Contactează-ne

Actualitate

Sfinţii Trei Ierarhi, prăznuiţi la biserică şi şcoală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 30 ianuarie va fi sărbătorit hramul bisericii noi din Bejeni- Humuleşti şi al paraclisului de la Colegiul Ion Creangă

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan are o semnificaţie specială pentru lăcaşurile de rugăciune din zona Tîrgu Neamţ care au zi de hram pe 30 ianuarie.

Este cazul parohiei Bejeni a cartierului Humuleşti şi a paraclisului din incinta Colegiului Tehnic Ion Creangă. În Bejeni se lucrează de cîţiva ani la construirea noului lăcaş de rugăciune, dar se fac nelipsitele pregătiri pentru masa oferită credincioşilor, ca la fiecare hrămuire.

Preotul paroh Ioan Răduc nu are în spate foarte mulţi enoriaşi, doar vreo 200 de familii, astfel că adunarea banilor necesari a mers cît se poate de greu, chiar dacă s-a apelat şi la sprijinul financiar al autorităţilor locale şi jdueţene.

Dar mărturisea la un moment dat că enoriaşii i-au încredinţat această misiune şi face eforturi să o ducă la bun sfîrşit, înarmat cu multă răbdare şi credinţă. Parohia a fost înfiinţată în toamna anului 2002, la solicitarea părţii din vale a Humuleştilor.

În 2003 s-a început construirea unui paraclis, iar pe 26 octombrie, de Sfîntul Dimitrie, s-a oficiat prima slujbă aici, deşi încă nu erau gata toate finisajele. În 2007, pe 26 august, s-a pus piatra de temelie pentru biserică, reuşindu-se adunarea inventarului pe care trebuie să-l aibă orice locaş, ca să poată funcţiona. După ani de eforturi susţinute, construcţia bisericii se apropie de finalizare.

Parohia are de fapt două hramuri, cel principal, al Bisericii închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, dar mai este încă un ocrotitor al humuleştenilor din Bejeni, Sfîntul Dimitrie Izvorîtorul de Mir, de ziua căruia s-a oficiat prima slujbă în paraclis. Şi la Colegiul Tehnic Ion Creangă va fi zi de hram pe 30 ianuarie, avînd în vedere că aici funcţionează un paraclis închinat sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan, ce a fost sfinţit în noiembrie 2017 de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

ÎPS Teofan a oferit atunci instituţiei de învăţămînt cîteva scrieri bisericeşti, unele dintre ele fiind dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi. De asemenea, a înmînat distincţii celor care şi-au adus aportul la construirea micii bisericuţe: fostul director Emil Creangă şi cel de acum, Gheorghe Apetrei, preoţi, cadre didactice, locuitori ai urbei. Piatra de temelie a paraclisului a fost pusă în 2002, de către preotul Ioan Dogariu şi un grup de profesori.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vreme bună pînă în Vinerea Mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă timp frumos de Florii ■ apoi vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta ■ cresc binişor şi temperaturile nocturne ■ sînt anunţate şi ceva ploi, dar slabe cantitativ ■

Condiţiile meteo se menţin bune în a doua decadă a lunii aprilie cînd meteorologii anunţă timp excelent de Florii. Ulterior vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta.

Cresc şi valorile termice nocturne, însă spre finele intervalului de prognoză se ajunge din nou la minime la limita îngheţului. Specialiştii spun că vor fi şi ceva precipitaţii, dar slabe din punct de vedere cantitativ. În ultimele zile s-a încălzit spectaculos şi în zona noastră au fost maxime de pînă la 20 de grade Celsius.

Şi pentru 9 aprilie au fost anunţate valori similare şi la ora 11 deja termometrele indicau 14 grade la Piatra Neamţ, 15 grade erau la Roman, iar cel mai bine din punct de vedere termic era la Tîrgu Neamţ: 17 grade. Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca fiind 4 grade. O vorbă din bătrîni spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte toată zăpada de pe Ceahlău şi pare a fi aproape pentru că acum pe munte mai este un strat de nea de 13 centimetri.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 10 aprilie, va fi ceva mai rece şi conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie chiar dacă cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, maxima nu mai trece de 16 grade. În schimb, va fi mai bine din punct de vedere termic după lăsarea întunericului: 8 grade.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 11 aprilie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi cam 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Noaptea aduce cer absolut senin şi o minimă în scădere pînă la 6 grade. De Florii se anunţă timp bun şi chiar dacă nu avem voie să ieşim la iarbă verde, la gratar, ne vom bucura de soare şi valori termice de 17 grade. Condiţiile meteo rămîn neschimbate peste noapte, va fi cer senin şi cel mult 6 grade.

Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de luni, 13 aprilie, cînd meteorologii dau asigurări că mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 20 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de 7 grade. Un salt termic spectaculos va fi marţi, 14 aprilie, cînd norii se cantonează în zona noastră şi va ploua slab la o maximă care ajunge cu greu la 11, pierzîndu-se 9 grade faţă de ziua anterioară.

Totul va influenţa şi regimul termic nocturn şi dacă meteorologii nu dau greş minima coboară destul de mult pînă la 2 grade. Pe 15 aprilie, în Miercurea Mare, va fi timp frumos, nu şi cald. Reapare soarele însă la amiază nu vor fi mai mult de 10 grade. Aşa se face că noaptea va fi din nou rece şi minima rămîne cantonată la 2 grade.

De joi, 16 aprilie, începe să se mai încălzească niţel, va fi soare şi se ajunge la 12 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 3 grade. În Vinerea Mare, pe 17 aprilie, va fi soare, o maximă diurnă de 16 grade şi o minimă nocturnă de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Medicii de familie vor primi măşti de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a început distribuirea de măşti de protecţie către toţi medicii de familie din ţară.

„Începînd cu data de 7 aprilie 2020, un număr de 1.121.800 de măşti chirurgicale cu trei pliuri vor fi distribuite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către medicii de familie, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate (CAS) cu care aceştia se află în contract“, conform unui comunicat al CNAS.

Conform Ordinului numărul 74549 din 06.04.2020 al Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, măştile au fost repartizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) către CNAS pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare de protecţie a personalului din asistenţa medicală primară din întreaga ţară.

Echipamentele vor ajunge la casele de asigurări de sănătate cu mijloace de transport asigurate de IGSU, iar distribuţia măştilor către medicii de familie se va face în cel mai scurt timp posibil de la primirea acestora la CAS. „Echipamentele care vor ajunge la medicii de familie reprezintă o parte din donaţia de 4.150.000 de măşti chirurgicale pe care Dante International (eMAG) a direcţionat-o către IGSU, cu scopul de a proteja personalul din structurile vitale pentru funcţionarea statului în această perioadă dificilă“, anunţă CNAS.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţi la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţionala a doi tineri din Vînători-Neamţ, bănuiţi de furt calificat.

Pe 8 aprilie, oamenii legii au fost sesizaţi de către un tînăr de 27 de ani, administrator al unei societăţi, care a reclamat că în noaptea de 7/8 aprilie 2020, persoane necunoscute au pătruns în incinta unei unităţi economice din Vînatori-Neamţ de unde au sustras mai multe componente metalice.

La scurt timp oamenii legii i-au identificat pe hoţi, doi localnici cu vîrste de 26, respectiv 27 de ani, ambii fiind conduşi la sediu pentru audieri. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost recuperat parţial şi restituit persoanei vătămate. În urma administrării probatoriului, suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Aceştia au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ urmînd a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending