Contactează-ne

Actualitate

Siguranţa în mediul online, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în această perioadă, mulţi îşi petrec timpul în acest fel ■ oamenii legii vin cu recomandări utile ■

Pandemia generată de virusul SARS–CoV-2 a condus la adoptarea unor măsuri speciale pentru evitarea răspîndirii în societate, iar principala metodă aflata la îndemîna fiecăruia dintre noi, este aceea de a rămîne în casă.

În această împrejurare, internetul îşi accentuează influenţa asupra vieţilor noastre. De la interacţiune socială şi divertisment la informare şi cumpărături, lumea virtuală tinde să ne acapareze. Nu trebuie să uităm, însă, că pe acest fond, se poate dezvolta şi criminalitatea informatică.

„Interesul extrem de mare generat de tematica coronavirus în rîndul consumatorului de internet vine la pachet cu o serie de vulnerabilităţi în domeniu pe care infractorii cibernetici încearcă să le valorifice. Ştiri false, fraude la cumpărături, atacuri de tip phishing care exploatează preocuparea utilizatorilor faţă de acest subiect sînt cele mai frecvente ameninţări prezente în mediul online în aceste zile“, arată Poliţia Neamţ.

Subiectul COVID-19 a adus în căsuţele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice – „oferte” de materiale de protecţie, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizaţii de notorietate etc. Ce au acestea în comun, pe lîngă subiectul atît de actual?

Toate sînt încercări de phishing prin care autorii încearcă să obţină date sensibile (informaţii personale, despre carduri etc.), în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware. Care sunt semnele care ne pot ajuta să ne ferim? – Dacă vorbim de phishing…în primul rînd, sînt mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute, care conţin ataşamente sau link-uri, pe care trebuie sa le accesăm, ca să „prindem oferta”…ori să aflăm „informaţii exclusive”…

Se pare că în ultimele săptămîni, pe fondul crizei, a crescut numărul de înregistrari de domenii web care au în denumire termenii coronavirus/covid. Multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizaţii – NATO, ONU, Organizaţia Mondială a Sănatăţii etc.

„Răbdarea şi vigilenţa sînt vitale atunci cînd activăm în mediul online! Nu vă lăsaţi niciodată presaţi să accesaţi un link. Cel mai important, nu acţionaţi la sfaturi pe care nu le-aţi solicitat şi pe care nu le aşteptaţi! Dacă se întîmplă să cautaţi cu adevărat sfaturi despre Coronavirus, accesaţi site-urile oficiale“, recomandă oamenii legii.

Nu daţi mereu crezare afişării iniţiale a numelui expeditorului. Această înşelătorie spune că provine de la „Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, dar atacatorii pot pune orice nume în cîmpul corespondent expeditorului (from). Aveţi grijă la erorile ortografice şi gramaticale.

Fiţi răbdatori atunci cînd examinaţi mesajele primite din online, pentru a identifica eventuale semne de potenţială fraudă. Nu introduceţi niciodată date pe care un site web nu ar trebui să le ceară. Nu există nici un motiv pentru o pagină web de conştientizare a sănătăţii să vă solicite adresa de e-mail, cu atît mai puţin parola.

Daca vă daţi seama că tocmai aţi dezvăluit parola impostorilor, schimbaţi-o cît mai repede. Infractorii care produc site- uri de phishing încearcă de obicei parolele furate imediat (acest proces poate fi adesea făcut automat), astfel încît, cu cît veţi reacţiona mai rapid, cu atît este mai probabil să remediaţi problema. Nu folosiţi niciodată aceeaşi parolă pe mai multe site-uri! Odată ce atacatorii vor avea o parolă, ei vor încerca, de obicei, pe fiecare site web, unde s-ar putea să aveţi un cont, pentru a vedea dacă pot avea noroc.

Activaţi autentificarea cu doi factori, acolo unde este posibil. Aceste coduri de şase cifre pe care le primiţi pe telefon sau le generaţi printr-o aplicaţie sînt un inconvenient minor, dar sînt de obicei o barieră imensă pentru infractori, pentru că doar cunoaşterea parolei tale nu este suficientă. Răspîndiţi informaţia către colegi, prieteni, familie pentru a creşte nivelul de cunoaştere din zona de securitate online şi de conştientizare.

Advertisement








Trending