent pentru corectarea poziției dinților, fiind cel mai popular tip. Materialele folosite sunt metalul, ceramica, safirul, aurul, aliajul de nichel-titan și aliajul de aur-platină-iridiu.

Cel mai iubit și eficient dintre acestea este aparatul dentar cu safir. Așadar, iată specificațiile unui aparat dentar cu safir și, totodată, avantajele acestuia: este mult mai transparent față alte aparate, ceea ce asigură un aspect estetic; este mai rezistent; rezistă la pete; este mult mai comod, fiind șlefuit astfel încât să asigure confort pe toată durata tratamentului.

Aparatele ortodentare pot fi aplicate atât pe suprafața exterioară a dinților, cât și lingual, pe partea interioară a acestora (în „spatele” dinților).

– Aparatele dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt folosite, în special, pentru copiii la care se observă o creștere atipică a maxilarului în raport cu dinții. Acesta trebuie purtat până la vârsta maximă de 12 ani, vârstă după care acest tratament nu mai are efecte semnificative. Spre deosebire de aparatele fixe, cele mobile sunt formate din două elemente complet diferite: placă polimerică sau acrilică și croșete din sârmă. Acestea trebuie adaptate cavității bucate fiecărui pacient și este nevoie de o verificare o dată la 3-4 săptămâni pentru verificarea progresului și eventuala reajustării aparatului.

Când și cât se poartă aparatele dentare?

De obicei, aparatele dentare sunt purtate în jurul vârstei de 7-12 ani, perioadă în care ar se finalizează înlocuirea „dinților de lapte” cu cei permanenți. Până la acea vârstă, intervenția este inutilă din cauza căderii dinților. Însă, trecerea la dinții permanenți, cei pe care îi vom folosi pentru tot restul vieții, trebuie corectați încă de la primele semne ale apariției problemelor sau anomaliilor dentare. Aceste aparate pot fi folosite și după acea vârstă, în cazul în care problemele sau accidentările care duc la stricarea dinților apar mai târziu. Excepție de la acest lucru fac aparatele mobile, ce trebuie purtate până la vârsta maximă de 12 ani pentru a corecta problemele.

Aparatele fixe se poartă, în general, pe o perioadă de 1,5-2 ani, iar cele mobile până la maxim 1 an.

Ceea ce este foarte important în acest tip de tratament este îngrijirea continuă a aparatului dentar. Indicațiile sunt primite de la medicul dentist și trebuie urmate ca atare pentru ca intervenția să aibă succes.

Sursă foto: bigstockphoto.com

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.