Contactează-ne

Actualitate

Sparanghelul german şi agenţia de recrutare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se caută bărbaţi şi femei la recoltat sparanghel, roşii, ardei, capşuni şi gojii ■ anunţul spune că e nevoie doar de buletin ■ agentul de muncă recunoaşte că e din ce în ce mai greu de trecut graniţa, păzită de „austriac“ ■

Pe Facebook, în grupul Bazar Roman, apare de cîteva zile un anunţ referitor la posibilitatea găsirii de muncă în agricultură, în Germania, printr-un agent recrutare forţă de muncă.

Acesta publică un necesar de 65 locuri, la 11 ferme din diverse regiuni ale Germaniei. După vreo două zile de insistenţe, redactorul Monitorul a reuşit să vorbească la telefon cu un bărbat, care de la celălalt capăt al firului, se străduia să ne convingă că e din ce în ce mai greu de ajuns la muncă, în agricultură, în Germania doamnei Merkel.

Dar iată dialogul purtat în dimneaţa zilei de 16 aprilie, la ora 08.30. Redactor (cu voce simulat tîmpă): Bună zîua, sînt din… ş-am găsît un anunţ din… Agent de recrutare: Da, doamnă. Nu se poate circula în Germania. Nu vă mai frămîntaţi că nu circulă nici un autobuz, nici un microbuz. Deocamdată n-ai cum să pleci. Redactor (insistent): Da pînă acuma, cum o plecat, cî ştiu eu di ciia care o plecat… Agent de recrutare: Doamnă, cine au avut maşinile lor au voie, dar e mai greu acuma să treacă, da’ au voie. Le dăm contracte de muncă şi pot să treacă. Nu e cazul la dumneata că n-ai maşină, îmi dau seama din prima.

Redactor: Da, di ci crediţi că n-am maşînă? Da, dacă ni grupăm mai mulţi? Cî sînt mai mulţi… Agent de recrutare: Aia se poate. Dar nu uitaţi că se poate sta două zile în vamă. Azi noapte (15 spre 16 aprilie n.r) am avut o maşină care a trecut. Dar, săracii au stat în vamă. În seara precedentă (14 aprilie n.r) i-a dat înapoi. Redactor: Da, di ci? Agent de recrutare: Fiindcă în vama românească este detaşat austriacul şi ăsta face legea. Nu vrea să lase… Redactorul (îl întrerupe, părînd a nu înţelege): Cine-i aista? Agent de recrutare: Se mai poate cu avionul…

Redactor: Da, cum îi cu avionul? Agent de recrutare: Trebuie să tranzitezi Ungaria, Austria, Germania. Înţelegi? Aşa, sînt puşi la avion, coboară în Germania, îi duce direct la cîmp şi acolo stau relativ izolaţi. Redactor: Bun, da îi nevoie să fii sănătos? Agent de recrutare (oarecum exasperat de insistenţele femeii ): Da, da, doamnă, da! Redactor: Eu am mai fost la muncă, acu vreo cîţiva ani, în Spania. Agent de recrutare (de-a dreptul iritat de „tîmpiţenia“ interlocutoarei): Voi ăştia, la ţară, cred că nu înţelegeţi cît de periculos este Covirusul ăsta…

Redactor: Ei, ba nu!… Da, pe tăti televizoarele sî zîce… Agent de recrutare: Păi, da, dar voi v-aţi obişnuit cu el. Dumneata ştii că ieri au murit peste 2.500 de americani în aceeaşi zi? Redactor, mimînd acelaşi grad de oarecare retard: Da, lasî, cî… Agent de recrutare (continuă s-o informeze pe femeia ignorantă în ale pandemiei): În Franţa au murit 1.400 de oameni. Dumneata ştii că în Germania au murit 314 oameni ieri? ( 15 aprilie n.r) Redactor, total uluit de răspuns: Şî atunci, di ci ni mai păcăliţi cu anunţuri de estea? Convorbirea se întrerupe brusc şi agentul de la celălalt capăt al firului nu mai răspunde la un nou apel.

Iată şi conţinutul integral al anunţului apărut pe Facebook: „Cine este în Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Danemarca şi vrea să lucreze în agricultură să sune la telefon: 0049….. – Agenţia Germania … Avem 11 fermieri disponibili: zona Leipzig – 10 bărbaţi la sparanghel. Zona Lubbenau/Cottbus – 10 locuri la sparanghel ( B+F). La Abensberg (Regensburg) – 20 de locuri, la sparnghel (B). În Elingen / Nurenberg – 2 locuri – sparanghel (B).În Nurenberg – 2 locuri (B+F), la seră roşii, ardei. În Bonn – 2 locuri – sparanghel (B- F). La Alerheim – cod 86733 – 4 B la sparanghel. În Neumunster/Hamburg – 2 locuri pentru F, sparanghel. În Weingartner – 10 locuri, femei la căpşuni, în solar. În Stade (Hamburg) – 1 loc B – sparanghel. La Blankemburg/Magdeburg – 2 locuri-F, fructe goji. Se acceptă la muncă doar cu buletinul“ Contactat telefonic, Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ, a declarat: „Foarte mulţi angajatori, nu doar din Germania, ci şi din alte state ale Uniunii Europene, au interesul în această perioadă de a rechema lucrătorii români pentru activităţi sezoniere în agricultură.

Legat de aceste oferte de muncă, trebuie precizat că Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi structura EURES România nu sînt implicate în proceduri de selecţie, informare, mediere, recrutare şi plasare. Pentru cazul pe care ni l-aţi semnalat, referitor la Germania, ştim sigur că nici serviciul public de recrutare a forţei de muncă din această ţară nu este implicat. Se pare că e vorba de implicarea unor agenţi de recrutare privaţi. Noi recomadăm tuturor persoanelor care ar fi tentate să plece la muncă să consulte site-ul EURES unde se găsesc informaţii oficiale şi utile.

Aceste informaţii sînt centralizate pe site-ul MAE. Noi recomadăm să analizeze, atent, oportunitaea deplasării în plină pandemie, fiind un risc ridicat pe care şi-l asumă. Singura selecţie de personal pe care am făcut-o anul acesta a fost la începutul anului, dar plecarea a fost anulată din cauza riscurilor apărute“. Directorul AJOFM a mai spus că există un ghid pe care consilierii EURES îl recomandă a fi consultat în situaţia în care se caută un serviciu în străinătate. Trebuie verificat dacă agenţia de plasare a forţei de muncă prin care doresc să plece e înregistrată la inspectoratele de muncă. Dacă nu e o asemea înregistrare, acel angajator nu desfăşoară activitate legală în România.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Octogenară la un pas de moarte de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 84 de ani, din Piatra Neamţ, a fost la un pas să fie ucisă de candela pe care a aprins-o şi lăsat-o nesupravegheată.

S-a întîmplat pe 14 iulie, într-un apartament de la „Blocurile nemţeşti“ din municipiul reşedinţă de judeţ. Apelul pentru ajutor a venit prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 17:30.

Au plecat la drum trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, forţele profesioniste intervenind pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Flăcările se manifestau în interiorul unei camere a apartamentului situat la primul etaj al blocului de pe strada Trandafirilor din municipiul Piatra Neamţ.

Pînă la ajungerea pompierilor, cîţiva locatari din bloc au evacuat din apartamentul în care s-a produs incendiul o femeie în vîrstă de aproximativ 84 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul de paramedici, fără a fi transportată la spital. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul în urma căruia au ars obiecte de mobilier şi materiale textile aflate în interiorul camerei.

La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că cel mai probabil totul a fost provocat de candela lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus „foc deschis în spaţii închise“, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amenzi pandemice de aproape 10.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în urma unei razii în bazarul şi piaţa de la Tîrgu Neamţ

Bazarul şi piaţa din Tîrgu Neamţ au fost răscolite de forţele de ordine în urma unei acţiuni care a avut drept scop prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid 19, dar s-a urmărit şi vizibilitatea elementului poliţienesc în stradă.

S-a întîmplat pe 13 iulie 2020 cînd au descins în locaţiile menţionate peste 20 de poliţişti din cadrul Serviciilor Ordine Publică, Investigaţii Criminale şi Criminalistică, împreună cu jandarmi, reprezentanţi ai DSV şi ai Oficiului de Zootehnie.

„Acţiunea s-a desfăşurat în bazarul şi în piaţa din Tîrgu Neamţ, fiind vizate localurile care au terase, în vederea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă“, arată Poliţia Neamţ. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19, 7 sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, 1 conform H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, una conform H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 4 conform H.C.L. nr. 62/2019, 2 conform Legii nr. 132/2017 şi una conform Legii nr. 61/1991.

Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 şi au fost retrase două certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor aplicate în cadrul acţiunii a fost de 9.700 de lei.

„Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sînt prioritare tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, astfel că forţele de ordine vor desfăşura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse. Respectaţi măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică“, mai anunţă Poliţia Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Generalul Obreja şi primenirea echipei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Că în Inspectoratul Şcolar Neamţ bate vînt de schimbare s-a tot văzut în ultima vreme. Au fost înlocuiţi, mai întîi, inspectorii generali adjuncţi, ca ulterior să înceapă să plece din instituţie cîte unu-doi inspectori.

„Toţi inspectorii au delegaţie pînă la 1 septembrie.Am propus şi ministerul a aprobat un nou inspector la învăţămîntul primar, doamna Ana Sociu, titulară la Şcoala Rediu, în care am mare încredere şi sper că va continua ceea ce a făcut bine domnul Dimon. În această perioadă mă voi apleca asupra organigramei şi o voi regîndi, în aşa fel încît la sfîrşitul anului să pot comunica la minister propunerile de inspectori şcolari, pînă la organizarea concursurilor.

Pot doar să vă spun că pînă la această oră nu mă pot pronunţa asupra unui om sau altuia, dar vă mărturisesc că îmi doresc să-mi consolidez o echipă. Asta nu însemnă că nu am lucrat bine cu cei care sînt acum pe posturi. Eu sînt un om care, în general, lucrez bine cu oamenii, deşi recunosc că sînt şi foarte exigent. De asta spun că vor fi şi schimbări, dar toate lucrurile se vor face atunci cînd trebuie“, a susţinut inspectorul general, Mihai Obreja

Citește știrea

Trending