Contactează-ne

Advertorial

Senatorul Ţapu: ”Treziţi-vă! Opriţi distrugerea economiei!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ parlamentarul nemţean este de părere că “împrumuturile pentru asigurarea plăţii pensiilor şi salariilor reprezintă cea mai mare greşeală pe termen mediu şi lung”

Îngrijorat de actuala situaţie economică, senatorul liberal Eugen Ţapu avertizează guvernul că promovează o politică falimentară, care afectează cel mai important sector al economiei, cel al investiţiilor. ”Am atras atenţia că bugetul este contruit pe mult prea optimiste perspective de creştere economică. Guvernul a luat în calcul şi o rată mai mică a cursului de schimb şi s-a făcut că nu vede creşterea inflaţiei. Astăzi, mai repede decît ne aşteptam, ne confruntăm cu o mare problemă pe care noi, liberalii, am anticipat-o: lipsa banilor. În primele două luni ale acestui an, o spune şi Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul de Finanţe deficitul bugetar este de 0,5% din PIB, suma exactă fiind de 5,2 miliarde de lei. În realitate, deficitul este ţinut sub control, prin scăderea cheltuielor la capitolul investiţii, în timp ce mare parte din fondurile publice merg către salariile din sistemul bugetar şi către protecţia socială”, a explicat senatorul liberal. Eugen Ţapu a mai declarat că actuala politică a guvernului, care se vede nevoit să se împrumute pentru plata pensiilor şi salariilor, este nefirească, iar efectele negative se vor vedea în timp. ”Lipsa banilor determină guvernul să se împrumute. Dar împrumuturile pentru asigurarea plăţii pensiilor şi salariilor reprezintă cea mai mare greşeală pe termen mediu şi lung. În absenţa unei politici clare de susţinere a investiţiilor, ne vom confrunta cu o rată a şomajului din ce în ce mai mare, dar şi cu o presiune crescută pe bugetele locale şi cel de stat”, a declarat senatorul nemţean. În opinia acestuia şi comunităţiile locale se confruntă cu mari probleme în a asigura sumele necesare cofinanţării unor proiecte europene. În plus, multe dintre contractele semnate în a doua parte a anului trecut au devenit inoperabile. ”Comunităţile locale, cărora le-au fost transferate responsabilităţi suplimentare, fără să le fie asigurate şi resursele financiare necesare, sînt în imposibilitatea de a demara lucrări contractate în a doua parte a anului trecut, prin mult trîmbiţatul Plan Naţional de Dezvoltare Locală. De ce? Pentru că antreprenorii cer renegocierea contractelor ca urmare a creşterii preţurilor, în special la materiile prime. Normal ar fi ca guvernul să suplimenteze aceste sume, însă este greu de crezut în această măsură. În aceste condiţii, presiunea se va pune tot pe comunităţile locale, iar sectorul care va avea de suferit va fi cel al investiţiilor. De asemenea, aceleaşi comunităţi locale nu dispun de sumele necesare cofinanţării unor proiecte europene şi vom asista şi la o încetinirea a ritmului absorbţiei acestor fonduri”, a mai explicat Eugen Ţapu.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ion

    17 aprilie 2019 at 10:52 AM

    Bai Tapule, du-te la pascut! Ati distrus toti tara asta in ultimii 30 de ani. Ai uitat cand te XXXX cu Norica Nicolai pe la tv, chiar nu iti e rusine, ne crezi pe toti prosti???

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

“România primește 33 miliarde de euro pentru dezvoltarea economiei”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a anunţat că România va primi 33 de miliarde de euro, din care 19 fonduri nerambursabile, bani ce vor fi folosiţi pentru dezvoltarea economiei şi pentru a fi contruite spitalele regionale de care este atîta nevoie.

“România va primi în total 33 de miliarde de euro  – din care 19 miliarde fonduri nerambursabile. În urma negocierilor care au fost purtate de statul român, țara noastră obține un pachet foarte mare, al 6-lea în Uniunea Europeană, fiind a doua țară din Europa de Est ca sumă totală pe care o va primi, după Polonia.

Fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea economiei românești, pentru sprijinirea companiilor românești, pentru angajații români și pentru a construi noi spitale regionale de care avem atât de mare nevoie.

Până acum, guvernul PNL a atras fonduri europene substanțiale pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste un milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 20 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Totodată, este important să reamintesc faptul că Guvernul PNL a recuperat întârzieri de ani de zile: au fost semnate contractele pentru spitale regionale din Iași și Craiova pe care PSD a eșuat să le facă în 6 ani, au fost lansate 13 apeluri de proiecte cu finanțare europeană care cumulează peste 800 de milioane de euro, s-a evitat dezangajarea a 600 de milioane de euro încă din primele săptămâni de guvernare”, a declarat Mugur Comznciuc, preşedintele PNL Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Senatorul Eugen Ţapu: PSD nu a trecut testul solidarităţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Senatorul PNL de Neamţ, Eugen Ţapu-Nazare a emis recent un comunicat de presă în care afirmă că PSD nu a trecut testul solidarităţii pe care îl presupune traversarea epidemiei de coronavirus şi a încercat să profite de suferinţa oamenilor pentru a obţine voturi prin minciună şi dezinformare.

