Contactează-ne

Eveniment

Siretul ameninţă, dar nimeni nu face nimic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi mulţi miniştri s-au perindat la podul din comuna Ion Creangă, nimeni n-a rezolvat problemele legate de devierea Siretului ■ rîul a muşcat tot mai mult din mal, astfel că pericolul de inundaţii este din ce în ce mai mare ■

Deşi, de ani de zile, se ştie ce pericol reprezintă rîul Siret pentru localităţile din amontele şi din avalul rîului Siret, şi a existat o lege privitoare la trecerea în proprietatea comunei Ion Creangă a unei liziere de pădure de 16 hectare, problemele acestei localităţi nu au fost rezolvate. Primarul Petrică Prichici susţine că din vremea în care era Ministrul Transporturilor Traian Băsescu şi pînă la noul Ministru al Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, toţi mai marii guvernelor s-au perindat în această localitate, au făcut promisiuni, dar n-au reuşit să rezolve o problemă care să pună la adăpost de inundaţii comuna. „Poate una dintre puţinele insatisfacţii pe care le- am avut ca primar a fost aceea că nu am putut rezolva problema podului de peste Siret. Există un proiect făcut. Trebuia scos la licitaţie. Nu ştiu în ce stadiu se află, dar grav este faptul că sînt probleme extrem de acute. De 10 ani de zile Siretul nu a mai depăşit cotele de inundaţie. În toată această perioadă, rîul şi-a schimbat cursul în amonte de comuna noastră. S-a strîns grămadă şi pericolul este că şi în cazul în care va avea debite mai mici va lovi cu mai multă putere la Ion Creangă. Deja la intrarea pe pod s-a creat o curbă mai mare de 90 de grade. Apa vine şi se izbeşte în pod. Acolo e un pericol mare cînd va veni apa foarte violentă, pentru că va rupe malul şi o va lua prin partea de jos a satului Ion Creangă şi va crea mari probleme, inundînd totul. Vor fi costuri mult mai mari decît dacă această problemă ar fi rezolvată acum. Din păcate, niciodată nu s-au găsit bani, în ciuda promisiunilor, pentru că au fost tot timpul alte şi alte priorităţi“, a declarat primarul Petru Prichici. Acesta a mai spus şi faptul există proiecte făcute şi chiar un proiect de lege iniţiat în timpul mandatului deputatului Marius Neculai, care din păcate nu a fost promulgat de preşedinte, dovadă a impotenţei politice din România. „Trebuia ca cele 16 hectare de lizieră de salcîmi să fie trecute din proprietatea Regiei Romsilva, în cea a comunităţii. Noi am dat pămînt la schimb, dar nu ni s-a acceptat, cu toate că înainte de 1962 pămîntul acela era al oamenilor“, a mai spus primarul Prichici. Acesta a explicat că, din fericire, în toată această perioadă au fost rezolvate problemele ce ţin de structura de rezistenţă a podului, dar nu este suficient, pentru că în cîţiva ani din cauza schimbării cursului Siretului problemele vor apărea din nou şi la pod.

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Corpul bărbatului înecat în Siret, căutat zile întregi de pompieri, găsit de un localnic din Tămăşeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul bărbatului care s-a înecat în Siret pe 25 iunie a fost găsit vineri, 3 iulie, de un localnic din Tămăşeni. Reamintim că bărbatul a căzut în rîu pe raza localităţii Rotunda şi din acel moment a fost căutat, fără succes, de pompierii nemţeni.

“În data de 25.06.2020, in jurul orei 21.40, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru căutarea unei persoane înecate în răul Siret, pe raza localității Rotunda, comuna Doljești. S-a intervenit în data de 25.06.2020 in intervalul orar 22.00 – 24.00, cu o autospecială complexă de intervenție, un autoturism de serviciu, o barcă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii romașcani au desfășurat misiuni de căutare zilnic, începând cu data de 26.06.2020 în intervalul orar 08 – 21.

Persoana înecată în răul Siret în data de 25.06.2020 a fost găsită pe raza comunei Tămășeni, de către un localnic”, au transmis vineri, 3 iulie, reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: imagine din timpul acţiunilor de căutare efectuate de pompieri

Citește știrea

Trending