Contactează-ne

Administrație

Şeful CJ Neamţ, refuzat de Klaus Iohannis

Știe publicată cu

în data de

■ Dănuţ Andruşcă, de la Economie, a fost remaniat ■ „nemţeanul de import“ Ilan Laufer, un apropiat al şefului PSD Neamţ, Ionel Arsene, ara propus pentru a prelua portofoliul Dezvoltării Regionale ■ el ar fi urmat să fie şi vicepremier ■ numai că a fost respins de preşedintele Iohannis ca „nepotrivit“ ■

PSD a anunţat, luni, 19 noiembrie, prin vocile preşedintelui Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă, deciziile luate în Comitetul Executiv Naţional. Dincolo de cele politice, în principal venite ca urmare a războiului dintre şeful partidului şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, rămasă simplu membru de partid, pentru Neamţ mai interesante ar putea fi alte două decizii, legate de remanierea guvernamentală. Dănuţ Andruşcă a fost remaniat din funcţia de ministru al Economiei şi, spun unele voci, i s-ar pregăti o funcţie de conducere într-o societate subordonată Consiliului Judeţean Neamţ. Oricum, mandatul său a fost unul care s-a caracterizat în principal prin sumedenia de critici ce i-au fost aduse, nu puţine fiind vocile care au suţinut că „pălăria“ de la Economie a fost, din start, una nu doar disproporţionat de mare faţă de „posibilităţi“, ci l-ar fi pus de multe ori în situaţii chiar jenante. Chiar debutul a fost unul ce a devenit ţinta ironiilor, fiind vorba despre audierile din Parlament după nominalizarea sa pentru a prelua portofoliul Economiei. La finalul acestor audieri, Dănuţ Andruşcă a făcut deliciul presei după ce şi-a motivat stîngăcia în a răspunde prin aceea că a fost „emoţionat“. Presa a relatat pe larg episodul: „Andruşcă nu a reuşit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor decît referindu-se la «programul de guvernare»“. Totuşi un răspuns mai bun decît celebrul „altă întrebare“, nu? După ce a fost validat de comisiile de specialitate din Parlament, la întrebările jurnaliştilor despre modul în care va pune în aplicare priorităţile pe care le are, el a răspuns aproape inevitabil cu: „este trecut în programul de guvernare“. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei… Îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine plătite“, a spus după audieri Dănuţ Andruşcă, conform presei centrale. Jurnaliştii au întrebat cum va crea noi locuri de muncă, Andruşcă a indicat sec: „Este trecut în programul de guvernare. Nu vreau să intrăm în detalii“. „O a treia viziune este pentru susţinerea tuturor producătorilor“, a continuat Andruşcă. Jurnaliştii au insistat: „Cum?, întrebare la care ministrul propus pentru Economie a răspuns „Prin programul de guvernare. Aveţi toate datele“, relata în ianuarie 2018 Monitorul de Neamţ şi de Roman. Să mai reamintim că Andruşcă a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 29 Neamţ, în anul 2016. Activitatea sa parlamentară consemnează o singură moţiune depusă şi 46 propuneri legislative iniţiate, din care 3 promulgate ca legi.

Laufer „reloaded

Remanierea lui Andruşcă ar fi putut însemna o pierdere pentru şeful său de partid de pe plan judeţean, Ionel Arsene, dacă nu ar fi fost compensată prin nominalizarea lui Ilan Laufer ca ministru al Dezvoltării Regionale. Un minister cu mulţi bani, deci o poziţie importantă. Probabil, pe bună dreptate, puţini nemţeni îşi mai amintesc că Laufer, fost ministru al mediului de afaceri, a fost „adoptat“ în urmă cu ceva timp de PSD Neamţ. Sigur că „prestaţia“ sa la nivelul organizaţiei judeţene a PSD Neamţ a „strălucit“ prin absenţă, cel puţin aşa a rezultat din ceea ce a apărut la nivel de comunicare publică, însă acest lucru este mai puţin important. Cel puţin pentru Ionel Arsene, care l-a pierdut pe Andruşcă de la Economie, dar s-ar putea să iasă mai în cîştig cu nemţeanul „de import“ de la Dezvoltare. Care ar putea fi şi vice-premier. Cînd vorbim de cîştig ne gîndim, evident, cum altfel, la problemele şi interesele tuturor nemţenilor. Revenind la Ilan, pe cînd era ministru al Mediului de Afaceri, a comis şi el o declaraţie ce a făcut deliciul presei: „100 de euro în România valorează cît 200 de euro în Marea Britanie şi cît 150 euro în Germania. Valoarea banilor în România este mult mai mare. Lucrul acesta este un element serios pe care trebuie să-l vindeţi mai departe“. Aşa se exprima Ilan Laufer, un absolvent de Educaţie Fizică şi Sport ce fusese transformat în ministru al Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Ulterior remaniat, dar cu un episod interesant în momentul în care se „cocea“ primul Guvern Dăncilă. A apărut atunci şi numele său printre posibilii viitori miniştri, însă presa centrală ar fi speculat că s-a renunţat la el pentru nişte aşa-zise legături cu serviciile secrete. Presupuse legături pe care Laufer le-a negat vehement la acea vreme.

Cine pleacă, cine vine?

8 miniştri vor fi schimbaţi în Guvernul Dăncilă. Aşa s-a decis după şedinţa de luni a şefilor PSD. Lia Olguţa Vasilescu lasă Ministerul Muncii şi se va ocupa de Transporturi. În locul ei la Ministerul Muncii este propus Marius Budăi. Ministerul Economiei este preluat de la Dănuţ Andruşcă de Niculae Bădălău. „Am considerat că e nevoie de o persoană cu autoritate“, a motivat Dăncilă. Ministerul Comunicaţiilor ajunge la Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM- urilor: „Experienţa pe care o are îl ajută să dea un răspuns pozitiv provocărilor din cadrul acestui minister“, a susţinut Dăncilă. La Cultură, actorul George Ivaşcu va preda portofoliul Culturii către profesorul universitar Daniel Breaz. „Prin natura sa, cultura are conotaţii artistice, dar avem nevoie de rigurozitatea matematică a domnului profesor“, a spus Dăncilă. Ioana Bran este dată afară de la şefia Ministerului Tineretului şi Sportului şi în locul său se vrea să fie pus Bogdan Matei, fost fotbalist, actualmente senator de PSD de Vîlcea. „În opinia mea, experienţa în domeniul educaţiei, dar şi a sportului, recomandă deplin pe domnul Bogdan Matei“, a mai susţinut premierul. După ce Mihai Fifor şi-a anunţat demisia de la Apărare, locul său va fi luat de un fost social-democrat care a ocupat pentru scurt timp funcţia – Gabriel Leş. Paul Stănescu pleacă şi el din Guvern. Dăncilă îl aduce înapoi în Executiv pe Ilan Laufer, doar că de data aceasta îi dă atît Ministerul Dezvoltării, cît şi funcţia de vicepremier. ULTIMA ORĂ: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi după- amiază, că refuză numirile Olguţei Vasilescu, la Transporturi, şi a lui Ilan Laufer, la Dezvoltare Regională, adăugînd că el consideră aceste două propuneri ca fiind “nepotrivite”. rămîne de văzut cum se va replia Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, care probabil nu concepe să rămînă fără om în Guvern.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Piatra Neamţ: Se trage la sorţi ordinea pe panourile electorale

Știe publicată cu

în data de

Membrii partidelor politice şi reprezentanţii candidaţilor independenţi la alegerile europarlamentare sînt invitaţi de primarul municipiului Piatra Neamţ să participe la tragerea la sorţi a locurilor pe panourile de afişaj electoral, care va avea loc pe 25 aprilie, de la ora 10, în sala de consiliu local. “Primarul municipiului Piatra Neamţ invită reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, precum şi candidaţii independenţi care participă la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, în data de 25.04.2019 – orele 10.00, la sediul Primăriei din strada Ştefan cel Mare nr. 6, în sala de şedinţă a Consiliului Local, unde va avea loc tragerea la sorţi a numărului de ordine de pe panourile de afişaj electoral amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, pentru alegerile stabilite în data de 26 mai 2019 pentru Parlamentul European”, se precizează într-o informare de presă emisă de reprezentanţii primăriei pietrene.

Citește știrea

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Proiecte la vot

Știe publicată cu

în data de

Autor

pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Tîrgu Neamţ din 23 aprilie sînt 26 de proiecte de hotărîre

Aleşii din urbea de sub Cetate sînt convocaţi în şedinţa lunară, pe 23 aprilie, pe ordinea de zi fiind menţionate 26 de proiecte de hotărîre. După stabilirea preşedintelui de şedinţă pentru luna mai, funcţie ce revine, prin rotaţie, fiecărui membru al legislativului local, dezbaterile vor începe cu un proiect ce vizează modificarea contractului încheiat cu Asociaţia ECONEAMŢ, pentru serviciul de salubrizare. În mapele aleşilor se vor mai găsi propuneri de încetare a contractelor pentru două locuinţe din blocul ANL al primăriei, unde apartamentele sînt închiriate tinerilor de pînă în 35 ani şi înţelegerile expiră după ce titularii depăşesc această vîrstă. Se mai intenţionează scoaterea la licitaţie a unui spaţiu din Policlinica Tîrgu Neamţ, aceeaşi procedură urmînd să fie aplicată şi pentru pajiştea Osoi, unde crescătorii de animale vor avea la dispoziţie un teren în suprafaţă de 100 hectare. Alt subiecte vizează modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al consiliului local, cu scopul fixării nivelului indemnizaţiei de şedinţă pentru consilieri, alte puncte avînd legătură cu prelungirea unui contract de concesiune, execuţia bugetară la data de 31 martie, cumpărarea, vînzarea sau închirierea unor terenuri din domeniul public şi privat al localităţii. Se mai doreşte modificarea contractului încheiat pentru salubrizarea stradală, completarea anexelor unor hotărîri anterioare ce vizează inventarul bunurilor aparţinînd domeniului public şi privat al oraşului. La votul aleşilor vor mai ajunge Organigrama şi statul de funcţii al Spitalului Tîrgu Neamţ pentru anul 2019, precum şi deblocarea şi scoaterea la concurs a unor posturi din cadrul instituţiei sanitare. Va mai fi nevoie de adoptarea unei hotărîri pentru stabilirea contribuţiei Consiliului Local Tîrgu Neamţ pentru decernarea Premiului Naţional de Proză Ion Creangă – Opera Omnia, ediţia 2019. Tot în şedinţa din 23 aprilie se va cere acordul consilierilor pentru programul şi bugetul unor manifestări ce vor avea loc în perioada următoare, respectiv Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei (9 mai), Festivalul Bucuria Luminii (30 aprilie, Ziua Copilului (1 Iunie). Va fi actualizat cu acest prilej şi calendarul activităţilor planificate de Casa Culturii pentru acest an, cu sumele aferente necesare pentru organizare. În atenţia legislativului local vor mai ajunge solicitări de modificare a taxei pentru parcările cu plată şi a taxei de deblocare, pentru parcările de reşedinţă. După finalizarea dezbaterilor, se va trece la partea a doua a şedinţei, destinată informărilor. Unul dintre puncte are legătură cu Comisia de Urbanism, iar altele două privesc adrese depuse de un cetăţean al urbei şi de Ordinul Asistenţilor Medicali, Filiala Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Mandatul managerului spitalului a fost prelungit

Știe publicată cu

în data de

Autor

Ţinînd cont de faptul că mandatul la conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman al doctoriţei Maria Andrici expiră curînd, primarul Lucian Micu a decis prelungirea acestuia cu trei luni. „Cum mandatul managerului spitalului expiră la sfîrşitul acestei luni, pe 23-24 aprilie, vom face o dispoziţie de prelungirea a acestuia pentru încă trei luni, pînă la organizarea unui concurs la care se pot înscrie şi alte persoane. În situaţia spitalului se întîmplă exact ca în cazul unităţilor de învăţămînt, care sînt subordonate de administraţia publică doar din punct de vedere administrativ, pentru că în cazul actului medical nu există nici o competenţă. E clar că în perioada mandatului doamnei manager au fost şi lucruri bune, şi anumite sincope. Ne dorim să menţinem acelaşi ritm de dotare cu aparatură. E clar că pe partea medicală e nevoie de o schimbare a mentalităţii în abordarea relaţiilor faţă de pacienţi. E însă vorba de un proces de durată, care trebuie să se întîmple la un moment dat şi la noi“, a declarat primarul Lucian Micu. Acesta a mai afirmat că are aşteptări şi din partea pacienţilor, de la care şi-ar dori exprimarea, cu sinceritate, a punctului de vedere privind calitatea serviciilor, pentru a se putea interveni punctual, iar în situaţia în care există nemulţumiri ale acestora faţă de aspecte ce exced competenţele locale, aceştia trebuie să se folosească de pîrghiile legale pe care le au în ceea ce priveşte sesizarea unor încălcări ale legii la instituţiile statului cu atribuţii.

Citește știrea

Trending