“Ne apropiem de data la care vom ieşi din starea de  urgenţă. Am trecut, şi este posibil să mai trecem, printr-o perioadă grea, marcată de îmbolnăviri şi, din nefericire, de decese. La fel ca majoritatea statelor lumii care s-au confruntat cu această epidemie şi noi am fost cuprinşi de teamă şi nelinişte. Dar ne-am unit în acest efort comun de a învinge epidemia şi am căutat cele mai bune soluţii pentru a merge mai departe. Români pentru români, umăr la umăr, într-o solidaritate care ne este specifică în momente de criză. Din păcate, PSD a înţeles altceva. Pentru PSD nu a contat decât căţăratul pe suferinţa oamenilor. Ipocrizie şi cinism, într-o permanentă goană după voturi, prin minciună şi dezinformare.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a ţipat continuu că alocă fonduri, că rezolvă probleme, că Ministerul Sănătăţii nu-l ajută. Declaraţii şi poziţii de carton, nedemne pentru cineva care conduce o comunitate. Când s-a descoperit că la adăpostul stării de urgenţă preţurile de achiziţii sunt prea mari, a început să jignească. Femei, bărbaţi, colegi din Consiliu Judeţean Neamţ, nu a contat. A pus beţe-n roate oricărei iniţiative, oricărui demers constructiv, cu un cinism greu de imaginat.

Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Neamţ nu este un caz singular. Totul a făcut parte dintr-o strategie bine gândită. Peste tot unde a avut pârghii de conducere, în special prin aleşii locali, PSD a boicotat eforturile PNL de a trece cu bine această criză. O atitudine nedemnă, pentru că pandemia de COVID 19 nu este despre PNL şi PSD, pentru că virusul nu alege după culori. Aici vorbim despre viaţă şi moarte”, a declarat senatorul Eugen Ţapu Nazare, viceliderul Grupului PNL din Senatul României.

Citește știrea

Actualitate

Decizii importante ale Camerei Deputaţilor pentru medicii de familie şi părinţii cu copii minori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicii de familie, scutiţi de la plata impozitului pe clădiri ■ părinţii cu copii minori pot beneficia de zile libere pentru supravegherea acestora ■

Senatorul PNL de Neamţ, Eugen Ţapu-Nazare, a anunţat recent o serie de decizii luate în Parlament şi care vin în sprijinul medicilor de familie şi a părinţilor cu copii minori.

„Cei peste 11.000 de medici de familie din România, inclusiv cei 238 din judeţul Neamţ, sunt scutiţi de la plata impozitelor pe clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicale, în urma modificării Codului Fiscal, aprobată de colegii din Camera Deputaţilor.

Această iniţiativă legislativă aparţine PNL încă din 2018, când am votat-o în Senat, dar a fost îngropată ulterior prin sertare, de adversarii noştri politici, care au condus Camera Deputaţilor în toţi aceşti ani. Am rămas, însă, consecvenţi şi astăzi putem da această veste bună medicilor de familie, a căror activitate de o importanţă majoră s-a văzut inclusiv în această perioadă, când s-au aflat şi ei în prima linie a bătăliei cu pandemia de COVD-19. O altă decizie importantă votată în Camera Deputaţilor vine în sprijinul părinţilor cu copii minori, care nu au cu cine-i lăsa în perioada suspendării cursurilor, dar şi în vacanţa de vară, dacă autorităţile decid să închidă programele ”after school”, taberele şcolare sau locurile de joacă.

Astfel, unul dintre părinţi va primi zile libere, zile care se acordă şi celor care au copii mai mici de trei ani. Cuantumul indemnizaţiilor aferente zilelor libere este suportat de angajator şi este 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare. Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, iar angajatorul poate recupera din Fondul de garantare a creanţelor salariale contravaloarea indemnizaţiei nete achitată salariatului aflat în concediu. Beneficiază de zile libere pentru îngrijirea minorilor, doar cu acordul angajatorului, salariaţii dintr-o serie de domenii cheie: sectorul energetic naţional, telecomunicaţii, radioul şi televiziunea publică, domeniul nuclear, asistenţa socială, transporturile în comun şi pe calea ferată, salubrizarea localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură, apă, comerţ alimentar, producţie şi distribuţie de medicamente, farmacii, distribuţie de carburanţi. În cazul persoanelor aflate în concediul pentru creşterea copilului, dreptul acestora la indemnizaţie se va prelungi cu încă 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Cererea pentru acordarea de zile libere trebuie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celui de-al doilea părinte, din care să reiasă că nu a solicitat aceleaşi facilităţi la locul său de muncă”, a declarat Eugen Ţapu-Nazare, viceliderul Grupului PNL din Senatul României.

Citește știrea

Trending