Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Spãrgãtori de grevã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• din diverse motive, unii profesori nu s-au raliat apelului la grevã al sindicatelor • la Liceul Hogas s-au tinut toate orele • la Rares doar nouã profesori au intrat la cursuri, iar la Economic doar unul • de revendicãrile cerute de sindicalisti depinde viitorul copiilor nostri •

Declansarea grevei generale aratã cã dascãlii au ajuns la limita rãbdãrii, atît din cauza salariilor mici, dar si a lipsei de dotãri din scoli. Revendicãrile nu vizeazã, ca în ceilalti ani, doar majorãri salariale, ci si alocarea unor fonduri pentru modernizarea scolilor si o reformã care sã permitã alinierea învãtãmîntului românesc la standardele europene. Cîrpelile fãcute periodic, cel mai frecvent în preajma campaniilor electorale, nu au putut suplini lipsa unei politici coerente de finantare a învãtãmîntului, astfel încît profesorii s-au trezit printre cei mai defavorizati bugetari. Inechitãtile perpetuate cu fiecare an au fãcut ca un profesor cu gradul I si vechime peste 40 de ani sã cîstige cît un politist debutant. Tinerii absolventi au început sã fugã de o carierã didacticã, iar media de vîrstã a personalului a crescut constant în ultimii ani. Sperantele dascãlilor au fost înselate, constant, de toate guvernele perindate în perioada post-decembristã, desi promisiunile au curs din belsug. Politicienii au fost loviti de amnezie imediat dupã instalarea la putere, preocupati sã-si promoveze interesele proprii – pensii grase, fel de fel de „ajutoare“ (pînã si de deces) si aproape deloc pe cele ale alegãtorilor. Printre care si dascãli. Ultima grevã generalã importantã în învãtãmînt s-a înregistrat la începutul anului 2000, cînd profesorii au protestat aproape în lunã, obtinînd cresteri salariale de circa 18%.

Profesorii de la Calistrat Hogas au intrat la ore Al doilea trimestru nu a mai început, ieri, pentru majoritatea elevilor nemteni, dat fiind cã peste 90% din dascãli au încetat activitatea, intrînd în grevã generalã. Practic, pe lîngã cãmine si grãdinitele cu program prelungit, cel mult sase unitãti au desfãsurat activitãti conform orarului, printre acestea fiind Colegiul „Calistrat Hogas“, Scoala 27 Piatra Neamt, Scoala nr. 2 Roman plus cele de la Sagna, Poienari si Rediu. Unele scoli au fost complet pustii încã de la prima orã a diminetii, dat fiind cã întreg corpul profesoral, mai putin directorii, au semnat pentru declansarea grevei generale. În schimb, la Colegiul National „Calistrat Hogas“, orele s-au tinut conform orarului, dat fiind cã numai doi profesori au semnat, formal, pentru grevã, dar au intrat la ore. „Vina“ principalã apartine… Inspectoratului Scolar, în a cãrei echipã de inspectori a fost cooptat, în acest an, fostul lider sindical, profesoara Alina Pamfil. Lipsa unui lider sindical a fãcut ca dascãlii de la Hogas sã ajungã „spãrgãtori de grevã“. Astfel, situatia lor este cum nu se poate mai convenabilã, atît în cazul în care greva esueazã, dar si dacã sindicalistii obtin cîstig de cauzã. În ambele cazuri, „spãrgãtorii de grevã“ nu vor avea de suferit, spre deosebire de colegii care îsi sacrificã o parte bunã din salariu în beneficiul tuturor cadrelor didactice. Ce-i drept, dacã vor fi obtinute majorãrile salariale solicitate de sindicalisti, profesorii care nu au participat la grevã nu vor refuza sã beneficieze de pe urma actiunii colegilor lor. „O explicatie pentru faptul cã nu sîntem în grevã este lipsa unui lider sindical. De fapt, încã de vineri, noi le-am atras atentia elevilor cã trebuie sã vinã la ore si sã nu tinã cont de aspectele relatate în mass-media în legãturã cu greva generalã. Astfel, ei nu pot sã îsi motiveze absentele cu explicatii legate de comunicatele din presã. Despre colegii care se aflã în grevã, ce pot sã spun, ei sînt altruisti si vor sã lupte, iar, dacã greva va fi un succes, atunci si noi vom avea de cîstigat“, a declarat un profesor de la Colegiul „Calistrat Hogas“. La Colegiul National „Petru Rares“, aproape 85% din profesori au optat pentru grevã, astfel cã la cursuri au intrat doar nouã dascãli, printre care si cei doi directori si un inspector scolar. Practic, s-au tinut ceva mai mult de 10% din ore, iar programul elevilor s-a scurtat la 4 ore pe zi. La Grupul Scolar Economic, elevii fac doar istorie, dat fiind cã singurul dascãl care nu a dorit sã participe la grevã este profesorul Dumitru Luca. Alti 5 profesori au lipsit fiind în concediu medical, iar cei trei directori sînt degrevati de ore.

Sindicalistii cer plata orelor care vor fi recuperate Liderii sindicali si-au mai înscris un punct pe lista revendicãrilor, mai precis plata orelor ce vor fi recuperate ca urmare a grevei generale. Reprezentantii sindicalistiilor nemteni vor fi prezenti, astãzi, la sedinta birourilor centrale ale federatiilor sindicale din învãtãmînt pentru a decide modul în care vor fi purtate negocierile cu Guvernul, dar si dacã vor suspenda greva pe perioada negocierilor. „Doar în cîteva scoli nu s-a declansat grevã, fie din lipsa de informare, fie din cauza insuficientei comunicãri sau, cum e cazul la Calistrat Hogas, e lipsa de organizare. În ansamblu, sîntem multumiti, pentru cã participarea la grevã în judetul Neamt este de peste 90%, motiv pentru care tin sã multumesc colegilor mei care au înteles importanta acestui demers. Vom insista ca orele ce vor fi recuperate sã fie plãtite sau sã nu se mai retinã banii celor care au participat la grevã. Marti ne întîlnim, la Bucuresti, cu liderii din celelalte federatii si vom decide cum se vor purta negocierile si dacã greva va continua sau nu în aceastã perioadã, motiv pentru care îi rog pe colegii mei sã urmãreascã informatiile din presã“, a declarat profesorul Florin Florescu, liderul Sindicatului Liber al Lucrãtorilor din Învãtãmînt si Cercetare Stiintificã Neamt. Sindicalistii din învãtãmînt solicitã acordarea a cel putin 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educatiei pe 2006, elaborarea legii salarizãrii în sistem bugetar, prin care salariile dascãlilor sã se dubleze pînã în 2007, mentinerea titularizãrii în învãtãmînt, anularea OUG nr. 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2% si a celorlalte premii si distinctii cu finantarea lor, acordarea tichetelor de masã si a unui fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending