Contactează-ne

Prima pagină

Stareţ condus pe ultimul drum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ arhimandritul Antonie Jeflea, cel care a readus la viaţă Mănăstirea Naşterii Domnului de la Giurgeni, a fost înmormîntat joi ■ slujbele au fost oficiate de trei ierarhi: IPS Ioachim, IPS Teodosie şi PS Ignatie ■ „Pe Părintele Antonie îl putem supranumi Mîna prelungită a Maicii Domnului din Moldova străbună“, a spus Arhiepiscopul Ioachim ■

În localitatea Giurgeni, comuna Valea Ursului, s-au adunat joi, 22 februarie, mii de credincioşi, zeci de preoţi, pelerini, demnitari, oficialităţi locale şi judeţene, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe arhimandritul Antonie Jeflea, cel care a readus la viaţă Mănăstirea Naşterii Domnului. Slujba de înmormîntare a fost oficiată de trei ierarhi ai Biserici Ortodoxe Române: IPS Arhiepiscop Ioachim, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi PS Ignatie, Episcopul Huşilor. De faţă au fost peste 2.000 de pelerini, veniţi la Mănăstirea Giurgeni, din toate colţurile ţării. Reprezentanţii bisericii au precizat că a fost vorba de un moment unic în istoria locală pentru că Antonie Jeflea a fost unul din cei mai iubiţi duhovnici ai Moldovei, preţuit pentru harul său şi pentru spiritul filantropic şi misionar. Acesta a fost extrem de apreciat şi pentru calităţile sale administrative. Supranumit „Mîna prelungită a Maicii Domnului din Moldova străbună“, monahul a fost extrem de iubit de credincioşi, care au venit din toate colţurile ţării pentru a asista la slujbele sale, pentru a primi sfaturi. Mănăstirea de la Giurgeni este una din cele mai cunoscute din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Cei trei ierarhi au evidenţiat personalitatea monahului, care a scris şi o carte, pe care, din păcate, nu a mai apucat s-o publice. Trupul neînsufleţit al arhimandritului Antonie Jeflea a fost purtat pe umeri de preoţii locului şi a fost aşezat spre locul de veşnică odihnă într-un mormînt săpat în apropierea bisericii, un mormînt plin de flori, pe care a fost scris mesajul mesajul „Vă iubim mult!“, tot cu gingaşe flori. „Daca marţi, la funeraliile de la Mănăstirea Sfîntul Sava din Berzunţi, îl supra-numeam pe defunct Părintele Arsenie filantropul care s-a născut în cer, aici, la Mănăstirea Giurgeni, pe Părintele Antonie, stareţul nepereche, ctitorul înnoitor al acestui aşezămînt, miluitorul săracilor, ajutătorul tinerilor şi studenţilor, ocrotitorul nedreptăţiţilor, restauratorul de temple ale Duhului Sfînt, îl putem supranumi Părintele Antonie – Mîna prelungită a Maicii Domnului din Moldova străbună. Cîte fapte bune a făcut acest OM nu le putem număra, pentru că orice calcul în acest sens ar da eroare. Părintele Antonie, deşi bănăţean de origine, a fost trimis de Dumnezeu în părţile Moldovei, la Nechit şi Iaşi, apoi, mai bine de 20 de ani în acest ţinut defavorizat, de la izvoarele Bârladului, unde s-a contopit cu tradiţiile şi spiritualitatea localnicilor. Datorită calităţilor lui native de bun gospodar şi abil diriguitor şi chivernisitor al treburilor bisericeşti, a reuşit să transforme această mănăstire şi împrejurimile ei într-o oază duhovnicească şi cetate de scăpare pentru tot omul, indiferent de statutul său social. A comunicat aşa de bine cu Maica Domnului, pentru care el avea o evlavie aparte, încît Sfînta Fecioară a făcut multe minuni la rugăciunile Părintelui Antonie“, a spus printre alte altele IPS Arhiepiscop Ioachim.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

DEZVĂLUIRI: Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale” ■ “omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor” ■ “şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită” ■ “achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate”, sînt cîteva dintre neregulile prezentate ■

Cristina Gavriloiu, cea care şi-a dat demisia de onoare din funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, rupe tăcerea. Şi face dezvăluiri despre nereguli ce ar fi vrut să fie rezolvate în activitatea unităţii sanitare, dar nu s-a putut.

De la nepublicarea pe site a achiziţiilor, la materiale şi echipamente medicale achiziţionate în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, la şefi de secţie cu contracte expirate sau personal nemedical care coordonează activitatea medicală în unele secţii, pînă la medici nevoiţi să facă gărzi în specialităţi pentru care nu au fost pregătiţi. Plus multe semne de întrebare la organizarea concursurilor de angajare sau la detaşarea pe secţii a unor cadre medicale cu studii medii sau a personalului auxiliar. Cristina Gavriloiu declară că şi-ar fi dorit să fie găsite rezolvări la aceste probleme, dar nu s-a putut. Aşa că a demisionat.

Vă prezentăm în continuare declaraţia completă dată pentru Monitorul de Cristina Gavriloiu: “Întrucît gestul meu de a demisiona a fost dus în sfera politicului, mă văd nevoită să fac unele precizări cu privire la ceea ce înseamnă în accepţiunea mea noţiunea de politici de personal, de achiziţii şi transparenţă managerială. Vreau să se înţeleagă foarte clar că poziţia mea în echipa de conducere a SJU Piatra Neamţ nu a fost aceea de organ de cercetare judiciară şi scopul meu nu a fost nici pe departe acela de a căuta şi a vîna greşeli sau potenţiale activităţi şi practici ilegale.

Intenţia mea a rămas cea declarată iniţial, odată cu numirea mea, şi, anume, de a depune toate diligenţele pentru îmbunătăţirea actului medical în ansamblu, în vederea creşterii gradului de încredere a populaţiei în instituţia noastră. Prin politici de personal, achiziţii şi tranparenţă managerială, nu ar trebui să se înţeleagă strict angajarea unor persoane cu sau fără concurs, cu sau fără competenţe, achiziţii curente de medicamente şi materiale sanitare, ci ar trebui extinsă plaja de abordare.

Consider că priorităţile echipei de conducere ar trebui să fie îndreptate şi înspre gestionarea judicioasă a resursei umane deja existente, îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de muncă pentru personalul angajat, siguranţa şi securitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rînd, asigurarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către toţi angajaţii SJU. Ce vreau să spun cu aceasta ar fi că nu ar trebui să mai existe situaţii de genul:

– cadre medicale cu studii medii şi personal auxiliar detaşate pe alte secţii/compartimente să fie obligate să-şi desfăşoare activitatea în lipsa unui act adiţional la contractul individual de muncă, ce ar trebui să certifice aceste situaţii, persoane care, ulterior, să fie nevoite să facă numeroase demersuri către conducerea instituţiei pentru obţinerea drepturilor salariale de care în mod legal şi firesc ar trebui să beneficieze.

– medici, şi nu puţini, să fie nevoiţi să efectueze servicii pe alte linii de gardă, în specialităţi incompatibile cu competenţele lor profesionale, cu încălcarea ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în instituţiile publice, acestora încălcîndu-li-se practic dreptul la siguranţa şi securitatea muncii, expunîndu-i la practici medicale care nu fac obiectul asigurărilor  de malpraxis.

– personal nemedical cu atribuţii de şef de secţie, care coordonează şi girează activitatea medicală, fără a avea nici urmă de competenţă în acest sens.

– şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită.

– modificări ale organigramei spitalului prin transformarea gradaţiilor  posturilor vacante la solicitarea potenţialilor candidaţi pentru acestea.

– achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate, în condiţiile în care aceste servicii ar putea fi prestate în parte şi de medicii angajaţi ai SJU cărora, în mod arbitrar, nu li s-a oferit această posibilitate.

– referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, fără a exista o fundamentare a acestora.

– nerespectarea deciziei Comitetului Director prin omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor publice, deşi există legislaţie în vigoare care impune acest lucru.

Acestea ar fi o parte din lucrurile care ar fi trebuit să ne intereseze.

Toate cele arătate mai sus au fost discutate cu managerul instituţiei şi directorul de îngrijiri, încercînd să îi cooptez în soluţionarea acestor situaţii, dar, după cum s-a văzut, existînd o mare reticenţă la schimbare, finalul colaborării noastre a fost inevitabil”.

Pe final, ar mai fi de spus doar că e una dintre cele mai sincere, complete şi realiste prezentări a situaţiei din Spitalul Judeţean făcută publică în ultima perioadă. Şi solicităm ca o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii să vină să verifice aceste aspecte, pentru că pot avea impact negativ nu doar asupra modului în care este cheltuit banul public, dar mai ales asupra calităţii actului medical. Iar de suferit suferă în primul rînd PACIENTUL.

Citește știrea

Actualitate

De râsul curcilor: Arsene şi revocarea directorului care şi-a anunţat demisia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Spitalul Judeţean Neamţ este în mijlocul unei “nebunii”. A numirilor şi demiterilor de directori, dar nu numai. Am scris acest lucru în urmă cu ceva timp, iar evenimente recente nu fac decât să confirme cele scrise.

Iată faptele: marţi, 2 iunie, apare informaţia că Cristina Gavriloiu, director medical interimar, şi-a dat demisia. Persoana în cauză confirmă şi oferă într-o declaraţie şi o serie de motive pentru gestul său.

Miercuri, 3 iunie, apare informaţia că Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a dat o dispoziţie prin care o revocă pe Cristina Gavriloiu taman din funcţia din care anunţase că demisionează cu o zi înainte.

Să nu te cruceşti şi să te gândeşti că e de râsul… curcilor, pentru că oamenii normali plâng, nu râd când aud ce se întâmplă în Spitalul Judeţean. Gestul, deocamdată neconfirmat oficial, este unul ce frizează ridicolul, însă credem că poate ascunde şi altceva.

Poate dorinţa de a pune batista pe ţambalul scandalului care se acutizează în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean. Şi care are în centru multe semne de întrebare legate de modul în care se fac şi s-au făcut achiziţiile sau angajările la această unitate sanitară.

Şi o simplă prezentare cronologică a unor fapte şi declaraţii publice poate sprijini această afirmaţie. Un fost manager, doctorul Codruţ Munteanu, pleacă din funcţie, dar spune că la spital ar fi un sistem de feude bine coordonat de anumite grupuri de interese. Este susţinut în afirmaţii de fostul administrator public al judeţului Cătălin Chiţei. Şi el plecat din funcţie.

După cîteva numiri “pasagere”, Mocanu, Apostoae, manager ajunge Daniela Marcoci. Rezolvă problemele legate de epidemia de coronavirus şi demisionează cum se încheie starea de urgenţă, aşa cum anunţase. Întrebată de ce nu a rămas pe funcţie, invocă în principal motive personale, dar printre rândurile declaraţiilor date se poate citi lesne că au fost lucruri în spital cu care nu a putut fi de acord.

Este numită echipa lui Marius Ghineţ. Care, cu pompe funebre sau fără, promite că va clarifica problema achiziţiilor şi a angajărilor. Asta după ce prefectul judeţului ceruse anchete pentru a stabili tocmai dacă sunt sau nu lucruri în neregulă pe aceste subiecte. După mai puţin de o săptămână, Arsene, care şi-a “recăpătat” Spitalul Judeţean de la Ministerul Sănătăţii, îl dă afară pe Ghineţ şi îl numeşte pe Silviu Dan Verzea.

Informaţiile din spaţiul public spun că în momentul numirii, acesta nu era în judeţ şi nici nu urma să ajungă decât peste câteva zile, iar, cum la spital trebuiau totuşi semnate nişte acte, din echipa lui Ghineţ e păstrată pe funcţie Cristina Gavriloiu.

Până când? Până anunţă că îţi dă demisia de onoare. Şi mai spune câteva lucruri: că a vrut să facă un inventar al stocurilor, dar… nu s-a putut. Că a vrut să ştie în timp real cum e cu stocurile şi consumurile, dar… Că a vrut să meargă în control, dar… nu s-a putut din nou. Că a vrut să fie cheltuit judicios banul public şi a întrebat de ce când i se aduceau hârtii la semnat, dar… Nimic nu s-a putut şi atunci a decis să plece.

Însă întrebările au rămas. Iar gestul de a o revoca la o zi după ce anunţase că pleacă poate să apară într-o altă lumină. Poate vreo “răzbunare”? Puerilă!? Sau vreo încercare, la fel de puerilă, de a da o “lovitură de imagine”. De genul: nu a demisionat ea şi a spus ce e în neregulă, am dat-o noi afară şi s-a răzbunat spunând că ar fi lucruri în neregulă.

Curios, sau nu, este faptul că la spital nu ajunge niciun anchetator mânat de “curiozitatea” de a vedea dacă toate lucrurile spuse de atâtea persoane au sau nu vreun sâmbure de adevăr. E chiar aşa de greu să verifici dacă stocurile sunt sau nu aşa cum scrie în hârtii? Sau se întârzie tocmai ca să fie puse hârtiile în concordanţă cu stocurile? E chiar aşa de greu să se vadă dacă în timp de epidemie au fost cumpărate, de exemplu, măşti la suprapreţ? E chiar aşa de greu să se verifice dacă, alt exemplu, aparatul de testare putea fi cumpărat şi la jumătate din banii daţi pe el? Pare, repet, nu că e greu, ci că e imposibil. Oare de ce?

 

Legenda foto: Imaginea e de pe când Arsene certa bucătăresele de la spital pentru că aflase şi el într-un final că bolnavii mănâncă mai rău decât deţinuţii.Bine că nu le-a “revocat” că nu aveau ele nicio vină

Citește știrea

Actualitate

Cazul copilului umilit sexual – poliţişti cercetaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii sînt suspectaţi că au reacţionat cu întîrziere în dosarul în care un minor a fost abuzat sexual şi fizic de un localnic ■ s-au luat măsuri numai după presiunea creată de publicarea unui filmuleţ ■ între timp agresorul a fost arestat preventiv ■ pe fir au intrat şi procurorii DIICOT ■

Reacţia întîrziată a poliţiştilor de la Roznov în dosarul în care un tînăr de 18 ani a fost acuzat că a agresat sexual şi fizic un minor de 16 ani, a dus la declanşarea unei anchete interne în rîndul oamenilor legii.

Practic în acest dosar măsurile s-au luat numai la presiunea creată de publicarea unui filmuleţ cu agresiunea şi tot în urma acestor presiuni Poliţia Neamţ a anunţat declanşarea unei anchete interne.

Totul a devenit oficial la circa o săptămînă şi jumătate după incidentul şocant, iar pe 2 iunie 2020 Poliţia Neamţ a anunţat că patru poliţişti, un ofiţer şi trei agenţi, sînt cercetaţi disciplinar în urma incidentului şocant de la Roznov.

„Avînd în vedere evenimentul petrecut pe raza oraşului Roznov şi a informaţiilor vehiculate în spaţiul public, la data de 26 mai a.c., din dispoziţia conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, la nivelul Poliţiei oraşului Roznov s-au efectuat verificări de către ofiţeri din cadrul Biroului Control Intern. Aceste verificări au vizat modul de îndeplinire a sarcinilor şi atribuţiilor specifice cu privire la fapta sesizată, de către poliţiştii din cadrul acestei subunităţi de poliţie.

În urma verificărilor efectuate, în baza art. 59 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ a dispus cercetarea prealabilă faţă de un ofiţer de poliţie şi trei agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Roznov. În conformitate cu art. 59, alin. 3 din acelaşi act normativ, au fost desemnaţi ofiţeri din cadrul inspectoratului, care vor efectua cercetarea prealabilă în vederea stabilirii existenţei/inexistenţei abaterilor disciplinare reţinute şi a vinovăţiei cu privire la aspectele constate în sarcina poliţiştilor.

După efectuarea cercetării prelabile, în cauză se vor dipune măsuri conform art. 59 din Legea nr. 360/2002, pe care le vom aduce la cunoştinţa opiniei publice“, anunţă IPJ Neamţ.

Prima măsură luată însă în acest caz a fost reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a agresorului, Mădălin Aursului, zis Manţa, de 18 ani, din Roznov, acesta fiind acuzat de patru infracţiuni, lovire sau alte violente, tulburarea ordinii şi liniştii publice, agresiune sexuală şi ultraj contra bunelor moravuri.

El a fost încarcerat pe 26 mai, iar măsura privativă este valabilă pînă la data de 24 iunie 2020, dată la care procurorii au putea cere prelungire. Între timp cauza a intrat şi în atenţia procurorilor DIICOT Neamţ, trei tineri printre care şi Aursului fiind cercetaţi pentru acuze de pornografie infantilă prin sisteme informatice.

„La data de 24.05.2020, inculpatul A.M. a mers în vizită la un prieten împreună cu inculpatul S.O.M. şi, pe fondul consumului de alcool, acesta şi-a adus aminte de incidentele avute cu partea vătămata, motiv pentru care l-a apelat telefonic şi i-a cerut să se întîlnească pe raza oraşului Roznov, pentru a discuta. Partea vătămată, care era împreună cu inculpatul A.C., a acceptat invitaţia şi împreună s-au deplasat spre punctul de întîlnire.

În momentul în care cele două grupuri s-au întîlnit, fără să spună ceva, inculpatul A.M. s-a dezbrăcat şi, cerîndu-i unei martorei să filmeze, a mers la minor şi i- a aplicat mai multe lovituri cu pumnul în zona feţei şi peste cap. Datorită intensităţii şi numărului mare de lovituri ce i-au fost aplicate, minorul a căzut la pămînt, iar atacatorul s-a urcat peste acesta şi a încercat să-l agreseze sexual.

Înainte de a pleca spre casă, agresorul i-a solicitat celuilalt inculpat să-i trimită filmuleţul cu agresiunea exercitată faţă de minor, deşi a fost conştient că acel film are un conţinut pornografic explicit. La data de 24.05.2020, agresorul, pentru a se lăuda cu activităţile sale, i-a trimis filmuleţul inculpatului L.A.L. care, la rîndul său, l-a distribuit şi altor persoane printre care şi inculpatului A.C. La data de 25.05.2020, în scop de răzbunare faţă de inculpatul A.M., inculpatul A.C. a încărcat filmuleţul pe o reţea de socializare“, au anunţat anchetatorii.

De remarcat că la toate aceste scene violente au asistat mai multe persoane, se pare adolescenţi, dar nimeni nu intervine, iar cînd unul dintre ei o face este la rîndul său lovit de Aursului. Apoi mai încasează alte lovituri de la unul din cei doi amici ai principalului „actor“.

După cîteva ore, pe la 19, cea de-a doua victimă sesizează cele petrecute la Poliţia oraşului Roznov, susţinînd că erau trei poliţişti şi a dat o declaraţie, în care a descris în amănunt cum prietenul său de 16 ani a fost bătut şi supus la perversiuni sexuale de către Mădălin Aursului. După ce a făcut reclamaţia, i s-a spus să meargă acasă şi să aştepte pînă a doua zi, urmînd a fi contactat. Altfel spus, a fost ignorat de cadrele de la Poliţia Roznov, deşi sesizase fapte destul de grave.

A doua zi, pe data de 25 mai, văzînd că nu-l contactează nimeni, băiatul s-a dus iar la sediul forţelor de ordine, de data aceasta şi cu amicul de 16 ani. Este iar amînat, fiind trimis din nou acasă şi i se spune să revină în următoarea zi. Tînărul a susţinut că poliţiştii nu au fost interesaţi să vizioneze filmarea. Toate aceste se petreceau pe 25 mai, în jurul orei 13.00 – 14.00.

Citește știrea

Trending