Contactează-ne

Actualitate

Şi chirurgii plâng câteodată

Știre publicată în urmă cu

în data de

În perioada 18-20 septembrie, Chişinăul a găzduit un eveniment remarcabil: al XIII-lea Congres al Asociaţiei Chirurgilor din Moldova „Nicolae Anestiadi“ şi al III-lea Congres al Societăţii de Endoscopie, Chirurgie Minim-invazivă şi Ultrasonografie „V. M. Guţu“.

Manifestare de înaltă ţinută, cu participare internaţională, ţara noastră fiind bine reprezentată de un grup masiv de chirurgi apaţinând unor centre medicale de prestigiu (Bucureţti, Iaşi, Cluj, Moineşti, Timişoara, Suceava, Constanţa, Galaţi etc.), ceea ce subliniază bunele relaţii şi colaborarea intensă dintre şcolile medicale şi chirurgicale tradiţionale.

Derulată în Capitoles Park Poiana, un reuşit complex multifuncţional, adaptat unor asemenea evenimente, manifestarea s-a bucurat de un program deosebit de dens, concretizat în 11 cursuri pre-congres, în 200 de conferinţe şi comunicări susţinute în trei săli deosebite, în 116 postere, ceea ce a permis trecerea în revistă a unei tematici extrem de variate şi de mare actualitate, pentru toate specialităţile (chirurgie cardiacă şi vasculară, toracică, infantilă, ortopedică etc.,) de la chirurgia de transplant hepatic, în care s-au realizat progrese importante, la traumă şi chirurgia de urgenţă, la patologia chirurgicală comună, la creşterea ponderei şi valorii chirurgiei minim-invazive şi a celei endoscopice, totul subliniind marile progrese ale timpului.

Organizatorii s-au întrecut în a crea şi a menţine o ambianţă nu numai de înalt prestigiu profesional, ci şi de prietenie, bună înţelegere şi cooperare de care avem atâta nevoie. Nu a fost neglijată latura festivă, la care au fost împărţite Diplome de Excelenţă şi Medalii Jubiliare ale celor două asociaţii, ca şi cea de destindere şi de cunoaştere reciprocă, atât în cadrul complexului Capitoles Park cât şi al Casei de Vinuri Asconi de lângă Chişinău.

Ca semnatar al acestor rânduri trebuie să-mi mărturisesc bucuria şi satisfacţiile de a mă număra printre participanţii la evenimentele de la Chişinău şi să împărtăşesc cititorului unele sentimente care m-au animat şi să evoc amintiri dintre cele mai apropiate de suflet.

La puţină vreme după revoluţia din 1989 (sau ce va fi fost ea), m-am urcat în autobuz şi am poposit la Chiţinău. Eram dornic să-mi cunosc fraţii şi colegii, despre care nu ştiam chiar nimic. Am fost bine primit, din primul moment am devenit „frate Virgil“ şi primeam îmbrăţiţarea cuvenită, pentru ca profesorul Gheorghe Ghidirim, alături de ceilalţi, să-mi pună pe frunte o pecete pe care am purtat-o ca pe un blazon, ca pe un titlu de nobleţe: „Primul chirurg din România care a venit la noi“.

Sigur că, odată cu timpul, apropierea dintre noi a fost din ce în ce mai fructuoasă, ne-am cunoscut mereu mai bine, au fost înlăturate multe obstacole din calea colaborării, nu au existat manifestări ştiinţifice la care să nu fim prezenţi împreună şi am putut să ne împărtăşim unii altora experienţa acumulată şi să adoptăm atitudini comune şi de ancorare în progresele chirurgicale. De ambele părţi, profesioniştii noştri s-au bucurat de doctorate şi masterate, de stagii de specializare, perfecţionare şi de ample schimburi de experienţă. Am avut prilejul de a descoperi în colegii noştri intelectualii de primă mărime, patrioţii care s-au aflat în primele rânduri ale celor care au militat şi acţionat pentru introducerea limbii române în universităţi, în manualele şi tratatele de specialitate, am recunoscut în chirurgii basarabeni deschiderea către medicina europeană şi mondială.

Astăzi, putem afirma, în deplină cunoştinţă de cauză şi cu toată convingerea, că chirurgia românească este una singură şi aceeaşi, de ambele părţi ale Prutului.

În 1992, cu ocazia celei de a XX-a reuniuni chirurgicale de la Piatra Neamţ, regretatul profesor Eugen Maloman îmi cerea îngăduinţa de a aduce doi oaspeţi deosebiţi. Cum să nu? Cei doi care ne-au onorat cu prezenţa au fost pictorul Ion Moraru (în prezent, apreciat artist plastic în SUA) şi Grigore Vieru.

De la înalta tribună a Teatrului Tineretului, marele poet basarabean şi-a exprimat profesiunea de credinţă şi ne-a împărtăşit lucruri puţin obişnuite. A afirmat că a fost crescut într-un climat de ură şi atunci când privea spre România să ştie că privea spre duşmani. Deplângea faptul că el, ca profesor de limbă română, nu a putut să-şi exprime preţuirea şi dragostea faţă de poetul nepereche, Mihai Eminescu. În fine, îşi exprima dorinţa de a avea o căsuţă cât de mică la poalele Ceahlăului şi acolo să-ţi doarmă somnul de veci. Uluitor! Ştim că Dumnezeu a hotărât altfel.

Am fost prezent la Congresul de la Chişinău. Dar ieşit din activitatea profesională, nu mi-am permis să intervin în problemele de ordin tehnic, dar le-am prezentat participanţilor, într-o reuşită diaporamă, un poem original: „Limba română“, pe care îl fac cunoscut cititorilor:

Limba română sunt eu! / Am fost zămislit de părinţi/ În limba română./ Fiecare celulă a fiinţei mele/ E plămădită în grai românesc.

Până am ieşit la lumină,/ Am început a-l şopti,/ Odată cu prima picătură de sânge/ Pornită să ducă viaţa şi limba/ În celelalte alcătuiri/ De le zicem celule ori inimă.

Apoi… am gângurit primele vorbe/ Paşii nesiguri, zâmbetele,/ Laptele ce l-am supt,/ Visele toate, lacrimile/ Şi braţele de gâtul mamei/ Au fost în limba română.

Limba română există în mine./ În şcoală, am deprins doar/ S-o mângâi, s-o fac să strălucească/ Şi, mai ales, s-o păstrez neîntinată.

Auzit-aţi grai mai frumos/ Şi mai armonios/ Decât limba română?/ Puteţi spune în alte graiuri/ A ogoi, a jindui, a tânji ori a doini?/ Nici poveste!.

Limba română sunt eu! / Eu sunt patria, izvoarele, munţii,/ Peşterile şi drumurile,/ Cimitirele şi ceilalţi asemenea mie/ Din cuprinsul României.

Patria e dăruită de Dumnezeu/ Cu nenumărate şi felurite bogăţii./

Ni le pot fura, smulge, străinii./ Dar cea mai mare şi mai sfântă bogăţie,/ Limba română,/ Nu ne-o poate lua nimeni.

Smintiţii de noi, ne cam batem joc/ De ea, de limba română,/ Şi o mânjim, netrebnic,/ cu Halloween, locaţii, a aplica./ Marfă de import.

Eu sunt limba română!/ Când nu voi mai fi printre cei vii,/ Preotul va rosti slujba celor duşi/ Şi va spune: „Să se desfacă în limba din care a fost făcut! Amin!“.

E greu de crezut, dar realitatea nu poate fi ascunsă: moderatorul şi mulţi dintre cei prezenţi, chirurgi, oameni fermi, obişnuiţi cu greul, care ştiu să se stăpânească, dominaţi de sânge rece, aveau… lacrimi în ochi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Incompatibilitatea încă îi mai dă emoţii unui primar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ procesul în care primarul Romanului, Lucian Micu, a contestat o sentinţă a Curţii de Apel Bacău nu s-a terminat ■ Înalta Curte de Justiţie a dat un nou termen, în martie 2020 ■

Primarul Lucian Ovidiu Micu ar fi trebuit să dea ochii cu magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că în data de 21 noiembrie a avut termen.

Nu a fost prezent la instanţa din Capitală, fiind reprezentat de apărător ales, iar completul a decis o nouă înfăţişare, în martie 2020.

Edilul a contestat hotărîrea dată de Curtea de Apel Bacău, unde a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil pe motiv că, în calitate de viceprimar, nu ar fi avut voie să fie şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Roman.

Primarul a declarat că nu vrea să adauge nimic mai mult decît a spus la conferinţa de presă din 23 octombrie.

„Apărarea se va baza pe două argumente. Primul, ţine de faptul că din punctul meu de vedere nu există incompatibilitate, potrivit legii. Pe de altă parte, mă voi apăra pe o excepţie a faptului că, aşa cum se ştie, sesizarea incompatibilităţii mele la ANI a fost făcută de un cetăţean mort. Din anumite documente pe care le-am aflat cu ocazia unei plîngeri penale pe care am făcut-o şi la instanţa de fond, la Curtea de Apel Bacău, ANI a trimis cam un sfert din dosarul care se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La Parchet, cînd mi-am consultat dosarul ce a fost cerut la de ICCJ am constatat că erau două bibliorafturi cu documente. E clar că, neavînd la instanţa de fond toate documentele pe care s-a fundamentat acest raport şi neputîndu-mă apăra, voi declanşa o nouă acţiune pe tema asta. Aşteptăm ca magistraţii de la Înalta Curte să se pronunţe. Va trebui să vedem şi noile modificări legislative care au apărut, pentru că, uitîndu-mă la practica judiciară din ţară, constat că toţi primarii care au fost suspendaţi prin ordin de prefect, pe această temă, au fost repuşi în funcţie. Important pentru mine este să mă canalizez pe investiţiile pentru Roman şi mai puţin contează acest aspect“, a spus Lucian Micu, la data menţionată.

Fixarea primului termen de judecată al procesului la data de 21 noiembrie, adică exact la doi ani de la termenul la care actualul primar a depus recurs şi la trei ani şi jumătate de cînd ANI l-a declarat incomaptibil,  vorbeşte despre durata unui proces în România.

Lucian Micu a pierdut procesul la Curtea de Apel Bacău unde magistraţii i-au respins acţiunea, dînd cîştig de cauză ANI, care l-a declarat incompatibil din cauza faptului că actualul edil deţinea pe atunci şi funcţia de viceprimar al municipiului şi pe aceea de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă Roman, stare de incompatibilitate care, aşa cum rezultă din documentele ANI se afla începînd cu luna august 2012 „întrucît deţine simultan funcţia de viceprimar şi funcţia remunerată de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, încălcînd astfel dispoziţiile articolului 97, aliniatul 1, literele d şi k din Legea 161 pe 2003“, se preciza în comunicatul ANI din 12 iulie 2016.

Potrivit acestui act normativ, funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator, membru al Consiliului de Adnistraţie la societăţile comerciale precum şi la instituţiile publice. În declaraţiile de avere a viceprimarului Lucian Ovidiu Micu, care este de profesie jurist, la Rubrica „venituri din alte surse“ apare că a ridicat de la SMUR, în 2012, suma de 2028 lei, în 2013, suma de 154 lei, în 2015 – 658 lei, în 2016 – 509 lei iar în 2017 – 563 de lei.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A venit iarna peste noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste noapte, am trecut la valori termice negative şi a nins ■ doar pe crestele montane sînt 3 centimetri de nea, în rest e strat discontinuu ■ la Toaca vîntul a bătut cu putere şi a dus indicele de răcire la -23 de grade ■

Iarna din acest sezon a venit mai repede decît ne aşteptam. După toamna lungă cu valori termice peste media perioadei, a început să plouă iar în zorii zilei de vineri în judeţul Neamţ a venit iarna.

Au fost temperaturi de această dată sub media perioadei iar pe creştele montane, din cauza vîntului s-au resimţit -23 grade Celsius. Trebuie spus că primele temperaturi negative din acest sezon au fost în noaptea de 21/22 noiembrie iar cel mai frig a fost pe Ceahlău Toaca unde au fost -5,2 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ în zori termometrele au indicat -2,3 grade.

La acelaşi moment la Piatra Neamţ minima s-a oprit la -1,9 grade, iar la Roman au fost -1,7 grade Celsius. Pe, 22 noiembrie, la ora 10 pe Toaca erau tot -5 grade dar din cauza vîntului puternic de pe crestele montane indicele de răcire era de -23 de grade Celsius, iar în restul judeţului Neamţ erau valori de -2 pînă la -3 grade.

Cel mai mare strat de zăpadă era pe Toaca unde se ajunsese la 3 centimetri, iar în rest era strat discontinuu, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Pare a fi un episod trecător pentru că pînă la final de lună specialiştii spun că în Piatra Neamţ se va ajunge la temperaturi de 13 grade.

Pînă atunci trebuie spus că pe  23 noiembrie, rămînem cu cerul acoperit, precipitaţiile se opresc şi maxima nu trece de 1 grad. Noaptea revin ninsorile, moderate cantitativ, la o minimă de -2 grade. Începînd de duminică, 24 noiembrie, începe să se încălzească treptat. Cerul rămîne acoperit, însă valorile termice diurne saltă la 4 grade, iar noaptea trecem la o minimă pozitivă, de 1 grad.

De luni, 25 noiembrie, revedem soarele care aduce o maximă în creştere pînă la 6 grade. Cu toate acestea după lăsarea întunericului nu sînt schimbări şi minima rămîne cantonată la 1 grad. Marţi, 26 noiembrie, revin norii dar nu aduc şi precipitaţii, însă continuă procesul de încălzire şi ajungem la valori termice de 8 grade. Peste noapte cerul se degajează şi minima saltă la 3 grade. Şi mai cald va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 noiembrie, cînd soarele saltă mercurul din termometre pînă la 12 grade.

Una din cele mai calde zile ale finalului de Brumar va fi cea de joi, 28 noiembrie, cînd cerul va fi acoperit dar se ajunge la 13 grade. Noaptea norii rămîn cantonaţi în zonă şi aduc temperaturi nu mai mici de 7 grade. Vineri reapare soarele, dar va fi mai rece, cam 9 grade, iar minima nopţii pe la 6 grade. Ultima zi a lui Brumar aduce temperaturi nesperate şi pe fondul unui cer degajat din nou se vor înregistra maxime de 13 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Au încălcat ordinele de protecţie, riscă să ajungă în beciul Poliţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doi bărbaţi din Neamţ, de 38, respectiv 51 de ani, care au nesocotit ordinele de protecţie emise împotriva lor, riscă să fie trimişi în beciul Poliţiei.

Conform oamenilor legii, bărbatul de 51 de ani s-a apropiat la o distanţă mai mică de 100 de metri de locuinţa mamei sale.

“La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dulcești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, de 51 de ani, din Dulcești, a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis împotriva sa.

Din cercetări a reieșit că, la data de 20 noiembrie a.c., bărbatul s-ar fi apropiat la o distanță mai mică de 100 de metri de locuința mamei sale, de 78 de ani, din Dulcești, încălcînd astfel obligațiile dispuse de ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști la data de 17 noiembrie 2019.

De asemenea, la data de 18 noiembrie a.c., polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, iar ulterior procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dispus plasarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunerea de schimbare a măsurii preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Cît priveşte bărbatul de 38 de ani, acesta s-a apropiat prea mult de locuinţa fostei sale soţii.

“La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț, a încălcat ordinul de protecție emis împotriva sa.

Din cercetări a reieșit că bărbatul s-ar fi apropiat de locuința fostei sale soții, de 33 de ani, din Piatra Neamț, încălcînd astfel ordinul de protecție emis de Judecătoria Piatra Neamț la data de 19 noiembrie 2019, prin intermediul căruia s-a dispus evacuarea celui în cauză din locuința comună, fiind obligat să păstreze o distanță de minim 50 de metri față de aceasta și imobilul său.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, au mai transmis poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Trending