Contactează-ne

Actualitate

„Spitalul din Piatra e sub orice critică“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este concluzia unei tinere al cărei bunic a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ■ ea acuză modul în care ruda i-a fost tratată de medici ■ conducerea spitalului nu a furnizat un punct de vedere ■

„Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“, aceasta este concluzia unei tinere care s-a adresat cotidianului Monitorul pentru a relata modul în care a fost tratat bunicul ei, care a ajuns la Urgenţe, pe 18 noiembrie, după ce a suferit o criză de gută.

Tînăra este extrem de revoltată de ceea ce s-a întîmplat: de la faptul că bătrînul a fost ţinut la Urgenţe 10 ore pînă a fost internat, la cel că nu i s-ar fi făcut investigaţii suplimentare, pînă la refuzul transferului într-o secţie şi pînă la ceea ce consideră că a fost o „externare forţată“, cu pacientul într-o stare mai rea decît cea în care s-ar fi prezentat la spital.

„Mă numesc Vanesia Asaftei şi trimit acest email în numele bunicului meu, Dominte Constantin. Pe 18 noiembrie 2019, a fost dus la spitalul public Piatra Neamţ, la Urgenţe, la aproximativ 10 dimineaţa, pentru că a făcut o criză severă de gută. Înainte de a fi adus, a făcut temperatură şi braţul stîng s-a umflat intens. Efectiv, începea să nu mai poată folosi membrul.

Din nefericire, internarea nu s-a efectuat pînă la ora 8 seara, pe 18 noiembrie – a fost lăsat în aşteptare aproximativ 10 ore. În urma internării, analizele au fost completate, printre care a fost cerută şi o probă de urină – am aflat pe 20 noiembrie, că, de fapt, această probă de urină nu a fost dusă la laborator.

A stat pur şi simplu pe noptiera din salon pe tot parcursul internării. Următoarea zi, pe 19 noiembrie, nu a putut să se mai mişte deloc. A fost practic imobilizat în pat şi nu a primit nici un tratament, nici investigaţii suplimentare nu au fost făcute. Se pare că, după ce a fost confirmat că aceste simptome nu sînt legate de probleme lui existente cu inima, a fost efectiv ignorat de cadrul medical“, susţine tînăra.

Actul medical şi mîinile încrucişate

Ea mai povesteşte un episod care a revoltat-o, de data aceasta bunica ei fiind luată la rost pentru că ar fi stat cu mîinile încrucişate la piept în faţa unui medic.

„Fişa de externare a fost completată pe 20 noiembrie şi pe document se indică: «se externează ameliorat, cu recomandări (regim, evită efort fizic, etc)». Ţin să menţionez că nici efort minim nu putea nici atunci, nici la ora actuală, să facă.

Nici nu vreau să menţionez cuvîntul «ameliorat» – dacă el a mers pe picioarele lui la urgenţă, cît de cît, a fost – practic – externat forţat din spital fără a putea merge. Bunica mea şi soţia lui, Dominte Verginia, a fost prezentă pentru externare.

Aceasta m-a informat despre atitudinea de nedescris a doctorului prezent, Presură Răzvan Mihai, dar şi a altor doi doctori prezenţi – un neurolog şi un urolog (din nefericire, nu avem şi numele lor). Ea s-a rugat de respectivul să îi facă un transfer pentru că nu este în puterea ei să ofere mult suport acasă. Bunica mea ţinea mîinile încrucişate la piept şi cînd a încercat să îl întrebe pe doctor dacă poate să i se facă un transfer la Urologie, acesta nu a răspuns la întrebare.

În loc, a spus: «după ce că nu stai corespunzător în faţa unui medic, mai vrei să îl transfer în altă parte? Noi nu transferăm, îi facem ieşirea imediat». După acest eveniment, Presură Răzvan Mihai s-a făcut nevăzut şi nici bunica mea, nici bunicul meu nu l-au mai văzut.

În prezent, bunicul meu este imobilizat la pat (în momentul transmiterii emailului n.r.)“, mai susţine Vanesia Asaftei.

„Poveşti de groază“

Concluzia tinerei este că aspectele relatate s-ar înscrie între „poveştile de groază“ legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale, care circulă în spaţiul public:

„Am auzit multe poveşti de groază legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale faţă de pacienţi şi vizitatori, dar rar în această măsură mai ales faţă de persoane în vîrstă. Nu înţeleg ce legătură are modul în care stă o persoană obosită şi lipsită de sprijinul medical necesar. cu datoria unui doctor care a depus un jurămînt care cuprinde îndatoririle morale faţă de profesia lui.

Am rămas şocată de ce mi s-a spus şi doresc să cred că acest caz va fi investigat în mod corespunzător şi urgent. Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“.

Ce au de spus cei de la spital?

Pe data de 27 noiembrie am trimis pe adresa de mail a spitalului o cerere de informaţii, pentru a clarifica aspectele sesizate de cititoarea Monitorului.

N-am primit răspuns. Putem doar să ne întrebăm de ce? Şi să reluăm solicitarea şi pe această cale:

„Către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Stimate domnule director, Vă rugăm, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

Pe data de 18 noiembrie 2019, la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost adus pacientul Dominte Constantin, acuzînd  o criză severă de gută. Vă rog să ne spuneţi cînd a ajuns la UPU, cînd i s-au făcut investigaţiile medicale şi ce investigaţii i s-au făcut?

De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi dacă a fost internat, cu ce diagnostic şi cînd şi de ce a fost externat? Ce tratament sau investigaţii i-au fost făcute pe perioada internării şi cine este medicul care l-a internat/externat? De asemenea vă rugăm să ne comunicaţi dacă rudele au cerut transferul pacientului la Urologie şi, dacă da, de ce a fost refuzat acest transfer?

Vă solicităm aceste informaţii pentru redactarea unui articol, în condiţiile în care rudele pacientului acuză că bărbatul a fost tratat necorespunzător solicitînd o investigaţie pentru un posibil caz de malpraxis“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Viorel

  4 decembrie 2019 at 9:55 AM

  Mai sunt și acum unii medici care stau cu mâna întinsă la pomana.

  • Anonymous

   4 decembrie 2019 at 10:49 AM

   Cam asa este. Am fost in spital ieri si am vazut cum o persoana a mers cu portofelul in mana in cabinetul unui doctor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Unirea Principatelor, au trecut 161 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestări cu prilejul zilei de 24 ianuarie 1859 au avut loc în oraşele Neamţului

Ziua Unirii Principatelor Române a constituit ieri, la 161 de ani de la momentul istoric menţionat, prilejul organizării unor manifestări omagiale.

La Piatra Neamţ, oficialităţi şi simpli cetăţeni şi-au dat întîlnire, la ora 11.00, la Curtea Domneacă. Aici, primăria şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare au pus la cale un program în ton cu evenimentul.

După intonarea Imnului naţional şi cuvîntul unor invitaţi s-a dansat tradiţionala Horă a Unirii, iar un spectacol folcloric a fost prezentat de Ansamblul Floricică de la Munte.

„De-a lungul istoriei, noi românii, am reuşit să depăşim încercările atunci cînd am fost uniţi. Dumnezeu să ne dea forţa de a fi uniţi şi întelepciunea de a întelege ca doar prin unitate putem face România noastră prosperă! La mulţi ani, pietreni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!“, a transmis primarul Dragoş Chitic.

Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie, manifestările reunite sub titulatura Unirea face puterea!, organizate de Asociaţa Culturală STAR din Piatra Neamţ şi Primăria Piatra Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca GT Kirileanu, ISJ Neamţ şi Complexul Muzeal, au debutat pe 22 ianuarie. Ca parteneri naţionali sînt Primăria Comunei Gura Ocniţei, judeţul Dîmboviţa, Primăria Comunei Padina, judeţul Buzău şi Teatrul Junior din Tîrgovişte.

Una dintre activităţile cuprinse în complexul de manifestări dedicate Zilei Unirii, intitulată Tricolorul Călător, a pornit de la Turnul Chindia din Tîrgovişte, s-a oprit la Gura Ocniţei, la Padina, la Milcov, iar joi, în jurul orei 13.00, a străbătut Bulevardul Republicii din Piatra Neamţ şi s-a oprit la Turnul lui Ştefan cel Mare.

Punctul de pornire a fost din faţa Bibliotecii Kirileanu, iar odată cu sosirea Tricolorului, pietrenii au fost aşteptaţi la Curtea Domnească, la Hora Unirii, în avanpremieră la Ziua Unirii Principatelor Române. La Bicaz, unirea de la 1859 a fost sărbătorită, printr-o manifestare organizată în faţa Primăriei de către două unităţi de învăţămînt ale oraşului, Liceul Carol I şi Şcoala Gimnazială Regina Maria, sub îndrumarea profesorilor de istorie, Xenia Sîrbu, Alina Suciu.

Au participat şi mulţi localnici, care au ţinut să fie martorii la activităţile dedicate Micii Unire. Cei care şi-au pus în sluba evenimentului aniversar bogatul bagaj de cunoştinţe au fost trei dintre elevii Şcolii Mărceni, Luca Apetroei, Sara Ţăpuc şi Matei Suciu. Profesoara Xenia Sîrbu a prezentat un scurt expozeu despre semnificaţia Unirii, iar primarul Nicolae Sălăgean, a ţinut să facă publică chemarea asistenţei la unitate, înţelegere şi prietenie.

„Se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, act prin care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să schimbe soarta ţării, punînd bazele viitorului stat modern, pentru că în şapte ani de domnie a făcut lucruri, care au schimbat România. La cei 39 de ani ai săi, cînd a urcat pe tron, nu avea o experienţă politică deosebită, dar a ştiut să atragă lîngă el nişte oameni extraordinari, printre care pe talentatul om politic şi orator, Mihail Kogălniceanu.

A fost un om demn şi un mare patriot, care deşi a luat în administrare un stat ce abia primise botezul integrării pe harta lumii, a lăsat un stat modern cu instituţii moderne. Sînteţi tineri, dragi elevi, dar şi de voi depinde soarta ţării în continuare. 24 ianuarie 1859 a fost anul cînd statul România a apărut pe harta lumii. El nu trebuie să dispară vreodată. Să fiţi mîndri de acest moment istoric şi cu toţii să fim uniţi, pentru că numai aşa vom învinge toate greutăţile vieţii, care nu sînt deloc ouţine, reuşind să dezvoltăm această ţară minunată, România“, a declarat primarul Bicazului, îndemnînd la final, ca întreaga asistenţă să se prindă în Hora Unirii.

Înainte de a fi părăsit locul de sărbătorire a Micii Uniri, participanţilor li s-a oferit de către primărie un ceai fierbinte, un pahar de vin fiert şi cîte o plăcintă caldă.

Manifestări şi la Roman, şi la Tîrgu Neamţ

Şi municipiul Roman a fost gazda unor manifestări legate de marcarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Acestea au început joi, 23 ianuarie cînd în jurul Bibliotecii George Radu Melidon a fost jucată o imensă Horă a Prieteniei.

Apoi, vineri, 24 ianuarie, la Stejarul Unirii a fost organizată tradiţionala ceremonie, care a început cu intionarea Imnului naţional şi a continuat cu alocuţiunile senatorului PSD Dan Manoliu şi primarului Lucian Micu. „Ca în fiecare an ne aflăm la acest simbol al Romanului şi al Micii Uniri. În fiecare an vin aici romaşcani de toate vîrstele, care nu şi-au uitat înaintaşii.

Am speranţă în aceşti copii că vor şti să-şi iubească ţara“, a spus politicianul social democrat, care nu a uitat să vorbească şi despre deziluzia că actuala clasă politică nu a înfăptuit dezideratul naţiunii, Marea Unire. A vorbit, de asemenea, despre faptul că actuala clasă politică ar fi trebuit să facă mai mult pentru a realiza autostrada care să unească Moldova de inima ţării. Pprimarul Lucian Ovidiu Micu a pomenit în discursul său despre idealul de unitate al românilor:

„Hai să să dăm mînă cu mînă/ Cei cu inima română… Atît de frumos a grăit Vasile Alecsandri, unul din fruntaşii Revoluţiei de la 1848. Haideţi să luăm aminte la versurile Horii Unirii şi să nu lăsăm pe nimeni să inducă vrajba între romaşcani, să facem şi mai mult bine pentru cei din jur. Văd aici copii, adolescenţi şi oameni în toată firea.

Haideţi să fim mîndri de Roman, să ne iubim oraşul şi să ne dăm mînă cu mînă cei cu inimă de romaşcani, care trăim în frumuseţe de oraş“. În faţa scenei s-a aflat şi un grup de elevi de la Şcoala Carmen Silva, din Horia, îmbrăcaţi în veşminte ostăşeşti, de la 1859, precum şi drapelul de luptă al primului Batalion de geniu, înfiinţat de Panaite Donici.

Şi la Muzeul de Istorie a avut loc un simpozionul legat de cei 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza şi a generalului Ioan Emanuel Florescu, urmat de prezentarea noului număr al revistei Urbana. La Tîrgu Neamţ, primăria şi Casa Culturii Ion Creangă a invitat locuitorii să participe la tradiţionala manifestare dedicată Zilei Unirii pe platoul din faţa instituţiei de cultură, începînd cu ora 11.00.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: La judecată pentru o tentativă de omor, aplanată de “mascaţi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Frunză, de 34 de ani.

În urma unei altercaţii, acesta i-a aplicat oponentului său lovituri prin care i-a pus viaţa în primejdie. Fapta a avut loc în noaptea de 7/8 august 2019, în anexa Văleni, cînd combataţii băuţi şi cu chef de scandal s-au bătut şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor, jandarmilor şi mascaţilor. Pentru aplanarea conflictului martorii au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, forţele de ordine împînzind cartierul.

Ancheta efectuată a stabilit că agresorul, în vîrstă de 34 de ani, s-a bătut cu un alt individ, cu un an mai mare, iar în altercaţie au fost folosite şi cuţite. Victima a ajuns la spital, fiind diagnosticată cu mai multe plăgi înjunghiate în zona abdominală.

Ulterior, doctorul legist a apreciat că victima a suferit leziuni vindecabile în 18 zile de îngrijiri medicale, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Procurorul de caz a decis ca încadrarea juridică a faptei să fie tentativă de omor, deoarece loviturile au vizat zone vitale. Frunză a ajuns după gratii, iar pe 9 august a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Ulterior a obţinut puţină libertate, iar măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu una mai uşoară, arestul la domiciliu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Jandarmeria montană va fi la Serbările Zăpezii de la Durău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările din staţiunea de la poalele Ceahlăului sînt programate pînă pe data de 2 februarie

Timp de două săptămîni, în perioada 24 ianuarie – 2 februarie 2020, jandarmii montani din Durău vor fi pe pîrtie alături de iubitorii sporturilor de iarnă şi de turiştii sosiţi în staţiune.

„Misiunile jandarmilor vor viza asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică la manifestările prilejuite de Serbările Zăpezii care vor avea loc în cele două weekenduri, 24 – 26 ianuarie, respectiv 31 ianuarie – 2 februarie şi vor acţiona pentru îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţei turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate, prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură antisocială care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, respectarea regulilor pe pîrtii“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

Pentru ca momentele petrecute pe pîrtie să fie lipsite de accidente sau incidente nedorite, jandarmii montani recomandă practicanţilor sporturilor de iarnă să respecte recomandările organizatorului evenimentului dar şi reglementările pe pîrtii: este interzis accesul sau circulaţia pe pîrtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul; este interzisă coborîrea pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizînd sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale; accesul pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului este interzis.

Deşi meteorologii anunţă sfîrşitul de săptămînă cu vreme bună, turiştii care vor alege să pornească în drumeţie spre platoul Masivului Ceahlău trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că vremea se poate schimba oricînd, să nu plece singuri la drum, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu.

Reamintim turiştilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul echipajelor de jandarmerie montană, atît prin contact direct cît şi prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, specificînd datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întîmplat, cîte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sînt persoanele aflate în dificultate.

Citește știrea

Trending