Contactează-ne

Cultural

„Seminţe cu suflet“, prima acţiune de la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biblioteca Judeţeană a găzduit întîlnirea Grupului „Seminţe cu suflet“ şi a celor pasionaţi de agricultură fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză ■ „Acum nu se mai pune preţ pe calitate, ci pe cantitate şi pe obţinerea de profit cu produse îndoielnice“, a declarat unul dintre participanţi ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ a găzduit întîlnirea Grupului „Seminţe cu suflet“ şi a celor pasionaţi de agricultură fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză, în cadrul căreia vor fi făcute schimburi necondiţionate. Acţiunea a fost programată sîmbătă, 1 februarie 2020, între ora 10:00 şi 12:30, în holul principal al bibliotecii. „Grupul «Seminţe cu suflet», un grup de oameni sufletişti, din toate colţurile ţării, pasionaţi de agricultură, organizează pentru prima dată în Piatra Neamţ un eveniment în cadrul căruia vor împărtăşi bucuria dăruirii de seminţe şi material vegetal divers. Doamna Rodica Meirosu, din Buzău, sufletul şi iniţiatoarea acestor evenimente, este mereu prezentă cu o mare varietate de seminţe la toate evenimentele de acest gen. Scopul acestor manifestări este de a asigura oricărui cultivator, amator sau cu experienţă, accesul la seminţe curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză, reproductibile. Oricine este liber să solicite, oricine este liber să ofere, fără condiţii de schimb. Dacă vă încîntă ideea de a primi, dar nu vă simţiţi bine fără a oferi şi dumneavoastră ceva, oricine poate participa ca donator, oricît de puţine seminţe sau plante ar avea!“, se arata într- un comunicat al organizatorilor. În cadrul acestui eveniment nu s-au vîndut seminţe, plante şi nici nu se promovează cumpărarea acestora. Se insistă asupra pericolelor reprezentate de utilizarea substanţelor chimice de sinteză şi se oferă celor interesaţi informaţii detaliate. Iniţiatorii acestor evenimente nu agreează utilizarea substanţelor chimice de sinteză. „Consider că manifestarea a fost o reuşită. A fost prima de acest gen din Piatra Neamţ, sperînd ca acţiuni similare să le facem şi în anii următori. Scopul acestora nu este unul comercial. Încercăm să ne promovăm seminţele obţinute prin muncă, să ne cunoaştem între noi şi să socializăm pe tema pasiunii pe care o avem. La manifestarea de sîmbătă, 1 februarie, an acordat cu titlu gratuit seminţe obţinute în mos natural, fără a folosi substanţe chimice de sinteză. Tor mai des auzim sintagma «nu are nici un gust», care se referă la unele produse vîndute prin pieţele din ţară. Este o realitate de necontestat. Acum nu se mai pune preţ pe calitate, ci pe cantitate şi pe obţinerea de profit cu produse îndoielnice“, a declarat unul dintre participanţii la manifestarea de la Biblioteca Judeţeană.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Monografie Baza Hipică din Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lansarea cărţii „Baza Hipică Virgil Bărbuceanu. Monografie 1986 - 2019“, al cărui autor este profesorul Costache Lupu, a avut loc la finalul săptămînii trecute ■ „Fără o mobilizare a cît mai multor prieteni şi susţinători nu era posibilă apariţia Bazei Hipice în peisajul municipiului Piatra Neamţ şi nici menţinerea acesteia în funcţiune“, a precizat preşedintele Scubului Sportiv Ecvestru ■

Asociaţia Club Sportiv Ecvestru Piatra Neamţ a organizat, la finele săptămînii trecute, lansarea cărţii „Baza Hipică Virgil Bărbuceanu. Monografie 1986 – 2019“, de profesorul Costache Lupu, preşedintele Clubului Sportiv Ecvestru din oraşul de sub culmile Pietrica şi Cozla.

Volumul, care a apărut, recent, la Editura Sensul, a fost lansat pe 10 iulie 2020, în aer liber, pe terasa camping-ştrand La Gotcu de lîngă Baza Hipică. Printre cei care au vorbit despre noul volum dar şi despre autor s-au numărat Vasile Cuptor, Vasile Pop Silaghi, Constantin Cocea, Ion Rotaru, Adrian Alexa, Liviu Bumbu, Tudorel Radu, Ionuţ Cucoară, Mihai Hanganu, Georgică Ştefan, Laurenţiu Dulamă şi Ion Asaftei.

„Mi se oferă şansa de a aduna în paginile prezentei lucrări momente importante care au marcat construirea, inaugurare şi activitatea Bazei Hipice Virgil Bărbuceanu din Piatra Neamţ. Apariţia cărţii reprezintă o mărturie a recunoştinţei noastre faţă de curajul şi eforturile depuse de autorităţi, oameni providenţiali, de întreaga comunitate care au reuşit să înalţe şi să menţină în funcţie unul din cele mai importante obiective de interes sportiv naţional şi internaţional. (…) Ideea care străbate ca un fir roşu întreaga monografie este că, fără solidaritate, fără o mobilizare a cît mai multor prieteni şi susţinători nu era posibilă apariţia Bazei Hipice în peisajul municipiului Piatra Neamţ şi nici menţinerea acesteia în funcţiune. (…)

Înclinîndu-mă din nou în faţa truditorilor în ale sportului ecvestru, garantez că ne vom menţine la înălţimea aşteptărilor“, a precizat profesorul Costache Lupu în „Cuvînt înainte“ al monografiei.

Citește știrea

Actualitate

Doctorul scriitor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru a îndulci lumea complicată a suferinţei „profesionale“, mai mereu medicii evadează înspre un domeniu artistic, cum ar fi muzica simfonică, pictura, dar mai ales colecţionarea de tablouri, literatura, numismatica.

E un fel de terapie prin cultură. Nu-mi amintesc în ce conjunctură l-am cunoscut pe chirurgul nemţean Virgil Răzeşu (oricum nu ca pacient) şi am fost impresionat de prezenţa sa, în fauna societăţii noastre sălbatice, de „lup singuratec“.

Citirea majorităţii romanelor tipărite la editura… „Răzeşu“ m-a mai lămurit în privinţa substituirii bisturiului cu stiloul. Expunerea unei naraţiuni fluente, cu o extrem de corectă limbă românească, „trăda“ o mână sigură şi în literatură, nu numai în chirurgie. Cu greu am descoperit o singură legătură strânsă între noi: eu fusesem operat de colecist în 1986 de extraordinarul medic Ion Juvara, idolul într-ale meseriei al pietreanului Răzeşu. Aproape logică şi legitimă legătura dintre un urmaş de mari boieri bârlădeni şi brăileanul-şi apoi gălăţeanul-Răzeşu!?

Oricum dacă întrunirea chirurgilor din Moldova, în care, mascat, se sărbătoreau 75 de viaţă ai renumitului savant în medicină Juvara (prieten la cataramă cu nobelistul George Emil Palade, ocupanţii mereu ai locurilor 1 şi 2 în concursurile tinereţii lor studioase), cele câteva pagini dedicate de sărbătorit doctorului Răzeşu, în cartea autobiografică „Aşa a fost“, ar onora pe orice „dirijor cu bisturiul“ în orchestra simfonică a alinării suferinţei umane.

Tânărul Virgil a cântat o vreme la vioară, făcând parte din prima orchestră simfonică din Galaţi, dar o timiditate specifică vârstei „l-a transferat“, în timp, de la vioara a II-a din partita unei orchestre la vioara I-a a secţiei de chirurgie din Piatra Neamţ. Sună armonios, chiar majestuoso, o asemenea carieră. Numai că absolventului de medicină de la Iaşi din 1956 i s-a pregătit de soartă -via Securitate – o cursă cu obstacole.

Fratele său fusese arestat în două rânduri pentru aderarea în ultima clasă de liceu la un grup juvenil „Păreri libere“. Ce teribilă subminare a libertăţii de tip bolşevic de a avea o opinie proprie?! Trebuia să sufere ramura unui neam întreg pentru îndrăzneaţa „subminare a ordinii de drept“.

Pe lângă trăirea cu teamă a practicării propriei profesii, doctorului Răzeşu i s-au interzis deplasările în străinătate la reuniunile ştiinţifice de profil, în perioada 1968-1988 (chiar dacă din una dintre deplasări afară se întorsese acasă, de neconceput să-ţi iubeşti ţara fără să fii remunerat separat pentru asta?!). Când la 70 de ani a ieşit la pensie, doctorul Răzeşu a refuzat orice colaborare cu fostul loc de muncă, cunoscând mentalitatea găunoasă a folclorului „domnule, nu mai scăpăm de ăsta?!“ Avusese grijă să lase în urmă un tom de 700 de pagini de „Chirurgie generală“. Cele 37 de reuniuni ale chirurgilor organizate la Piatra Neamţ atestă implicarea medicului pietrean în medicina cetăţii.

Şi cum scripta manent, în următoarele aproape două decenii, a lăsat moştenire 8.000 de pagini scrise, formate din mai multe romane, câteva evocări şi 7 traduceri. Titlurile beletristice sunt o invitaţie la lectură, mai ales că scriitorul nu ascunde faptul că realitatea imediată i-a fost sursa de inspiraţie: „Trandafirul albastru“, „Inelul pierdut“, „Mic tratat de deflorare“, „Viaţa ca o apă curgătoare“, „Prin vămile vieţii“, „Vieţi paralele“, „Umbra noastră cea de toate zilele“.

A mărturisit că subiectul său preferar a fost mereu viaţa. Şi pentru ca între fantezia- i literară şi realitatea-i existenţială să nu fie o distanţă prea mare, destinul a vrut ca soţia, personagiu esenţial din viaţa sa, să aibă în anii terminali ca musafir nepoftit pe dr. Alzheimer. Nimeni şi nimic nu l-au oprit pe medicul chirurg Virgil Răzeşu să fie permanent în căutare adevărului, fie medical, social sau literar, crezând cu tărie că n-are cum cetatea să nu-i observe acest zbucium, iar dacă ea e preocupată cu toate nimicurile cotidiene, capricioasa posteritate va găsi răgazul să-i pomenească trecerea sa importantă pe sub umbra Petricicăi.

Constantin ARDELEANU

Citește știrea

Actualitate

Frați întru pictură, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ EXPOZIȚIA ”ÎNTÂLNIRE”-Muzeul de Artă Piatra Neamț, 10 - 30 Iulie 2020

Ce se întâmplă într-un simpozion de pictură? Se întâmplă să fie puși laolaltă o mână de oameni legați de profesiunea de pictor. În cazul acestui simpozion de pictură, petrecut în preajma piscului de piatră al Muntelui Rarău, s-a întâmplat ca pictorii invitați să nu fie legați între ei numai de meșteșug, ci și de o caldă prietenie și, mai cu seamă, de râvna de a fi și de a lucra împreună. Expoziția de față este rezultatul acestei întâmplări întru frumos: „Iată, ce bine și ce frumos este să locuiască frații împreună!”. (Psalmii 133:1-3 )

 

Maria Pașc – istoric de artă

Citește știrea

Trending