Contactează-ne

Actualitate

Scrutin democratic în Basarabia? Cînd o zbura porcu!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prof. Vlad VLAS

Mulţi români, care nu sunt indiferenţi de soarta provinciei româneşti de peste Prut, mă întreabă cui aparţine scenariul dement al alegerilor parlamentare din Basarabia. Sincer să fiu, de când m- am stabilit sub poalele Ceahlăului, nici eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu entitatea noastră de dincolo, care, se pare, trăieşte din paradox. Majoritatea copiilor basarabeni vin la concursurile televizate de la Bucureşti foarte bine dotaţi, uimind ţara cu performanţele lor fizice şi mentale. Şi părinţii sau bunicii lor stau bine la capitolul „hărnicie şi pricpere“. N-am auzit niciun oaspete, care a vizitat Chişinăul, să critice bomboanele, murăturile, pâinea, vinurile basarabene… În concluzie, pământenii mei, în mare, seamănă a fi gospodari cu scaun la cap. Dar, cu toate acestea, absurdul în cetate devine paradoxal prin însăşi proporţiile lui în perioada scrutinelor electorale. După alegerile de tot neamul, în ultimii 10 ani au avut câştig de cauză doar putregaiurile. Încearcă de construieşte ceva cu lemne putrede, la propriu şi la figurat.

Am ales drept titlu pentru creionările mele una din expresiile lirico-dramatice, dar nu lipsite de umor, venite dinspre Donduşenii lui Ion Druţă: „când o zbura porcu!“. Doar atunci, adică niciodată, alegerea celor 101 de parlamentari va fi utilă cetăţenilor Basarabiei. Între timp am auzit la televiziunea basarabeană o expresie similară, „nişte porci“, care m-a pus pe gânduri. Se pare că porcul, un cuvânt cu mai multe conotaţii, este în stare să ne modeleze gândirea. Locuţiunea „porcu-i porc şi la New York“ am auzit-o acum 30 de ani din gura unui meşter auto, de etnie incertă, care vorbea ruseşte. Preferam să-mi repare maşina acest Grişa de la Moldservis, chiar dacă mirosea mereu a alcool de la el. Avea mâini de aur, dar… Odată, fiind programat la prima oră a dimineţii, mi-am permis să-l dojenesc pentru că venise cu întârziere şi ameţit lemn. „Am băut ca porcul… dar să ştii că nu numai la noi, ci şi la New York – porcu-i porc…“, se îndreptăţi filozofic Griţa, dar îşi făcu meseria pe cinste, aşa, cu ochii cârpiţi de poşircă.

Acum, când peste tot arealul românesc s-a aşternut o paradoxală dezolare şi apatie, în analogie cu Grişa îmi apar unii „congresmeni“ de la Bucureşti sau de la Chişinău, care se scaldă în whiski, ca porcii (deşi animalele nu beau decât apă), sfidează legile, dau şi cu mucii în fasole, altă locuţiune autohtonă, care-i vizează pe aleşii ce fac gafe după gafe. Spre deosebire de un simplu lăcătuş, ei, croitorii de legi, îşi fac datoria nu doar cu ochii tulburi, ci şi cu mintea încuiată. De aici deduc altă expresie, tot din domeniul coteţului, mai puţin cunoscută dincolo de Prut: „S-a suit scroafa-n copac!“. Copacul alegoric este în acest caz Parlamentul, Guvernul sau Preşedenţia. Iar „râmătorii“ domestici sunt cei care au uitat de unde vin. Deşi au totul şi de toate, ei încalcă legea, delapidează, deturnează fonduri, riscând pedeapsa şi dispreţul celor care i-au votat. E greu de înţeles, de ce procedează ca porcii.

Apropo de patrupezii din coteţ, care nu înşeală, nu fură, nu mint. Ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi, pe care creaturile bipede sunt obligate să le respecte. Astfel, nu-i greu de imaginat o scenă de teatru comic, când un bărbat de stat din republica de dincolo, prins cu hoţia, încearcă să se apere în faţa procurorului astfel: „ca prim ministru pot fi acuzat de nerespectarea legii… Dar dacă citiţi cu atenţie legile Republicii Moldova, ve-ţi constata că ele nu se aplică şi porcilor. Iar pe mine, domnule procuror, toţi mă confundă cu un porc gras, leneş şi şmecher“.

Gluma-i glumă, dar s-a cam îngroşat şoricul legiuitorilor de la Chişinău, care spun una şi fac alta. Lor nu le pasă că Basarabia se îndreaptă vertiginos spre un ghetou, improvizat de ei – „slugi“ ale poporului. Oare cine-i orchestrează pe astfel de deputaţi nesimţiţi şi agramaţi, care subestimează cultura, limba şi istoria noastră?, se întreaba un alegători cu demnitate şi scaun la cap de la Edineţ, pe nume Petru Beneş. Bun de farse, în lipsa porcului şi-a botezat cu numele Dodon căţeluţul din curtea-i pustie: „Nu-i bun de nimic, dar latră ca un parlamentar sau şef de ţară…“. Pe cât de brută, pe atât de crudă e şi următoarea-i epigramă: „Spun unii… că românul a votat/ O nouă taxă: pe lătrat!/ Iar moldoveanu-i cam indiferent/ La ce se latră-n Parlament“.

Se ştie că peştele de la cap se-mpute. Un prezident precum Dodon, care a fraudat legea cu un cinism nemaipomenit, ajungând la butoane se înconjoară cu cei de teapa lui. Iată de ce Parlamentul de la Chişinău este bolnav de mitocănie şi greu civilizabil. Pe lângă faptul că îşi mint alegătorii de rup pământul, actualii candidaţi nu sunt obligaţi să declare, pe lângă valorile materiale şi pe cele spirituale. Puţini, foarte puţini din ei îşi pleacă urechea la sfatul unui vechi înţelept: „Mai bine să eşuezi în condiţii favorabile, decât să reuşeşti prin fraudă“.

În loc de concluzie, parafrazăndu-l pe Ion Deviza, doar paradoxul şi conjunctura internaţională pot scoate Republica Moldova din prizonieratul geopolitic rusesc. Actuala structură a Parlamentului de la Chişinău, cu 65 de dodonişti din 101 de deputaţi, plus 7 bandiţi din clanul Şor (cel care a furat miliardul) este cheia lui Putin la lacătul românesc, precum Belorusia va fi cheia la diferendul ucrainean. Mereu între Bruxelles şi Moscova, Basarabia lui Vieru, aidoma unei văduve triste şi rătăcite, va rămâne să cerşească la intersecţia dintre Rai şi Iad. Încă un pic de curaj, ş-ar fi ajuns acolo unde-i este locul, în Paradisul civilizaţiei europene, la rădăcinile neamului; puţin mai rău cu prezenţa la vot a băştinaşilor şi va rămâne în Infernul postsovietic. De când au plecat eroii, în arena politică de la Chişinău dănţuie doar Satana roşie. Se resimte deficitul de lideri credibili, de patrioţi adevăraţi. Doar ei pot fi colacul de salvare al demnităţi şi inţelepciunii basarabene. Un sistem electoral strâmb poate fi omorât doar atunci, când identitatea şi fraternitatea votanţilor va rima cu naţionalitatea meleagului, care le crează şi cârmuitorilor românofobi belşugul şi bunăstarea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ – Meteo: parcă vine primăvara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultimele zile în judeţ au fost valori termice şi de 13 grade ■ şi în continuare vremea se anunţă la fel de frumoasă ■ precipitaţiile ne ocolesc ■

Iarna aceasta a fost cea mai caldă din ultimii ani şi arareori s-a întîmplat să fie multe zile cu maxime negative. Mai tot timpul au fost valori termice peste media perioadei, iar zăpada a fost ca şi inexistentă, cu excepţia crestelor montane unde s-a ajuns la cîteva zeci de centimetri.

La fel se anunţă condiţiile meteo şi de acum înainte. Vor fi valori termice mai degrabă de aprilie decît de februarie pentru că săptămîna viitoare în zona noastră sînt anunţate maxime de pînă la 15 grade.

Şi în această săptămînă a fost cald, pentru că în prima parte a intervalului în judeţ s-au înregistrat maxime de 13 grade Celsius. Mai grav este faptul că precipitaţiile ne ocolesc şi nu cade nici măcar un strop de ploaie. Pe 20 februarie, la ora 12 termomtrele indicau 8 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 7 grade.

Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -6 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă. Meteorologii spun că pînă la final de lună în zona noastră nu vor mai fi valori termice negative nici măcar noaptea.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 21 februarie va aduce cam acelaşi regim termic. Soarele va fi la datorie iar în cel mai cald moment al zilei în Piatra Neamţ se vor înregistra 9 grade. Noaptea rămînem cu cerul degajat şi va fi cel mai rece pînă la început de Mărţişor cu o minimă de 1 grad.

Nu sînt schimbări notabile în registrul meteo nici pentru ziua de sîmbătă, 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 2 grade după lăsarea întunericului. Singura zi în care nu vedem soarele pare a fi cea de duminică, 23 februarie.

Cu toate acestea nu sînt aşteptate precipitaţii, dar va fi mai cald, o maximă diurnă de 10 grade şi o minimă nocturnă de 5 grade. Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 5 grade.

Cea mai caldă zi pînă la finele lunii pare a fi cea de marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 15 grade. Cu toate acestea minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade.

Miercuri, 26 februarie, valorile termice scad cam la jumătate şi chiar dacă din nou va fi însorit nu vor fi mai mult de 8 grade peste zi şi cam 4 grade după lăsarea întunericului. O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre saltă din nou pînă la 13 grade.

Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se oprepte la 2 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 6 grade iar minima nocturnă ajunge la 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Roman: S-ar vrea apă de la ApaVital Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost consultaţi 1.152 romaşcani, pentru a vedea dacă sînt de acord cu trecerea la ApaVital ■ dintre aceştia marea majoritate ar fi de acord cu trecerea Romanului la noul operator regional ■

După şedinţa Consiliului Local Roman din 13 februarie, aleşii locali au decis împuternicirea primarului Lucian Micu să facă demersurile de trecerea a oraşului la compania ApaVital pentru aprovizionarea cu apă.

Timp de o săptămînă s-a declanşat şi o consultare publică a romaşcanilort care au fost chemaţi să răspundă la două întrebări: „Sînteţi mulţumit de serviciile oferite de Apa Serv SA Neamţ, actualul operator al serviciilor de apă şi canalizare din municipiul Roman?“ şi „Sînteţi de acord ca municipiul Roman şi Consiliul Local Roman să denunţe unilateral contractul cu Apa Serv SA Neamţ şi să demareze procedurile legale pentru delegarea contractului de servicii de apă şi canal către ApaVital Iaşi?“.

Romaşcanii au avut posibilitatea să voteze pînă miercuri, 19 februarie, sondajul fiind început din ziua de 13 februarie.

„În urma votului din consiliul local, în care în unanimitate s-a aprobat schimbarea operatorului de apă şi canal, Primăria Roman a lansat, în paralel, şi o cercetare publică cu privire la această oportunitate. Astfel că, în ultima săptămînă pe site-ul instituţiei a fost publicat un chestionar on-line la care au răspuns 1.152 de persoane, dintre care numai 36 au spus că nu şi-ar dori schimbarea actualului operator cu ApaVital Iaşi.

De asemenea, s-a făcut o consultare publică şi scriptică, în holul Primăriei Roman fiind amplasată o urnă şi chestionarele de rigoare. 65 de persoane le-au completat, două dintre acestea au refuzat schimbarea operatorului, susţinînd că sînt mulţumite de serviciile prestate de ApaServ şi 63 spunînd că nu sînt mulţumite“, a declarat Claudia Matei, consilierul primarului.

În cursul zilei de 20 ianuarie primarul Lucian Micu s-a deplasat la Iaşi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă şi Canal (ARSACIS) pentru „a susţine cauza administraţiei publice locale în a găsi o soluţie optimă pentru a asigura alimentare non-stop a Romanului“.

De menţionat că în şedinţa CL din 13 februarie, primarul Lucian Ovidiu Micu a primit împuternicire, prin votul a 19 consilieri (din care 5 ai PSD) să reprezinte Romanul la (ARSACIS) Iaşi , dîndu-i-se mandat să semneze Actul constitutiv şi Statutul. În aceeaşi şedinţă s-a hotărît ca primarul să fie înlocuit, dacă va fi nevoie, de trei persoane: Iulia Gabriela Petrea (administrator public), Rudolf Dănuţ Friesenhan (consilier al primarului) şi directorul tehnic, Felician Ioniţă.

Singura întrebare care s-ar putea pune este cea legată de numărul derizoriu de romaşcani interesaţi de o problemă vitală pentru comunitate, în condiţiile în care Romanul are o populaţie de peste 50.000 locuitori. Acest lucru ar trebui să dea de gîndit oamenilor politici: ce s-ar întîmpla dacă la vot s-ar prezenta tot atîţea cetăţeni?

Reamintim că aleşii locali au decis renunţarea la serviciile ApaServ şi trecerea la ApaVital Iaşi, deoarece firma nemţeană nu şi-a onorat contractul. La Roman, de cîteva luni, cetăţenii au primit apă cu porţia, fiind oprită furnizarea noaptea, compania ApaServ motivînd că din cauza lipsei precipitaţiilor a scăzut nivelul pînzei freatice de la puţurile de captare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crima de la păcănele, autorul tot după gratii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul şi-a atacat cu cuţitul un fost prieten ■ victima a fost înjunghiată de şase ori şi nu a mai putut fi salvată ■ chiar ucigaşul a sunat la 112 după ajutor ■

La cererea procurorilor, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv pentru ucigaşul de la păcănele.

În cauză este vorba de Ioan Răzvan Dascălu, de 32 de ani, din localitatea Piatra Şoimului, acuzat de omor după ce l-a înjunghiat mortal pe un fost amic.

Admite propunerea de prelungire arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 234, raportat la art. 236 şi 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea pe o durată de 30 zile, începînd cu data de 27.02.2020, pînă la data de 27.03.2020, inclusiv, a stării de arest preventiv a inculpatului D. I.R., cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, stare de arest preventiv ce a fost dispusă prin încheierea nr. 14/U/28.01.2020 a Tribunalului Neamţ, pronunţată în dosarul nr. 210/103/2020“, conform Tribunalului Neamţ.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2020, la Piatra Şoimului, iar altercaţia s-a soldat cu decesul lui Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani. Cei doi au fost prieteni mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar au avut unele conflicte, situaţia între ei fiind tensionată. S-au reîntîlnit la începutul acelei săptămîni la un local din Piatra Şoimului.

A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit, cu care l-a înjunghiat de nu mai puţin de şase ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat.

Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate. La faţa locului au ajuns poliţiştii, un procuror criminalist şi cadrele medicale de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate, pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, ulterior fiind privat de libertate.

Citește știrea

Trending