Contactează-ne

Actualitate

Semnificaţiile crucilor de gheaţă de la Bobotează

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi vremea a fost caldă, în unele localităţi de pe Valea Muntelui s-a reuşit confecţionarea crucilor din gheaţă ■ oamenii spun, referindu- se la sărbătoarea de ieri, că „dacă va curge topindu-se gheaţa cît de puţin, atunci va fi un an foarte îmbelşugat, iar de nu, nu“ ■ „Este o clipă de fericire creştină să înălţăm în fiecare an crucea de gheaţă la umbra bisericii noastre şi apoi să ne rugăm lui Dumnezeu în mijlocul naturii, la o azvîrlitură de băţ de Muntele Sfînt al Moldovei, Ceahlăul“, a declarat preotul Daniel Dosoftei, de la Izvoru Muntelui ■

În satele de pe Valea Muntelui, majoritatea preoţilor au oficiat slujba de Bobotează în aer liber, în faţa altarelor alcătuite, conform tradiţiei, din mese şi cruci, ridicate în vecinătatea unor cursuri de apă. Asta pentru că dincolo de simbolistica creştină a evenimentului şi de faptul că este socotit ca moment de graniţă temporală între două anotimpuri, Boboteaza presupune şi acel altar de gheaţă, ce, spun oamenii Văii Muntelui, „dacă va curge topindu-se gheaţa cît de puţin, atunci va fi un an foarte îmbelşugat, iar de nu, nu“. „Dacă timpul te ajută, este musai să se ridice în parohii cruci de gheaţă. Aşa se obişnuieşte de cînd mă ştiu. Este foarte frumos şi impresionant. Parcă ne simţim mai aproape de Dumnezeu. Aşa văd eu această tradiţie. Din nefericire anul acesta timpul fiind cald, apele nu au îngheţat suficient de tare pentru a ne oferi gheaţa necesară acestui obicei“, a declarat unul din gospodarii comunei Borca. Cît priveşte preocuparea obştilor pentru ridicarea crucilor, în fiecare parohie a fost constituit din timp cîte un grup de gospodari specializaţi şi dotaţi cu o anume tehnică pentru decupat straturile de gheaţă, iar în caz de lipsă a gheţii, anumite forme pentru crearea crucii, lucru pe care l-am aflat şi-n acest an de la primarul de la Borca, Ana Ancuţa. „S-a pus apa în formele special făcute şi dacă temperatura ne va ajuta, de Bobotează vor fi şi la noi crucile necesare. De mai mici dimensiuni, simbolic, dar vor fi. De nu, slujba se va oficia în biserici ca în fiecare zi de sărbatoare“, a spus gospodarul din Borca. Cu oarece greutate şi emoţie crezul omului s-a înfăptuit, spre mulţumirea obştii. „Noi am reuşit să procurăm gheaţă dintr-un lăcuşor situat undeva pe un munte din comuna noastră, culmea de pe una din proprietăţile familiei mele. Aşa că toate cele şase parohii de pe raza comunei Poiana Teiului au avut ridicate cruci de gheaţă, respectiv parohiile Petru Vodă, Poiana Largului 1 şi 2, păstorite de preoţii Mihai şi Ciprian, parohiile Poiana Răchiţei, Galu şi Dreptu“, a afirmat primăriţa comunei Poiana Teiului.

„Este o clipă de fericire creştină să înălţăm în fiecare an crucea de gheaţă la umbra bisericii noastre“

La Taşca şi prin alte localităţi ale Văii Bicazului, credincioşii ar fi dorit să nu se abată de la acest obicei, numai că de cîţiva ani lipsa gheţii a făcut să nu fie amenajate altare ale Bobotezei cu rugăciunea de-a fi iertaţi de Dumnezeu. „Am tot sperat ca gerul de dinaintea Bobotezei să ne creeze condiţiile pentru a realiza crucile de gheaţă. N-a fost posibil. Asa că vom săvîrşi slujba în biserică. Poate la anul!“, ne-a mărturisit unul din preoţii comunei Taşca. Părintele Daniel Dosoftei, de la Izvoru Muntelui s-a implicat ca în parohia sa să fie an de an cruce din gheaţă. „Este o clipă de fericire creştină să înălţăm în fiecare an crucea de gheaţă la umbra bisericii noastre şi apoi să ne rugăm lui Dumnezeu în mijlocul naturii, la o azvîrlitură de băţ de Muntele Sfînt al Moldovei, Ceahlăul“, a afirmat plin de evlavie părintele Dosoftei. Pentru Parohia Bicaz – Centru, crucea de gheată a fost realizată prin efortul inginerului silvic Florin Zaharia, unul dintre enoriaşii de bază ai locului, proaspăt sosit din Germania, care deşi lucrează în străinătate, nu-şi uită credinţa întorcîndu-se acasă de marile sărbători ale anului bisericesc. Revenind la semnificaţia şi importanţa Bobotezii, aceasta este în primul rînd o sărbătoare creştină, dar care iese în evidenţă numai prin referirea constantă la păgînismul perioadei din care face parte, încheierea Sărbătorilor de iarnă, pe de o parte (aici putînd face parte şi petrecerea rituală a Iordanului), mai bine zis, lustraţia prin apă, şi, pe de alta, purificarea generală ce urmează în urma alungării tuturor forţelor ostile, malefice, care şi-au făcut de cap în perioada sărbătorilor de iarnă. Valenţele purificatoare ale apei sfinţite la Bobotează se extind şi asupra gospodăriei: apa de rîu, aghiasma, poate alunga moroii, şerpii, lupii, bolile, dar poate stimula şi recoltele, ce va să fie în anul în care am intrat. Nu întîmplător, creştinii Văii Muntelui, ţin la această sărbătoare, în jurul căreia au fost ţesute de-a lungul istoriei o serie întreagă de interpretări, căpătînd pentru poporul român puteri miraculoase apărătoare şi orotitoare de rele.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfîntul Ion

Ziua Sfîntului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfîntul Nicolae, pe 6 decembrie. Sărbătoarea de astăzi mai este cunoscută şi sub numele de Sînt- Ion, Înaintemergătorul Domnului sau Soborul Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul. Se ştie din tradiţia populară că Sfîntul Ioan este protectorul pruncilor şi se mai ţine pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfîntul Ion este una de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfîntul Ion există obiceiul Iordănitul femeilor, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec pînă dimineaţa, spunînd că se „iordănesc“. Un alt obicei întîlnit în ziua de Sfîntul Ion este Iordăneala. Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfîntului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de 7 ianuarie la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii iordăniţi trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc. Tradiţia ne spune că în dimineaţa zilei de Sfîntul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriţi de boli în decursul anului. Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfîntul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se facă mai cald. 7 ianuarie mai este ziua cînd îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în rîul Iordan. Sfînta Scriptură vorbeşte despre Ioan Botezătorul ca fiind Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. El este cel care propovăduia venirea Acestuia şi îi îndemna pe iudei la pocăinţă. Considerîndu-l prooroc, locuitorii din Ierusalim se strîngeau în jurul lui pentru a fi botezaţi de el în Iordan. Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască, spunîndu-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni după el, adică Iisus, îi va boteza cu Duh Sfînt şi cu foc. Vestind venirea Mîntuitorului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decît el. De asemenea, în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, toate alimentele de la masă trebuind rupte cu mîna. O altă interdicţie era cea a folosirii măturii, care ar deranja liniştea morţilor.

Circa 2 milioane de români au motiv de a închina un pahar

Dincolo de toate aceste tradiţii şi obiceiuri, astăzi aproximativ 2 milioane de români cu numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela, Ionel şi alte derivate îşi serbează onomastica. Se spune că este puţin probabil să existe vreo persoană care să nu aibă printre rude, prieteni şi cunoscuţi vreun sărbătorit. Dintre românce, peste 300.000 poartă numele de Ioana, iar alte peste 140.000 pe cel de Ionela. Statiscile mai arată că peste 11.000 de românce au pus numele Nela, aproximativ 6.000 poartă numele Ionelia, astfel că şi pentru ele este astăzi motiv de petrecere. În privinţa bărbaţilor, peste 400.000 de români poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuţ. Sînt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică. Aşa că, toţi au motiv să închine unul sau mai multe pahare cu locori bahice în cinstea lor sau a altora.

Actualitate

Şoc în politica din Neamţ: Senatorul PSD Emilia Arcan a demisionat din partid. Va candida la şefia CJ??

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

“Senatorul PSD de Neamț Emilia Arcan a decis astăzi să demisioneze din PSD, după aproape două decenii de apartenență la această formațiune politică”. Aşa sună, sec, anunţul făcut la ceas de seară de Emilia Arcan, cea care, dincolo de orice vină i-ar fi putea fi găsită, e unul dintre singurii oameni din PSD Neamţ care i-a spus lui Ionel Arsene că a greşit atunci cînd acesta o lua razna. Cum a fost în cazul exprimării de tristă amintire cu… Ramona. Sigur că în acest moment toată lumea se întreabă încotro se va orienta Emilia Arcan, o persoană care poate capacita, aduna, numeroase voturi. Noi nu vom fi PRO zvonuri şi nu vom  merge pe varianta că va candida la şefia Consiliului Judeţean tocmai împotriva fostului şef de partid.  Cel puţin nu încă. Revenind la comunicatul de presă prin care Emilia Arcan şi-a anunţat demisia, în acesta  se mai menţionează:

“Hotărârea celei care a deținut funcția de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Neamț și vicepreședinte la nivel național, cât și de președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a fost luată în urma discuțiilor purtate cu conducerea formațiunii, în timpul ședinței Biroului Permanent Județean al PSD, care a avut loc astăzi, 10 iulie 2020”.

“O spun cu toată sinceritatea că sunt mâhnită și nu mă gândeam că lucrurile vor ajunge atât de departe. Cert este că ziua de astăzi, 10 iulie, înseamnă finalul meu politic în rândurile PSD.

Îmi pare rău că se trece așa ușor peste o muncă susținută cu multă seriozitate, pe care am desfășurat-o în toți acești ani în rândul partidului și pentru binele partidului. Oricât de mult ar vrea unii sau alții să nu îmi recunoască eforturile, nu vor reuși, pentru că activitatea mea a fost continuă, în mijlocul oamenilor!

M-a durut însă că atunci când trebuia luată o decizie, aceasta se lua de către câțiva oameni apropiați și cu influență la președinte, cu o totală ignorare a celor care ar fi trebuit consultați, așa cum cred eu că este normal să se întâmple într-un partid, care este condus de o echipă, după niște reguli bine definite!

Nu mi-am imaginat că ar putea deranja atât de mult faptul că mi-am exprimat nemulțumirea vis-a-vis de decizia de a fi susținut un om din Giurgiu, “fugărit”de organizația PSD din județul lui, pentru a candida la Primăria Piatra Neamț, cât și pe loc eligibil la parlamentare.

Acesta este motivul principal pentru care astăzi am ales să demisionez.

M-am văzut în situația de a alege între disciplina de partid și propriile mele convingeri.

Recunosc, s-a întâmplat asta de mai multe ori de când sunt în PSD dar, de fiecare dată, am fost un soldat disciplinat, corect, vertical pentru că mi s-a explicat de ce este necesar să se decidă altfel decât credeam eu că era firesc să se decidă.

Există însă lucruri peste care nu se poate trece: atunci când din motive obscure, particulare, vezi că partidul, prin reprezentant, este pe cale să ia o decizie profund greșită.

Consider, ca un om politic responsabil și atașat valorilor de stânga, că lucrurile trebuie spuse clar și fără teama de consecințe.

Nu văd cu ce am greșit când am afirmat că nu este normal ca organizația municipală să nu promoveze un om din Piatra Neamț spre o candidatură și că nu văd ce șanse ar putea avea un om care nu cunoaște nici măcar cartierele din oraș.

Mi s-a reproșat acest lucru și ….nu numai acesta, de aceea am hotărât, considerând că am dreptate, să-mi dau demisia din PSD.

Repet, cred în valorile social-democrației, cred în forța oamenilor de bună credință din PSD, dar nu pot asista la promovarea în funcții a unor personaje care văd organizația fie doar ca un colac de salvare, fie o trambulină spre propășire materială.

Și nu vorbesc aici doar despre dl. Cuc, pentru că toți oamenii din PSD Neamț știu cine sunt acele persoane care văd în organizația județeană o “vacă bună de muls” și care caută prin orice mijloace să revină la demnități publice pentru care nu au nici o chemare.

Demisia mea este o despărțire de oameni cu care am făcut echipă, alături de care m-am bucurat când am câștigat și am suferit când am avut eșec.

Mă despart mâhnită de această organizație, pentru care am pus mult suflet!

Le mulțumesc pentru colaborare tuturor colegilor de partid, primarilor, consilierilor locali și județeni, parlamentarilor și îi doresc fiecăruia succes pe drumul său“, este declaraţia  senatorului de Neamț Emilia Arcan.

Citește știrea

Actualitate

Președintele PNL Neamț: „Fiecare gospodărie din Neamț va avea conectare la rețeaua de gaz”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ promisiunea a fost făcută cu ocazia vizitei în Neamţ a ministrului mediului ■ acesta a fost prezent pe șantierul unde se construieștestația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești și Depozitul de material tubular

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, Directorul General al SNTGN TRANSGAZ, Ion Sterian, și secretarul de stat al SGG, Rusu Petrică Lucian, s-au aflat vineri, 10 iulie, în vizită în județul Neamț.

Aceştia au fost prezenți pe șantierul unde se construiește stația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești și Depozitul de material tubular, ca parte a proiectului ”Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700, tronson Onești-Gherăești.

Gazdă le-a fost președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc și primarul PNL al Comunei Gherăești Pavel Bereșoae.

„Aș vrea să salut prezența în județul Neamț al colegului meu Costel Alexe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, al directorului General al SNTGN TRANSGAZ Ion Sterian și secretarul de stat la SGG Rusu Petrică Lucian.

Cu domnul director Sterian am avut discuții încă din 2015 cu privire la această investiție din județul Neamț, în comuna Gherăești. Și pentru asta vreau să îi mulțumesc.

Ministrul Costel Alexe a avut o contribuție majoră în ceea ce privește avizarea, susținerea și promovarea acestui proiect la nivelul guvernului și nu doar atât. Se implică pentru ca toate localitățile din județul Neamț să aibă gaz, fiecare cetățean să beneficieze de gaz.

Secretarul de stat Lucian Petrică Rusu are în coordonare zona de Energie și a venit să arate că județul Neamț este important din punct de vedere energetic pentru Guvernul Orban”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț

.La rîndul său, Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat: „Astăzi în România din 2 arbori tăiați, unul ajunge scrum. Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la rețea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze.

Guvernul reușește această investiție din zona dumneavoastră și gazoductul să aibă un grad de racordare foarte mare. Fondurile pentru investiții vor fi acordați prin proiectul POIM – 200 milioane de euro,prima tranșă, plus alte 700 milioane de euro ca să beneficieze cât mai multe localități. Aș vrea să îl felicit pe domnul director Sterian Ion pentru această legătură Gherăești –Lețcani, careo să fie bună pentru locuitorii din județul Neamț, ca să nu mai irosim materialul lemnos punându-l pe foc, ci să folosească gaz”.

Ion Sterian, directorul general al SNTGN TRANSGAZ, a oferit mai multe informaţii tehnice despre investiţie: „Am ajuns la Roman de aseară împreună cu echipa mea managerială.Vizita pe șantierul de aici face parte din proiectul de dezvoltare pe partea de NORD-EST a României a infrastructurii de transport gaze, din care fac parte județele Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. Proiectul începe de la Onești spre Gherăești – 105 km de conductă, de la Gherăești – Lețcani 60 de km de conductă și 2 stații de comprimare – la Onești și Gherăești.Aceste 2 stații vor fi gata la sfârșitul lunii august 2021.

Vreau să anunț în premieră și îmbunătățirea și creșterea volumului de gaze și pentru Republica Moldova – gazoductul Ungheni – Chișinău, pe care îl punem în funcțiune la sfârșitul lunii iulie. Va fi un moment simbolic, care scoate Republica Moldova din captivitatea dependenței de o singură sursă de gaze, îi face, prin România, vecini la infrastructura de gaz europeană – creșterea securității la aprovizionarea cu gaze – o competitivitate asupra prețului la gaze – care va avea un impact pozitiv la prețul pentru populație și consumatori industriali din Republica Moldova. Și mass media din Neamț este invitată la acest eveniment, care va fi un moment istoric.

Mai sus de această stație de la Gherăești, la finalizarea lucrărilor, la sfârșitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunității locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial. I-am propus domnului primar Pavel Bereșoae să aibă dezbateri cu comunitatea locală, pentru a propune proiecte de dezvoltare, să invite tinerii plecați să se întoarcă pentru a deschide mici afaceri.

Ce va crea acest gazoduct aici? Premisele conectării localităților la rețeaua de gaze. Aici la Gherăești avem un nod tehnologic, de aici se dirijează gazele către Iași,Suceava și Botoșani. Aici la șantier avem resursă umană din zonă și aprovizionarea cu materiale tot din zonă se face.Aici lucrează peste 350 de muncitori care toți locuiesc în zonă – consumă alimentele din zonă – toată lumea are de câștigat. Am avut azi o întâlnire la primăria Roman – unde le-am adus la cunoștință ce pași trebuie să facă – discuții pur tehnice – în vederea extinderii rețelei de gaz metan. Noi încurajăm autoritățile locale să se conecteze la rețeaua de gaz, să facem aceste parteneriate. Suntem în sprijinul autorităților, în ultimii 2 – 3 ani ne-am întâlnit cu primarii să le prezentăm proiectul de extindem rețeaua de transport”.

Afirmaţiile sale au fost completate de secretarul de stat Lucian Petrică Rusu: „Guvernul PNL investește în proiectele de infrastructură energetică mai ales în Moldova. În proiectul Național de Investiții – Reclădim România ne-am asumat ca 70% din localitățile din România să fie racordate la rețeaua de gaze pânăîn 2027. Miercuri, 8 iulie, am primit ultimul acord de finanțare de 200 milioane de euro, prima tranșă.Pe 15 iulie vom lansa ghidul solicitantului și sper că începând cu 1 august să primim primele cereri de finanțare de la autoritățile locale.Voi urmări fiecare proiect de infrastructură energetică. Pentru județul Neamț acest nod – această conductă va ajuta ca localitățile să obțină mai ușor finanțare și împreună cu președintele Mugur Cozmanciuc să sperăm că vom conecta cât mai multe localități din județ la rețeaua de gaz”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: O adolescentă a ameninţat că se aruncă în Moldova. A fost găsită înainte de a-şi pune în practică gestul sinucigaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

O adolescentă i-a pus pe jar, vineri, 10 iulie, pe salvatorii nemţeni. Aceştia au fost anunţaţi, prin apel la 112, că o adolescentă este posibil să se fi aruncat în apele rîului Moldova, în municipiul Roman, în zona punţii de la blocurile ANL.

A fost demarată o operaţiune de căutare, însă, la scurt timp, adolescenta, care nu apucase să-şi pună în practică ameninţarea, a fost găsită de un echipaj de Poliţie. I-au fost acordate îngrijiri medicale de un echipaj de la Ambulanţă.

Din primele informaţii, minora ar fi ameninţat că se sinucide. A lăsat un bilet de adio, găsit de părinţi, în care scria că intenţionează să se arunce în rîu în locul în care în trecut se înecase un frate de-al său. Din fericire, reacţia rapidă a autorităţilor a făcut ca adolescenta să fie găsită înainte de a apuca să comită gestul sinucigaş.

 

FOTO: generica

.

Citește știrea

Trending