Contactează-ne

Actualitate

Sorry, Rareş

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca oricare om din lumea asta mare, am avut (şi sigur că voi mai avea) îndoielile mele, punctele de răscruce, neîncrederile sau, pur şi simplu, neputinţa de a mă apropia de adevăr şi a afla calea cea mai potrivită de urmat.

Fără îndoială că sunt nenumăraţi factorii care ne pot veni în ajutor în asemenea circumstanţe, fie că este vorba de experienţele cunoscute, ale noastre sau ale altora, de oameni mai luminaţi decât noi, dispuşi să ne ajute, şi câte şi mai câte.

Ei bine, vă rog să credeţi că cel mai de încredere sprijin l-am găsit în… înţelepciunea populară. Dincolo de orice definiţie mai mult sau mai puţin sofisticată, ea înseamnă capacitatea de a înţelege şi a judeca lucrurile, cât mai aproape de esenţa lor.

Mărturisesc că am descoperit această adevărată avuţie fără egal, odată ce m-am aflat pe propriile picioare şi când m-am confruntat cu nenumăratele provocări ale existenţei. De fiecare dată când m-am aflat în impas şi am apelat la ea, am avut câştig de cauză, am ieşit la liman. Nu m-a înşelat niciodată. Ori dacă s-a întâmplat să dau greş nu a fost din cauza ei, ci dintr-o nepotrivită alegere sau interpretare.

Nu mă îndoiesc că cineva poate găsi că tema aceasta este minoră sau dominată de o naivitate uşor de desluşit. Îmi permit să-l contrazic. Înţelepciunea populară înglobează în ea experienţele a mii şi mii de ani de viaţă trăită, a miilor de generaţii care au populat pământul. Ceea ce ne parvine este un concentrat, o esenţă, un filtrat sau sediment, concretizată în nenumărate proverbe, zicători, ghicitori, maxime, cimilituri, vorbe de duh şi aşa mai departe.

Ea aparţine tuturor seminţiilor şi popoarelor şi, în linii mari, este cam aceeaşi, pe toate meridianele şi paralelele, poate diferit exprimată. Cu toate acestea, ea poate reprezenta un instrument de (relativă) departajare a lor. Nu este de mirare că suntem în admiraţia înţelepciunii persane, arabe, iudaice sau a Orientului Îndepărtat etc. Dar nu trebuie să alergăm prea departe şi nici în satele mai izolate ori la oamenii bătrâni. Ea se află şi în jurul nostru şi nu ne cere nimic ca să ni se dezvăluie în lumina ei fără seamăn. Trebuie doar s-o căutăm şi s-o descifrăm.

Cu toată sinceritatea, spun că odată ce am avut revelaţia acestei avuţii fără egal, am devenit un colecţionar de asemenea mostre, ba pe unele le-am reconsiderat sau modificat, în raport cu experienţele trăite şi de fiecare dată când am trecut peste ele, am încercat o satisfacţie fără egal. Ba am avut cândva orgoliul de a le sistematiza şi a le oferi şi semenilor mei, spre ajutor. Apariţia Internetului a aneantizat încercările mele, fiindcă o face la modul de excelenţă.

Nu întâmplător, mi-am permis o atât de lungă introducere în tema zilei. Starea uluitoare de frământare, de degringoladă, ură concentrată, dispreţ faţă de semeni şi de orice simbol şi valoare naţională, de lipsă de încredere şi superficialitate (nu greşesc dacă afirm şi o lipsă de bun simţ elementar) pe care o traversăm, puţine sunt punctele de reper, de sprijin, de care să ne agăţăm, pentru a ne păstra într-o stare de echilibru minimal.

De-a lungul timpului, ne-am bucurat de conducători adevăraţi, trup şi suflet cu patria şi cu poporul, pentru care nu puţini şi-au dat viaţa. De o bună bucată de vreme, ne-am pierdut liderii. Sau dacă i- am avut, au fost false plăsmuiri, fără consistenţă şi coloană, fără demnitate şi idealuri, simple marionete acţionate prin fire nevăzute de aproape sau mai de departe.

Mărturisesc că, deşi iniţial nu am privit cu ochi prea buni metamorfoza subită a lui Rareş Bogdan, din postura de jurnalist de opinie în cea politică, de europarlamentar şi nu mai puţin de vice- preşedinte al PNL, am găsit în discursul său abordări de încredere, de speranţă şi promisiuni care se cereau confirmate de viaţa însăşi şi de evoluţia evenimentelor.

Cinstit vorbind, abstracţie făcând de unele inadvertenţe, mai mult ori mai puţin justificate sau mai uşor de trecut cu vederea, se părea că devine unul dintre glasurile tot mai apăsate, mai apropiate de adevăr, pe care puteai conta, în care puteai să investeşti încredere, şi să crezi că va izbutim, cât de cât, să mai îndrepte câte ceva din racilele socităţii noastre pornite pe panta degradării ireversibile, cu atât mai mult în perioada condiţiile pandemiei cu COVID.

Mi-a părut rău că nu a luat atitudine faţă de impardonabila mostră de manfişism a premierului, legată aniversarea sa, dar… iată că domnul vice şi-a dat şi el în petec, cu ocazia botezului propriei odrasle. Gravitatea fără seamăn a actului în sine nu poate fi trecută cu vederea. Nu şi nu. Oricât ar spune unul sau altul că nu faci un botez chiar în fiecare zi, din poziţia de înalt prestigiu pe care o deţine, nu-i era permis un afront atât de grosolan la adresa legii. C a să nu greşesc, Doamne păzeşte, cu judecăţile mele, m-am dus la depozitul de înţelepciune populară şi, spre încrâncenarea mea, am fost invadat de amprentele prea vizibile lăsate de domnul vice şi din care fac parte şi cititorului.

„Prostul nu e prost destul“ m-a tras de mânecă. Oare ce poate fi în mintea cuiva, când ştie bine că se află în vizorul atâtor neprieteni şi că orice nasture poate ascunde o fi o cameră de luat vederi, şi dă drumul raţionamentului că undeva în cuprinsul judeţului Cluj nu va fi descoperit ? Cum de nu s-a găsit un invitat (că doar nu era ciobanul din reclamă care ne invită la fainoşag) să-i atragă atenţia că destul s-au dat în stambă cu premierul, ca să repete aceeaşi greşeală ?

„Prostia şi înfumurarea sunt tovarăşe nedespărţite“ mi-a sărit imediat în ochi. Adică pe el, pe Rareş, ditamai europarlamentarul şi vice de partid, nu-l poate ajunge clănţăneala unui fitecine sau i se poate ierta orice, fiindcă e la cataramă cu preşedinţii ţării sau că doar unul e şi Rareş şi Bogdan.

„A dat cu mucii în fasole“ mi-a căzut în plasa privirii. Tot capitalul politic pe care ce Rareş Bogdan l-a câştigat, tot ce a clădit în postura de lider, potenţial preşedinte de partid sau chiar de ţară, s-a risipit iremediabil şi fără drept de apel.

„Legea este ca o barieră: căţeii trec pe sub ea, dulăii o sar, numai boii se opresc cu coarnele în ea“. Nimic mai adevărat. Rareş a aplaudat legile emise de ai săi, le-a impus concetăţenilor lui, dar el le-a încălcat. Cu bunăştiinţă şi cu nepăsare. Nu putea să facă botezul cuvenit şi să amâne petrecerea pentru mai târziu? Cu siguranţă da. N e oprim aici. Dar îi recomandăm lui Rareş Bogdan să coboare de pe înălţimea pe care se află şi să dispară. Să rămână europarlamentarul care se află şi să-şi mistuie agoniseala. Aceeaşi recomandare i-am făcut-o şi „prostănacului“ tătucăi Iliescu. Au avut grijă de el alţii…

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 3 cazuri noi. Naţional – 2.844 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivelul judeţului au fost înregistrate în total 5.477 de cazuri, iar incidenţa este de 1,75 la mie

Până pe 26 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 212.492 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

151.811 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.844 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 357 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.470 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 25.10.2020 (10:00) – 26.10.2020 (10:00) au fost raportate 79 de decese (45 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 21 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

76 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.726. Dintre acestea, 823 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.064.698 de  teste. Dintre acestea, 8.709 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.229 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.480 la cerere.

Pe teritoriul României, 25.781 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.963 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.855 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.475 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.110 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.704.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 11 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Arestare după o răzbunare cu foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tănăr din Piatra Neamţ a ajuns după gratii după un incident petrecut la începutul lunii ■ după o ceartă cu cunoscut, autorul a incendiat o anexă gospodărească ■

Un tînăr în vîrstă de 28 de ani, din Piatra Neamţ, a ajuns după gratii, în sarcina fiind reţinute două infracţiuni, violare de domiciliu şi distrugere prin incendiere. Pe scurt, inculptul s-a certat cu un individ, iar într-un cces de furie, a intrat în gospodăria omului şi a provocat un incendiu.

„În temeiul art. 226 din Codul de procedură penală, raportat la art. 203, alin. 3 din Codul de procedură penală, art. 202, alin. 1, 2, 3 şi 4 litera e din Codul de procedură penală, art. 223, alin. 2, din Codul de procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Stan Ioan. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Stan Ioan, cercetat în dosar nr. 1801/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, pentru săvîrsirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253, alin. 1 şi 4 din NCP şi violare de domiciliu, prev. de art. 224, alin. 1 şi 2 din NCP. Cu aplicarea art. 38, alin. 1, din NCP pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 22.10.2020, pînă la data de 20.11.2020. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului Stan Ioan“, conform Judecătoriei Tîrgu Neamţ.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc pe 2 octombrie 2020, cînd pe fondul unor neînţelegeri cu fiul unui bărbat în vîrstă de 69 de ani, inculpatul s-ar fi deplasat la imobilul celui din urmă, unde ar fi incendiat o anexă a locuinţei, după care a părăsit locul faptei. Pe 21 octombrie, în baza activităţilor investigative desfăşurate de oamenii legii, aceştia din urmă au reuşit identificare persoanei bănuite de comiterea faptelor, în localitatea Girov.

Tînărul a fost dus la sediu, la audieri, apoi a fost reţinut pentru 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Tîrgu Neamţ, care au dispus privarea de libertate. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată deja de inculpat, urmînd ca în cauză să se pronunţe Tribunalul Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Guvernul Ludovic Orban reuşeşte să proiecteze o nouă generaţie de sacrificiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

În cele aproape 11 luni de guvernare, Guvernul Orban a reuşit doar să crească datoria României cu 9,6 miliarde de euro. Această datorie va trebui s-o plătim noi, populaţia României, intrând într-o spirală a privaţiunilor, ca pe vremea lui Ceauşescu.

Este de la sine înţeles că noul val al privaţiunilor poate fi acceptat de populaţie doar în condiţia în care ştie precis pe ce s-au cheltuit aceşti bani. Nici prin comunicare directă şi nici prin reprezentanţii noştri din Parlament, deputaţii şi senatorii trimişi acolo, Guvernul Orban nu a catadixit să ne explice unde s-au dus cele 9,6 miliarde de euro. Până acum, de cinci ori a fost invitat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Parlament, pentru a oferi explicaţiile care se impun, dar tot de atâtea ori acesta s-a şters la fund cu invitaţia.

Aroganţa fără margini a Guvernului Orban, de a refuza justificarea cheltuielilor făcute, este cauţionată de Preşedintele Iohannis, sugerându-ne astfel că datoria externă trebuie s-o plătim, fără a crâcni şi a cere socoteală. Este posibil ca creşterea datoriei externe să fie justificată, dar aceasta nu se ştie, iar Klaus Iohannis este adeptul perceptului „Crede şi nu cerceta“, deşi nici Biblia sau Sfânta Scriptură nu fac astfel de trimiteri. O generaţie, căreia i se impun privaţiuni neasumate, este o generaţie de sacrificiu. Şi când te gândeşti că pandemia era deajuns…

Pentru USR-PLUS, Ludovic Orban este „nedigerabil“ iar Klaus Iohannis este „irelevant“

Zilele trecute, în plină ascensiune a pandemiei, Preşedintele Iohannis şi-a ţinut ciclica sa conferinţă de presă de la Cotroceni. De acolo, a transmis trei „mesaje de liniştire“ a populaţiei, îngrijorată de cele 5.000 de cazuri de îmbolnăviri şi cele 98 de decese, pe motive de COVID-19, din ziua respectivă.

Primul mesaj, că trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini şi să ne distanţăm fizic de alte persoane. Ne-a explicat că el a respectat aceste reguli şi iată că nu s-a îmbolnăvit. Nimic nou sub soare, regulile acestea au fost aplicate şi la prima pandemie de ciumă din perioada 1817-1824. Al doilea mesaj, că pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, vor avea loc obligatoriu alegeri parlamentare.

Altfel, democraţia propusă de el se va duce de râpă. Pe 6 decembrie, în plină pandemie, va fi relaxare totală. Avem dezlegare pentru plimbările la secţiile de votare, pentru hramuri şi onomastici, dar şi pentru parangheliile câştigătorilor alegerilor. Şi al treilea mesaj, că „pesede-ul“ dar şi partidele care îl susţin, trebuie să-şi piardă substanţial ponderea în Parlament, până la dispariţia lor, în favoarea liberalilor săi. Preşedintele e convins că noul Parlament va fi mult mai apreciat de către populaţie, dacă în toată mediocritatea lui va domina mediocritatea liberală. Fără să se sinchisească că stă cu talpa pe grumazul Constituţiei, deşi alegerile încă nu au avut loc, preşedintele a precizat că viitorul prim ministru va fi tot Ludovic Orban, indiferent de scor.

După cum pe 26 septembrie, preşedintele l-a invitat pe Nicuşor Dan la Cotroceni, pentru a ne indica pe cine trebuie să-l votăm, mizând pe puterea exemplului personal, tot aşa, acum ni-l indică pe Ludovic Orban. Auzind decizia prezidenţială, liderii USR-PLUS ne anunţă public că nu vor susţine preocuparea lui Klaus Iohannis de a-l reinstala pe Orban ca premier, după alegeri. Pentru USR-PLUS, fixaţia preşedintelui Iohannis, pentru un nou Guvern Orban III , a devenit „irelevantă“. Aceştia îl vor ca premier pe Dacian Cioloş, dacă Iohannis vrea o nouă majoritate în Parlament, Ludovic Orban fiind nedigerabil. Nici măcar liderii PSD nu au reuşit să aibă o astfel de performanţă, aceea de a reacţiona dur la pretenţiile neconstituţionale ale lui Iohannis.

După alegeri, aritmetica arată că PNL nu va reuşi să facă o majoritate în Parlament fără USR-PLUS şi PMP. Mizând în continuare pe nedigerabilul Ludovic Orban, rezultă că Klaus Iohannis mizează, pe următorii patru ani, ca „Guvernul Meu“ să fie, ca şi până acum, un guvern minoritar. Ar fi prea de tot ca în următorii patru ani, România să fie dominată de tandemul format dintr-un „irelevant“ şi un „nedigerabil“. Să fie administrată de un guvern minoritar sau cu susţineri de conjunctură, iar noi să fim tocaţi zilnic cu predici despre „pesedeu“.

Noul Parlament, la fel de slab ca precedentele

Listele candidaţilor pentru noul Parlament sunt afişate. Nu ne rămâne decât să ne înşirăm ca oile la strunga secţiilor de votare, ca să le validăm, aşa cum ni le-au scris liderii partidelor. Parcurgi cu ochii aceste liste şi nu-ţi poţi reprima o nedumerire.

Oare care dintre virtuţile fiecărui candidat au contat mai mult în ochii liderilor, pentru ca aceştia să aibă curajul sau, după caz, tupeul să ne declare că liste mai bune de atât nu se puteau întocmi? Este nedumerirea firească, care ne încearcă atunci, când parcurgând listele, constatăm că în marea lor majoritate numele trecute în zona eligibilă nu ne spun nimic sau mai nimic, veritabile esenţe de mediocritate, care blochează meritocraţia.

Mizând pe reflexul alegătorului, de a aplica ştampila doar pe siglă, liderii partidelor înghesuie sub această siglă toate murăturile din preajma lor, contribuind astfel la scăderea continuă a cotei de încredere în instituţia Parlamentului. Fantezia acestor lideri a fost mai mult decât debordantă. Pe ici, pe colo, prin zona neeligibilă a listelor, este strecurat câte un nume, care chiar sa remarcat prin ceva notabil şi ar merita să acceadă în Parlament.

Dar trebuie să fii conştient că aceste nume reprezintă doar nada de sacrificiu, care să asigure nulităţilor din vârful listei numărul de voturi necesare pentru accesul în Parlament. Înainte de a pune ştampila, pe un astfel de simulacru al democraţiei, te întrebi cu ce se va deosebi noul Parlament, faţă de cel vechi. Te întrebi, câţi dintre noii parlamentari vor migra în următorii patru ani, plecând cu votul tău de la un partid la altul, fără să te întrebe. Promiscuitatea electorală a devenit tradiţie, ridicând cota neîncrederii populaţiei în Parlament, peste pragul de 80%.

În circumstanţele existenţei pandemiei coronavirusului COVID-19, se propagă soluţia introducerii votului prin corespondenţă. România este încă departe de a organiza şi gestiona corespunzător votul prin corespondenţă, în care nu are încredere nici măcar Donald Trump, preşedintele Americii. Votul prin corespondenţă ar constitui o sursă suplimentară de fraudă electorală, cu care liberalii ar putea câştiga alegerile pe care le organizează. Exact ca în perioada interbelică.

Citește știrea

Trending