Contactează-ne

Actualitate

Scrutin democratic în Basarabia? Cînd o zbura porcu!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prof. Vlad VLAS

Mulţi români, care nu sunt indiferenţi de soarta provinciei româneşti de peste Prut, mă întreabă cui aparţine scenariul dement al alegerilor parlamentare din Basarabia. Sincer să fiu, de când m- am stabilit sub poalele Ceahlăului, nici eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu entitatea noastră de dincolo, care, se pare, trăieşte din paradox. Majoritatea copiilor basarabeni vin la concursurile televizate de la Bucureşti foarte bine dotaţi, uimind ţara cu performanţele lor fizice şi mentale. Şi părinţii sau bunicii lor stau bine la capitolul „hărnicie şi pricpere“. N-am auzit niciun oaspete, care a vizitat Chişinăul, să critice bomboanele, murăturile, pâinea, vinurile basarabene… În concluzie, pământenii mei, în mare, seamănă a fi gospodari cu scaun la cap. Dar, cu toate acestea, absurdul în cetate devine paradoxal prin însăşi proporţiile lui în perioada scrutinelor electorale. După alegerile de tot neamul, în ultimii 10 ani au avut câştig de cauză doar putregaiurile. Încearcă de construieşte ceva cu lemne putrede, la propriu şi la figurat.

Am ales drept titlu pentru creionările mele una din expresiile lirico-dramatice, dar nu lipsite de umor, venite dinspre Donduşenii lui Ion Druţă: „când o zbura porcu!“. Doar atunci, adică niciodată, alegerea celor 101 de parlamentari va fi utilă cetăţenilor Basarabiei. Între timp am auzit la televiziunea basarabeană o expresie similară, „nişte porci“, care m-a pus pe gânduri. Se pare că porcul, un cuvânt cu mai multe conotaţii, este în stare să ne modeleze gândirea. Locuţiunea „porcu-i porc şi la New York“ am auzit-o acum 30 de ani din gura unui meşter auto, de etnie incertă, care vorbea ruseşte. Preferam să-mi repare maşina acest Grişa de la Moldservis, chiar dacă mirosea mereu a alcool de la el. Avea mâini de aur, dar… Odată, fiind programat la prima oră a dimineţii, mi-am permis să-l dojenesc pentru că venise cu întârziere şi ameţit lemn. „Am băut ca porcul… dar să ştii că nu numai la noi, ci şi la New York – porcu-i porc…“, se îndreptăţi filozofic Griţa, dar îşi făcu meseria pe cinste, aşa, cu ochii cârpiţi de poşircă.

Acum, când peste tot arealul românesc s-a aşternut o paradoxală dezolare şi apatie, în analogie cu Grişa îmi apar unii „congresmeni“ de la Bucureşti sau de la Chişinău, care se scaldă în whiski, ca porcii (deşi animalele nu beau decât apă), sfidează legile, dau şi cu mucii în fasole, altă locuţiune autohtonă, care-i vizează pe aleşii ce fac gafe după gafe. Spre deosebire de un simplu lăcătuş, ei, croitorii de legi, îşi fac datoria nu doar cu ochii tulburi, ci şi cu mintea încuiată. De aici deduc altă expresie, tot din domeniul coteţului, mai puţin cunoscută dincolo de Prut: „S-a suit scroafa-n copac!“. Copacul alegoric este în acest caz Parlamentul, Guvernul sau Preşedenţia. Iar „râmătorii“ domestici sunt cei care au uitat de unde vin. Deşi au totul şi de toate, ei încalcă legea, delapidează, deturnează fonduri, riscând pedeapsa şi dispreţul celor care i-au votat. E greu de înţeles, de ce procedează ca porcii.

Apropo de patrupezii din coteţ, care nu înşeală, nu fură, nu mint. Ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi, pe care creaturile bipede sunt obligate să le respecte. Astfel, nu-i greu de imaginat o scenă de teatru comic, când un bărbat de stat din republica de dincolo, prins cu hoţia, încearcă să se apere în faţa procurorului astfel: „ca prim ministru pot fi acuzat de nerespectarea legii… Dar dacă citiţi cu atenţie legile Republicii Moldova, ve-ţi constata că ele nu se aplică şi porcilor. Iar pe mine, domnule procuror, toţi mă confundă cu un porc gras, leneş şi şmecher“.

Gluma-i glumă, dar s-a cam îngroşat şoricul legiuitorilor de la Chişinău, care spun una şi fac alta. Lor nu le pasă că Basarabia se îndreaptă vertiginos spre un ghetou, improvizat de ei – „slugi“ ale poporului. Oare cine-i orchestrează pe astfel de deputaţi nesimţiţi şi agramaţi, care subestimează cultura, limba şi istoria noastră?, se întreaba un alegători cu demnitate şi scaun la cap de la Edineţ, pe nume Petru Beneş. Bun de farse, în lipsa porcului şi-a botezat cu numele Dodon căţeluţul din curtea-i pustie: „Nu-i bun de nimic, dar latră ca un parlamentar sau şef de ţară…“. Pe cât de brută, pe atât de crudă e şi următoarea-i epigramă: „Spun unii… că românul a votat/ O nouă taxă: pe lătrat!/ Iar moldoveanu-i cam indiferent/ La ce se latră-n Parlament“.

Se ştie că peştele de la cap se-mpute. Un prezident precum Dodon, care a fraudat legea cu un cinism nemaipomenit, ajungând la butoane se înconjoară cu cei de teapa lui. Iată de ce Parlamentul de la Chişinău este bolnav de mitocănie şi greu civilizabil. Pe lângă faptul că îşi mint alegătorii de rup pământul, actualii candidaţi nu sunt obligaţi să declare, pe lângă valorile materiale şi pe cele spirituale. Puţini, foarte puţini din ei îşi pleacă urechea la sfatul unui vechi înţelept: „Mai bine să eşuezi în condiţii favorabile, decât să reuşeşti prin fraudă“.

În loc de concluzie, parafrazăndu-l pe Ion Deviza, doar paradoxul şi conjunctura internaţională pot scoate Republica Moldova din prizonieratul geopolitic rusesc. Actuala structură a Parlamentului de la Chişinău, cu 65 de dodonişti din 101 de deputaţi, plus 7 bandiţi din clanul Şor (cel care a furat miliardul) este cheia lui Putin la lacătul românesc, precum Belorusia va fi cheia la diferendul ucrainean. Mereu între Bruxelles şi Moscova, Basarabia lui Vieru, aidoma unei văduve triste şi rătăcite, va rămâne să cerşească la intersecţia dintre Rai şi Iad. Încă un pic de curaj, ş-ar fi ajuns acolo unde-i este locul, în Paradisul civilizaţiei europene, la rădăcinile neamului; puţin mai rău cu prezenţa la vot a băştinaşilor şi va rămâne în Infernul postsovietic. De când au plecat eroii, în arena politică de la Chişinău dănţuie doar Satana roşie. Se resimte deficitul de lideri credibili, de patrioţi adevăraţi. Doar ei pot fi colacul de salvare al demnităţi şi inţelepciunii basarabene. Un sistem electoral strâmb poate fi omorât doar atunci, când identitatea şi fraternitatea votanţilor va rima cu naţionalitatea meleagului, care le crează şi cârmuitorilor românofobi belşugul şi bunăstarea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending