Contactează-ne

Actualitate

Senatorul Ţapu somează ministrul sănătăţii: “Achitaţi-vă datoriile către Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “nu puneţi în pericol sănătatea pietrenilor”, cere parlamentarul PNL de Neamţ

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu-Nazare somează Ministerul Sănătăţii să-şi achite datoriile către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru a nu pune în pericol sănătatea pietrenilor. Conform unui comunicat de presă, senatorul liberal priveşte cu îngrijorare situaţia datoriilor acumulate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, datorii care pot pune în pericol actul medical. Dintr-un document remis publicităţii de către conducerea spitalului, reiese că, la sfîrşitul lunii februarie, datoriile depăşesc un milion de euro, ca urmare a neachitării acestora de către Ministerul Sănătăţii. Din această sumă, peste 10 miliarde de lei vechi au depăşit termenul de scadenţă de 30 de zile şi sînt datorii către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, însă există şi restanţe mai vechi, de peste 60 de zile. ”Ministerul Sănătăţii promovează o politică a inconştienţei. Pe de o parte vorbeşte de investiţii, care însă niciodată nu sînt începute, pe de altă parte ministerul nu este în stare să-şi achite datoriile. Personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ este pus într-o situaţie foarte delicată, nevoit să raţionalizeze medicamentele şi materialele sanitare, iar cel care are de suferit este pacientul, nevoit să vină cu ele de acasă”, a declarat, indignat de această situaţie, senatorul liberal. În opinia acestuia, întregul mecanism de decontare a cheltuielilor este excesiv de birocratic, ceea ce duce la întîrzieri nepermise şi la sincope în aprovizionarrea cu medicamente şi materiale sanitare. ”În tot acest timp, colectivului medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă i se cere să facă performanţă, deşi spitalul este subfinanţat, iar întreaga situaţie nu pare să-i deranjeze pe oficialii ministerului, care s-au învăţat să ascundă realitatea în declaraţii mincinoase şi ipocrite”, a adăugat senatorul liberal. Senatorul Eugen Țapu a mai declarat că îi va adresa şi o interpelare pe această temă ministrului sănătăţii, Sorina Pîntea, prin care îi va cere să precizeze în mod clar care este termenul de achitare a acestor datorii, dar şi soluţiile pe care le are în vedere pentru a preîntîmpina asemenea situaţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Jandarmii, o „misiune“ la Centrul de Transfuzii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un număr de 18 jandarmi nemţeni au ales să dedice cîte o zi din viaţa lor pentru a dona sînge, în scopul refacerii rezervelor de lichid vital, în condiţiile în care, în ultima perioadă de timp numărul donatorilor a scăzut dramatic.

Acţiunea umanitară a avut loc pe 15- 16 iulie 2020, cînd jandarmii nemţeni s-au alăturat Campaniei Naţionale „Donează sînge! Salvează o viaţă!“, una demarată în urmă cu 7 ani de Patriarhia Română, în parteneriat cu Jandarmeria Română.

Şi în anii precedenţi jandarmii au fost implicaţi în astfel de acţiuni voluntare, astfel încît la nivelul instituţiei s-a creat o tradiţie în ceea ce priveşte acest demers.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Piatra Neamţ, împreună cu jandarmii nemţeni, lansează un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, de a se alătura acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate, la vreme de grea încercare, de suferinţă şi de nevoie.

„Prin astfel de acţiuni, ne propunem să contribuim la susţinerea şi încurajarea acţiunilor de donare benevolă de sînge în rîndul nemţenilor, ca simplu gest de sprijin adus sistemului naţional de sănătate şi iniţiativă cetăţenească faţă de pacienţii aflaţi în situaţii de criză.

Nevoia de sînge este resimţită puternic în urgenţe medicale de orice fel. Depinde de fiecare dintre noi cum îi putem ajuta pe cei aflaţi în suferinţă“, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Hram la Biserica Sfîntului Ilie de sub Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ lăcaşul este singurul din raza Protopopiatului Tîrgu Neamţ patronat de sfîntul sărbătorit pe 20 iulie

Numeroşi credincioşi de pe malurile Ozanei sînt aşteptaţi pe 20 iulie la slujba de hrămuire de la Biserica Sfîntul Ilie, care este amplasată în zona centrală a oraşului, pe strada Mărăşeşti, nu departe de Policlinică.

Lăcaşul a fost resfinţit în 2014, chiar în ziua hramului, iar la slujba oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul au luat parte o mulţime de credincioşi din oraş şi din împrejurimi. S-au încununat astfel amplele lucrări efectuate în ultimii ani sub coordonarea preotului paroh Vasile Ionesi.

Cu binecuvîntarea ÎPS Teofan, sfîntul lăcaş a fost supus unui amplu proces de restaurare şi consolidare între anii 2008-2014. A fost înlocuită tîmplăria, s-au instalat centrale termice de încălzire pe gaz, pardoseala a fost acoperită cu parchet, a fost restaurată catapeteasma, precum şi pictura interioară, grav avariată de fum.

Icoanele împărăteşti au fost argintate şi aurite, iar biserica a fost înzestrată cu multe cărţi de slujbă, veşmite şi obiecte de cult noi. În 2013 a fost schimbat acoperişul cu altul nou, s-a refăcut turnul clopotniţă şi s-au reparat şi zugrăvit pereţii exteriori. Alte lucrări s-au efectuat la casa socială şi sala de mese, fiind amenajată şi o cameră de depunere mortuară modernă, cu pridvor la intrare.

Lăcaşul de cult datează din anul 1837 şi este ctitorie a lui Alexandru Teoharie, un negustor vestit la acea vreme pe meleagurile tîrgnemţene. Biserica a fost ridicată din piatră şi cărămidă, în stilul moldovenesc caracteristic vremii, fiind înzestrată cu o impresionantă catapeteasmă bogat sculptată în lemn de tisă, în stil baroc, poleită cu aur, cu icoane împărăteşti şi candele de argint, cu trei clopote mari turnate în atelierele Mănăstirii Neamţ şi cu obiecte de cult de mare preţ.

Pictura interioară a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Dimitrie Bănică, din Bucureşti, fiind sfinţită la data de 20 iulie 1980. De-a lungul existenţei sale biserica a avut parte şi de evenimente nedorite. Un incendiu izbucnit în primăvara anului 1864, în Săptămîna Paştelui, a mistuit mai multe case aflate pe uliţa bisericii şi s-a extins pînă la acoperişul sfîntului lăcaş, topind clopotele din turnul clopotniţă.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Focarul de COVID de la creşă, primarul va propune închiderea temporară a creşelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Apariţia unui focar de COVID 19 la o creşă din Piatra Neamţ a determinat o reacţie a primarului municipiului, Dragoş Chitic. Acesta a anunţat că va propune închiderea temporară a creşelor.

“La una dintre creșele din Piatra Neamț, în urma testării personalului, au fost și rezultate pozitive. Este vorba despre creșa Dărmănești, care a fost închisă temporar pentru a proteja copiii. Deși sunt măsuri drastice de prevenție implementate și sunt respectate toate prevederile legale privind funcționarea creșelor în această perioadă, totuși s-a ajuns în această situație nedorită de nimeni. Evoluția crizei sanitare în ultima perioadă de timp este îngrijoratoare, pericolul infectării este încă prezent în orice moment, răspândirea comunitară a virusului este greu de atenuat mai ales în condițiile lipsei unei legislații care să permită autorităților să izoleze persoanele infectate. Din responsabilitate și pentru a-i proteja pe micuți analizez la modul foarte serios varianta reînchiderii temporare a creșelor din Piatra Neamț. O astfel de decizie poate fi luată în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, organism în cadrul căruia voi propune închiderea temporară a creșelor, până la revenirea la o stare cu risc minim în ce privește infectarea cu coronavirus. Sănătatea populației și protejarea persoanelor vulnerabile, mai ales a copiilor, sunt prioritare și nu sunt negociabile”, a transmis primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending