Contactează-ne

Actualitate

Spitalul Judeţean Piatra Neamţ – Pariul secolului: Cîştigă “Cioclul” sau “Caracatiţa”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pariorii, că tot nu se mai organizează competiţii sportive pe motiv de coronavirus, ar putea să se reorienteze: şi să parieze cine va ieşi cîştigător din “ringul” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

În colţul galben cu negru, de la susţinerea politică galben, negru de la ocupaţia anterioară, noul manager. Alintat “Cioclul”, pe motiv că în CV are legături cu o firmă de pompe funebre.

În colţul roşu, prietenii de la PSD sigur ştiu De (V) Ce, “Caracatiţa” din spital. Cu nume, ba chiar şi capete, numeroase. Pornind de la cei care au blătuit angajările, continuînd cu cei care şi-au umplut buzunarele şmenuind achiziţiile şi terminînd cu cei care au fost sau sînt în CA şi au aceptat toate acestea, că nu putem crede că toate furtişagurile ar fi fost posibile fără complicitatea lor.

Meciul a început, deocamdată nu vedem ce fac oponenţii în ring, aşteptăm să fie organizată vreo conferinţă de presă pentru a avea acces pe “cîmpul de luptă”, dar se aud tare scandările, sau mai bine zis înjurăturile, celor din galerie. Cei din colţul roşu au rupt piaţa publică scandînd că nu poate exista mai proastă decizie decît să pui pe cineva cu experienţă în băgat oameni în pămînt la conducerea unei instituţii care se presupune că salvează vieţi.

Personal, respect orice meserie dacă e făcută onest şi cu respectarea legilor. Nu văd de ce ocupaţia de cioclu, sau gropar dacă vreţi, ar fi mai puţin onorabilă decît cea de jurnalist, de exemplu, sau de preşedinte de CJ, primar sau parlamentar. Sigur, la nivel de imagine, de anecdotă sau, simplu spus, băşcălie, nu cred că s-ar fi putut numire mai puţin inspirată.

Cei din colţul galben-negru se chinuie să înghită reproşurile şi mizează că “Cioclul” va bate “Caracatiţa”. Sau măcar o va expune public. Pe surse, cine Dumnezeu ar risca să vorbească oficial despre miza reală a unei astfel de bătălii, rolul “Cioclului” tocmai acesta ar fi: să bage în pămînt Caracatiţa de la Spitalul Judeţean. Una veche de cînd lumea şi cu tentacule ce au trecut prin multe partide şi administraţii.

De aici şi disperarea suporterilor “Caracatiţei”. Care mai au puţin şi sînt în stare să ceară DNA, DIICOT, SRI, FBI şi CIA să vină să ancheteze numirea făcută la şefia spitalului. De parcă ar fi vreo “incompatibilitate”, din punct de vedere legal, între orice meserie şi funcţia de manager de spital. Cît priveşte competenţa… aici e de aşteptat şi de văzut.

Dacă “Cioclul” bate “Caracatiţa” coroana de flori, nelipsită într-un serviciu funerar, devine coroniţa de flori a unui premiant. Dacă nu, rămîne ceea ce a fost tot timpul. Cu tot cu mesajul “Regrete eterne”. Dar meciul abia a început, să nu anticipăm. Aşteptăm pariurile.

P.S. – Pe final, mi-a mai venit un gînd amar: este şi varianta, atît de des întîlnită, ca numita “Caracatiţă” să nu se ducă, pe veci, în loc cu verdeaţă unde nu există nici şpagă, nici peşcheş, ci doar să-şi schimbe culoarea. Politică sau de altă natură. Ceea ce înseamnă că “Cioclul” a fost doar “Dresor”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending