Contactează-ne

Actualitate

Seminariştii de la Neamţ au colindat bătrînii aflaţi în grija Mănăstirii Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ elevii însoţiţi de profesoara Oana Grădinaru şi părintele Viorel Laiu au oferit momente de bucurie bătrînilor de la Centrul Cuvioasa Nazaria ■ o altă acţiune a vizat pictarea unor globuri pentru un proiect filantropic ■

Elevii de la Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi i-au colindat zilele trecute pe bătrînii din Centrul Cuvioasa Nazaria, aflat în grija Mănăstirii Văratec.

„Venim precum magii, să vă aducem din tot sufletul, un mic dar de care sperăm să vă bucuraţi”. Aşa şi-au început programul tinerii din clasa a XII-a, specializarea Patrimoniu Cultural, care au mers însoţiţi de diriginta lor, profesoara Oana Grădinaru şi de preot profesor Viorel Laiu, directorul seminarului.

Pe lîngă colinde, au donat centrului opt icoane pictate pe sticlă, realizate la orele de specialitate, precum şi daruri dulci strînse prin colectă la clasă. Gazdele au apreciat iniţiativa şi au răsplătit colindătorii.

,,Monahia Filumena Pădurariu, coordonatoarea centrului, alături de măicuţele Rafaela, Epraxia, Filoxenia şi bătrînii ne-au primit cu mare emoţie. Un moment emoţionant a fost şi sărbătorirea bătrînei Ecaterina, care astăzi (n.r. – 16 decembrie) a împlinit 95 ani. Elevii au colindat şi bătrînii imobilizaţi la pat, în camerele lor şi apoi au dat slavă lui Dumnezeu în paraclisul cu hramurile Sfîntului Apostol Evanghelist Ioan şi Sfîntul mare Mucenic Pantelimon”, se menţionează pe pagina de internet a seminarului de pe lîngă Mănăstirea Neamţ.

Elevii secţiei Patrimoniu Cultural de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi au mai luat parte la o acţiune caritabilă în perioada premergătoare Crăciunului. Sub coordonarea profesoarei Oana Grădinaru, au pictat 100 de globuri pentru campania Cutia cu papucei pentru Ei, derulată de Colegiul Sfîntul Nicolae din Iaşi. Obiectele decorative urmau să fie expuse spre vînzare pentru susţinerea proiectului social-filantropic. ,,Postul şi apropierea Crăciunului îmbie la fapte bune. Putem dărui material sau spiritual.

Elevii noştri dăruiesc din harul cu care au fost înzestraţi: suflet şi culoare. Am pictat, alături de ei, bucurîndu-ne de ideile originale ale fiecăruia. Este al doilea an în care am fost invitaţi la acest proiect Cutia cu papuci pentru Ei. Ne bucură să ştim că munca noastră a fost apreciată şi că putem ajuta prin gesturi mici, dar pline de suflet. Pierdem totul în afară de ceea ce dăruim”, a conchis profesoara Oana Grădinaru.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident cu victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a unui bărbat de 69 de ani, s-a produs vineri, 5 iunie, în comuna Brusturi. Conform primelor informaţii, a fost vorba despre o coliziune între două autoturisme, iar bărbatul, inconştient, a fost scos de pompieri dintre fiarele contorsionate.

“Prin apel la 112, în jurul orei 14.47, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în comuna Brusturi. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme a rezultat o victimă încarcerată.

Pompierii din cadrul Detașamentului Tîrgu Neamț au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Militarii au scos dintr-un autoturism un bărbat (69 de ani). Victima, inconștientă,  a fost predată unui echipaj de la SAJ. Pompierii au asigurat și masurile PSI”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Tablan revine la comanda IPJ Neamţ: “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele, pînă la victoria finală”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ el a cîştigat în instanţă suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit ■ “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan cu trimitere la anularea ordinului de ministru ■

Victorie în instanţă, vineri, 5 iunie, pentru comisarul şef Paul Tablan, fost comandat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit de la comandă. Sentinţa fiind executorie, rezultă că, după publicarea minutei, Tablan trebuie să revină la şefia Inspectoratului.

“Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan, referindu-se la faptul că va mai dura pînă va obţine anularea ordinului de ministru de interne prin care a fost destituit.

Reamintim că Paul Tablan a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit în funcţie, Neculai Catană.

Alături de aceştia calitate de pîrît în dosar o are şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care nu a mai prelungit certificatul lui Tablan, iar în lipsa acestuia a pierdut funcţia de conducere.

Practica judiciară a arătat că ORNISS nu are obligaţia de a-şi motiva decizia nici măcar în faţa instanţei de judecată, însă dacă acest lucru se va întîmpla Tablan ar afla de ce a rămas fără documentul în lipsa căruia a fost demis.

Reamintim că Paul Tablan a fost demis după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic imputabil la iveală. Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru la patru ani şi permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Iată însă că ofiţerul a avut parte de o primă victorie în instanţă şi se poate întoarce pe funcţia de pe care a fost destituit după o poveste “cusută cu aţă albă”.

Citește știrea

Actualitate

Se redeschid şi muzeele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ vizitarea expoziţiilor se va face cu respectarea normelor generale de distanţare socială

După două luni în care au fost închise, a sosit timpul ca şi muzeele să-şi redeschidă porţile. Conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ anunţă că în data de 8 iunie a.c., a doua zi de Rusalii, vor fi deschise spre vizitare următoarele unităţi muzeale din judeţul Neamţ: Muzeul Cetatea Neamţ, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ şi  Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman . Programul de funcţionare va fi cel obişnuit: în intervalul 10.00 – 18.00.

Accesul în unităţile muzeale se va face respectînd o serie de măsuri de siguranţă sanitară, pentru siguranţa publicului şi a personalului angajat, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2. În acest sens: accesul publicului vizitator va fi permis în muzeu numai în condiţiile purtării măştii (medicală/non medicală) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura şi nasul. Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanţi a distanţei de minimum 1,5 m între persoane. Vizitatorii îşi vor dezinfecta mîinile cu dezinfectantul pus la dispoziţie la intrarea în muzeu.

Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie: tuse, strănut, rinoree. Accesul vizitatorilor va fi permis numai după termometrizarea non-contact: persoanele cu temperatura de peste 37,3°C şi cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în muzeu.

Publicul va urma fluxurile de vizitare unidirecţionale şi va ţine cont de observaţiile afişate sau de indicaţiile personalului care asigură supravegherea şi îndrumarea. Accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane,cu excepţia familiilor cu doi sau mai mulţi copii. Accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute. În spaţiul expoziţional se pot afla concomitent maxim 30 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual şi progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expoziţia au părăsit muzeul.

Nu se vor susţine ghidaje de specialitate. Vizita va fi limitată la un interval de cel mult 60 de minute. După primele patru ore de la începerea vizitării expoziţia permanentă va fi închisă timp de 30 de minute pentru dezinfectare.

Citește știrea

Trending