Contactează-ne

Actualitate

Scrutin democratic în Basarabia? Cînd o zbura porcu!

Știe publicată cu

în data de

Prof. Vlad VLAS

Mulţi români, care nu sunt indiferenţi de soarta provinciei româneşti de peste Prut, mă întreabă cui aparţine scenariul dement al alegerilor parlamentare din Basarabia. Sincer să fiu, de când m- am stabilit sub poalele Ceahlăului, nici eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu entitatea noastră de dincolo, care, se pare, trăieşte din paradox. Majoritatea copiilor basarabeni vin la concursurile televizate de la Bucureşti foarte bine dotaţi, uimind ţara cu performanţele lor fizice şi mentale. Şi părinţii sau bunicii lor stau bine la capitolul „hărnicie şi pricpere“. N-am auzit niciun oaspete, care a vizitat Chişinăul, să critice bomboanele, murăturile, pâinea, vinurile basarabene… În concluzie, pământenii mei, în mare, seamănă a fi gospodari cu scaun la cap. Dar, cu toate acestea, absurdul în cetate devine paradoxal prin însăşi proporţiile lui în perioada scrutinelor electorale. După alegerile de tot neamul, în ultimii 10 ani au avut câştig de cauză doar putregaiurile. Încearcă de construieşte ceva cu lemne putrede, la propriu şi la figurat.

Am ales drept titlu pentru creionările mele una din expresiile lirico-dramatice, dar nu lipsite de umor, venite dinspre Donduşenii lui Ion Druţă: „când o zbura porcu!“. Doar atunci, adică niciodată, alegerea celor 101 de parlamentari va fi utilă cetăţenilor Basarabiei. Între timp am auzit la televiziunea basarabeană o expresie similară, „nişte porci“, care m-a pus pe gânduri. Se pare că porcul, un cuvânt cu mai multe conotaţii, este în stare să ne modeleze gândirea. Locuţiunea „porcu-i porc şi la New York“ am auzit-o acum 30 de ani din gura unui meşter auto, de etnie incertă, care vorbea ruseşte. Preferam să-mi repare maşina acest Grişa de la Moldservis, chiar dacă mirosea mereu a alcool de la el. Avea mâini de aur, dar… Odată, fiind programat la prima oră a dimineţii, mi-am permis să-l dojenesc pentru că venise cu întârziere şi ameţit lemn. „Am băut ca porcul… dar să ştii că nu numai la noi, ci şi la New York – porcu-i porc…“, se îndreptăţi filozofic Griţa, dar îşi făcu meseria pe cinste, aşa, cu ochii cârpiţi de poşircă.

Acum, când peste tot arealul românesc s-a aşternut o paradoxală dezolare şi apatie, în analogie cu Grişa îmi apar unii „congresmeni“ de la Bucureşti sau de la Chişinău, care se scaldă în whiski, ca porcii (deşi animalele nu beau decât apă), sfidează legile, dau şi cu mucii în fasole, altă locuţiune autohtonă, care-i vizează pe aleşii ce fac gafe după gafe. Spre deosebire de un simplu lăcătuş, ei, croitorii de legi, îşi fac datoria nu doar cu ochii tulburi, ci şi cu mintea încuiată. De aici deduc altă expresie, tot din domeniul coteţului, mai puţin cunoscută dincolo de Prut: „S-a suit scroafa-n copac!“. Copacul alegoric este în acest caz Parlamentul, Guvernul sau Preşedenţia. Iar „râmătorii“ domestici sunt cei care au uitat de unde vin. Deşi au totul şi de toate, ei încalcă legea, delapidează, deturnează fonduri, riscând pedeapsa şi dispreţul celor care i-au votat. E greu de înţeles, de ce procedează ca porcii.

Apropo de patrupezii din coteţ, care nu înşeală, nu fură, nu mint. Ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi, pe care creaturile bipede sunt obligate să le respecte. Astfel, nu-i greu de imaginat o scenă de teatru comic, când un bărbat de stat din republica de dincolo, prins cu hoţia, încearcă să se apere în faţa procurorului astfel: „ca prim ministru pot fi acuzat de nerespectarea legii… Dar dacă citiţi cu atenţie legile Republicii Moldova, ve-ţi constata că ele nu se aplică şi porcilor. Iar pe mine, domnule procuror, toţi mă confundă cu un porc gras, leneş şi şmecher“.

Gluma-i glumă, dar s-a cam îngroşat şoricul legiuitorilor de la Chişinău, care spun una şi fac alta. Lor nu le pasă că Basarabia se îndreaptă vertiginos spre un ghetou, improvizat de ei – „slugi“ ale poporului. Oare cine-i orchestrează pe astfel de deputaţi nesimţiţi şi agramaţi, care subestimează cultura, limba şi istoria noastră?, se întreaba un alegători cu demnitate şi scaun la cap de la Edineţ, pe nume Petru Beneş. Bun de farse, în lipsa porcului şi-a botezat cu numele Dodon căţeluţul din curtea-i pustie: „Nu-i bun de nimic, dar latră ca un parlamentar sau şef de ţară…“. Pe cât de brută, pe atât de crudă e şi următoarea-i epigramă: „Spun unii… că românul a votat/ O nouă taxă: pe lătrat!/ Iar moldoveanu-i cam indiferent/ La ce se latră-n Parlament“.

Se ştie că peştele de la cap se-mpute. Un prezident precum Dodon, care a fraudat legea cu un cinism nemaipomenit, ajungând la butoane se înconjoară cu cei de teapa lui. Iată de ce Parlamentul de la Chişinău este bolnav de mitocănie şi greu civilizabil. Pe lângă faptul că îşi mint alegătorii de rup pământul, actualii candidaţi nu sunt obligaţi să declare, pe lângă valorile materiale şi pe cele spirituale. Puţini, foarte puţini din ei îşi pleacă urechea la sfatul unui vechi înţelept: „Mai bine să eşuezi în condiţii favorabile, decât să reuşeşti prin fraudă“.

În loc de concluzie, parafrazăndu-l pe Ion Deviza, doar paradoxul şi conjunctura internaţională pot scoate Republica Moldova din prizonieratul geopolitic rusesc. Actuala structură a Parlamentului de la Chişinău, cu 65 de dodonişti din 101 de deputaţi, plus 7 bandiţi din clanul Şor (cel care a furat miliardul) este cheia lui Putin la lacătul românesc, precum Belorusia va fi cheia la diferendul ucrainean. Mereu între Bruxelles şi Moscova, Basarabia lui Vieru, aidoma unei văduve triste şi rătăcite, va rămâne să cerşească la intersecţia dintre Rai şi Iad. Încă un pic de curaj, ş-ar fi ajuns acolo unde-i este locul, în Paradisul civilizaţiei europene, la rădăcinile neamului; puţin mai rău cu prezenţa la vot a băştinaşilor şi va rămâne în Infernul postsovietic. De când au plecat eroii, în arena politică de la Chişinău dănţuie doar Satana roşie. Se resimte deficitul de lideri credibili, de patrioţi adevăraţi. Doar ei pot fi colacul de salvare al demnităţi şi inţelepciunii basarabene. Un sistem electoral strâmb poate fi omorât doar atunci, când identitatea şi fraternitatea votanţilor va rima cu naţionalitatea meleagului, care le crează şi cârmuitorilor românofobi belşugul şi bunăstarea.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Gratuităţile în transport, reguli modificate în CL

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ vor primi tichete de călătorie cei cu pensii mai mici de 1.200 de lei şi elevii din familii cu un venit sub 1.200 de lei pe membru de familie ■

Consilierii locali din Roman au fost chemaţi în şedinţa de joi, 18 aprilie, să aprobe modificarea anexei la Hotărîre de Consiliu Local nr.55/2009 referitor la Regulamentul privind acordarea de gratuităţi pe transportul urban de călători pentru unele categorii de persoane din municipiu. În conformitate cu acest act normativ, urmează să beneficieze de gratuităţi pensionarii cu pensii lunare mai mici de 1.200 lei şi elevii din municipiu, care provin din familii al căror venit pe membru de familie care este mai mic de 1.200 lei. Cererea pentru acordarea legitimaţiilor gratuite de transport se vor depunde pînă pe 20 ale lunii în curs, pentru luna următoare. Eliberarea legitimaţiilor de călătorie se va face de către Direcţia de Asistenţă Socială, începînd cu prima zi lucratoare din luna următoare depunerii cererii, în termen de 10 zile lucrătoare. Legitimaţiile nedistribuite pînă la acest termen vor fi predate operatorului economic în vederea anularii acestora. „Urmare desfăşurării activitatii de acordare a facilităţilor pe transportul urban de calători, stabilite prin H.C.L. nr. 55/2009 şi a impactului social al acestora asupra categoriilor de persoane din municipiul Roman, s-a constatat necesitatea lărgirii ariei de acordare a acestor drepturi. Pensionarii cu venituri reduse reprezintă un segment social vulnerabil, a caror situaţie economico-socială nu poate fi ignorată. Prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, asigurarea egalitaţii şanselor si creşterea ratei de participare la educaţie a elevilor provenind din familii cu venituri reduse, asigurarea unor condiţii minime în scopul asigurarii unei frecvenţe corespunzatoare, reprezintă obiective sociale, care pot fi atinse prin implicarea activă a autorităţilor locale. În acest context, propun ca măsura de protecţie socială a pensionarilor şi a elevilor provenind din familii cu venituri reduse din municipiul Roman, mărirea plafonului pînă la care se acordă facilităţi pe transportul urban de călători şi vor fi valabile de luni pînă duminică pentru pensionari, şi de luni pînă vineri, pe perioada cursurilor şcolare, pentru elevi“, este prevăzut în forma modificată a Regulamentului de acordare de gratuităţi pe transportul urban de călători. Numărul beneficiarilor de gratuităţi pe transportul local, subvenţionate din bugetul local este variabil de la o lună la alta. Transportul local este asigurat în Roman de microbuze ale firmei Pristyl pe patru trasee urbane care acoperă nevoile de transport local în întreg municipiul.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala Altfel, la Poliţia Bicaz

Știe publicată cu

în data de

■ 250 de elevi au fost musafiri ai oamenilor legii din oraşul de la poalele barajului

Poliţiştii din Bicaz au fost gazdele a 250 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr.1 Bicaz, în cadrul programul „Scoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun“. S-a întîmplat pe 16 aprilie 2019, cînd oamenii legii din cadrul Politiei orasului Bicaz împreună cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz au organizat o activitate cu elevii, conform obiectivelor prevăzute în programul amintit, dar şi a celorlalte programe instituite la nivel naţional precum Programul local de prevenire a delicvenţei juvenile şi Programul local de prevenire a accidentelor rutiere. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice, au fost primiţi în sediul Poliţiei oraşului Bicaz, unde anchetatorii au avut ocazia să ofere răspunsuri la întrebările adresate, dar şi să le ofere cîteva sfaturi cu privire la modul de relaţionare cu celelalte persoanele şi instituţii publice, fiindu-le prelucrate prevederi referitoare la respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa publică şi principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate la deplasarea pe drumurile publice. Totodată, poliţiştii le-au prezentat elevilor atît activităţile specifice muncii lor, cît şi autospecialele din dotare. La activitate au participat şi poliţiştii criminalişti care au împărtăşit şcolarilor cîteva dintre tehnicile criminalistice folosite pentru descoperirea tuturor tipurilor de urme. Activitatea a beneficiat de un impact pozitiv în rîndul elevilor, iar la final aceştia au primit din partea gazdelor insigne, materiale preventive, baloane şi steguleţe.

Citește știrea

Actualitate

Slujbele de Paşte, se recomandă atenţie

Știe publicată cu

în data de

■ pentru prevenirea situaţiilor neplăcute, cadrele ISU vin cu sfaturi ce nu ar trebui neglijate ■ în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii ■

În perioada Sărbătorilor de Paşte, credincioşii catolici şi ortodocşi se vor afla în lăcaşurile de cult, pentru a primi Lumina Învierii Domnului. „Pentru ca aceste momente de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu să fie petrecute în linişte şi siguranţă, pompierii militari nemţeni recomandă populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, respectarea mai multor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Pompierii recomandă ca accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii; în condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii; menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu; în cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sînt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu; evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sînt amplasate schele; desemnarea, de către preoţi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu); enoriaşii vor menţine o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumînări şi hainele sau părul acestora; depunerea lumînărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (ex: tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcaşelor şi la distanţă de siguranţă faţă de elemente combustibile; efectuarea, prin grija personalului clerical de la biserici şi mănăstiri, a unei verificări după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu: stingerea lumînărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat. Ar fi bine ca parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase, să se facă astfel încît să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau să împiedice accesul la hidranţii exteriori de incendiu. Se mai recomandă supravegherea permanentă a copiilor pe timpul desfăşurării slujbelor. În cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase nu intraţi în panică şi păstraţi-vă calmul; anunţaţi incendiul la numărul unic 112; acordaţi prioritate la evacuare copiilor şi femeilor; identificaţi şi utilizaţi mijloacele iniţiale de stingere a incendiilor; permiteţi accesul forţelor de intervenţie pentru stingerea incendiului. La sosire acasă după slujba de Înviere amplasaţi lumînările aprinse în suporturi stabile, la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile; nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în încăperile în care se află lumînări/candele aprinse, iar acestea trebuie stinse cînd mergeţi la culcare. „Cu speranţa că recomandările noastre vă vor fi de folos, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ vă urează ca Sfintele Sărbători Pascale să vă aducă multă sănătate, pace şi lumină în suflet“, conform ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending