Contactează-ne

Actualitate

Știai ce tipuri de aparatele dentare există?

Știe publicată cu

în data de

Aparatele dentare, după cum știm, sunt folosite pentru a corecta anumite anomalii ale plăcilor dentare și dinților. Decizia de aplicare a acestuia este în totalitate a medicului stomatolog, care este singurul ce poate determina atât nevoia intervenției de acest gen, precum și de tipul de aparat dentar care trebuie aplicat.

Ce anume se tratează prin aplicarea aparatelor dentare?

Aparatele dentare se folosesc pentru a repara anumite probleme ale dinților, cum ar fi alinierea lor incorectă, situațiile în care dinții cresc prea apropiați sau prea depărtați, încălecarea dinților și așa mai departe. Rezultatele acestor probleme sunt, pe lângă aspectul inestetic, legate de efectuarea unei mușcături atipice, care îngreunează cu mult procesul mâncatului. Poți citi chiar aici mai multe despre importanța aparatului dentar.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare în funcție de materialele din care sunt confecționate și de caracteristicile fiecăruia. Cele două mari categorii în care se împart aceste apare sunt: aparate dentare fixe și aparate dentare mobile.

– Aparatele dentare fixe

Aceste aparate se numesc astfel pentru că se fixează pe suprafața dinților folosind fire metalice și brackeți (acele părți ale aparatului dentare care se poziționează pe fiecare dinte în parte) și se folosesc în mod frecvent pentru corectarea poziției dinților, fiind cel mai popular tip. Materialele folosite sunt metalul, ceramica, safirul, aurul, aliajul de nichel-titan și aliajul de aur-platină-iridiu.

Cel mai iubit și eficient dintre acestea este aparatul dentar cu safir. Așadar, iată specificațiile unui aparat dentar cu safir și, totodată, avantajele acestuia: este mult mai transparent față alte aparate, ceea ce asigură un aspect estetic; este mai rezistent; rezistă la pete; este mult mai comod, fiind șlefuit astfel încât să asigure confort pe toată durata tratamentului.

Aparatele ortodentare pot fi aplicate atât pe suprafața exterioară a dinților, cât și lingual, pe partea interioară a acestora (în „spatele” dinților).

– Aparatele dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt folosite, în special, pentru copiii la care se observă o creștere atipică a maxilarului în raport cu dinții. Acesta trebuie purtat până la vârsta maximă de 12 ani, vârstă după care acest tratament nu mai are efecte semnificative. Spre deosebire de aparatele fixe, cele mobile sunt formate din două elemente complet diferite: placă polimerică sau acrilică și croșete din sârmă. Acestea trebuie adaptate cavității bucate fiecărui pacient și este nevoie de o verificare o dată la 3-4 săptămâni pentru verificarea progresului și eventuala reajustării aparatului.

Când și cât se poartă aparatele dentare?

De obicei, aparatele dentare sunt purtate în jurul vârstei de 7-12 ani, perioadă în care ar se finalizează înlocuirea „dinților de lapte” cu cei permanenți. Până la acea vârstă, intervenția este inutilă din cauza căderii dinților. Însă, trecerea la dinții permanenți, cei pe care îi vom folosi pentru tot restul vieții, trebuie corectați încă de la primele semne ale apariției problemelor sau anomaliilor dentare. Aceste aparate pot fi folosite și după acea vârstă, în cazul în care problemele sau accidentările care duc la stricarea dinților apar mai târziu. Excepție de la acest lucru fac aparatele mobile, ce trebuie purtate până la vârsta maximă de 12 ani pentru a corecta problemele.

Aparatele fixe se poartă, în general, pe o perioadă de 1,5-2 ani, iar cele mobile până la maxim 1 an.

Ceea ce este foarte important în acest tip de tratament este îngrijirea continuă a aparatului dentar. Indicațiile sunt primite de la medicul dentist și trebuie urmate ca atare pentru ca intervenția să aibă succes.

Sursă foto: bigstockphoto.com

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

35 de pui arşi de vii

Știe publicată cu

în data de

Un incendiu ce a avut loc joi, 23 mai, în crucea nopţii, a distrus o magazie a unui localnic din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, iar flăcările au ucis şi 35 de pui pe care proprietarul îi avea în incintă. Apelul pentru ajutor venit prin numărul unic de urgenţă 112 a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ la ora 23:30. La locul indicat de apelant au plecat în viteză militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autocisternă. Forţele profesioniste au fost sprijinite de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Icuşeşti care au acţionat cu stingătoare şi alte mijloace de stîngere pînă la sosirea pompierilor de la Roman, reuşind să localizaze incendiul. Focul a făcut scrum magazia realizată din lemn cu învelitioare din tablă, cu o suprafaţă de circa 15 metri pătraţi, dar şi bunurile din interiorul construcţiei, respectiv o moară de furaje, scule şi echipamente electrice. Au pierit în foc şi 35 de pui. La final specialiştii ISU au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de o mînă criminală, ci totul s-ar fi datorat efectului termic de la un echipament de iluminat amplasat necorespunzător.

Citește știrea

Actualitate

S-a inaugurat Piaţeta „Garabet Ibrăileanu“

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ Primăria Roman, în colaborare cu Filiala Roman a Uniunii Armenilor din România au realizat o plachetă care marchează numele piaţetei

Primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu şi preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România, Emanuel Nazaretian, au dezvelit joi, 23 mai, o plăchetă ce marchează piaţeta cu numele scriitorului Garabet Ibrăileanu, de la a cărui naştere s-au împlinit 148 de ani. Ceremonia a avut loc în prezenţa unui grup de elevi de la Colegiul Naţional Roman-Vodă însoţiţi de Cornelia Jora, custodele muzeului Calistrat Hogaş. „Am profitat de această zi în care comemorăm 148 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu şi am dorit să punem în aplicare o hotărîre a Consiliului Local mai veche, prin care 12 piaţete din Roman au primit numele unor personalităţi care au marcat istoria Romanului. Astăzi (joi, n.r.) am inaugurat această piaţetă, care va purta numelei scriitorului Garabet Ibrăileanu. Pînă la sfîrşitul anului toate piaţetele din Roman care poartă numele acestor personalităţi vor fi marcate, în funcţie de evenimentele specifice. Mulţumesc tutruror celor care s-au implicat în marcarea acestui eveniment, respectiv comunităţii armene şi copiilor de la Colegiul Naţional Roman-Vodă, parte din ei ambasadori ai Europei, pe care îi felicit că se implică în viaţa culturală a Romanului“, a declarat primarul Lucian Micu. Preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România a mulţumit autorităţilor locale pentru decizia de a marca legătura scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu, cu oraşul Roman. „Îmi exprim recunoştinţa faţă de Primărie şi Consiliul Local care au dat dovadă de consideraţie şi respect faţă de înaintaşii noştri valoroşi, alături de Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora,V. Gh. Morţun, oameni de origine armeană, legaţi de Roman“, a declarat dr. Emanuel Nazaretian, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România. Între 1879 şi 1883 scriitorul şi criticul literar Garabet Ibrăileanu a urmat şcoala primară la Roman, apoi între 1883-1887 a urmat cursurile Gimnaziului Roman-Vodă, fiind unul din elevii eminenţi. La 1 iulie 1889, împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Văian a editat la Roman revista Şcoala Nouă, de orientare socialistă, care a apărut pînă în 1890. Garabet Ibrăileanu a fost secretar de redacţie, semnînd articolele cu pseudonimul Cezar Vraja. Piaţeta care a primit numele ilustrului scriitor se află amplasată în laterala Poştei, clădire monument arhitectonic, pe strada Cuza Vodă. Pînă acum, în oraş au fost inaugurate, cu diverse ocazii, Piaţeta Max Blecher, Piaţeta Dragoş-Vodă, Piaţeta Episcop Mechisedec Ştefănescu, Piaţeta George Radu Melidon, Piaţeta Sergiu Celibidache, toate fiind legate de trecerea prin Roman a unor personalităţi marcante.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala Muşatinii a fost autorizată

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ aceasta va funcţiona în incita Fundaţiei Melchisedec Ştefănescu unde funcţionează, deja, şi o grădiniţă ■ micuţii vor avea program after school ■

În mai multe şcoli din judeţ se află în aceste zile echipele de acreditare ale unităţilor şcolare. În zilele de 16 şi 17 mai a avut loc o astfel de vizită şi la Şcoala Primară Muşatinii din Roman. „Activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile a fost o colaborare eficientă între echipa şcolii şi cea a evaluatorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar. La activităţile prevăzute pe agenda vizitei de evaluare a participat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, inspectorul şcolar Maria Ghiniţă. Vizita de evaluare s-a finalizat cu un raport din care rezultă că această şcoală îndeplineşte toţi indicatorii de calitate prevăzuţi de standardele ARACIP privind autorizarea Şcolii Primare Muşatinii, care urmează ca în săptămînile următoare să primească de la Ministerul Educaţiei şi documentul oficial care certifică autorizarea. Aşteptăm părinţii să analizeze, cu obiectivitate contextul actual şi viitor şi să ştie ce-şi doresc pentru copii lor pentru un început al parcursului şcolar, garantat de o educaţie de calitate susţinută de principii şi valori socio-morale solide. Micii şcolari vor beneficia de condiţii optime de educaţie şi dezvoltare a personalităţii într-un spaţiu generos, sigur şi foarte bine dotat, o programă care respectă curriculumul învăţămîntului naţional al ciclului elementar – inclusiv al clasei pregătitoare, 18 elevi – numărul maxim de elevi în clasă, şi nu în ultimul rînd, competenţele didactico- metodice a două învăţătoare, recomandate de rezultate şi certificarea profesională a gradului didactic I. Confortul psihic al părinţilor este asigurat de programul şcolar desfăşurat în intervalul 8.00-17.00 care include: de la orele 08.00 la 12.00 activităţi instructiv-educative. De la 12,00 la 13,00 se va servi masa şi vor avea loc activităţi recreative şi de odihnă, iar de 13,30 la 17,00 elevii vor participa la activităţi opţionale şi la programul after school“, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei. Înscrierile se vor face la sediul şcolii, din incinta Grădiniţei Melchisedec Ştefănescu, taxa şcolară urmînd a fi de 550 lei, acoperind cheltuielile amintite.

Citește știrea

Trending