Contactează-ne

Actualitate

Stăpânii României normale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Odată cu introducerea buletinelor de vot în urne, responsabilitatea electoratului nu se încheie, dacă acesta chiar doreşte ca România să ia calea normalităţii. Sloganul de campanie al lui Klaus Iohannis a fost „Pentru o Românie normală“.

Cu acest slogan, a câştigat alegerile din 24 noiembrie 2019. Conform Preşedintelui, o Românie normală nu este decât Românie resetată. Normalitatea este rezultatul opţiunilor electoratului, care rămân la fel de neştiute, ca şi căile Domnului.

Chiar dacă a câştigat alegerile de două ori consecutiv, Klaus Iohannis nu a reuşit să înţeleagă că electoratul nu se resetează peste noapte. Klaus Iohannis a mai câştigat alegerile şi în 2014 şi în cei cinci ani de mandat nu a reuşit mai nimic notabil, decât că România s-a divizat, punându-se între paranteze actul Marii Uniri de la 1918.

Degeaba vrea Preşedintele acum să umple agendele de ştiri, cu câte ar vrea el să rezolve de când are „Guvernul Meu“. Pentru asta îl copie pe Liviu Dragnea, preluând toate funcţiile, cea de premier şi cea de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pus să guverneze minoritar România. Ludovic Orban este doar butaforia transparentă, care permite să se vadă cine îi trage sforile.

Prea se repetă scenariile. În perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu trăgea sforile, după care se mişca Emil Boc. În perioada 2017 – 2019, Liviu Dragnea trăgea pe rând sforile lui Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Acum, din octombrie 2019, Klaus Iohannis trage de sforile lui Ludovic Orban. Fiind partizanul declarat al proiectului „Pentru o Românie normală“, Klaus Iohannis nu înţelege că Românie normală nu poate fi construită de pe cele două maluri ale urii, care desparte ţara.

Trebuie aruncate punţi, de o parte şi de cealaltă, de către un strateg ales democratic. Constituţia României a statuat ca un astfel de strateg să fie Preşedintele unificator. Klaus Iohannis nu a înţeles nici acum, că politicienii noştri, răspândiţi prin partide, se pot contra în ideologii sau proiecte, dar nu le este permis să se manifeste ca stăpâni ai ţării, atunci când preiau puterea.

A fost des criticat Partidul Social Democrat că are un comportament de stăpân al ţării, cât timp a guvernat. Partidul Social Democrat şi-a justificat comportamentul de stăpân, declarând că „facem aşa, pentru că putem“. Acum suntem martori că şi Partidul Naşional Liberal condus de Ludovic Orban a preluat de la Partidul Social Democrat acest comportament de stăpân, odată cu guvernarea.

O Românie normală nu poate fi construită sau consolidată, în cazul în care spiritul critic este dominat, de dimineaţă până în noapte, de înjurături, blesteme şi declaraţii de război. Pe zi ce trece, Partidul Naţional Liberal îşi forţează norocul, cu atât mai mult, cu cât sondajele ne arată că acest partid rămâne cu picioarele afară de sub plapuma succesului electoral al lui Klaus Iohannis. Cooperarea dintre partide, este menirea Preşedintelui României. Rezolvarea războaielor dintre partide este menirea exclusivă a electoratului. O Românie normală, nu are nevoie de stăpân.

Regele e gol!

Ludovic Orban debutează în rolul regelui din basmul „Hainele cele noi ale regelui“, scris de Hans Cristian Andersen. În basm, un rege fudul nevoie mare de imaginea sa publică, comandă unor şarlatani să-i ţeasă un rând de noi veşminte, cu care să-şi impresioneze supuşii, într-o paradă publică.

