Contactează-ne

Cultural

„Seminţe cu suflet“, prima acţiune de la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biblioteca Judeţeană a găzduit întîlnirea Grupului „Seminţe cu suflet“ şi a celor pasionaţi de agricultură fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză ■ „Acum nu se mai pune preţ pe calitate, ci pe cantitate şi pe obţinerea de profit cu produse îndoielnice“, a declarat unul dintre participanţi ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ a găzduit întîlnirea Grupului „Seminţe cu suflet“ şi a celor pasionaţi de agricultură fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză, în cadrul căreia vor fi făcute schimburi necondiţionate. Acţiunea a fost programată sîmbătă, 1 februarie 2020, între ora 10:00 şi 12:30, în holul principal al bibliotecii. „Grupul «Seminţe cu suflet», un grup de oameni sufletişti, din toate colţurile ţării, pasionaţi de agricultură, organizează pentru prima dată în Piatra Neamţ un eveniment în cadrul căruia vor împărtăşi bucuria dăruirii de seminţe şi material vegetal divers. Doamna Rodica Meirosu, din Buzău, sufletul şi iniţiatoarea acestor evenimente, este mereu prezentă cu o mare varietate de seminţe la toate evenimentele de acest gen. Scopul acestor manifestări este de a asigura oricărui cultivator, amator sau cu experienţă, accesul la seminţe curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză, reproductibile. Oricine este liber să solicite, oricine este liber să ofere, fără condiţii de schimb. Dacă vă încîntă ideea de a primi, dar nu vă simţiţi bine fără a oferi şi dumneavoastră ceva, oricine poate participa ca donator, oricît de puţine seminţe sau plante ar avea!“, se arata într- un comunicat al organizatorilor. În cadrul acestui eveniment nu s-au vîndut seminţe, plante şi nici nu se promovează cumpărarea acestora. Se insistă asupra pericolelor reprezentate de utilizarea substanţelor chimice de sinteză şi se oferă celor interesaţi informaţii detaliate. Iniţiatorii acestor evenimente nu agreează utilizarea substanţelor chimice de sinteză. „Consider că manifestarea a fost o reuşită. A fost prima de acest gen din Piatra Neamţ, sperînd ca acţiuni similare să le facem şi în anii următori. Scopul acestora nu este unul comercial. Încercăm să ne promovăm seminţele obţinute prin muncă, să ne cunoaştem între noi şi să socializăm pe tema pasiunii pe care o avem. La manifestarea de sîmbătă, 1 februarie, an acordat cu titlu gratuit seminţe obţinute în mos natural, fără a folosi substanţe chimice de sinteză. Tor mai des auzim sintagma «nu are nici un gust», care se referă la unele produse vîndute prin pieţele din ţară. Este o realitate de necontestat. Acum nu se mai pune preţ pe calitate, ci pe cantitate şi pe obţinerea de profit cu produse îndoielnice“, a declarat unul dintre participanţii la manifestarea de la Biblioteca Judeţeană.

Actualitate

Carmen Saeculare ne invită la Turnul lui Ştefan

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ Art Festival, ziua de vineri, 4 septembrie. este una încărcată ■ va fi şi un concert extraordinar al maestrului Ion Bogdan Ştefănescu ■

Neamţ Art Festival, o manifestare organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, continuă, pe 4 septembrie, cu ziua a doua a evenimentelor artistice programate la Curtea Domnească.

Artistul plastic Laurenţiu Dimişcă va evolua pe tărîmul art-street, alături de o grupă de tineri liceeni de la colegiile din oraş, în două sesiuni: una de ora 09:00-12:00 şi 17:00-20:00. În imediata lor apropiere, începînd cu ora 17:00, pictorii Radu Macavei şi Cristian Bistriceanu, profesorii cursului de pictură-grafică de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ, vor lucra cu copiii în cadrul atelierului de pictură.

De la aceeaşi oră, pe scena amplasată lîngă secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan, Teatrul pentru copii şi tineret Vasilache din Botoşani va oferi celor mici reprezentaţia scpectacolului de marionete „Soacra cu trei nurori“, după textul nemuritor al humuleşteanului Ion Creangă. De la ora 19:00, pe aceeaşi scenă, celebrul flautist Ion Bogdan Ştefănescu va evolua într-un recital muzical.

Artistul, însoţit de Carla Maria Stoleru, Lorena Palade, Mihai Vaida, va interpreta cele mai cunoscute părţi din compoziţiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni şi Flautul fermecat. Spectacolul de muzică va beneficia de cîteva momente poetice, poeme ale căror autor este însuşi Ion Bogdan Ştefănescu, muzician apreciat în lumea largă, invitat de onoare la ediţia a XLIV-a a Vacanţelor Muzicale din 2017.

Maestrul s-a născut în oraşul Cîmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Flaut în 1993, obţine diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana- Champaign (1995), unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray, activînd apoi în cadrul.

În paralel cu studiile de masterat, a activat în cadrul facultăţii americane. E doctor în muzică din 2002, cînd a obţinut înalta calificare profesională la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu lucrarea intitulată Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut. După terminarea studiilor universitare, a fost angajat în calitate de cadru didactic la catedra de Flaut a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde a activat între anii 1993-1998. Din 1998 pînă în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice George Enescu din Bucureşti, unde ocupă funcţia de prim flautist, şef de partidă.

Din 2007 este şi solistul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Activitatea artistică şi-a început-o de la vîrsta de 14 ani, în 1983, cînd a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într- un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi pînă în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia. Ion Bogdan Ştefănescu cîntă pe un flaut Muramatsu 18K.

Citește știrea

Actualitate

Pe scena de la Neamţ Art Festival, concerte Luiza Zan şi Jazzpar Trio

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un nou proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare – Neamţ Art Festival, care se va desfăşura, timp de patru zile, debutează pe 3 septembrie, la Piatra Neamţ.

Manifestarea va începe la Curtea Domnească cu Street Art, avîndu-l în prim plan pe pictorul Laurenţiu Dimişcă, diverse acţiuni fiind între ora 09:00 – 12:00 şi 17:00-20:00. De la ora 16.00, va fi o lansare de carte – „Caiet de dramaturgie“, prezentarea volumului fiind făcută de actriţa Maria Hibovski şi scriitorul Emil Nicolae.

De la ora 17.00 va fi un Atelier de modelat lut, cu meşterul popular Ionela Lungu, care este dedicat copiilor. Apoi, de la ora 19.00, Curtea Domnească va fi gazda concertelor susţinute de Luiza Zan şi Jazzpar Trio. Invitată să deschidă seria autumnală a evenimentelor cultural-artistice din Piatra Neamţ va fi carismatica interpretă de jazz, Luiza Zan, absolventă a Liceului de Artă Victor Brauner, alături de trupa Jazzpar Trio (Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară şi Vitályos Lehel – contrabas).

Luiza Zan este o voce de excepţie a jazzului românesc, care consideră că s-a născut pentru a face muzică. O muzică menită să stîrnească emoţii în cei care o ascultă şi care necesită nu doar inspiraţie, ci şi ore îndelungi de studiu. Ca artist, echilibrul între viaţa profesională şi cea personală e greu de obţinut, dar nu imposibil, mai ales cînd familia te susţine în tot ce faci.

„Mama a fost omul care m-a încurajat mereu să cînt, chiar alegînd pentru mine drumul acesta. Ca adolescentă, voiam altceva, însă mama m-a împins mereu către muzică“, spune artista. A cîntat cu nume sonore de la noi şi de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Nicholas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Big Bandul Radio şi mulţi alţii, precum şi cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.

„Cel mai drag profesor din liceu mi-a fost profesorul de teorie, domnul Theodor Macarie. M-a învăţat să iubesc studiul şi să înţeleg limbajul muzical. În facultate, ca şi acum, omul care mi-a fost mentor este doamna profesoară Maria Jana Stoia. Dînsa mi-a «pus vocea în glas», cum spunem noi, cîntăreţii“. A scris muzică de film şi de teatru. Jazzpar Trio aduce pe scena muzicală sound-ul şi farmecul anilor ’30 din Parisul lui Django Reinhardt.

Citește știrea

Actualitate

La Turnul lui Ştefan, Neamţ Art Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe scena festivalului pot fi urmăriţi mari artişti români: Luiza Zan, JazzPar Trio, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi invitaţii săi, pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru ■ manifestarea este organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare ■

La Piatra Neamţ, începutul de toamnă 2020 aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

Este vorba despre Neamţ Art Festival, care se va desfăşura, timp de patru zile, în primului sfârşit de săptămână al lui Răpciune: de joi, 3 septembrie şi până duminică, 6 septembrie. Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viaţa social-culturală a municipiului Piatra Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie.

La prima ediţie, manifestarea va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepţionale: recitalul susţinut de Luiza Zan şi JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural – Flautul fermecat – cu Ion Bogdan Ştefănescu şi invitaţii săi (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător cu Horia Mihail (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) şi Vioara lui Enescu cu Gabriel Croitoru (vioară) şi Horia Mihail (pian) – duminică, 6 septembrie, ora 19:00.

Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului – Curtea Domnească -, loc tradiţional în care au loc anual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului Saeculare: Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ şi Festivalul Internaţional de Folclor Ceahlăul. Programul primei ediţii a Neamţ Art Festival este unul variat şi, speră organizatorii, foarte atractiv. Aflându-se la final de vacanţă, copiii oraşului vor fi în centrul atenţiei.

Pentru ei se vor desfăşura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative de caligrafie, pictură, modelaj lut, precum şi un spectacol de teatru de păpuşi. Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariţie la Editura Nona (componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare), fiindu-le dedicată.

O figură aparte în cadrul acestui festival o va constitui artistul pietrean Laurenţiu Dimişcă, cel care îşi va aduce contribuţia artistică prin măiestria dovedită de ceva timp în domeniul street art-ului. Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

Intrarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de invitaţie, acestea putând fi procurate de la sediul Centrului Saeculare, strada Ştefan cel Mare nr. 3A. Relaţii se pot obţine la telefon 0233/214.026. Important de ştiut este faptul că accesul participanţilor se va face controlat, căile de intrare/ieşire fiind separate. Participanţilor le va fi verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces.

Nu este permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3 grade Celsius. Accesul participanţilor va fi permis numai cu condiţia purtării măştii (medicale/ non-medicale, acoperire nas şi gură), care pot fi puse la dispoziţie de organizator.

Purtarea măştii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Persoanele care refuză purtarea măştii nu vor avea acces în acces în zona de spectacole sau ateliere. Participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 metri şi vor fi rugaţi să îşi dezinfecteze mâinile cu lichid pe bazaă de alcool, care va fi pus la dispoziţie la intrare şi în alte puncte.

Citește știrea

Trending