Contactează-ne

Actualitate

Simpozion dedicat profesorului Zenembisi, la G.T. Kirileanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■ simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“ se va desfăşura pe 13 februarie, cu începere de la ora 17:00 ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş“, organizează simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“.

Acţiunea are loc pe 13 februarie 2020, cu începere de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

Întîlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Profesorul de matematică Ioan Zenembisi s-a născut la Piatra Neamţ, la 15 februarie 1925, dintr-o familie româno-greacă şi a decedat la 19 iunie 2011, la vârsta de 86 de ani.

La Liceul „Petru Rareş“, Ioan Zenembisi a predat regina ştiinţelor timp de 35 de ani, ieşind la pensie în 1985. „Pedagog de elită, cu pregătire profesională şi ştiinţifică de excepţie, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borş, a crescut, la rîndul său, generaţii după generaţii de elevi, mulţi ajunşi vîrfuri în ştiinţele tehnice.

Pe unii i-a susţinut material. A activat în societăţile şi la revistele de specialitate şi s-a bucurat, ca „Patriarh“ recunoscut al învăţămîntului nemţean, de aprecieri din partea colegilor, a foştilor elevi şi a societăţii, aceasta aureolîndu-l cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ“, se arată în prefaţa volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeşu.

Cartea conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, Elly Zenembisi. Începînd cu anul 2018, George Teleman, absolvent al promoţiei 1983, oferă anual o bursă de studii în valoare de 10.000 de lire unui elev emerit al CNPR, bursă care poartă numele profesorului Ioan Zenembisi.

„Pentru mine, primul meu mentor a fost profesorul Ioan Zenembisi. Auzisem de reputaţia sa ca profesor şi pedagog, dar cunoscîndu-l, aveam să dobîndesc, datorită lui, rigoarea matematicii pe care o împărtăşea într-un stil academic elevat, accesibil totodată nouă, întotdeauna într-o abordare exuberantă şi entuziastă. (…) De la dînsul am înţeles că trebuie să îţi propui obiective mari, ştachete înalte, numai astfel te vei autodepăşi. Mentorul meu a fost cel care mi-a spulberat îndoielile şi m-a determinat să mă îndrept către facultatea de aeronautică, o alegere care mi-a deschis infinite oportunităţi. Desigur, liceul trăieşte prin generaţiile de elevi de peste ani, exponenţii lui fiind vîrfurile elitei, olimpicii, performerii fiecărei promoţii“, spunea George Teleman.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“

„A fost modelul după care m-am luat în viaţă. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut judeţul. Pentru mine a fost un model şi datorită lui am ajuns un profesor respectat.

A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi“, afirmă cunoscutul profesor Gheorghe Dumitreasa. Iar medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu îl carecterizează astfel: „Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii şi al vieţii, frumos şi plin de lumină. A fost lumină şi va rămîne lumină pentru toţi cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist şi cetăţean“. „Mi-a vorbit de multe ori despre frumuseţea meseriei de dascăl şi cîte şi mai cîte întîmplări din lunga sa carieră.

Ce este sigur, şi-a iubit foarte mult elevii şi i-a tratat întotdeauna ca pe propriii lui copii, iar pe cei care dovedeau înţelegere şi aplecare către matematică i-a ajutat în mod deosebit, cu vorba ori cu mîna larg deschisă“, menţiona Elly Zenembisi. „De cîte ori ne refugiam în trecutul atît de drag nouă, redescopeream momente frumoase şi hazlii, dar şi pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniştitoare şi pline de duioşie.

Amintiri scumpe, veşnic pomenite cînd trecem în revistă păţaniile atît de multe şi pline de farmec şi melancolie ale anilor noştri tineri“, sunt vorbele sopranei Elena Botez, în timp ce profesorul Neculai Vasiliu afirmă: „Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea şi preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut şi i-au fost apropiaţi. Nu poate fi uitat nici de generaţiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranţa în profesiile lor“.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, scrisă de profesorul Zenembisi, iată ce consemna revista Apostolul: „La începutul verii, a acestui an 2013, în Aula Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra-Neamţ, Editura Răzeşu, împreună cu conducerea şcolii, în prezenţa unor foşti şi actuali profesori şi elevi, a lansat cartea cu titlul de mai sus, scrisă de Ioan Zenembisi, profesor titular al acestei prestigioase instituţii de învăţământ aproape trei decenii (1957 – 1985). Cartea la care ne referim conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, purtătoare a numelui bunicii paterne – Elly Zenembisi (n. Cristodulo).

Cele câteva zeci de pagini dintr-un fel de jurnal, conţin 9 (nouă) însemnări, realizate/datate în intervalul 21 ianuarie 2000 (la mai puţin de un an de la naşterea destinatarei – 26. 03. 1999) – 11 februarie 2005. Dintre acestea doar trei sunt mai consistente: cele datate 31 ianuarie 2002, 17 ianuarie 2001 şi 26 februarie 2001“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending