Contactează-ne

Actualitate

Se decernează premiile la concursul naţional Milord

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba despre a treia ediţie a manifestării care are ca scop promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord

Concursului naţional de arte plastice Nicolae Milord, ediţia a treia, care se desfăşoară pe două secţiuni – pictură şi grafică -, este foarte aproape de momentul vernisajului expoziţiei şi, în acelaşi timp, foarte aproape de aflarea numelor artiştilor plastici amatori care se vor evidenţia anul acesta. Manifestarea a fost inaugurată acum doi ani, avînd ca scop promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, omagierea operei şi personalităţii artistice a acestuia. Vineri, 22 martie a fost ultima zi de primire a lucrărilor concurenţilor. Anul acesta, juriul este compus din scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae (preşedinte juriu), Ştefan Potop (preşedintele filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ciprian Istrate (artist plastic (preşedinte Asociaţia Culturală ERA), Dumitru Bostan (artist plastic) şi Carmen Elena Nastasă (manager al Centrului pentru Cultura şi Arte Carmen Saeculare). „Sîntem onoraţi să vă invităm miercuri, 27 martie 2019, în spaţiul Galeriei ERA, din cadrul Hotelului Central Plaza, ora 14.00, pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică rezultată în urma desfăşurării celei de a treia ediţii a Concursului naţional de arte plastice Nicolae Milord. Cu această ocazie, membrii juriului vor anunţa şi premianţii ediţiei. Ca şi la precedentele două ediţii, participarea la concurs a fost numeroasă, pe adresa organizatorului, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, sosind lucrări de la mai toate şcolile populare de artă din ţară. Vă aşteptăm cu drag!“, se arată într-un comunicat al Centrului Saeculare. Laureaţii primelor două ediţii au fost Sara Voaideş (Şcoala de Arte Tîrgu Mureş), în 2017 şi Dănuţ Aconstantinesei (Şcoala de Arte Botoşani), anul trecut.

„Florile lui Nicolae Milord trăiesc ca la Luchian, cu prospeţime şi farmec“

Nicolae Milord s-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra Neamţ, loc în care şaptezeci şi nouă de ani mai tîrziu avea să treacă în eternitate. A absolvit Liceul Petru Rareş, după care Academia de Arte Frumoase din Iaşi, avîndu-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu. Anului debutului pe simeze a fost 1937, la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală“ la Piatra Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980. Trecînd prin perioade tulburi, războiul mondial şi comunismul, Milord a avut parte numai de expuneri în ţară, Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie. În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău, decorat cu Medalia a XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei, iar timp de 15 ani a condus Cenaclul de artă plastică din Piatra Neamţ. Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare. Conform lui Mihai Parfeni, Nicolae Milord avea în casă o mică expoziţie, cu artişti precum Camil Ressu sau Adam Bălţatu. Avea o afinitate deosebită pentru muzică, fiind pasionat şi de medicină. „Mă interesează viaţa oamenilor, iar a cunoaşte corpul omului, sub diferite aspecte, nu e un fapt străin de munca pictorului“, susţinea artistul nemţean. „Florile lui Nicolae Milord trăiesc ca la Luchian, cu prospeţime şi farmec, petalele lor vibrează încărcate de inefabil, de o lumină dulce, nostalgică. Petuniile şi crizantemele lui sunt încărcate de fiorul grădinilor nemţene, păstrează în ele ca pe un omagiu discret duioşia mîinilor gospodinelor oraşului care dau tocmai acea strălucire armonioasă edilitară Perlei Moldovei“. (Alecu Ivan Ghila în România Liberă, 1971). Pe lîngă nevoia pe care o simţea de a reda, prin creaţiile sale, frumuseţile care-l înconjurau, Milord a urmărit mereu un ţel, acela de a spori cît mai mult posibil numărul celor care să se bucure de arta picturii.

Don Quijote de Piatra Neamţ

Un portret mai amplu al personalităţii sale umane şi artistice o oferă criticul de artă Valentin Ciucă. „Personaj pitoresc şi discret, Nicolae Milord amintea concitadinilor, prin vestimentaţie şi comportament, de perioada interbelică. Era amabil şi capricios, elegant cu măsură. Purta permanent la gît o lavalieră asortată costumului, mereu acelaşi. Era enervat la culme de apariţia unor noi generaţii de artişti pregătiţi pe sponci de profesori modeşti şi considera că doar Domnia Sa deţine secretele mari ale picturii. Instrucţia sa riguroasă şi marcată de autoritatea unor mari pictori, l-a stimulat adesea, dar l-a şi timorat uneori. Ambiţia de a-şi depăşi maeştrii ieşeni a rămas doar o iluzie, chiar dacă pictura sa a onorat statutul de profesionist al unui pictor aplicat, capabil să sugereze prin artă sentimentele cele mai alese. A pictat peisaje, îndeosebi din spaţiul citadin nemţean şi a ieşit uneori la lucru în plein air. Elabora atent, analiza efectele de lumină, măsura continuu ca un geometru şi stabilea proporţiile adecvate. Cel mai mult a lucrat cu cuţitul de paletă şi, de aceea, impresia de forţă şi tensiune este irepresibilă. Florile anotimpurilor şi-au găsit în pictor un admirator tandru şi generos. Nu a distrus corola de lumini a lumii, ci a identificat-o în universul culorilor sale, în armoniile personale în care credea. Nu cultiva prieteniile artistice făţarnice şi s-a mulţumit doar cu statutul unui Don Quijote de Piatra Neamţ, admirat de unii, ignorat de alţii“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Camion răsturnat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier s-a produs marţi, 25 februarie, în jurul orei 9.20, în comuna Grinţieş. Conform primelor date, oferite de martorii oculari, un camion s-a răsturnat. Şoferul a primit îngrijiri medicale la locul accidentului şi a refuzat transportul la spital.

“În jurul orei 09. 27, prin apel la 112 pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier în comuna Grințieș.Două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD s-au deplasat la locul solicitării.

Șoferul a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la un echipaj SAJ, care se deplasa spre alt caz. Acesta a refuzat transportul la spital. Au fost asigurate măsuri PSI”, au transmis reprezentan]ii ISU Neam].

 

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Isteria coronavirus face noi “victime”: trei chinezi anchetaţi penal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ei sînt acuzaţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce nu ar fi respectat izolarea voluntară la domiciliu

Isteria coronavirusului face în continuare “victime” în Neamţ: trei cetăţeni chinezi sînt cercectaţi penal  pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. De ce? Întorşi recent din China, ar fi trebuit să stea acasă, însă au mers la magazinul pe care îl au în Roznov. Cei care i-au văzut au sesizat Prefectura, Prefectura a sesizat Poliţia şi aşa s-a ajuns la dosar penal.

“În seara zilei de 24 februarie, în jurul orei 20.00, înainte de desfășurarea ședinței Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, conducerea  Inspectoratului de Poliţie Județean Neamţ a fost sesizată de către Instituția Prefectului, cu privire la faptul că trei persoane din Republica Chineză, care deși se aflau în izolare voluntară la domiciliu, au fost observați, în cursul aceleași zile, în timp ce desfășurau activități la o societate comercială de pe raza orașului Roznov.

În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț a reieșit că cele trei persoane, cu vîrste cuprinse între 25 și 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora. Totodată, precizăm faptul că, la data de 12 februarie, cei în cauză ar fi pătruns pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei Aeroport Henry Coandă, punctul de plecare fiind China – Shanghai.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvîrșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 352 din Codul penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, urmînd ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Ancheta va stabili ce este de stabilit, cetăţenii chinezi ar fi trebuit să stea acasă, dacă aveau această obligaţie, însă, dincolo de acestea, ne întrebăm ce…. Dumnezeu monitoriza Direcţia de Sănătate Publică şi cum? Cred că este evident pentru oricine că această instituţie, probabil şi altele, ar fi şi probabil vor fi total incapabile să reacţioneze eficient cînd coronavirusul va veni “pe bune” în Neamţ.

Faptul că prefectul a cerut demisia conducerii DSP e un aspect ce pare firesc în lumina recentelor informaţii, însă nu şi suficient pentru a convinge o comunitate că sîntem capabili să  facem faţă unei asemenea provocări privind sănătatea populaţiei, cum e cea presupusă de coronavirus.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şi-a dat foc la casă şi a sunat la 112 spunînd că se sinucide

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie din Ghindăoani a fost protagonista unei întîmplări mai puţin obişnuite, în dimineaţa zilei de marţi, 25 februarie. În jurul orei 4.40, ea a sunat la 112 anunţînd că şi-a dat foc la casă şi ameninţînd că se va sinucide. A fost ţinută de vorbă de operatorul ISU pînă ce colegii săi auajuns la locului solicitării. Incendiul a fost stins, iar femeia a fost preluată de un echipaj de la Ambulanţă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 4.42, pompierii de la Detașamentul Tîrgu Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Ghindăoani.

O femeie a anunțat că se va sinucide și că a dat foc la casă. Operatorul ISU a ținut de vorbă persoana pînă au ajuns colegii la locul solicitării.

Incendiul se manifesta în interiorul a două camere. Pompierii au localizat și lichidat incendiul. Au ars articole de îmbrăcăminte, materiale textile și o saltea.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending