Contactează-ne

Eveniment

“Spitalul puşcărie”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “nu înţeleg de ce e nevoie să stăm în spital dacă sîntem asimptomatici?”, întreabă o pacientă internată în Spitalul Judeţean Neamţ ■

O pacientă internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a transmis, recent, o serie de mesaje în care pune o întrebare ce a mai fost formulată şi de alte persoane care au stat zile întregi în spital, deşi nu mai aveau simptome ale infectării cu COVID-19. De ce mai este nevoie să stea în spital, riscînd să se reinfecteze?

“Dragii mei, în zilele Covid pe care le trăim cu ştiri care mai de care fantezisto-alarmiste vreau să vă prezint cazul meu şi al altor pacienţi Covid: pe scurt sîntem de 30-40-42 zile (şi nu sînt puţini şi nu numai în Neamţ) în spitalul puşcărie din Neamţ, în care sîntem ţinuţi degeaba. Noi am avut un tratament de 14 zile, am devenit asimptomatici după 7 zile de spitalizare şi atît….

Suport stresul testelor, stresul reinfectării pentru că se amestecă pacienţii noi cu cei vechi, stresul izolării (din 15mp ai salonului scădem mobilierul şi rămîn 2 mp pentrut 3 pacienţi liberi pentru „plimbări”), stresul condiţiilor de curăţenie precară, stresul despărţirii de familie, stres stres stres… Nu vă doresc să ajungeţi aici, dar vă provoc să vă închipuiţi că sînteţi în locul nostru…. Cine sau pe cine va interesa sănătatea noastră mintală… Nu înţeleg de ce e nevoie să stăm în spital dacă sîntem asimptomatici, consumăm resurse care pot fi folosite în alte cazuri grave, se solicită sistemul sanitar şi aşa slăbit, recuperarea este mult mai grea, riscul reinfectării creşte proporţional cu numărul de zile de spitalizare, se poate sta în izolare acasă dacă sînt condiţii.

Se poate, dar nu se vrea. Au avut o tentativă cu ordonanţa 622 din 14.04.2020 care a fost publicată în Monitorul Oficial, dar a doua zi a fost retrasă chiar de cei care au dat-o. Ce să mai înţelegi? Ar trebui să „tragă” cu urechea la ţările vecine, să se inspire de la cei mai „mari” dacă nu sînt în stare să gestioneze situaţia. Pînă atunci noi care stăm în puşcăria-spital din Neamţ (şi nu numai) vă rugăm să luaţi iniţiativă pentru că nu se ştie cînd veţi fi în locul nostru”, este unul dintre mesaje.

În altul, pacienta se întreabă cum s-ar putea „scăpa” din spital, dacă nu sînt respectate reguli elementare. “Incredibil. După 30 zile de spitalizare cu corona, în continuare poţi ieşi pozitiv, în condiţiile în care au primit în salon, acum o săptămînă, un alt bolnav de 16 zile. Cum poţi să mai rezişti psihic???

Culmea, le-au dat măşti de unică folosinţă, care au un randament de protecţie de maxim 4 ore, şi pe care le schimbă la 2-3 zile. Cum poţi să scapi din spital, vă întreb, domnii de la DSP, cînd nu se respectă cele mai elementare reguli? Eu sînt de acord că nu sînt locuri, dar acele locuri sînt ocupate de pacienţi asimptomatici, de peste 20 zile, care nu mai primesc nici un tratament, ci doar aşteaptă să se negativeze. Externaţi aceşti pacienţi. În conditii clare de izolare şi monitorizaţi”.

Pînă cînd vor răspunde reprezentanţii Spitalului şi Direcţiei de Sănătate Publică, mai spunem doar că, atunci cînd am adresat aceleaşi întrebări către reprezentanţii instituţiilor în cauză, ni s-a răspuns că acestea sînt protocoalele în vigoare şi că ele trebuie respectate.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dl Scarbescu

    22 aprilie 2020 at 3:14 PM

    Dacă nu aveți simptome este mai puțin important,important este dacă v au venit 2 teste consecutive negative.Nu v a explicat nimeni acest lucru? Daca nu aveți cele 2 teste negative sunteți CONTAGIOASA.Mergeti acasă va îmbolnăviti familia și așa nu se mai rupe niciodată lanțul îmbolnăvirilor.Credeti că va ține cineva fără motiv în spital ? Fiecare zi de spitalizare costa chiar și fără tratament.Cereti informații de la medic, deși nu ar fi rău că d na Marcoci sa învețe personalul sa comunice cu pacientul.Acesta trebuie să știe exact ce se întâmplă cu el că doar nu este cobai.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şi-a omorît şi tranşat fiul, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 72 de ani şi-a ucis fiul la începutul lunii august 2020 ■ apoi a secţionat cadavrul, ar părţile au fost duse cu maşina şi aruncate în Siret ■ un braţ al victimei a fost descoperit de un pescar ■ experiza dactiloscopică a confirmat că amprentele degetelor aparţineau victimei, care avea antecedente panale ■ fiul a fost tranşat cu cuţitul, o pînză de bomfaier şi o secure ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată a septuagenarului care şi-a ucis fiul, i-a tranşat corpul, iar părţile din cadavru le-a transportat cu maşina şi le-a aruncat în Siret.

În cauză este vorba de Vasile Croitoru, de 72 de ani, din localitatea Cotu Vameş, acesta fiind acuzat de omor şi profanare de cadavre. Cercetările în această speţă au început pe data de 6 august 2020, cînd un pescar de 29 de ani, care-şi „omora“ timpul pe malul Siretului, la Horia, în apropierea municipiului Roman, a făcut o descoperire macabră. În apă plutea un braţ uman, secţionat de la cot, astfel că a sunat la 112.

Anchetatorii sosiţi la locul indicat au constatat că fragmentul uman prezenta urme de „amputare“ şi nu din cele care apar după ce un cadavru stă mult în apă, în cazuri de înec, conturîndu-se astfel ipoteza unei crime. Cum ancheta nu a mai dus la descoperirea altor fragmente umane pe malurile Siretului sau prin apă, criminaliştii au decis să se „folosească“ de singurul indiciu avut, efectuîndu-se o experiză dactiloscopică.

Şi ceea ce sperau s-a adeverit, amprentele degetelor din restul de braţ aparţinînd unei persoane de 45 de ani, din Roman, care avea antecedente panale. A fost o formalitate să se ajungă la tatăl acestuia, un bătrîn de 72 de ani, care avea să recunoască săvîrşirea oribilei crime şi ce l-a determinat să-şi ucidă fiul.

„În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit faptul că membrul superior aparţine unui bărbat de 45 de ani, din Roman. În baza activităţilor informativ investigative desfăşurate cu operativitate a reieşit faptul că, în perioada 1-5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale şi a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor- înţepător, în timp ce se aflau în incinta locuinţei, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

În familia celor doi, lucrurile nu erau tocmai armonioase, o stare conflictuală fiind întreţinută de fiu, care căzuse în patima beţiei şi nici nu era „uşă de biserică“, avînd antecedente penale. Aşa se face că, pe fondul consumului de alcool, viitoarea victimă îşi bătea tatăl, acest lucru petrecându-se mai des în ultimii ani, mai ales după moartea mamei.

Cercetările au mai stabilit că ultimul conflict între cei doi a avut loc pe 5 august. Cel mai probabil, fiul a venit iar beat acasă, şi-a gresat tatăl, iar acesta, sătul de tratamentul aplicat, a reuşit să pună mâna pe un cuţit, sfîrşind pentru totdeauna conflictele în familie. Ancheta a mai stabilit că în urma crimei septuagenarul s-a folosit de un cuţit, o pînză de bomfaier şi o secure pentru tranşarea cadavrului.

Apoi, părţile corpului au fost puse într-o pătură, iar cu o maşină au fost transportate şi aruncate în rîul Siret. „În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor şi profanare de cadavre sau morminte“, au mai transmis anchetatorii.

Ulterior septuagenarul a fost arestat preventiv. Recent a cerut înlocuirea cătuşelor cu arestul la domiciliu, dar două instanţe l-au refuzat. În cauză este o singură parte vătămată, sora victimei, fiica inculpatului, care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Citește știrea

Actualitate

Hoţ în Germania, depistat la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un pietrean de 38 de ani, căutat de autorităţile germane, printr-un mandat european de arestare, a fost prins acasă. Pe 28 octombrie 2020, cînd de urma urmăritului internaţional au dat oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ. „În fapt, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, bărbatul împreună cu alte persoane s-ar fi deplasat în diferite societăţi din Germania, unde, profitînd de neatenţia victimelor, le-ar fi sustras genţile în care se aflau sume de bani sau alte valori, fiind creat un prejudiciu de 3.000 de euro“, anunţă Poliţia.

Acesta a fost prezentat procurorilor de la Parchetului Curţii de Apel Bacău, a fost reţinut şi urma să apară în faţa magistraţilor pentru confirmarea mandatului de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending