Contactează-ne

Actualitate

Scrutin democratic în Basarabia? Cînd o zbura porcu!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prof. Vlad VLAS

Mulţi români, care nu sunt indiferenţi de soarta provinciei româneşti de peste Prut, mă întreabă cui aparţine scenariul dement al alegerilor parlamentare din Basarabia. Sincer să fiu, de când m- am stabilit sub poalele Ceahlăului, nici eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu entitatea noastră de dincolo, care, se pare, trăieşte din paradox. Majoritatea copiilor basarabeni vin la concursurile televizate de la Bucureşti foarte bine dotaţi, uimind ţara cu performanţele lor fizice şi mentale. Şi părinţii sau bunicii lor stau bine la capitolul „hărnicie şi pricpere“. N-am auzit niciun oaspete, care a vizitat Chişinăul, să critice bomboanele, murăturile, pâinea, vinurile basarabene… În concluzie, pământenii mei, în mare, seamănă a fi gospodari cu scaun la cap. Dar, cu toate acestea, absurdul în cetate devine paradoxal prin însăşi proporţiile lui în perioada scrutinelor electorale. După alegerile de tot neamul, în ultimii 10 ani au avut câştig de cauză doar putregaiurile. Încearcă de construieşte ceva cu lemne putrede, la propriu şi la figurat.

Am ales drept titlu pentru creionările mele una din expresiile lirico-dramatice, dar nu lipsite de umor, venite dinspre Donduşenii lui Ion Druţă: „când o zbura porcu!“. Doar atunci, adică niciodată, alegerea celor 101 de parlamentari va fi utilă cetăţenilor Basarabiei. Între timp am auzit la televiziunea basarabeană o expresie similară, „nişte porci“, care m-a pus pe gânduri. Se pare că porcul, un cuvânt cu mai multe conotaţii, este în stare să ne modeleze gândirea. Locuţiunea „porcu-i porc şi la New York“ am auzit-o acum 30 de ani din gura unui meşter auto, de etnie incertă, care vorbea ruseşte. Preferam să-mi repare maşina acest Grişa de la Moldservis, chiar dacă mirosea mereu a alcool de la el. Avea mâini de aur, dar… Odată, fiind programat la prima oră a dimineţii, mi-am permis să-l dojenesc pentru că venise cu întârziere şi ameţit lemn. „Am băut ca porcul… dar să ştii că nu numai la noi, ci şi la New York – porcu-i porc…“, se îndreptăţi filozofic Griţa, dar îşi făcu meseria pe cinste, aşa, cu ochii cârpiţi de poşircă.

Acum, când peste tot arealul românesc s-a aşternut o paradoxală dezolare şi apatie, în analogie cu Grişa îmi apar unii „congresmeni“ de la Bucureşti sau de la Chişinău, care se scaldă în whiski, ca porcii (deşi animalele nu beau decât apă), sfidează legile, dau şi cu mucii în fasole, altă locuţiune autohtonă, care-i vizează pe aleşii ce fac gafe după gafe. Spre deosebire de un simplu lăcătuş, ei, croitorii de legi, îşi fac datoria nu doar cu ochii tulburi, ci şi cu mintea încuiată. De aici deduc altă expresie, tot din domeniul coteţului, mai puţin cunoscută dincolo de Prut: „S-a suit scroafa-n copac!“. Copacul alegoric este în acest caz Parlamentul, Guvernul sau Preşedenţia. Iar „râmătorii“ domestici sunt cei care au uitat de unde vin. Deşi au totul şi de toate, ei încalcă legea, delapidează, deturnează fonduri, riscând pedeapsa şi dispreţul celor care i-au votat. E greu de înţeles, de ce procedează ca porcii.

Apropo de patrupezii din coteţ, care nu înşeală, nu fură, nu mint. Ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi, pe care creaturile bipede sunt obligate să le respecte. Astfel, nu-i greu de imaginat o scenă de teatru comic, când un bărbat de stat din republica de dincolo, prins cu hoţia, încearcă să se apere în faţa procurorului astfel: „ca prim ministru pot fi acuzat de nerespectarea legii… Dar dacă citiţi cu atenţie legile Republicii Moldova, ve-ţi constata că ele nu se aplică şi porcilor. Iar pe mine, domnule procuror, toţi mă confundă cu un porc gras, leneş şi şmecher“.

Gluma-i glumă, dar s-a cam îngroşat şoricul legiuitorilor de la Chişinău, care spun una şi fac alta. Lor nu le pasă că Basarabia se îndreaptă vertiginos spre un ghetou, improvizat de ei – „slugi“ ale poporului. Oare cine-i orchestrează pe astfel de deputaţi nesimţiţi şi agramaţi, care subestimează cultura, limba şi istoria noastră?, se întreaba un alegători cu demnitate şi scaun la cap de la Edineţ, pe nume Petru Beneş. Bun de farse, în lipsa porcului şi-a botezat cu numele Dodon căţeluţul din curtea-i pustie: „Nu-i bun de nimic, dar latră ca un parlamentar sau şef de ţară…“. Pe cât de brută, pe atât de crudă e şi următoarea-i epigramă: „Spun unii… că românul a votat/ O nouă taxă: pe lătrat!/ Iar moldoveanu-i cam indiferent/ La ce se latră-n Parlament“.

Se ştie că peştele de la cap se-mpute. Un prezident precum Dodon, care a fraudat legea cu un cinism nemaipomenit, ajungând la butoane se înconjoară cu cei de teapa lui. Iată de ce Parlamentul de la Chişinău este bolnav de mitocănie şi greu civilizabil. Pe lângă faptul că îşi mint alegătorii de rup pământul, actualii candidaţi nu sunt obligaţi să declare, pe lângă valorile materiale şi pe cele spirituale. Puţini, foarte puţini din ei îşi pleacă urechea la sfatul unui vechi înţelept: „Mai bine să eşuezi în condiţii favorabile, decât să reuşeşti prin fraudă“.

În loc de concluzie, parafrazăndu-l pe Ion Deviza, doar paradoxul şi conjunctura internaţională pot scoate Republica Moldova din prizonieratul geopolitic rusesc. Actuala structură a Parlamentului de la Chişinău, cu 65 de dodonişti din 101 de deputaţi, plus 7 bandiţi din clanul Şor (cel care a furat miliardul) este cheia lui Putin la lacătul românesc, precum Belorusia va fi cheia la diferendul ucrainean. Mereu între Bruxelles şi Moscova, Basarabia lui Vieru, aidoma unei văduve triste şi rătăcite, va rămâne să cerşească la intersecţia dintre Rai şi Iad. Încă un pic de curaj, ş-ar fi ajuns acolo unde-i este locul, în Paradisul civilizaţiei europene, la rădăcinile neamului; puţin mai rău cu prezenţa la vot a băştinaşilor şi va rămâne în Infernul postsovietic. De când au plecat eroii, în arena politică de la Chişinău dănţuie doar Satana roşie. Se resimte deficitul de lideri credibili, de patrioţi adevăraţi. Doar ei pot fi colacul de salvare al demnităţi şi inţelepciunii basarabene. Un sistem electoral strâmb poate fi omorât doar atunci, când identitatea şi fraternitatea votanţilor va rima cu naţionalitatea meleagului, care le crează şi cârmuitorilor românofobi belşugul şi bunăstarea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Amendat cu 2.000 de lei după ce a căzut de pe bicicletă. Nu avea declaraţie pe propria răspundere

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 58 de ani din Timiş, aflat pe la Borleşti s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei după ce s-a accidentat la o plimbare cu bicicleta. S-a întîmplat pe 8 aprilie, cînd poliţiştii au stabilit că timişeanul, care se deplasa cu bicicleta spre Nechit, a căzut şi s-a autoaccidentat, fiind preluat şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

El nu avea asupra lui declaraţie pe propria răspundere aşa că s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei. În urma testarii cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat o concentraţie de peste 0,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aşa că pe numele lui a fost deschis un dosar pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Băut, pe moped, a provocat un accident şi a ajuns la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 57 de ani, din Ion Creangă, a fost transportat la spital, joi, 9 aprilie, după ce a provocat un accident rutier. Bărbatul, care consumase băuturi alcoolice, se deplasa cu un moped pe o stradă din localitatea menţionată, iar, la un moment dat, a intrat într-un autoturism oprit la indicatorul STOP.

“La data de 9 aprilie, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Roman au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Ion Creangă, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 57 de ani, din localitatea Ion Creangă conducea un moped pe strada Pogoanelor, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din aceeași localitate, care se deplasa în fața sa, pe același sens de mers și care oprise la indicatorul rutier STOP.

Din impact a rezultat rănirea bărbatului de 57 de ani, care a fost preluat si transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Ambii participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto şi de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul mopedistului. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Incendiu în pădure, la Rediu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, joi, 9 aprilie, pentru a stinge un incendiu izbucnit în localitatea Rediu, fiind afectată vegetaţia uscată şi pădurea pe o suprafaţă de aproximativ două hectare.

“Incendiu vegetație uscată în localitatea Rediu. Incendiul se manifestă la vegetația uscată și în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ două hectare.

Pentru localizarea și stingerea incendiului intervin pompieri de la Detașamentul Piatra Neamț, lucrători ai Ocolului Silvic Tazlău, SVSU Tazlău (cu autospeciala din dotare), SVSU Rediu și SVSU Borlești”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending