Contactează-ne

Actualitate

Sfinţirea crinilor la Biserica Sfîntul Iosif Muncitorul din Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 13 iunie Biserica Romano-Catolică celebrează sărbătoarea Sfîntului Anton de Padova, ocazie cu care se sfinţesc crinii şi se binecuvîntează copiii

Ziua de 13 iunie 2018 va fi una deosebită pentru comunitatea romano- catolică din parohia Sfîntul Iosif Muncitorul din Piatra Neamţ, situată pe strada Mihai Eminescu. În această zi, de la ora 18. 00, Liturghia pontificală din biserica situată în centrul municipiului, va fi celebrată de Excelenţa Sa, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi, în comuniune cu părintele paroh Petrică Dăncuţ, cu părintele vicar Cazimir Cimpoeşu, şi cu ceilalţi preoţi invitaţi. În fiecare an, pe data de 13 iunie, Biserica Romano-Catolică celebrează sărbătoarea Sfîntului Anton de Padova, cunoscut ca făcător de minuni, ocazie cu care se sfinţesc crinii şi se binecuvîntează copiii. Crinii, florile predilecte ale sfîntului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfîntului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Crinii sfinţiţi pe 13 iunie aduc binecuvântarea în casele fiecăruia, iar prin tradiţie, creştinii cred că petalele sfinţite în această zi îi protejează de boli. Sfîntul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus, statuile Sf. Anton de Padova fiind cunoscute prin faptul că sfîntul poartă un crin în mîna dreaptă, iar cu cealaltă mînă îl ţine pe Isus aşezat pe Sfînta Scriptură. Sfîntul Anton, pe numele său iniţial, Fernando, s-a născut la Lisabona, în 1195. Şi-a luat numele de Anton cînd a intrat la franciscani, cu dorinţa de a se dedica răspîndirii credinţei la popoarele din Africa, însă i-a fost dat să-şi împlinească misiunea de predicator în Franţa şi în Italia. A murit la Padova la 36 de ani şi a fost ridicat la cinstea sfintelor altare în sărbătoarea Rusaliilor din anul 1232. De menţionat că recent, pe 28 mai 2018, comunitatea parohiei Sfîntul Ioan Muncitorul a avut bucuria de a primi relicva Sfîntului Anton de Padova, marele făcător de minuni. După primirea relicvei a urmat procesiunea pîna în faţa altarului, sfîntul rozariu şi apoi sfînta Liturghie pentru toţi cinstitorii Sfîntului Anton, ulterior, toţi credincioşii avînd posibilitatea de a se ruga, în mod particular, şi de a atinge relicvele Sfîntului Anton.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Luna lui Cuptor nu îşi merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în a doua jumătate a lui iulie regimul termic va fi modest ■ sînt aşteptate maxime cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade ■ după mijlocul acestei săptămîni revin precipitaţiile ■

Luna lui Cuptor nu-şi prea merită numele în acest an şi cu excepţia cîtorva zile cu regim termic aproape de limita caniculei, în rest au fost valori termice modeste.

Pentru a doua jumătate a lunii iulie meteorologii au prognozat valori termice sub media perioadei, care în Piatra Neamţ vor fi cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade. Cam de joi încolo revin precipitaţiile, în general fiind vorba de furtuni cu toată suita caracteristică de fenomene, vijelii, tunete şi fulgere şi poate şi căderi de grindină.

Temperaturi modeste au fost în Neamţ şi pe 13 iulie 2020, iar la ora 13 termometrele indicau 20 de grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 18. Deosebit de frig pentru acest moment al anului era la staţia de pe Ceahlău – Toaca, numai 3 grade Celsius. Pe 14 iulie nu ne putem aştepta la schimbări în registrul meteo- cel mult 19 grade la amiază, iar noaptea 11.

Se mai încălzeşte niţel miercuri, cam 23 de grade. Sensibil mai cald va fi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 12 grade. Joi, 16 iulie, va fi bine în prima parte a zilei, cînd pe fondul unui cer mai mult senin se ajunge la o maximă de 24 de grade.

După amiază se strică vremea şi meteorologii anunţă furtuni. Cele mai calde zile vor fi cele de vineri şi sîmbătă. La Piatra Neamţ se vor înregistra 25 de grade Celsius, dar nu trebuie uitată umbrela acasă, pentru că după amiază sînt anunţate furtuni violente cu tunete şi fulgere. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn şi vor fi temperaturi în creştere de la 14 la 16 grade.

Duminică, 19 iulie, debutează cu timp bun, soare şi temperaturi diurne de pînă la 24 de grade. Nu ieşim din zodia furtunilor care se întorc spre după amiază. Noaptea va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză şi minima saltă la 17 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minoră fugară

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii caută o minoră, de 15 ani, care a plecat de la domiciliu din data de 10 iulie, orele 13:00 şi nu a mai revenit. Pentru că anchetatorii nu au dat de urma ei, cer ajutorul populaţiei, de menţionat fiind faptul că adolescenta nu este la primul derapaj de acest fel.

Este vorba despre Ciubotaru Elena Nicoleta. Fata are o înălţime de circa 1,65 m, greutate de aproximativ 60 de kilograme, păr roşcat şi ochi căprui. La momentul dispariţiei, minora era îmbrăcată cu un maiou de culoare albă, pantaloni tip jeans albi, fiind încălţată cu adidaşi de aceeaşi culoare. Orice persoană care poate oferi informaţii e rugată să apeleze 112 ori să anunţe Poliţia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Fiu violent cu propria mamă. A fost reţinut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Violenţa în familie a escaladat în ultima perioadă de timp, la finalul săptămînii trecute avînd loc două astfel de infracţiuni. Primul dintre incidente a avut loc pe 12 iulie, la Săvineşti, o localnică de 52 de ani reclamînd faptul că fiul a distrus mai multe bunuri din locuinţă.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că, pe fondul consumului de alcool, un localnic de 23 de ani, a ameninţat-o cu moartea pe mămă şi că-i dă foc la casă, după care ar fi distrus mai multe bunuri din imobil. Acesta ar fi lovit-o cu pumnii şi cu palmele în zona capului după care a prins-o de păr şi ar fi tîrît-o prin locuinţă.

„Existînd o stare de temere şi un risc asupra vieţii şi integrităţii victimei, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu“, anunţă Poliţia Neamţ.

Tînărul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de violenţă în familie, ameninţare şi distrugere şi urma să fie prezentat la Parchetului Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

O altă faptă de violenţă în familie a avut loc pe 11 iulie, la Pipirig. Din investigaţiile efectuate s-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii în contradictoriu, un bărbat de 53 de ani, din Pipirig ar fi lovit-o pe soţia sa, de 51 de ani, cu un scaun în zona capului şi a antebraţului drept. Victima a suferit leziuni pentru care a fost preluată şi transportată la spital.

Soţul violent a fost reţinut pentru 24 de ore. Pe 12 iulie, a fost eliberat după ce procurorul a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending