Contactează-ne

Actualitate

„Spitalul din Piatra e sub orice critică“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este concluzia unei tinere al cărei bunic a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ■ ea acuză modul în care ruda i-a fost tratată de medici ■ conducerea spitalului nu a furnizat un punct de vedere ■

„Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“, aceasta este concluzia unei tinere care s-a adresat cotidianului Monitorul pentru a relata modul în care a fost tratat bunicul ei, care a ajuns la Urgenţe, pe 18 noiembrie, după ce a suferit o criză de gută.

Tînăra este extrem de revoltată de ceea ce s-a întîmplat: de la faptul că bătrînul a fost ţinut la Urgenţe 10 ore pînă a fost internat, la cel că nu i s-ar fi făcut investigaţii suplimentare, pînă la refuzul transferului într-o secţie şi pînă la ceea ce consideră că a fost o „externare forţată“, cu pacientul într-o stare mai rea decît cea în care s-ar fi prezentat la spital.

„Mă numesc Vanesia Asaftei şi trimit acest email în numele bunicului meu, Dominte Constantin. Pe 18 noiembrie 2019, a fost dus la spitalul public Piatra Neamţ, la Urgenţe, la aproximativ 10 dimineaţa, pentru că a făcut o criză severă de gută. Înainte de a fi adus, a făcut temperatură şi braţul stîng s-a umflat intens. Efectiv, începea să nu mai poată folosi membrul.

Din nefericire, internarea nu s-a efectuat pînă la ora 8 seara, pe 18 noiembrie – a fost lăsat în aşteptare aproximativ 10 ore. În urma internării, analizele au fost completate, printre care a fost cerută şi o probă de urină – am aflat pe 20 noiembrie, că, de fapt, această probă de urină nu a fost dusă la laborator.

A stat pur şi simplu pe noptiera din salon pe tot parcursul internării. Următoarea zi, pe 19 noiembrie, nu a putut să se mai mişte deloc. A fost practic imobilizat în pat şi nu a primit nici un tratament, nici investigaţii suplimentare nu au fost făcute. Se pare că, după ce a fost confirmat că aceste simptome nu sînt legate de probleme lui existente cu inima, a fost efectiv ignorat de cadrul medical“, susţine tînăra.

Actul medical şi mîinile încrucişate

Ea mai povesteşte un episod care a revoltat-o, de data aceasta bunica ei fiind luată la rost pentru că ar fi stat cu mîinile încrucişate la piept în faţa unui medic.

„Fişa de externare a fost completată pe 20 noiembrie şi pe document se indică: «se externează ameliorat, cu recomandări (regim, evită efort fizic, etc)». Ţin să menţionez că nici efort minim nu putea nici atunci, nici la ora actuală, să facă.

Nici nu vreau să menţionez cuvîntul «ameliorat» – dacă el a mers pe picioarele lui la urgenţă, cît de cît, a fost – practic – externat forţat din spital fără a putea merge. Bunica mea şi soţia lui, Dominte Verginia, a fost prezentă pentru externare.

Aceasta m-a informat despre atitudinea de nedescris a doctorului prezent, Presură Răzvan Mihai, dar şi a altor doi doctori prezenţi – un neurolog şi un urolog (din nefericire, nu avem şi numele lor). Ea s-a rugat de respectivul să îi facă un transfer pentru că nu este în puterea ei să ofere mult suport acasă. Bunica mea ţinea mîinile încrucişate la piept şi cînd a încercat să îl întrebe pe doctor dacă poate să i se facă un transfer la Urologie, acesta nu a răspuns la întrebare.

În loc, a spus: «după ce că nu stai corespunzător în faţa unui medic, mai vrei să îl transfer în altă parte? Noi nu transferăm, îi facem ieşirea imediat». După acest eveniment, Presură Răzvan Mihai s-a făcut nevăzut şi nici bunica mea, nici bunicul meu nu l-au mai văzut.

În prezent, bunicul meu este imobilizat la pat (în momentul transmiterii emailului n.r.)“, mai susţine Vanesia Asaftei.

„Poveşti de groază“

Concluzia tinerei este că aspectele relatate s-ar înscrie între „poveştile de groază“ legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale, care circulă în spaţiul public:

„Am auzit multe poveşti de groază legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale faţă de pacienţi şi vizitatori, dar rar în această măsură mai ales faţă de persoane în vîrstă. Nu înţeleg ce legătură are modul în care stă o persoană obosită şi lipsită de sprijinul medical necesar. cu datoria unui doctor care a depus un jurămînt care cuprinde îndatoririle morale faţă de profesia lui.

Am rămas şocată de ce mi s-a spus şi doresc să cred că acest caz va fi investigat în mod corespunzător şi urgent. Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“.

Ce au de spus cei de la spital?

Pe data de 27 noiembrie am trimis pe adresa de mail a spitalului o cerere de informaţii, pentru a clarifica aspectele sesizate de cititoarea Monitorului.

N-am primit răspuns. Putem doar să ne întrebăm de ce? Şi să reluăm solicitarea şi pe această cale:

„Către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Stimate domnule director, Vă rugăm, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

Pe data de 18 noiembrie 2019, la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost adus pacientul Dominte Constantin, acuzînd  o criză severă de gută. Vă rog să ne spuneţi cînd a ajuns la UPU, cînd i s-au făcut investigaţiile medicale şi ce investigaţii i s-au făcut?

De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi dacă a fost internat, cu ce diagnostic şi cînd şi de ce a fost externat? Ce tratament sau investigaţii i-au fost făcute pe perioada internării şi cine este medicul care l-a internat/externat? De asemenea vă rugăm să ne comunicaţi dacă rudele au cerut transferul pacientului la Urologie şi, dacă da, de ce a fost refuzat acest transfer?

Vă solicităm aceste informaţii pentru redactarea unui articol, în condiţiile în care rudele pacientului acuză că bărbatul a fost tratat necorespunzător solicitînd o investigaţie pentru un posibil caz de malpraxis“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Viorel

  4 decembrie 2019 at 9:55 AM

  Mai sunt și acum unii medici care stau cu mâna întinsă la pomana.

  • Anonymous

   4 decembrie 2019 at 10:49 AM

   Cam asa este. Am fost in spital ieri si am vazut cum o persoana a mers cu portofelul in mana in cabinetul unui doctor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crimă oribilă – şi-a omorât fiul, l-a tranşat şi i-a aruncat corpul în Siret

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autorul are 72 de ani

Crimă oribilă produs în Neamţ la începutul acestei luni. Un bătrîn de 72 de ani şi-a omorât fiul de 45 de ani, l-a tranşat şi l-a aruncat în râul Siret.

“Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au probat activitatea infracțională a unui bărbat de 72 de ani, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte.

La data de 6 august a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați de către un tânăr de 29 de ani, cu privire la faptul că a observat un membru superior de natură umană în râul Siret din localitatea Horia.

Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-a constituit o echipă operativă de lucru formată din polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Poliției municipiului Roman și Secției de Poliție Rurală Dulcești, precum și criminaliști, care au demarat activitățile de căutare în râul Siret, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în vederea descoperirii celorlalte părți de corp omenesc.

În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că membrul superior aparține unui bărbat de 45 de ani, din Roman.

În baza activităților informativ investigative desfășurate cu operativitate a reieșit faptul că, în perioada 1 – 5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale și a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor-înțepător, în timp ce se aflau în incinta locuinței, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia.

Ulterior, cel în cauză ar fi depesat corpul și l-ar fi aruncat în albia râului Siret.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: foto generica

Citește știrea

Trending