Contactează-ne

Actualitate

Stăpânii României normale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Odată cu introducerea buletinelor de vot în urne, responsabilitatea electoratului nu se încheie, dacă acesta chiar doreşte ca România să ia calea normalităţii. Sloganul de campanie al lui Klaus Iohannis a fost „Pentru o Românie normală“.

Cu acest slogan, a câştigat alegerile din 24 noiembrie 2019. Conform Preşedintelui, o Românie normală nu este decât Românie resetată. Normalitatea este rezultatul opţiunilor electoratului, care rămân la fel de neştiute, ca şi căile Domnului.

Chiar dacă a câştigat alegerile de două ori consecutiv, Klaus Iohannis nu a reuşit să înţeleagă că electoratul nu se resetează peste noapte. Klaus Iohannis a mai câştigat alegerile şi în 2014 şi în cei cinci ani de mandat nu a reuşit mai nimic notabil, decât că România s-a divizat, punându-se între paranteze actul Marii Uniri de la 1918.

Degeaba vrea Preşedintele acum să umple agendele de ştiri, cu câte ar vrea el să rezolve de când are „Guvernul Meu“. Pentru asta îl copie pe Liviu Dragnea, preluând toate funcţiile, cea de premier şi cea de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pus să guverneze minoritar România. Ludovic Orban este doar butaforia transparentă, care permite să se vadă cine îi trage sforile.

Prea se repetă scenariile. În perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu trăgea sforile, după care se mişca Emil Boc. În perioada 2017 – 2019, Liviu Dragnea trăgea pe rând sforile lui Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Acum, din octombrie 2019, Klaus Iohannis trage de sforile lui Ludovic Orban. Fiind partizanul declarat al proiectului „Pentru o Românie normală“, Klaus Iohannis nu înţelege că Românie normală nu poate fi construită de pe cele două maluri ale urii, care desparte ţara.

Trebuie aruncate punţi, de o parte şi de cealaltă, de către un strateg ales democratic. Constituţia României a statuat ca un astfel de strateg să fie Preşedintele unificator. Klaus Iohannis nu a înţeles nici acum, că politicienii noştri, răspândiţi prin partide, se pot contra în ideologii sau proiecte, dar nu le este permis să se manifeste ca stăpâni ai ţării, atunci când preiau puterea.

A fost des criticat Partidul Social Democrat că are un comportament de stăpân al ţării, cât timp a guvernat. Partidul Social Democrat şi-a justificat comportamentul de stăpân, declarând că „facem aşa, pentru că putem“. Acum suntem martori că şi Partidul Naşional Liberal condus de Ludovic Orban a preluat de la Partidul Social Democrat acest comportament de stăpân, odată cu guvernarea.

O Românie normală nu poate fi construită sau consolidată, în cazul în care spiritul critic este dominat, de dimineaţă până în noapte, de înjurături, blesteme şi declaraţii de război. Pe zi ce trece, Partidul Naţional Liberal îşi forţează norocul, cu atât mai mult, cu cât sondajele ne arată că acest partid rămâne cu picioarele afară de sub plapuma succesului electoral al lui Klaus Iohannis. Cooperarea dintre partide, este menirea Preşedintelui României. Rezolvarea războaielor dintre partide este menirea exclusivă a electoratului. O Românie normală, nu are nevoie de stăpân.

Regele e gol!

Ludovic Orban debutează în rolul regelui din basmul „Hainele cele noi ale regelui“, scris de Hans Cristian Andersen. În basm, un rege fudul nevoie mare de imaginea sa publică, comandă unor şarlatani să-i ţeasă un rând de noi veşminte, cu care să-şi impresioneze supuşii, într-o paradă publică.

Şarlatanii l-au asigurat pe rege că-i vor ţese veşminte nemaiîntâlnite, dar că acei supuşi, care sunt proşti sau nevrednici, nu le vor putea vedea. Şarlatanii au mimat că ţes şi că îl îmbracă, dând drumul regelui să defileze în faţa supuşilor cu coroana pe cap şi în curul gol. Nu înainte ca şarlatanii să se fi făcut nevăzuţi cu banii încasaţi pe o aşa lucrare. Un naiv din mulţime a riscat să fie luat de prost, strigând „Regele e gol!“. Se împlinesc şapte luni de când Ludovic Orban şi-a schimbat statutul de „şomer de lux“, cu cel de „premier“.

Ne abureşte că mandatul de premier l-a obţinut pentru că are în tolbă, nu un proiect, ci o sumedenie de proiecte cu care doreşte să declanşeze „Redresarea economică a României“. Ce vizează aceste proiecte, nici acum nu se vede. Românii s-au plictisit aşteptând prin carantine şi-l acuză pe Orban că proiectele alea nu se văd.

Ca răspuns, Orban tună şi fulgeră împotriva Opoziţiei, recte a Partidului Social Democrat şi acoliţii, că îi blochează proiectele în Parlament. Aşa zice şi Klaus Iohannis, ţinându-i isonul. La o analiză mai atentă, se vede de la o poştă că Partidul Social Democrat nu a blocat nimic în Parlament, pentru că Ludovic Orban nu a depus nici un proiect. Carevasăzică, nu le are, dar o să le facă.

După trei luni de izolare, în care românii nu au avut acces la o crâşmă sau la vreo terasă, unde să socializeze şi să bea o bere, un whisky sau să fumeze un trabuc, Premierul Orban ne arată în direct că terasa din biroul său e „full open“, unde se munceşte din greu la viitoarele proiecte. Strâns cu uşa, Ludovic Orban a răsucit explicaţia, anunţându-ne cu surle şi trâmbiţe că în următorii doi ani va lansa proiectele. Ba mai mult, în maximum cinci ani, de pe urma acestor proiecte „România va depăşi Uniunea Europeană la valoarea medie a Produsului Intern Brut, pe cap de locuitor“.

Deşi defilează prin faţa noastră gol puşcă, Orban ne avertizează astfel, că dacă nu vom vota la alegeri Partidul Naţional Liberal, pentru următorii patru ani, în următorii cinci ani nu vom depăşi Uniunea Europeană. Este din ce în ce mai evident, că Ludovic Orban nu are suflul necesar, pentru a fi o locomotivă la garnitura Partidului Naţional Liberal, care se deplasează cu frâna trasă spre alegerile care urmează.

Din spate vine pufăind din greu Rareş Bogdan, decis să ia locomotiva Ludovic Orban la remorcă sau să o lase pe o linie moartă. Cu proiectele secrete, aflate prin sertarele minţii sale, Ludovic Orban este decis să peticească economia României, pusă la zid prin ordonanţele militare, pe care el pretinde public că i le-a blocat Partidul Social Democrat şi pe acestea.

Deşi manifestările publice sunt interzise, din cauză de COVID-19, Ludovic Orban încalcă restricţia, dându-se în spectacol, umblând gol în faţa naţiunii, care nu este nici proastă şi nici nevrednică.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending