Contactează-ne

Advertorial

Senatorul Ţapu: ”Treziţi-vă! Opriţi distrugerea economiei!”

Știe publicată cu

în data de

■ parlamentarul nemţean este de părere că “împrumuturile pentru asigurarea plăţii pensiilor şi salariilor reprezintă cea mai mare greşeală pe termen mediu şi lung”

Îngrijorat de actuala situaţie economică, senatorul liberal Eugen Ţapu avertizează guvernul că promovează o politică falimentară, care afectează cel mai important sector al economiei, cel al investiţiilor. ”Am atras atenţia că bugetul este contruit pe mult prea optimiste perspective de creştere economică. Guvernul a luat în calcul şi o rată mai mică a cursului de schimb şi s-a făcut că nu vede creşterea inflaţiei. Astăzi, mai repede decît ne aşteptam, ne confruntăm cu o mare problemă pe care noi, liberalii, am anticipat-o: lipsa banilor. În primele două luni ale acestui an, o spune şi Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul de Finanţe deficitul bugetar este de 0,5% din PIB, suma exactă fiind de 5,2 miliarde de lei. În realitate, deficitul este ţinut sub control, prin scăderea cheltuielor la capitolul investiţii, în timp ce mare parte din fondurile publice merg către salariile din sistemul bugetar şi către protecţia socială”, a explicat senatorul liberal. Eugen Ţapu a mai declarat că actuala politică a guvernului, care se vede nevoit să se împrumute pentru plata pensiilor şi salariilor, este nefirească, iar efectele negative se vor vedea în timp. ”Lipsa banilor determină guvernul să se împrumute. Dar împrumuturile pentru asigurarea plăţii pensiilor şi salariilor reprezintă cea mai mare greşeală pe termen mediu şi lung. În absenţa unei politici clare de susţinere a investiţiilor, ne vom confrunta cu o rată a şomajului din ce în ce mai mare, dar şi cu o presiune crescută pe bugetele locale şi cel de stat”, a declarat senatorul nemţean. În opinia acestuia şi comunităţiile locale se confruntă cu mari probleme în a asigura sumele necesare cofinanţării unor proiecte europene. În plus, multe dintre contractele semnate în a doua parte a anului trecut au devenit inoperabile. ”Comunităţile locale, cărora le-au fost transferate responsabilităţi suplimentare, fără să le fie asigurate şi resursele financiare necesare, sînt în imposibilitatea de a demara lucrări contractate în a doua parte a anului trecut, prin mult trîmbiţatul Plan Naţional de Dezvoltare Locală. De ce? Pentru că antreprenorii cer renegocierea contractelor ca urmare a creşterii preţurilor, în special la materiile prime. Normal ar fi ca guvernul să suplimenteze aceste sume, însă este greu de crezut în această măsură. În aceste condiţii, presiunea se va pune tot pe comunităţile locale, iar sectorul care va avea de suferit va fi cel al investiţiilor. De asemenea, aceleaşi comunităţi locale nu dispun de sumele necesare cofinanţării unor proiecte europene şi vom asista şi la o încetinirea a ritmului absorbţiei acestor fonduri”, a mai explicat Eugen Ţapu.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ion

    17 aprilie 2019 at 10:52 AM

    Bai Tapule, du-te la pascut! Ati distrus toti tara asta in ultimii 30 de ani. Ai uitat cand te XXXX cu Norica Nicolai pe la tv, chiar nu iti e rusine, ne crezi pe toti prosti???

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertorial

”Ionele, înainte să te duci după Dragnea, mai cîrpeşte o stradă, un podeţ, mai dă drumul la o investiţie”

Știe publicată cu

în data de

■ transmite senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu Nazare

Aflu dintr-un ziar local că Ionel Arsene, între două tăieri scurte de panglici, îmi dedică din timpul său. Într-un soi de comunicat de presă ce se vrea ironic, nefericitul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ vorbeşte despre activitatea mea, supărat că l-am întrebat despre datoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ. Da, spitalul în care corpul medical abia mai poate lucra, spitalul în care pacienţii vin cu medicamente şi lenjerie de acasă, spitalul în care intri cu o boală şi ieşi cu altele. În mod normal nu ar trebui să-i răspund, orice minut dedicat acestui personaj fiind timp pierdut. Numai că, dintr-o nefericită întâmplare, Ionel Arsene gestionează, prost de altfel, problemele unei întregi comunităţi şi, indiferent de supărările pe care i le produc, acestea rămîn. De altfel, însăşi prezenţa sa în fruntea Consiliului Judeţean Neamţ este un afront adus sutelor de mii de nemţeni. Ionele, lasă declaraţiile şi apucă-te de treabă. Au trecut trei ani şi judeţul arată jalnic. Nu mai poţi păcăli pe nimeni cu inaugurări de şantiere doar cînd vine vreun ministru. Ionele, ştim cu toţii că îţi place să apari la televizor, în ziare, ştim că-ţi place să mimezi munca şi să te consideri important. Numai că, între două şedinţe foto, rezolvă şi problemele din Spitalul Judeţean. Din cînd în cînd, mai treci şi pe acolo, mai vorbeşte cu medicii, cu asistentele. Nu ar fi rău să intri prin saloane, să stai de vorbă cu pacienţii. Ionele, a gestiona probleme unui judeţ este o treabă mai serioasă decât să schimbi valută în piaţa din Tîrgu Neamţ. Nu este pentru oricine. Dacă viaţa te-a adus pe un scaun călduţ, fii bărbat şi lasă ceva în urmă. Acum, să nu te superi că îţi mai semnalez problemele din judeţul pe care-l conduci. În loc să dai comunicate de presă otrăvite, mai bine te-ai apuca de treabă. Cît priveşte activitatea mea parlamentară, Ionele, dragă, pe site-ul Senatului ai să o vezi pe toată. Sînt peste 140 de intervenţii, interpelări, întrebări şi declaraţii politice pentru colegii tăi miniştri, mulţi dintre ei nepricepuţi, ca şi tine, să tot fie vreo 48, peste 44 luări de cuvînt în plen, iar propuneri legislative 33. Eu nu pierd timpul, Ionele. Dacă e să compar cu activitatea ta de parlamentar, îţi amintesc că te-ai ”remarcat” doar prin depunerea jurământului. Iar dacă batista mea îţi provoacă neplaceri, află că este mai onorabilă decât şosetuţele cu care ne-ai încîntat. Cu sau fără şosetuţe, Ionele, dragă, înainte să te duci după Dragnea, mai cîrpeşte o stradă, un podeţ, mai dă drumul la o investiţie. Lasă ceva în urmă, pentru că, după (ştii tu la ce mă refer), tot aici, în Piatra ai să te întorci.

Eugen Țapu Nazare Senator PNL Neamţ

N.R. Punctul de vedere publicat aparţine în totalitate senatorului Eugen Ţapu Nazare. Ne anunţăm disponibilitatea de a publica şi punctul de vedere al preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Citește știrea

Advertorial

Deputatul Cozmanciuc, la Strasbourg

Știe publicată cu

în data de

Deputatul PNL de Neamţ, Mugur Cozmanciuc, este în această perioadă, la Strasbourg, unde, în intervalul 24-28 iunie, se desfăşoară lucrările celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare 2019 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe a cărei agendă figurează şi aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei. De asemenea, pe ordinea de zi figurează şi adoptarea unor rapoarte ale comisiilor de specialitate, precum şi dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda internaţională şi o dezbatere despre bugetul Consiliului Europei şi al APCE. “Particip la şedinţa grupului Partidului Popular European, din care face parte PNL şi este cel mai influent în cadrul Parlamentului European. În şedinţa de astăzi, (luni, 24 iunie n.r.) din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, se alege secretarul General al Consiliului Europei. Am stat de vorbă cu Marija Pejcinovic Buric, care este candidatul pentru această funcţie. Totodată, am avut ocazia să mă întîlnesc cu Andrei Năstase, vicepremierul Republicii Moldova, care are toată susţinerea noastră pentru a continua reformele şi parcursul european al ţării vecine”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Citește știrea

Advertorial

Peste 13.000 de bolnavi de cancer din Neamţ, în pericol din cauza ministrului Sănătăţii

Știe publicată cu

în data de

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu Nazare critică dur atitudinea ministrului Sănătăţii în cazul crizei citostaticelor din România. „Delăsare şi incompetenţă! Aşa s-ar putea descrie cel mai bine atitudinea ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în cazul crizei citostaticelor din România, criză care-i afectează, în primul rînd, pe copiii bolnavi de cancer. Pentru familiile acestor copii înseamnă deznădejde şi suferinţă continuă, generate de un sistem medical care caută doar scuze şi nu soluţii. Criza citostaticelor loveşte nu doar în copiii atinşi de această boală, ci şi in zecile, sutele de mii de români suferinzi de cancer. Doar la nivelul judeţului Neamţ, în luna mai erau înregistraţi peste 13.000 de bolnvi de cancer, iar astăzi este posibil ca numărul acestora să fie mai mic nu pentru că s-au însănătoşit, ci pentru că au pierdut lupta cu boala, abandonaţi într-un sistem care demontrează că nu-i pasă, că nu se implică. În tot acest timp, doamna ministru Sorina Pintea, susţine că nu a ştiut de criza citostaticelor, încercînd, pentru a cîâta oară, să arunce vina pe spatele medicilor din sistem. Însă, toate documentele oficiale o contrazic: în cel puţin două rînduri, la sfârşitul lunii mai şi, ulterior, pe 10 iunie 2019, ministerul Sănătăţii a fost informat cu privire la criza citostaticelor. A veni acum şi a spune senin că ”nu am ştiut” înseamnă delăsare şi incompetenţă, încercarea de a băga sub preş o realitate cruntă. Iar această atitudine nu ţine loc de tratamentul pe care aceşti bolnavi, în special copiii, ar trebui să-l primească. Scuzele doamnei Sorina Pintea sunt tardive şi nu fac altceva decît să-i irite pe bolnavii de cancer şi familiile acestora. În loc de scuze, ministerul Sănătăţii, doamna ministru, ar trebui să se aplece cu toată seriozitatea asupra acestei probleme extrem de grave şi să găsească soluţii. Dacă nu le găseşte, doamna ministru Sorina Pintea ar trebui să lase locul unui ministru cu adevărat competent”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, senator PNL Neamţ.

Citește știrea

Trending