Contactează-ne

Actualitate

Scrutin democratic în Basarabia? Cînd o zbura porcu!

Știe publicată cu

în data de

Prof. Vlad VLAS

Mulţi români, care nu sunt indiferenţi de soarta provinciei româneşti de peste Prut, mă întreabă cui aparţine scenariul dement al alegerilor parlamentare din Basarabia. Sincer să fiu, de când m- am stabilit sub poalele Ceahlăului, nici eu nu prea înţeleg ce se întâmplă cu entitatea noastră de dincolo, care, se pare, trăieşte din paradox. Majoritatea copiilor basarabeni vin la concursurile televizate de la Bucureşti foarte bine dotaţi, uimind ţara cu performanţele lor fizice şi mentale. Şi părinţii sau bunicii lor stau bine la capitolul „hărnicie şi pricpere“. N-am auzit niciun oaspete, care a vizitat Chişinăul, să critice bomboanele, murăturile, pâinea, vinurile basarabene… În concluzie, pământenii mei, în mare, seamănă a fi gospodari cu scaun la cap. Dar, cu toate acestea, absurdul în cetate devine paradoxal prin însăşi proporţiile lui în perioada scrutinelor electorale. După alegerile de tot neamul, în ultimii 10 ani au avut câştig de cauză doar putregaiurile. Încearcă de construieşte ceva cu lemne putrede, la propriu şi la figurat.

Am ales drept titlu pentru creionările mele una din expresiile lirico-dramatice, dar nu lipsite de umor, venite dinspre Donduşenii lui Ion Druţă: „când o zbura porcu!“. Doar atunci, adică niciodată, alegerea celor 101 de parlamentari va fi utilă cetăţenilor Basarabiei. Între timp am auzit la televiziunea basarabeană o expresie similară, „nişte porci“, care m-a pus pe gânduri. Se pare că porcul, un cuvânt cu mai multe conotaţii, este în stare să ne modeleze gândirea. Locuţiunea „porcu-i porc şi la New York“ am auzit-o acum 30 de ani din gura unui meşter auto, de etnie incertă, care vorbea ruseşte. Preferam să-mi repare maşina acest Grişa de la Moldservis, chiar dacă mirosea mereu a alcool de la el. Avea mâini de aur, dar… Odată, fiind programat la prima oră a dimineţii, mi-am permis să-l dojenesc pentru că venise cu întârziere şi ameţit lemn. „Am băut ca porcul… dar să ştii că nu numai la noi, ci şi la New York – porcu-i porc…“, se îndreptăţi filozofic Griţa, dar îşi făcu meseria pe cinste, aşa, cu ochii cârpiţi de poşircă.

Acum, când peste tot arealul românesc s-a aşternut o paradoxală dezolare şi apatie, în analogie cu Grişa îmi apar unii „congresmeni“ de la Bucureşti sau de la Chişinău, care se scaldă în whiski, ca porcii (deşi animalele nu beau decât apă), sfidează legile, dau şi cu mucii în fasole, altă locuţiune autohtonă, care-i vizează pe aleşii ce fac gafe după gafe. Spre deosebire de un simplu lăcătuş, ei, croitorii de legi, îşi fac datoria nu doar cu ochii tulburi, ci şi cu mintea încuiată. De aici deduc altă expresie, tot din domeniul coteţului, mai puţin cunoscută dincolo de Prut: „S-a suit scroafa-n copac!“. Copacul alegoric este în acest caz Parlamentul, Guvernul sau Preşedenţia. Iar „râmătorii“ domestici sunt cei care au uitat de unde vin. Deşi au totul şi de toate, ei încalcă legea, delapidează, deturnează fonduri, riscând pedeapsa şi dispreţul celor care i-au votat. E greu de înţeles, de ce procedează ca porcii.

Apropo de patrupezii din coteţ, care nu înşeală, nu fură, nu mint. Ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi, pe care creaturile bipede sunt obligate să le respecte. Astfel, nu-i greu de imaginat o scenă de teatru comic, când un bărbat de stat din republica de dincolo, prins cu hoţia, încearcă să se apere în faţa procurorului astfel: „ca prim ministru pot fi acuzat de nerespectarea legii… Dar dacă citiţi cu atenţie legile Republicii Moldova, ve-ţi constata că ele nu se aplică şi porcilor. Iar pe mine, domnule procuror, toţi mă confundă cu un porc gras, leneş şi şmecher“.

Gluma-i glumă, dar s-a cam îngroşat şoricul legiuitorilor de la Chişinău, care spun una şi fac alta. Lor nu le pasă că Basarabia se îndreaptă vertiginos spre un ghetou, improvizat de ei – „slugi“ ale poporului. Oare cine-i orchestrează pe astfel de deputaţi nesimţiţi şi agramaţi, care subestimează cultura, limba şi istoria noastră?, se întreaba un alegători cu demnitate şi scaun la cap de la Edineţ, pe nume Petru Beneş. Bun de farse, în lipsa porcului şi-a botezat cu numele Dodon căţeluţul din curtea-i pustie: „Nu-i bun de nimic, dar latră ca un parlamentar sau şef de ţară…“. Pe cât de brută, pe atât de crudă e şi următoarea-i epigramă: „Spun unii… că românul a votat/ O nouă taxă: pe lătrat!/ Iar moldoveanu-i cam indiferent/ La ce se latră-n Parlament“.

Se ştie că peştele de la cap se-mpute. Un prezident precum Dodon, care a fraudat legea cu un cinism nemaipomenit, ajungând la butoane se înconjoară cu cei de teapa lui. Iată de ce Parlamentul de la Chişinău este bolnav de mitocănie şi greu civilizabil. Pe lângă faptul că îşi mint alegătorii de rup pământul, actualii candidaţi nu sunt obligaţi să declare, pe lângă valorile materiale şi pe cele spirituale. Puţini, foarte puţini din ei îşi pleacă urechea la sfatul unui vechi înţelept: „Mai bine să eşuezi în condiţii favorabile, decât să reuşeşti prin fraudă“.

În loc de concluzie, parafrazăndu-l pe Ion Deviza, doar paradoxul şi conjunctura internaţională pot scoate Republica Moldova din prizonieratul geopolitic rusesc. Actuala structură a Parlamentului de la Chişinău, cu 65 de dodonişti din 101 de deputaţi, plus 7 bandiţi din clanul Şor (cel care a furat miliardul) este cheia lui Putin la lacătul românesc, precum Belorusia va fi cheia la diferendul ucrainean. Mereu între Bruxelles şi Moscova, Basarabia lui Vieru, aidoma unei văduve triste şi rătăcite, va rămâne să cerşească la intersecţia dintre Rai şi Iad. Încă un pic de curaj, ş-ar fi ajuns acolo unde-i este locul, în Paradisul civilizaţiei europene, la rădăcinile neamului; puţin mai rău cu prezenţa la vot a băştinaşilor şi va rămâne în Infernul postsovietic. De când au plecat eroii, în arena politică de la Chişinău dănţuie doar Satana roşie. Se resimte deficitul de lideri credibili, de patrioţi adevăraţi. Doar ei pot fi colacul de salvare al demnităţi şi inţelepciunii basarabene. Un sistem electoral strâmb poate fi omorât doar atunci, când identitatea şi fraternitatea votanţilor va rima cu naţionalitatea meleagului, care le crează şi cârmuitorilor românofobi belşugul şi bunăstarea.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Știai că poți face afaceri cu bani europeni? Iată cum!

Știe publicată cu

în data de

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să ai afacerea ta, dar lipsa banilor ți-a pus bețe în roate, trebuie să știi că există soluții! În primul rând încetează să mai visezi la acest lucru și fă ceva concret. Pune pe hârtie idei, dorințe, cifre. Mai pe scurt, apucă-te de creionat planuri pentru viitorul tau business, pentru că un plan bine pus la punct îți poate aduce succesul răsunător la care visezi si te poate transforma din angajat în angajator. Iar dacă idei ai, dar bani nu prea, atunci cauta un investitor. E adevărat că, dacă nu ai experiență în afaceri, un potential investitor este mai greu de găsit, dar nu imposibil. Oricum, mai exista o variantă. Programe pe fonduri europene cu finanțare neramburasabilă.

Iată câteva informații utile, care te pot duce spre împlinirea visului tău:

Start Up Nation este un program destul de cunoscut și accesat de tineri în principal, iar cel mai important este faptul că poți investi în afacerea ta bani pe care nu îi ai. Mai exact, Start Up Nations oferă suma de 200 de mii de lei nerambursabili, cam 42 de mii de euro, dacă vei avea un proiect câștigător. Schema este destul de simplă. Te înscrii cu un proiect, te dai peste cap să ai un dosar cu tot ce trebuie și apoi, dacă ai făcut totul ca la carte aștepți să primești finanțare.

Te poți axa atât pe un business în mediul rural cât și în mediul urban. Se acceptă inclusiv francizele, iar dacă te axezi pe producție vei avea mari șanse de câștig. În cazul în care afacerea ta ajunge în impas, poți apela la diverse firme care îți pot sări în ajutor. Pentru recuperare creanțe sau pentru consultanță este recomandat să cauți specialiști. Aceștia vor ști exact ce au de făcut și îți te vor scăpa de probleme.

Afaceri pentru românii din străinătate. Dacă ai plecat peste hotare și ai vrea să te întorci în țară, poți face acest lucru. Mai mult, ai toate motivele! Un program pe fonduri europene îți oferă 35 de mii de euro plus cursuri de antreprenoriat, dacă ești hotărât să începi un business. Mai multe detalii despre acest program găsești aici, iar dacă ai rude plecate în străinătate, le poți vorbi despre această modalitate de a accesa bani europeni.

Topul 3 idei de afaceri care te pot transforma din angajat în angajator:

1. Culturile bio sunt din ce în ce mai căutate. Asta, pentru că românii au devenit interesați nu doar de cantitate, ci și de calitate. Așadar, o afacere care să stârnească interes poate fi în domeniul agricol. O seră cu roșii bio, de exemplu, îți poate aduce un venit frumușel. Trebuie să știi, însă, că drumul acesta nu va fi ușor. În primul rând vei avea nevoie să obții certificate pentru produsele tale. Acestea vor atesta faptul că deții produse bio. Înclusiv semințele pe care le utilizezi vor trebui să aibă un astfel de certificat. Cei care au pornit la drum în acest domeniu recunosc că nu este simplu, dar merg mai departe, iar experiența lor se se vede de la an la an.

2. Fabrică de pâine. O idee de afaceri care s-ar putea să prindă foarte bine. Asta, pentru că românii pun preț pe pâinea “cea de toate zilele” și vor ceva de calitate. Ideal ar fi să te pricepi la așa ceva sau măcar să îți placă.

3. Scoală de IT pentru copii. În unele orașe există deja așa ceva iar afacerea pare a avea un adevărat succes. Copiii sunt interesați de programare și cursurile sunt pe placul lor. În plus, vara se organizează tabere, iar învățătura și distracția merg mână în mână.

Așadar, câteva soluții și idei plus ce ai creionat tu în mintea ta, pot fi baza unei afaceri de succes. Curaj!

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Medii de 10 la Evaluare

Știe publicată cu

în data de

■ cinci elevi au obţinut media 10, la fel ca în sesiunea din iunie anul trecut ■ sînt şanse ca după recorectare, cifra să crească, alţi 6 elevi fiind foarte aproape de calificativul maxim ■ procentul de promovare pe judeţ a fost de 68,5%, ceva mai bun decît în 2018 ■ au fost şi 93 de elevi cu medii între 1 şi 1,99 ■

Emoţiile Evaluării Naţionale au ţinut în tensiune peste 4000 de elevi din Neamţ, iar marţi dimineaţă, emoţiile au fost la cote maxime, în aşteptarea primelor rezultate. Conform calendarului de desfăşurare a examenului, în cursul zilei de 25 iunie, la centrele de testare s-au afişat notele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a care au susţinut Capacitatea în sesiunea iunie 2019. Fruntaşii din Neamţ la acest examen au fost cinci elevi care au obţinut medii de 10. Performerii care au luat nota maximă atît la proba de limba şi literatura română, cît şi la matematică sînt: Dorian Mihai Antoniu şi Georgiana Fărcăşel (ambii de la Colegiul Naţional Roman-Vodă), Elena Cojocaru (Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ), Denisa Gaman (Liceul Vasile Conta, Tîrgu Neamţ) şi Elena Rebeca Lateş (Şcoala Gimnazială Nr. 2, Piatra Neamţ). Şi anul trecut, înaintea contestaţiilor, tot cinci elevi obţinuseră media maximă. Ca o coincidenţă, şi atunci doi elevi proveneau de la Colegiul Naţional Roman-Vodă (Diana Elena Manolache şi Iarin Cristian Bârgăoanu), iar unul era de la CN Petru Rareş (Ioana Alexandra Brănuţ), în timp ce alţi doi erau de la unităţi din oraşul Tîrgu-Neamţ (Elena Casiana Bobric, de la Liceul Vasile Conta şi Ivona Casiana Vartic, de la Şcoala Domnească Grigore Ghica Vodă). Revenind la sesiunea din acest an a Evaluării Naţionale, trebuie precizat că s-au prezentat la examen 4093 elevi, iar procentul de promovabilitate a fost de 68,50%, ceva mai mare decît cel înregistrat anul trecut înainte de contestaţii (67,9%). Pe tranşe de medii, pe lîngă cele cinci medii de 10, alţi 328 de elevi au avut rezultate foarte bune (medii între 9,00 şi 9,99). De asemenea, calificative bune au obţinut 516 elevi cu medii între 8 şi 8,99, iar alţi 597 de absolvenţi au avut lucrări notate cu medii între 7 şi 7,99. Un număr de 683 de elevi au luat medii între 6 şi 6,99, iar 621 de candidaţi au obţinut medii între 5 şi 5,99. Sub linie sînt 557 de elevi care au medii între 4 şi 4,99, respectiv 405 elevi cu lucrări notate între 3 şi 3,99. Cei mai slabi sînt 234 de elevi cu medii între 2 şi 2,99, iar în zona ruşinoasă sînt 93 de elevi care au reuşit contraperformanţa de a lua medii între 1 şi 1,99. De menţionat că la nivel naţional, un număr de 106.838 candidaţi au reuşit să ia medii mai mari sau egale cu 5, iar 429 de elevi au luat media 10. Imediat după afişarea rezultatelor, începînd cu ora 14, au putut fi depuse şi contestaţiile celor nemulţumiţi de notare. Media la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% din media de admitere computerizată. Rezulatele finale după corectarea contestaţiilor se vor afişa vineri, 29 iunie, după care, în perioada 3-7 iulie se va trece la completarea fişelor pentru admiterea computerizată. Repartizarea computerizatã în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe data de 12 iulie, iar între 15 şi 18 iulie se vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Peste 1.000 de amenzi în trafic

Știe publicată cu

în data de

■ au fost folosite atît radarele inscripţionate cît şi cele neinscripţionate

Oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au organizat o acţiune în trafic ce a avut drept scop combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. Demersul s-a soldat cu peste 1.000 de amenzi. Totul a avut loc în perioada 17 – 23 iunie, cînd poliţiştii de la Serviciului Rutier Neamţ au urmarit, în primul rînd, combaterea excesului de viteză, prin folosirea aparatelor radar inscripţionate şi neinscripţionate. S-a acţionat, în principal, pe DN 15 C, DN 15 D şi DN 15, unde s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere, produse pe fondul vitezei excesive sau a neadaptării acesteia la condiţiile de drum. „În cele şapte zile de controale, poliţiştii rutieri au aplicat peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 R. Astfel, în cadrul acţiunii, au fost reţinute peste 100 de permise de conducere, dintre care 60 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, peste 20 pentru alcool, 7 pentru depăşire neregulamentară şi 16 pentru alte abateri. Totodată, peste 40 de certificate de înmatriculare au fost retrase de poliţişti“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Pe parcursul activităţii, au fost constatate 17 infracţiuni la regimul rutier, dintre care 9 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 5 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 2 pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi una pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Poliţiştii dau asigurări că astfel de actiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză şi consumul de alcool în rîndul conducatorilor auto.

Citește știrea

Trending