Contactează-ne

Actualitate

Se reduce TVA-ul pentru turism şi activităţi conexe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valoarea taxei va scădea de la 9%, la 5% ■ hotărîrea intră în vigoare din prima zi a lunii viitoare ■

În noianul de reglementări care „guvernează“ mai mult prost decît bine activitatea firmelor româneşti, recent, s-a strecurat şi una menită să mai despovăreze fiscalitea excesivă. Săptămîna trecută, Ministerul Finanţelor a anunţat că guvernul a adoptat o ordonanţă prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru turism şi activităţi conexe. În comunicatul Fiscului se arată că noua prevedere are şi măsuri prin care se doreşte încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale. În ceea ce priveşte TVA, de la 1 noiembrie, se extinde aplicarea cotei reduse de 5%, de la 9%, pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al celor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, pentru serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decît berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive, în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice; serviciile constînd în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative. Măsura are în vedere stimularea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice. „Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală“, se arată în comunicatul de presă. „A fost aprobată o ordonanţă de urgenţă prin care se reduce cota TVA în turism. Prin actul normativ se propune ca începînd cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, serviciile constînd în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative“, a anunţat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Nelu Barbu. O altă măsură cu impact pozitiv asupra turismului balnear ar fi eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumului populaţiei la buvetele publice. Prevederea se va aplica tot începînd cu 1 noiembrie 2018. Pînă acum, cota redevenţei era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şi-a dat foc la casă şi a sunat la 112 spunînd că se sinucide

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie din Ghindăoani a fost protagonista unei întîmplări mai puţin obişnuite, în dimineaţa zilei de marţi, 25 februarie. În jurul orei 4.40, ea a sunat la 112 anunţînd că şi-a dat foc la casă şi ameninţînd că se va sinucide. A fost ţinută de vorbă de operatorul ISU pînă ce colegii săi auajuns la locului solicitării. Incendiul a fost stins, iar femeia a fost preluată de un echipaj de la Ambulanţă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 4.42, pompierii de la Detașamentul Tîrgu Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Ghindăoani.

O femeie a anunțat că se va sinucide și că a dat foc la casă. Operatorul ISU a ținut de vorbă persoana pînă au ajuns colegii la locul solicitării.

Incendiul se manifesta în interiorul a două camere. Pompierii au localizat și lichidat incendiul. Au ars articole de îmbrăcăminte, materiale textile și o saltea.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

„Asta e!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Virgil RĂZEŞU

Să fim cinstiţi : mai poţi spune ceva după acest enunţ conculziv- ultimativ? Nici vorbă ! Sau dacă e să vorbim să spunem că trebuie să ne supunem provindenţei, fiindcă noi românii orice am face, tot acolo ajungem. Şi atunci de ce am mai face ceva?

Să dea Dumnezeu să ieşim cu bine şi din acest din urmă tsunami biologic care ne asaltează şi pe noi şi întreg mapamondul! Mărunt, mărunt, dar afurisitul de SARS-CoV-2 nu cunoaşte legi, convenţii, vize şi sancţiuni „non-grata“, nu ţine cont de ameninţările că va fi întâmpinat cu tunurile ori cu măştile pe figură şi nici de talk- show-urile nesfârşite cu aceiaşi ciuvici, ionaşci şi lazaruşi neclintiţi de pe scaunele lor.

Indiferent de numărul de plătitori cu viaţa şi de pagubele fără egal pe care le vom suferi (să dea Domnul să nu am dreptate), tot ne vom alege cu o armată de deţinători de certificate de erou (scuzaţi, era să zic de revolu…), pentru felul în care a acţionat şi a făcut „totul“ pentru semenii ei. Dovadă că de data asta nu mai suntem chiar pe primul loc (aproape rezervat pentru români) la pierderi şi vom încheia glorios cu sintagma din titlu, cu adaosul de rigoare: „Am fost luaţi pe nepregătite“.

Aşa se întâmplă şi cu inundaţiile, şi cu seceta, şi cu tăierile de păduri, cu vaccinările (auziţi români vestea cea bună : peste 7 ani, vestitul Institut Cantacuzino va începe să producă din nou vaccinuri), cu clanurile mafiote şi cu reţelele de proxeneţi, cu corupţia, rugeola, cutremurele şi aşa mai departe. Supapa „Asta e!“ funcţionează. Nu rugineşte, nu se schimbă, nimic nu se pierde, ca într-o Lege a lui Lavoisier (în care a fost adăugat şi Lomonosov de către prietenii de la răsărit). Veşnic luaţi pe nepregătite, am uitat cu totul porunca strămoşilor noştri de a ne face vara sanie ori a aduna bani albi pentru zile negre.

Uite că zilele negre ne-au ajuns şi nu avem motive de bucurie. Interesant este că Internetul ne avizează că scenariul cu virusul ucigaş nu e deloc nou. Şi dacă îi dăm crezare, aflăm că încă din 1981, un autor S.F. publica „Ochii întunericului“, o carte în care se descria cu lux de amănunte exact ce se petrece acum cu epi(pan)demia cu coronavirus, produsă de virusul „Gorki 400“, acţiunea fiiond plasată în măreaţa URSS. Într-o a doua versiune a cărţii, publicată în 1989, când „şiraka maia radnaia“, se dezmembra, acţiunea se derula în China, marea putere în ascensiune, în localitatea (ca să vezi coincidenţă!) Wuhan, în vreme de vinovatul virase în „Wuhan 400“. N-am citit cartea dar nu ştiu cum, povestea cu fumul şi cu focul pare să prindă ceva contur şi gândul că în căutarea unor arme cu impact larg şi sigur, mărunţelul ăsta devastator să fi scăpat printre filtre şi eprubete şi să-şi vadă de ale lui. Că doar nu are de dat socoteala nimănui.

Acum, ce să zic, fiindcă întotdeauna cămaşa e mai apropiată de piele, fără a mă declara indiferent de ceea ce se petrece la nivel mondial, sunt de-a dreptul îngrijorat de propria ogradă şi, pe cinstite, motive de linişte nu-mi pot oferi. Oricâtă monedă s-ar bate pe măsurile drastice şi infailibile puse în operă, experienţa de până acum ne arată că nu avem vocaţia de a le finaliza până la detaliu şi că întotdeauna lăsăm deschise nişte portiţe care ar trebui ferecate cu lacăte grele, nişte supape neunse, că mai trecem cu nonşalantă superficialitate peste nişte amănunte fiindcă merge şi aşa şi, mai ales, fiindcă nu respectăm ceea ce ne-am propus şi recomandat.

De la sine înţeles că nu trebuie să intrăm în panică, fiindcă ea este principala sursă a măsurilor heirupiste şi neinspirate şi să punem în funcţie sfaturile care ni se dau şi, mai ales, să fim atenţi la tot ce se întâmplă în jurul nostru.

Norocul neaşteptat stă în istoria focului de paie, care are vâlvătaie dar se stinge repede şi care în biologia virusului ucigaş înseamnă stoparea instantanee a campaniei de mii sau zeci de mii de victime, şi reintrarea lui în bârlogul propriu pentru încă un deceniu sau mai multe.

Citește știrea

Actualitate

Album aniversar al clubului Lucky Dance

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Clubul privat de canto Lucky Dance împlineşte anul acesta un deceniu de activitate, timp în care a pregătit şi lansat zeci de talente, unele din acestea urmînd o carieră muzicală, precum Cristian Prăjescu. Cu prilejul manifestărilor legate de acest eveniment va fi lansat primul album cu două CD-uri de muzică uşoară pentru copii şi adolescenţi intitulat Muzica e ca o fată frumoasă. Cele 20 de piese sînt compuse de Sergiu Rudichi şi sînt interpretate de copiii clubului, marea lor majoritate fiind premiate la cunoscutul Festival de Muzică Mamaia Copiilor. La spectacolul de lansare a albumului va colabora şi Ana Maria Doltu, profesor de educaţie fizică la Şcoala Alexandru Ioan Cuza, unul din cunoscuţii coregrafi din Roman. Editarea albumului a fost sprijinită de cabinetul parlamentar al deputatului Laurenţiu Leoreanu şi primarul Lucain Micu. Realizatorii au colaborat cu Ra Studio şi pentru promovare cu postul TV CNS. Lansarea va avea loc pe 28 februarie, de la ora 18.00 în sala de festivităţi a primăriei, intrarea fiind liberă. Segiu Rudichi este membru al Uniuni Compozitorilor şi Muzicologilor.

Citește știrea

Trending