Contactează-ne

Actualitate

Sportul minţii – Memorialul Mihai Molodoi, ediţia a IX-a

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ competiţia a fost organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamţ, Direcţia pentru Sport şi familia Alexandru şi Tatiana Molodoi ■ premiul I a fost obţinut de un şahist din Iaşi ■

Ediţia a IX-a a Memorialui Mihai Molodoi, o competiţie de şah ce devine pe an ce trece o tradiţie la Piatra Neamţ, şi-a stabilit cîştigătorii în urma partidelor disputate pe 22 şi 23 septembrie. Întrecerea a fost organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamţ, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi familia Molodoi. De menţionat că ediţia din acest an a fost omologată FIDE (Federaţia Internaţională de Şah) pentru coeficienţi ELO (clasament) şi s-a jucat în sistem open elveţian cu şapte runde, timp de joc 15 minute, plus 5 secunde increment pe jucător. Premiul I în clasamentul general al memorialului a fost cîştigat de George Albu, de la CS Politehnica Iaşi. Celelalte premii I au fost obţinute de Iulian Balint, de la Clubul Bicazul, la categoria ELO 1.001-1.200; Virgil Adragăi, de la ACS Regional de Şah Nord Est Bacău, la categoria ELO 1.201-1.500; Ionuţ Ştefan Andrieş, de la CS Politehnica Iaşi, la categoria ELO 1.501-1.800 şi Nicolae Verciuc, de la AS Club Victoria Bacău, la categoria S50. În premieră, a fost acordate premii şi la categoria Fete, locul I revenind jucătoarei Mirela Adriana Niţă de la Minerva Paşcani. La festivitatea de premiere, care a avut loc duminică, au participat Tatiana şi Alexandru Molodoi, văr cu Mihai Molodoi, precum şi primarul Dragoş Chitic. „E o mare bucurie pentru mine să fiu aici, la un eveniment şahist foarte important organizat în Piatra Neamţ. Vreau să felicit Asociaţia Judeţeană de Şah, pe domnul Sebastian Volcinsche şi pe toţi cei implicaţi în ducerea mai departe a acestui eveniment care a devenit deja tradiţie şi sunt convins că se va derula în fiecare an. Totodată, am aprecieri deosebite pentru faptul că este omagiată memoria unui mare şahist pietrean, cel care a fost Mihai Molodoi şi care, din păcate, a plecat prea repede dintre noi. Aprecieri deosebite şi membrilor familiei care sprijină acest eveniment. Eu consider că şahul este un sport educativ, un sport care formează caractere, un sport practicat de oameni cu totul şi cu totul deosebiţi. Vom susţine acest eveniment an de an, vom susţine în general evenimentele sportive importante din Piatra Neamţ. Domnul Sebastian Volcinsche cunoaşte faptul că primăria a făcut ordine la acest capitol, organizînd trei sesiuni de finanţare în fiecare an, iar anul acesta suma alocată în total, pe patru sau cinci capitole, a fost de aproximativ nouă miliarde de lei, dintre care patru miliarde de lei vechi chiar pentru sport, pentru că primăria s-a mai aşezat din punct de vedere financiar şi sperăm ca pentru anul viitor să mărim suma alocată şi astfel să putem susţine cît mai multe evenimente. Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări participanţilor şi glorie învingătorilor!“, a spus primarul Dragoş Chitic.

„Sperăm ca la anul, ediţia aniversară, a zecea, să fie mai substanţială din punct vedere al premiilor“

Sufletul memorialului este Sebastian Volcinsche, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah. „Mulţumesc tuturor celor care, şi în acest an, au răspuns invitaţiei de a participa la Memorialul Mihai Molodoi, o competiţie care a ajuns la a IX-a, una a cărei festivitate de premiere are loc chiar cînd Mihai Molodoi şi-ar fi aniversat 67 de ani! Îmi pare bine că am reuşit să păstrăm această tradiţie, pentru că astfel ne aducem aminte de el cel puţin o dată pe an, dacă nu mai des, iar cei care nu l-au cunoscut pot afla de dumnealui. Este omul care a contribuit foarte mult la dezvoltarea şahului în Neamţ, în special în Piatra Neamţ şi a făcut tot ce a putut pentru a face cunoscut că se joacă şah şi în oraşul nostru. Mulţumesc domnului primar Dragoş Chitic pentru contribuţia adusă acestei competiţii, fără de care noi nu am fi putut organiza memorialul! Ne sprijină financiar, an de an, prin proiecte, cu fond de premiere în bani. Mulţumesc, de asemenea, domnului Alexandru Molodoi pentru fondul pe care îl asigură pentru plachete şi trofee! Mulţumesc doamnei Tatiana Molodoi, soţia domnului Alexandru, care, în fiecare an, se implică în rezolvarea problemelor de organizare! Nu în ultimul rînd, aduc mulţumiri directorului executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret, Gheorghe Paisa“, a precizat Sebastian Volcinsche. Alexandru Molodoi a acordat cîte un Premiu de Excelenţă pentru implicarea în desfăşurarea competiţiei primarului Dragoş Chitic, preşedintelui Sebastian Volcinsche şi directorului Gheorghe Paisa. „Vreau să vă mulţumesc că sunteţi alături de noi. Într-adevăr, Mihai ar fi împlinit astăzi 67 de ani. Dumneavoastră practicaţi acest sport. Mulţumesc domnului primar pentru implicarea în desfăşurarea memorialului şi pentru buna organizare şi domnului Sebastian Volcinsche pentru că menţine această tradiţie! Sperăm ca la anul, ediţia aniversară, a zecea, să fie mai substanţială din punct vedere al premiilor“, a menţionat Alexandru Molodoi.

Lista premianţilor

În clasament general, în competiţia de la Piatra Neamţ, pe primul loc s-a sclasat George Albu – CS Politehnica Iaşi, urmat de George Stoleriu – Poli Iaşi, Costel Budur – Cimentul Bicaz, Bogdan Sava – CSM Paşcani şi Ovidiu Dîncă – Ariada Suceava. La ELO 1.001- 1.200 primul a fost Iulian Balint – Clubul Bicazul, pe doi Petru Dăscălescu – Clubul Bicazul şi pe trei Adrian Axinia – Clubul Bicazul. La ELO 1.201-1.500, pe I a fost Virgil Adragai – Regional Nord Est Bacău, pe II Alexandru Sachilaru – Realitatea Huşi şi pe III Matei Bunghez – Cimentul Bicaz. La ELO 1.501-1.800 – locul I – Ionuţ Ştefan Andrieş – Poli Iaşi, loc II – Gabriel Ienăşoaie – Regional Nord Est Bacău şi loc III – Rafael Ienăşoaie – Regional Nord Est. La S50 – loc I – Nicolae Verciuc – Club Victoria Bacău şi loc II – Ionel Ciprian – CS Balta Albastră Siretu Bacău. La fete, pe locul I a fost Mirela Adriana Niţă – Club Minerva Paşcani, loc II – Maria Constandache – Club Bicazul,. loc III – Alexandra Ştefania Mutu – Club Bicazul şi pe IV – Diana Maria Boeriu – Club Bicazul. Arbitrajul a fost asigurat de preşedintele Colegiului Central de Arbitri, arbitru internaţional Sebastian Volcinsche.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cazierul, numai cu programare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ eliberarea certificatelor de cazier judiciar se face numai cu programare telefonică ■ asta doar la Piatra Neamţ şi Roman ■ la Tîrgu Neamţ lucrurile se desfăşoară normal ■

Avînd în vedere creşterea incidenţei cazurilor pozitive SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Neamţ, pentru protejarea cetăţenilor, începînd de pe 21 octombrie 2020, activitatea de eliberare a certificatelor de cazier judiciar din municipiul Piatra Neamţ şi municipiul Roman se va desfăşura numai pe bază de programare telefonică.

Noutăţi sînt doar aici, pentru că la Tîrgu Neamţ activitatea aceluiaşi departament se desfăşoară în mod normal. Astfel, la ghişeul de lucru cu publicul din Piatra Neamt, programările se fac la numărul de telefon 0233/207.000.

Eliberarea certificatelor de cazier judiciar va avea loc, de luni pînă joi, în intervalul orar 08:30 – 12:00 şi 14:00 – 16:00, în timp ce vinerea actele se obţin între orele 08:30 – 12:00. La ghişeul de lucru cu publicul de la sediul Poliţiei municipiului Roman, programarea se face la numărul de telefon 0233/743.330. Eliberarea certificatelor de cazier judiciar se va face după următorul program: luni şi miercuri între orele 08:30 – 10:30 şi 14:00 – 16:00; marţi şi joi – între orele 14:00 – 16:00; vineri între orele 08:30 – 10:30. Programările telefonice se fac în fiecare zi lucrătoare, între orele 08:00 – 16:00.

De menţionat este faptul că pe site-ul IPJ Neamţ există model de cerere pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, astfel încît cetăţenii se pot prezenta cu formularul direct completat la ghişee, economisind timpul de aşteptare. „Programările se vor respecta cu stricteţe, iar, în cazul neprezentării la ora indicată, certificatul se va elibera după efectuarea unei noi programări telefonice“, mai anunţă Poliţia Neamţ. „La ghişeul de lucru cu publicul de la sediul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ, activitatea de eliberare a certificatelor se desfăşoară în regim normal, fără programare“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Programul de la Tîrg este de luni pînă joi, în intervalele orare 08:30 – 10:00 şi 13:00 – 15:00, în timp ce vineri programul este între orele 08:30 – 10:30. De menţionat este faptul că pe site-ul IPJ Neamţ există model de cerere pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, astfel încît cetăţenii se pot prezenta cu formularul direct completat la ghişee, economisind timpul de aşteptare. „Programările se vor respecta cu stricteţe, iar, în cazul neprezentării la ora indicată, certificatul se va elibera după efectuarea unei noi programări telefonice“, mai anunţă Poliţia Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Toamna şi-a intrat în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost valori termice spre limita îngheţului, dar indicele de răcire a fost negativ în aproape tot judeţul ■ se pare că e vorba de un episod izolat ■ în următoarele zile se anunţă temperaturi de 22 de grade ■ şi minimele nocturne cresc spectaculos ■

Toamna şi-a cam intrat în drepturi la finele celei de-a doua decade a lui Brumărel, iar în zorii zilei de 20 octombrie a fost deosebit de rece pentru acest moment al anului.

S-au înregistrat temperaturi spre limita îngheţului, şi valori termice negative în vîrf de munte. Totuşi, din cauza vîntului în mai tot judeţul indicele de răcire a indicat valori negative.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Metorologie, minima nopţii de 19/20 octombrie a fost 3,2 grade la Piatra Neamţ, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 1,4 grade, iar la Roman a fost cel mai frig, cu o minimă de numai 0,7 grade.

La staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca minima a coborît pînă la -7 grade. Nici marţi, la ora 9:00 nu era prea bine pentru că se înregistrau valori termice de 3 grade la Piatra şi Tîrg, 2 grade erau la Roman, iar pe munte se înregistrau -4 grade. Vîntul a făcut prăpăd în teritoriu, iar la acelaşi moment indicele de răcire era -1 grad la Roman şi -2 grade în reşedinţa de judeţ. Meteorologii dau asigurări că în cîteva zile vremea se face frumoasă.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie, în Moldova. „În primele două zile vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 14 grade şi a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 – 23 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încît valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade urmînd ca în week-end-ul 24 – 25 octombrie acestea să scadă uşor spre 18 – 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată pînă la valori medii de 8 – 10 grade.

Cea de-a doua săptămînă va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie maxime de 12 – 16 grade şi minime de 4 – 8 grade. Local şi temporar va ploua slab, în perioada 24 – 26 octombrie, ddar ploi slabe mai pot apărea trecător şi după data de 27 octombrie“, conform Administraţiai Naţionale de meteorologie.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că de pe 20 octombrie, se încălzeşte treptat, dar şi sigur, iar la Piatra Neamţ se vor înregistra maxime de 17 grade. Noaptea rămîne deosebit de rece, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 2 grade. Nesperat de cald va fi joi, 22 octombrie, cînd pe fondul unui cer senin se vor înregistra în zona noastră pînă la 20 de grade. Saltă şi minima nopţii pînă la 6 grade.

Cea mai caldă zi va fi cea de vineri, 23 octombrie, cînd vor fi 22 de grade peste zi şi 8 grade după lăsarea întunericului. În week-end, în perioada 24 – 25 octombrie, la Piatra Neamţ vor fi maxime de 18, respectiv 14 grade, şi minime îndrăzneţe de pînă la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

DSVSA supraveghează focarele de pestă porcină la mistreţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în judeţul Neamţ există focare de pestă porcină africană la Grumăzeşti şi Bălţăteşti

Directorul DSVSA Neamţ, dr. Sorin Ulea, a declarat că, anul acesta, la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile de la sfîrşitul săptămînii trecute, s-au luat pe lîngă măsurile drastice de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană de la Grumăzeşti, Bălţăteşti şi cel de la graniţa cu judeţul Iaşi, de la Răchiteni, şi măsuri de controlare a focarelor de pestă porcină la mistreţi, ţinînd cont de faptul că, toamna, mistreţii care se hrănesc cu porumb din tarlalele cultivate sunt principalii vectori de răspîndire a pestei porcine africane, o boală cumplită care decimează populaţia de suine.

„Este vorba de aceleaşi măsuri de protecţie a circulaţiei porcinelor de la exploataţiile comerciale din judeţul Neamţ şi respectiv de la graniţa cu judeţul Iaşi, în focarul de la Răchiteni. Am discutat cu reprezentanţii fondurilor de vînătoare şi cu cei ai Direcţiei Silvice pentru a lua măsuri comune de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană.

Este pentru prima dată cînd încercăm să gestionăm focarele de pestă porcină africană, strict şi la mistreţii bolnavi, de la care s-au recoltat probe ce au fost afluite către Laboratorul de analize al DSVSA Neamţ şi care, în urma analizelor, s-au dovedit a fi pozitive la pestă porcină africană”, a declarat dr. Sorin Ulea, director al DSVSA Neamţ.

Acesta a mai spus că focarele de pestă porcină se vor stinge, gradual, în 45 de zile de la prima dezinfecţie făcută în focar şi în mod execpţional la 30 de zile, în cazul unor derogări bine motivate. Dr. Sorin Ulea a vorbit şi despre controlul efectuat de salariaţii instituţiei la adăpostul de cîini comunitari, gestionat la Piatra Neamţ de către SC „Salubritas” SA, la solicitarea unor ONG-uri, care se ocupă de bunăstarea animalelor.

Citește știrea

Trending