Şarlatanii l-au asigurat pe rege că-i vor ţese veşminte nemaiîntâlnite, dar că acei supuşi, care sunt proşti sau nevrednici, nu le vor putea vedea. Şarlatanii au mimat că ţes şi că îl îmbracă, dând drumul regelui să defileze în faţa supuşilor cu coroana pe cap şi în curul gol. Nu înainte ca şarlatanii să se fi făcut nevăzuţi cu banii încasaţi pe o aşa lucrare. Un naiv din mulţime a riscat să fie luat de prost, strigând „Regele e gol!“. Se împlinesc şapte luni de când Ludovic Orban şi-a schimbat statutul de „şomer de lux“, cu cel de „premier“.

Ne abureşte că mandatul de premier l-a obţinut pentru că are în tolbă, nu un proiect, ci o sumedenie de proiecte cu care doreşte să declanşeze „Redresarea economică a României“. Ce vizează aceste proiecte, nici acum nu se vede. Românii s-au plictisit aşteptând prin carantine şi-l acuză pe Orban că proiectele alea nu se văd.

Ca răspuns, Orban tună şi fulgeră împotriva Opoziţiei, recte a Partidului Social Democrat şi acoliţii, că îi blochează proiectele în Parlament. Aşa zice şi Klaus Iohannis, ţinându-i isonul. La o analiză mai atentă, se vede de la o poştă că Partidul Social Democrat nu a blocat nimic în Parlament, pentru că Ludovic Orban nu a depus nici un proiect. Carevasăzică, nu le are, dar o să le facă.

După trei luni de izolare, în care românii nu au avut acces la o crâşmă sau la vreo terasă, unde să socializeze şi să bea o bere, un whisky sau să fumeze un trabuc, Premierul Orban ne arată în direct că terasa din biroul său e „full open“, unde se munceşte din greu la viitoarele proiecte. Strâns cu uşa, Ludovic Orban a răsucit explicaţia, anunţându-ne cu surle şi trâmbiţe că în următorii doi ani va lansa proiectele. Ba mai mult, în maximum cinci ani, de pe urma acestor proiecte „România va depăşi Uniunea Europeană la valoarea medie a Produsului Intern Brut, pe cap de locuitor“.

Deşi defilează prin faţa noastră gol puşcă, Orban ne avertizează astfel, că dacă nu vom vota la alegeri Partidul Naţional Liberal, pentru următorii patru ani, în următorii cinci ani nu vom depăşi Uniunea Europeană. Este din ce în ce mai evident, că Ludovic Orban nu are suflul necesar, pentru a fi o locomotivă la garnitura Partidului Naţional Liberal, care se deplasează cu frâna trasă spre alegerile care urmează.

Din spate vine pufăind din greu Rareş Bogdan, decis să ia locomotiva Ludovic Orban la remorcă sau să o lase pe o linie moartă. Cu proiectele secrete, aflate prin sertarele minţii sale, Ludovic Orban este decis să peticească economia României, pusă la zid prin ordonanţele militare, pe care el pretinde public că i le-a blocat Partidul Social Democrat şi pe acestea.

Deşi manifestările publice sunt interzise, din cauză de COVID-19, Ludovic Orban încalcă restricţia, dându-se în spectacol, umblând gol în faţa naţiunii, care nu este nici proastă şi nici nevrednică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Corupţie în familie, mită de 1,3 milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan, sora şi soţul acesteia, ex-consilier la Ministerul Pădurilor şi Mediului au reuşit să ia şpăgi care stîrnesc invidia ■ s- au „tîrguit“ cu procurorii DNA şi au obţinut pedepse cu suspendare ■ pentru fraţi acordurile au şi fost consfinţite de instanţă ■ ambii l-au ajutat pe Gheorghe Tuluc să ia mită de la diverşi afacerişti ■ şi acesta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei ■

Magistraţii Tribunalului Neamţ au fost sesizaţi de DNA în privinţa a trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de luare de mită şi complicitate la această faptă, protagonişti fiind un romaşcan, sora acestuia şi soţul ei.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant, dar el a mai deţinut şi funcţia de consilier superior şi director general adjunct în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului.

Acesta a fost acuzat că ar fi primit mită 1,3 milioane de lei. Alături de el acesta au mai fost inculpate alte două persoane fizice despre care DNA nu a suflat o vorbă, dar s-au dovedit a fi soţia, Elena Tuluc şi fratele ei, romaşcanul Cătălin Trăistaru, care a lucrat la acelaşi minister.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău şi a ajuns la Neamţ datorită ultimului inculpat, care deţine o firmă în Roman, probabil de acolo începînd ancheta. Toţi inculpaţi s-au tîrguit cu procurorii şi au obţinut pedepse fără executare, care trebuiau să fie consfinţite de instanţă.

Recent, judecătorii nemţeni s-au pronunţat pentru Elena Tuluc şi Cătălin Trăistaru, în timp ce Gheorghe Tuluc are termen luna viitoare. În ce-l priveşte pe Trăistaru, instanţa l-a găsit vinovat complicitate la luare de mită. Pe scurt, l-ar fi ajutat pe cumnatul Tuluc să obţină suma cu titlu de mită de 373.900 de lei. S- a întîmplat prin firma romaşcanului, care cunoştea faptul că încheierea contractelor, emiterea facturilor şi plata s-au efectuat fără contraprestaţia stipulată în documente.

Pentru toată această „trudă“ pentru cumnat, a fost tratat cu clemenţă şi a primit o 2 ani şi 2 luni de închisoare, fără executare. „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău cu inculpatul Trăistaru Cătălin-Daniel. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal din 1969 pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 26 Cod penal din 1969 raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal din 1969 cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din1969 (2 acte materiale), art. 5 alin. 1 Noul Cod penal şi art.480 alin.4 Cod procedură penală (ajutorul acordat cumnatului său, Tuluc Gheorghe, să primească de la reprezentanţii SC Rokura SRL suma totală de 373.900 lei). În temeiul art. 81 şi 82 Cod penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei principale pe o perioadă de 4 (patru) ani şi 2 luni“, conform instanţei care i-a mai interzis inculpatului anumite drepturi.

Sora lui Trăistaru, Elena Tuluc, a beneficiat şi ea de clemenţă pentru ajutorul acordat soţului în a primi o mită de 320.000 de lei de la Repcon SA Oradea, plus suma de 250.000 de lei de la Apasco şi 373.900 de lei de la Rokura. Ea a fost găsită vinovată de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de detenţie pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Ambele decizii ale Tribunalului Neamţ nu sînt definitive şi pot fi atacate la Curtea de Apel Bacău.

Ce spun anchetatorii

În ce-l priveşte pe Tuluc, acesta va fi judecat tot la Tribunalul Neamţ, însă are termen abia luna viitoare. El a deţinut şi o dregătorie locală, fiind viceprimar al municipiului Sibiu.

A mai condus filiala judeţeneană sibiană a formaţiunii al cărui lider era cîndva Dan Voiculescu – Partidul Conservator şi director general adjunct în minister până prin 2018, în vremea guvernării pesediste. În dosar, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce soţia şi cumnatul au fost inculpaţi pentru complicitate la mită.

„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii au susţinut că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate. Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“.

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care şi soţia şi cumnatul) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri. În cazul lui Gheorghe Tuluc s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.

Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor. Conform unei declaraţii de avere din 2018, Tuluc nu se putea plînge că-i sărac lipit.

Avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole – circa 55.000 de metri pătraţi, o livadă – 57.000 mp, un apartament de 63 de metri pătraţi şi o vilă imensă de 618 mp şi două autoturisme, un Hyndai Santa Fe şi un Wolswagen. Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Capac de canal dislocat, disconfort fonic infernal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cauza traficului greu din zonă, un capac al unui canal s-a dislocat şi zgomotul produs este de nesuportat

Cîţiva locuitori din zona străzii Castanilor au sesizat redactorilor Monitorul faptul că pe acestă stradă, la intersecţia cu Miron Costin şi Sucedava, în zona Protoieriei Roman, după asfaltarea străzii a fost montat un canal stradal.

Numai că, din cauza traficului greu din zonă, a ajuns ca acum să facă un zgomot infernal, mai ales noaptea atunci cînd trec maşinile de tonaj ridicat. Locuitorii se plîng şi de faptul că acolo s-ar fi făcut mai multe intervenţii, dar de mîntuială. „Zgomutul produs este de groază, mai ales noaptea, cînd trec prin zonă TIR-urile.

Am tot sesizat problema şi la Primăria Roman, şi la ApaServ. Au trimis oameni, s-au uitat, au cîrpit şi au plecat. La cîteva zile, problema apare din nou. Coloana din zonă e spartă şi mereu se produc avarii. Reparaţiile sînt de tot rîsul. Conducta de canalizare de acolo are peste 50 de ani.

Ar fi trebuit demult schimbată, dar la fiecare avarie vin muncitorii, pun un manşon de cauciuc peste spărtură, îl leagă cu o sîrmă şi, normal că, în cîteva zile cedează iar. Cu peticeala nu mai merge“, a spus Ioan Azoiţei, cel care ne-a sesizat problema.

Contactată telefonic, consilierul primarului, Claudia Matei, a declarat că problema canalizării ar ţine de compania judeţeană ApaServ şi nu de primărie. Şefa Serviciului Clienţi de la Compania ApaServ, Maricica Radu, a explicat cauza zgomotului produs de trecerea peste gura de canal a maşinilor şi faptul că ultima intervenţie s-ar fi făcut, miercuri, 15 iulie.

„Problema zgomotului la acest canal a apărut după asfaltarea străzii Castanilor de către primărie, care a înlocuit atît rama, cît şi capacul, care iniţial a fost montat de către Compania ApaServ. Colegii de la Zona Operaţională Est au făcut mai multe remedieri în zilele de 22 iunie, 7 iulie şi 15 iulie. Astăzi, 16 iulie, cînd ne-aţi contactat a fost verificată, din nou, situaţia în teren şi nu mai sînt probleme“, a precizat Maricica Radu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Clemenţă pentru un atentat la viaţa tatălui

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tînărul bine aghezmuit şi-a lovit tatăl şi a fost reclamat de o soră

Un tînăr de 23 de ani, din Cordun, a beneficiat de clemenţa Tribunalului Neamţ. Cosmin Nedelcu a fost găsit vinovat de tentativă de omor şi a primit 3 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea pe o pedioadă de 4 ani.

Are de respectat o serie de obligaţii şi trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune. În plus, a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la primăriile Cordun sau Roman, timp de 80 de zile lucrătoare. I s-a atras atenţia asupra faptului că în cazul în care încalcă condiţiile impuse ar putea ajunge, din nou, la închisoare.

Tatăl inculpatului nu s-a constituit parte civilă în procesul penal dar tînărul trebuie să achite circa 23.000 de lei cu titlu de cheltuieli cu transportul şi spitalizarea victimei, plus cheltuieli de judecată. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Fapta a avut loc pe 16 martie, iar Cosmin Nedelcu a fost reclamat chiar de sora sa.

Ulterior, magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au decis privarea de libertate pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săbăoani au fost sesizaţi de o tînăra de 24 de ani, din Cordun, care a reclamat faptul că tatal său a fost victima unei agresiuni fizice. Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool şi a unor neînţelegeri mai vechi, între tînărul de 23 de ani şi tatăl acestuia de 52 de ani ar fi survenit un conflict, moment în care fiul l-ar fi lovit cu un obiect contondent în zona capului.

Faţă de agresor a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Ulterior a fost prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Din cauza stării victimei cauza a fost declinată de la Roman la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

FOTO: generic

Citește știrea

Trending