Contactează-ne

Actualitate

Șobolanii, „teroriștii“ nocturni ai mașinilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

- antrenorul echipei feminine de handbal HCF Piatra Neamț a avut necazuri cu sistemul de frînare al mașinii - la service-ul auto, a aflat că șobolanii i-au ros cablurile - în 2014, judecătorii Gabriela și Vasile Baltag au avut o problemă similară, însă nu a fost acceptată varianta că rozătoarele ar fi atentat la cablurile de la senzorii ABS -

O experienţă trăită zilele trecute de profesorul Dan Valentin (foto), antrenorul echipei feminine de handbal HCF Piatra Neamţ, readuce în discuţie o temă dezbătută în spaţiul public în urmă cu ceva ani, la Piatra Neamţ. Antrenorul a avut necazuri cu sistemul de frînare al maşinii personale, iar explicaţiile primite din partea mecanicilor care au verificat şi au remediat defecţiunea, au fost de natură să-l surprindă total. Profesorul Valentin, un om cu o bogată experienţă de viaţă, susţine că nu a mai avut vreodată astfel de surprize neplăcute şi, în primă fază, a crezut că versiunea care i s-a prezentat în service-ul auto nu e serioasă.

Am plecat cu maşina din faţa blocului şi în bord mi s-a semnalizat că sînt probleme la sistemul de frînare. Am mers la un service să vadă specialiştii unde e defecţiunea. Băieţii au verificat şi mi-au arătat cablurile de la sistemul de frînare roase, spunîndu-mi că nişte şoareci sau şobolani le-au distrus. Nu-mi venea să cred prima dată, însă mecanicii mi-au explicat că rozătoarele sînt atrase de fapt de lichidul de frînă, pentru că ar avea gust dulce“, povesteşte profesorul Dan Valentin.

Dînd timpul înapoi, antrenorul a realizat cum s-a putut întîmpla această grozăvie. Maşina fusese parcată în faţa blocului timp de aproape 48 de ore fără ca cineva să o mişte, iar în zona parcării este şi platformă cu pubele pentru depozitat deşeuri, un loc căutat pentru hrană de astfel de vietăţi.

Sîmbătă la ora 11 am plecat cu echipa spre Bucureşti, pentru meciul de duminică din campionat, aşa că la maşină nu a umblat nimeni două nopţi şi două zile. Parcarea e undeva pe Bulevardul Dacia şi cred că şoriceii, ori şobolanii – ce-or fi fost, au ieşit de prin pubelele amplasate în zonă şi au ajuns şi pe sub maşina mea. Dar îmi pun acum problema că se impune o deratizare, şi mă întreb cît de bine sînt igienizate aceste pubele“, mai spune Dan Valentin.

Celebrul caz al judecătorilor Baltag

Tot în Piatra Neamţ, o situaţie similară cu cea a antrenorului Dan Valentin a avut loc în urmă cu patru ani, implicaţi fiind judecătorii Vasile şi Gabriela Baltag. Cei doi soţi magistraţi, au avut probleme la cablurile senzorilor ABS de la maşina personală, iar în primă fază sa bănuit că acestea echipamente ar fi fost roase de şoareci. Întîmplarea, dezbătută chiar la nivel naţional, a avut loc în noaptea de 30 31 martie 2014. Soţii Baltag au bănuit că cineva a vrut anume să atenteze la integritatea lor fizică, şi a provocat anume defecţiunea la o componentă importantă a sistemului de frînare. În urma cercetărilor şi expertizelor făcute la maşină, procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ au apreciat că secţionarea cablurilor nu s-a datorat unei intervenţii intenţionate, ci a fost vorba de o „acţiune“ a unor cîini vagabonzi. Soluţia de clasare nu i-a mulţumit pe soţii Baltag, care s-au adresat Judecătoriei Podu Turcului, din judeţul Bacău, iar magistraţii acestei instanţe au admis plîngerea celor doi judecători pietreni împotriva deciziei Parchetului Neamţ. „Dispune trimiterea dosarului către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ în vederea completării urmăririi penale, privind plîngerea formulată de petenţii Baltag Vasile şi Baltag Gabriela cu privire la săvîrşirea de către autor necunoscut a infracţiunii de distrugere“, au decis judecătorii instanţei din comuna Podu Turcului în octombrie 2015. Cazul a rămas însă cu prima soluţie, chiar dacă soţii Baltag nu au fost mulţumiţi de răspuns.

Am auzit şi eu la acea vreme de acest caz, dar în situaţia mea nu cred că e vorba de vreo acţiune intenţionată, nu am duşmani atît de mari încît să mă aştept la astfel de surprize neplăcute“, a comentat profesorul Dan Valentin.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean dat dispărut, după ce a plecat la muncă, la Sibiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Cîndeşti a plecat să-şi caute un serviciu şi nu mai este de găsit ■ patru adolescenţi fugari dintr-un centru, s-au întors ■

Poliţiştii nemţeni sînt alertaţi destul de des referitor la persoane care au plecat de acasă şi nu s-au mai întors.

În unele cazuri este vorba de situaţii reale, cînd cel dispărut nu mai dă nici un semn de viaţă, în alte cazuri este vorba de puşti care, periodic, pleacă la plimbare din centrele în care sînt instituţionalizaţi.

Din prima situaţie pare a face parte un bărbat din localitatea Cîndeşti dat dispărut mama sa după ce a plecat la muncă, la Sibiu şi nu mai este de găsit.

Oamenii legii fac cercetări, dar pentru că nu au dat de urma dispărutului, cer ajutorul pentru găsirea lui Ion Aionesei.

„La data de 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că fiul său, Aionesei Ion, de 40 ani, a plecat la munca în judeţul Sibiu, iar din data de 13 mai a.c., nu a mai putut fi contactat de membrii familiei“, comunică Poliţia Neamţ.

Bărbatul are o înălţime de 1,70 m, păr negru şi ochi căprui. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Din categoria celor care pun degeaba pe drumuri oamenii legii fac parte patru adolescenţi, între care şi o fată, care din cînd în cînd pleacă din centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ şi se mai întorc cînd vor ei. Este vorba de Ioan Mădălin Turcu, de 15 ani, Diana Gabriela Armene, de 16 ani, Vasile Andrei Moisă şi Mirel Nicolae Lefter, ambii de 17 ani. Cei patru au plecat pe 23 mai din Centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ, unde erau instituţionalizaţi, şi nu s-au mai întors, fiind căutaţi de anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ.

În seara de 24 mai, anchetatorii au fost informaţi că doi dintre cei patru minori au revenit în centru, iar ceilalţi a doua zi. Pe perioada dispariţiei, adolescenţii s-au aflat în Piatra Neamţ şi nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending