Contactează-ne

Actualitate

Simpozion dedicat profesorului Zenembisi, la G.T. Kirileanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■ simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“ se va desfăşura pe 13 februarie, cu începere de la ora 17:00 ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş“, organizează simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“.

Acţiunea are loc pe 13 februarie 2020, cu începere de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

Întîlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Profesorul de matematică Ioan Zenembisi s-a născut la Piatra Neamţ, la 15 februarie 1925, dintr-o familie româno-greacă şi a decedat la 19 iunie 2011, la vârsta de 86 de ani.

La Liceul „Petru Rareş“, Ioan Zenembisi a predat regina ştiinţelor timp de 35 de ani, ieşind la pensie în 1985. „Pedagog de elită, cu pregătire profesională şi ştiinţifică de excepţie, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borş, a crescut, la rîndul său, generaţii după generaţii de elevi, mulţi ajunşi vîrfuri în ştiinţele tehnice.

Pe unii i-a susţinut material. A activat în societăţile şi la revistele de specialitate şi s-a bucurat, ca „Patriarh“ recunoscut al învăţămîntului nemţean, de aprecieri din partea colegilor, a foştilor elevi şi a societăţii, aceasta aureolîndu-l cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ“, se arată în prefaţa volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeşu.

Cartea conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, Elly Zenembisi. Începînd cu anul 2018, George Teleman, absolvent al promoţiei 1983, oferă anual o bursă de studii în valoare de 10.000 de lire unui elev emerit al CNPR, bursă care poartă numele profesorului Ioan Zenembisi.

„Pentru mine, primul meu mentor a fost profesorul Ioan Zenembisi. Auzisem de reputaţia sa ca profesor şi pedagog, dar cunoscîndu-l, aveam să dobîndesc, datorită lui, rigoarea matematicii pe care o împărtăşea într-un stil academic elevat, accesibil totodată nouă, întotdeauna într-o abordare exuberantă şi entuziastă. (…) De la dînsul am înţeles că trebuie să îţi propui obiective mari, ştachete înalte, numai astfel te vei autodepăşi. Mentorul meu a fost cel care mi-a spulberat îndoielile şi m-a determinat să mă îndrept către facultatea de aeronautică, o alegere care mi-a deschis infinite oportunităţi. Desigur, liceul trăieşte prin generaţiile de elevi de peste ani, exponenţii lui fiind vîrfurile elitei, olimpicii, performerii fiecărei promoţii“, spunea George Teleman.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“

„A fost modelul după care m-am luat în viaţă. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut judeţul. Pentru mine a fost un model şi datorită lui am ajuns un profesor respectat.

A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi“, afirmă cunoscutul profesor Gheorghe Dumitreasa. Iar medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu îl carecterizează astfel: „Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii şi al vieţii, frumos şi plin de lumină. A fost lumină şi va rămîne lumină pentru toţi cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist şi cetăţean“. „Mi-a vorbit de multe ori despre frumuseţea meseriei de dascăl şi cîte şi mai cîte întîmplări din lunga sa carieră.

Ce este sigur, şi-a iubit foarte mult elevii şi i-a tratat întotdeauna ca pe propriii lui copii, iar pe cei care dovedeau înţelegere şi aplecare către matematică i-a ajutat în mod deosebit, cu vorba ori cu mîna larg deschisă“, menţiona Elly Zenembisi. „De cîte ori ne refugiam în trecutul atît de drag nouă, redescopeream momente frumoase şi hazlii, dar şi pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniştitoare şi pline de duioşie.

Amintiri scumpe, veşnic pomenite cînd trecem în revistă păţaniile atît de multe şi pline de farmec şi melancolie ale anilor noştri tineri“, sunt vorbele sopranei Elena Botez, în timp ce profesorul Neculai Vasiliu afirmă: „Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea şi preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut şi i-au fost apropiaţi. Nu poate fi uitat nici de generaţiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranţa în profesiile lor“.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, scrisă de profesorul Zenembisi, iată ce consemna revista Apostolul: „La începutul verii, a acestui an 2013, în Aula Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra-Neamţ, Editura Răzeşu, împreună cu conducerea şcolii, în prezenţa unor foşti şi actuali profesori şi elevi, a lansat cartea cu titlul de mai sus, scrisă de Ioan Zenembisi, profesor titular al acestei prestigioase instituţii de învăţământ aproape trei decenii (1957 – 1985). Cartea la care ne referim conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, purtătoare a numelui bunicii paterne – Elly Zenembisi (n. Cristodulo).

Cele câteva zeci de pagini dintr-un fel de jurnal, conţin 9 (nouă) însemnări, realizate/datate în intervalul 21 ianuarie 2000 (la mai puţin de un an de la naşterea destinatarei – 26. 03. 1999) – 11 februarie 2005. Dintre acestea doar trei sunt mai consistente: cele datate 31 ianuarie 2002, 17 ianuarie 2001 şi 26 februarie 2001“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scandalul Troleibuzul, o primă decizie a instanţei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ADI Urbtrans a fost obligată să plătească peste 3,5 milioane de lei ■ sentinţa nu este definitivă ■

Scandalul Troleibuzul, izbucnit anul trecut, cînd plata celebrei compensaţii lunare a fost trecută de guvernanţi din sarcina Consiliului Judeţean în cea a primăriilor din Urbtrans, dar acestea au refuzat, a ajuns la o primă sentinţă în instanţă.

Cîştig de cauză a avut Troleibuzul, care are de primit de la Urbtrans, respectiv de la comunităţile locale, peste 3,5 milioane de lei, reprezentînd compensaţiile din perioada iulie-octombrie 2019, la care s-ar adăuga penalităţi de întîrziere de 0,01% pe zi.

„Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pîrîtei Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Admite excepţia prematurităţii formulării capătului de cerere avînd ca obiect obligarea pîrîtei la plata sumei de 55838,65 lei, reprezentînd compensaţie aferentă perioadei 28-30.06.2019.

Respinge capătul de cerere individualizat anterior, ca prematur formulat. Admite acţiunea completată pentru restul capetelor de cerere. Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să semneze raportul lunar de constatare aferent perioadei 28-30.06.2019.

Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să plătească reclamantei Troleibuzul SA sumele 930942,80 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii iulie 2019, 907231,20 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii august 2019, 769960,49 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii septembrie 2019, 686209,88 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii octombrie 2019, precum şi penalităţi de întârziere în cuantum 0,01% pe zi de întîrziere, începînd cu cea de a treizecea zi ulterioară semnării fiecărui proces-verbal de stabilire a compensaţiei, pînă la achitarea efectivă a debitului principal. Obligă pe pîrîta la plata către reclamantă a sumei de 50797,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ. Pronunţată azi, 12.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”, se arată în comunicarea pe scurt a deciziei magistraţilor.

Cel mai probabil va fi formulat recurs şi e de văzut cine va avea cîştig de cauză în final. Cît priveşte situaţia în sine, un comentariu public interesant a fost făcut de Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ. “Ceea ce îi spuneam primarului Dragoş Chitic anul trecut, acum se adevereşte. Faptul că orgoliul şi încăpăţînarea au primat raţiunii şi acţiunii coerente are un cost. Troleibuzul SA a solicitat în instanţă de la comunităţile membre ale ADI Urbtrans, compensaţiile aferente perioadei iulie-decembrie 2019.

Cererea este corectă din punct de vedere contractual, dar imorală raportat la activitatea societăţii, aceasta nefiind niciodată un reper de performanţă în management. ADI Urbtrans a pierdut în primă instanţă procesul. Comunităţile locale membre trebuie să plătească societăţii peste 3,5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 0,01% pe zi.

La finalul anului 2019, CJ Neamţ a acordat societăţii un ajutor de minimis pentru a salva societatea în lipsa compensaţiilor. Dacă sentinţa se va menţine şi la apel, corect ar fi ca Troleibuzul să returneze aceşti bani bugetului judeţului. Iar CJ Neamţ este obligată să sprijine comunităţile care vor trebui să plătească pentru salvarea unei societăţi de a cărei existenţă, în acest moment, direct interesaţi sunt doar CJ şi Municipiul Piatra Neamţ”.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla la final, însă, dincolo de ceea ce vor decide magistraţii privind compensaţie, situaţia Troleibuzul ar trebui clarificată. Aşa cum am mai scris, sînt numeroase persoane care consideră că această societate este una din care grupurile de interese ar sifona foarte mulţi bani publici. Ceea ce, dacă este aşa, ar trebui să înceteze.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: A vrut să se încălzească, a provocat un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sistem de încălzire amplasat prea aproape de un material combustibil a declanşat un incendiu într-o locuinţă din cartierul Gara Veche din Piatra Neamţ, la miezul nopţii dinspre miercuri spre joi.

“Prin apel la 112, în jurul orei 00.13, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în municipiul Piatra Neamț (zona Gara Veche). La locul indicat s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere

și o ambulanță SMURD. Incendiul se manifesta în interiorul casei, într-o cameră. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars obiecte de mobilier și articole de îmbrăcăminte.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic (sistem de încălzire amplasat necorespunzător față de un material combustibil)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Procesul pentru graniţă, termen peste o săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul George Lazăr a declarat că va fi din nou prezent

Procesul în urma căruia va fi stabilită graniţa între judeţele Neamţ şi Harghita va avea un nou termen pe 27 februarie.

Este vorba despre recursul formulat împotriva hotărîrii ce văduveşte judeţul nostru de o suprafaţă importantă de teren, ce se judecă la Curtea de Apel Ploieşti, termenul precedent fiind pe 19 februarie. Cînd l-a instanţă s-au prezentat în numele judeţului, prefectul George Lazăr, alături de directorul Oficiului de Cadastru, Simion Stîncel, şi primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Am speranţa şi încrederea că facem eforturile potrivite şi ne batem pentru interesele judeţului Neamţ printr-o apărare calificată. Este o iniţiativă de a apăra cu toate forţele interesele judeţului nostru. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul judeţului Neamţ, Cheile Bicazului sînt cunoscute în toată ţara şi reprezintă un simbol turistic al acestui judeţ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă.

Următorul termen va avea loc pe data de 27 februarie, moment în care părţile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepţii de către comuna Bicaz Chei. Tot astăzi s-a pronunţat în instanţă şi s-a respins cererea de intervenţie făcută de către Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidarităţii Sociale, rămînînd în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Cred într-o soluţie corectă pentru judeţul Neamţ, şi am mari speranţe că implicarea mea în calitate de prefect va duce spre o justă soluţionare”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Care a mai menţionat că va fi prezent la instanţă şi la termenul din 27 februarie. Reamintim că prin sentinţa din 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova a anulat procesul verbal emis în anul 1998, avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ şi a fost stabilită o nouă linie de hotar prin care judeţul Neamţ pierde o suprafaţă importantă situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei. Prefectura a formulat recurs împotriva acestei sentinţe.

Citește știrea

Trending