Contactează-ne

Social

Scrisoarea deschisă „SOS PSD“, adresată lui Dragnea de către Ecaterina Andronescu, trebuie să fie semnalul sfîrşitului monopolului unei singure persoane asupra tuturor politicilor PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Precizez că scriu acest articol în timp ce la Neptun nu au început încă lucrările CExN PSD. Îngrijorată că Partidul Social Democrat a scăzut în preferinţele electoratului de la 45 % în 2016, la 25 % în 2018, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a cerut lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, ca să facă un pas în spate, iar Guvernul Dăncilă să fie înlocuit cu un guvern competent profesional şi cu autoritate. Scrisoarea senatoarei este un semnal inevitabil de alarmă, tras de către aceasta, adresat „poporului PSD“, semnal care a deranjat pe unii, pentru că Ecaterina Andronescu dovedeşte că este mult mai „bărbată“ decât majoritatea purtătorilor de pantaloni cu nasturi pe dreapta din conducerea Partidului Social Democrat, la toate nivelele. Semnalul „SOS PSD“, tras de această „bărbată“ membră constantă a partidului din 1996, a stârnit imediat reacţii diverse, atât în interiorul partidului, cât şi în afara acestuia.

Reacţii dure din partea unor talibani PSD

Au sărit dur la beregata profesorului doctor inginer Ecaterina Andronescu toţi cei care sunt interesaţi de menţinerea lor pe funcţiile publice sau în poziţiile cheie din partid cât mai apropiate de răsuflarea liderului suprem sau măcar a unui lider teritorial din camarilă. Unii au decretat idioţenii, cum că senatoarea ar fi unealta lui Klaus Iohannis sau a lui Soroş. Alţii, au plasat-o în panoplia trădătorilor de partid, alături de Valeriu Zgonea, care adresa şi el o scrisoare deschisă lui Dragnea, în 24 aprilie 2016, prin care îi cerea acestuia demisia după prima condamnare. Atunci reacţia pretorienilor lui Dragnea a fost excluderea lui Zgonea din Partidul Social Democrat. Nu a lipsit nici acuza de „atac la adresa partidului“, în condiţiile în care atacul senatoarei a fost îndreptat explicit doar la o anumită mentalitate instalată la vârful partidului. În data de 22 iunie 2018, Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat a fost convocat pentru a lua în discuţie cea de a doua condamnare a lui Dragnea, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru „instigare la abuz în serviciu“. Rezoluţia finală a Comitetului Executiv atunci a fost de sprijin necondiţionat acordat lui Dragnea, insistându-se ca acesta să nu-şi dea demisia. Nu aceeaşi a fost abordarea Comitetului Executiv în cazul lui Adrian Năstase, când acest for de conducere, în frunte cu Ponta şi Dragnea, l-au executat pentru dosarul său penal. Atunci nu exista presiunea străzii, ca cea de astăzi, intelectualul de stânga Năstase fiind eliminat sub presiunea unor pseudo intelectuali rătăciţi pe stânga. Senatorul PSD Liviu Pop i-a reproşat colegei de Senat Andronescu că „trebuia să-şi exprime nemulţumirea doar în interiorul partidului“. Ipocrizia lui Liviu Pop maschează cu greu realitatea că în PSD nu mai există de mult o tribună internă de dezbatere. La Congresul Partidului Social Democrat din martie 2018, deşi Ecaterina Andronescu avea ceva de spus, nu a fost lăsată să vorbească. Personal, consider că recentul demers public al Ecaterinei Andronescu este de natură idealistă, dar acesta are două faţete contradictorii, una realistă şi una naivă. Scrisoarea deschisă a senatoarei nu a fost menită să creeze tabere adverse în partid, după cum s-au repezit talibanii lui Dragnea să aprecieze de la înălţimea intereselor lor, ci a fost menită să elimine monopolul lui Liviu Dragnea asupra deciziilor partidului şi a Guvernului. Talibanii PSD vor pedepsirea exemplară a senatoarei pentru „delict de opinie“. Secretarul general Marian Neacşu a cerut liderilor teritoriali să ia atitudine publică faţă de senatoare, prin care organizaţiile judeţene să condamne „derapajele“ acesteia, ca în vremurile bune de dinainte de 1989.

Faţeta realistă a demersului Ecaterinei Andronescu este ca PSD să înlocuiască Guvernul Dăncilă cu un altul, cu competenţă şi autoritate recunoscute

Ecaterina Andronescu a semnalat necesitatea schimbării guvernului actual, care în majoritate nu reprezintă nivelul autorităţii şi capacităţii profesionale a cadrelor active din Partidul Social Democrat, acest guvern fiind doar expresia voinţei lui Dragnea şi nu al voinţei colective. La un partid vechi şi puternic ca PSD nu te-ai aştepta ca inconstanţa, incompetenţa profesională şi lipsa de experienţă să fie calificativele dominante ale majorităţii membrilor Guvernului. S-a mizat în mod păgubos pe „calificarea ulterioară la locul de muncă“ a membrilor Guvernului, care se realizează exclusiv pe costurile populaţiei. Se impune ca Partidul Social Democrat să vină cu alte propuneri de prim ministru şi miniştri, super profesionişti, cu care să înlocuiască manechinele din vitrina Guvernului PSD. Rămâne de referinţă moţiunea simplă a opoziţiei Camerei Deputaţilor din iunie 2018, intitulată „Dănuţ Andruşcă, piesă de mobilier în minister“, la dezbaterile căreia acestuia nu i s-a dat drept de replică, pentru a nu se compromite în formă continuată. Meritul incontestabil al promovării şi menţinerii acestui ilustru personaj în guvern, este al preşedintelui PSD Neamţ, Ionel Arsene. Se vede cu ochiul liber că prea mulţi dintre membrii guvernului nu au tangenţă cu cerinţele fişei postului, stârnind nemulţumirea şi neîncrederea, atât în PSD, cât şi în afara lui.

Meritul câştigării alegerilor de către PSD în 2016 este fals atribuit integral lui Liviu Dragnea

Principalii actori care au contribuit decisiv la victoria electorală a Partidului Social Democrat în 2016 au fost Klaus Iohannis, Victor Ponta, Daniel Cioloş şi Partidul Naţional Liberal. Meritul lui Dragnea a fost că a prezentat un program de guvernare, scris de Darius Vâlcov, mai coerent decât al celorlalte partide. Klaus Iohannis a contribuit prin acuzele impardonabile adresate premierului Ponta, pentru morţii de la COLECTIV, de care a profitat pentru ai cere demisia, plasându-şi astfel „Guvernul Meu“. Victor Ponta a contribuit prin emoţia electorală provocată prin victimizarea sa după 2015, ca urmare a demisiei din funcţia de premier, la cererea impertinentă a lui Iohannis. Daniel Cioloş a contribuit prin guvernarea dezastroasă pe care a gestionat-o în 2016, conducând „Guvernul Meu“. Partidul Naţional Liberal a contribuit prin lipsa totală de credibilitate a soluţiilor sale din perioada electorală. Unii lideri din Partidul Social Democrat i-au reproşat Ecaterinei Andronescu că a cerut înlocuirea Guvernului Dăncilă tocmai acum când România înregistrează creştere economică şi salariile sau pensiile au crescut. Aceste creşteri sunt reale, dar paradoxal nu sunt meritul Guvernului, ci a programului de guvernare, la care membrii guvernului, în frunte cu primul ministru, nu sunt decât simpli executanţi, sub bagheta liderului suprem. Un guvern PSD trebuie să fie „mobilat“ cu personalităţi care să aibă capacitatea de a fi creative şi de a avea contribuţii personale în actul guvernării, aflaţi în subordinea unui prim ministru la fel de creativ şi cu personalitate, care nu stă tot timpul cu ochii după bagheta dirijorului.

Faţeta naivă a demersului Ecaterinei Andronescu este ca Liviu Dragnea să facă un pas înapoi

Strategia dominantă a lui Liviu Dragnea este ca să facă din Partidul Social Democrat un partid de „lider“. În istoria sa, începând din 1992, PSD nu a fost un partid de lider, decât sub conducerea, directă sau indirectă, a lui Ion Iliescu. Iliescu era identificat cu Partidul Social Democrat şi invers. Liderii următori, Liviu Gherman, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta au lăsat o linie de demarcaţie clară, între ei şi partid, linie care simbolizează şi limitele atotputerniciei acestora în raport cu partidul. Paradoxal, conducerea colectivă în acest partid a fost instalată din 1992, sub conducerea lui Ion Iliescu şi a rezistat până la preluarea conducerii de către Liviu Dragnea. Până la Dragnea, conducerea colectivă a existat ca modalitate de lucru în interiorul partidului prin intermediul departamentelor Consiliului Naţional, în care erau angrenaţi pe domenii foarte mulţi profesionişti, care asigurau şi fondul de cadre. Aceste departamente constituiau totodată şi tribune interne de dezbatere, care asigurau un mod de lucru eficient. Liviu Dragnea a schimbat întregul eşafodaj al democraţiei interne de partid, instalând modelul autocratic de conducere. Tribunele dezbaterilor interne, respectiv departamentele au fost desfiinţate total. Atât departamentele cât şi Consiliul Naţional sunt acum de domeniul istoriei, devenind o butaforie de partid. La Congresul din martie 2018, Liviu Dragnea s-a prezentat la tribună singur. Dragnea a modificat structura democratică a controlului de partid asupra liderului, desfiinţând toate structurile de control existente, precum şi a acelor structuri ce urmau să ia decizii ca urmare a controlului exercitat asupra liderului. Dragnea a modificat statutul Partidului Social Democrat, prin care acordarea funcţiei de preşedinte nu mai este atributul congresului, anulând astfel orice putere de control şi de sancţionare asupra sa. Dragnea a obţinut dreptul de a fi ales preşedinte prin vot direct, de către cei circa 500 de mii de membri ai Partidului Social Democrat. Congresul partidului, la care participă maxim 4.000 – 5.000 de membrii, nu-l poate atinge nici cu o floare. Congresul este doar pentru subordonaţi, cărora nu le rămâne decât dreptul de a aplauda sau a tăcea.

Politica de cadre în PSD, trasată de Liviu Dragnea a fost categorică. Nimeni mai presus de Dragnea

Această politică este cauza pentru care Partidul Social Democrat nu are un înlocuitor viabil pentru conducerea formaţiunii. Din această cauză Partidul Social Democrat, deşi este partid de guvernământ, nu are acum nici candidat pentru preşedinţia României, impas care va marca negativ istoria acestei formaţiuni sub conducerea lui Liviu Dragnea. Politica lui Dragnea, după mine potopul, a fost preluată şi de mulţi lideri judeţeni, sub conducerea cărora nu vegetează decât nulităţi. În Partidul Social Democrat există o acută nevoie de dezbatere interactivă, nu de dialog al surzilor, pe problemele complexe cu care se confruntă această formaţiune politică, nu doar pe problemele lansate repetate mecanic de către Liviu Dragnea şi camarila. Talibanii din Partidul Social Democrat susţin iezuit că „nimeni nu este împiedicat să se exprime liber, dar să o facă numai de la tribunele interne ale partidului“. Numai că aceste tribune au dispărut din partid de foarte multă vreme şi un membru cu vechimea şi experienţa Ecaterinei Andronescu nu poate fi redus la tăcere dintr-un astfel de motiv.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. arsenea

    3 septembrie 2018 at 9:22 AM

    Mosule,ce tanar esti,si cu pantalonii rupti in XXX din cauza celor,multe luntrii !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Campanie umanitară “Donează şi salvează”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând cu data de 25 martie 2020, Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială derulează Campania umanitară „Donează și salvează!”.

Oamenii aflaţi în situaţii grele au nevoie mare de susţinere, fie ea morală sau materială. Un cuvânt bun, spus la momentul potrivit, poate schimba viziunea unui om aflat în impas. Dacă oferi cu bucurie, fie chiar şi un zâmbet sau o vorbă frumoasă, poţi face un om să capete încrederea că lucrurile se vor îndrepta.

În comuna Săvinești, o echipă formată din voluntari, la inițiativa părintelui Petru Munteanu, le vine în ajutor persoanelor vârstnice singure, care au nevoie de sprijin, prin asigurarea unei mese de prânz și chiar celor în putere, dar care au o situație financiară precară.

Voluntarii poartă măști de protecție și mănuși de unică folosință, astfel încât să nu existe niciun risc pentru ei sau pentru persoanele pe care le vizitează.

Astfel, miercuri, 25 martie, prin inițiativele părintelui director Petru Munteanu, echipa Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială a desfășurat prima acțiune social-filantropică – „Să stăm împreună la masă!”, din cadrul campaniei „Donează și salvează!”, alături de angajați ai Primăriei comunei Săvinești, domnii Constantin Ciobanu și Arinel Atudosiei.

Beneficiarii acestei prime acţiuni de ajutorare provin din familii vulnerabile, în special persoane vârstnice, „imobilizate” la domiciliu, dar și familii sărmane, cu mulți membri din comuna Săvinești, judeţul Neamţ, identificați cu sprijinul Primăriei Săvinești.

Mulțumim Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială pentru srijinul acordat cetățenilor comunei noastre. Avem un parteneriat și colaborăm foarte bine de peste 15 ani”, a declarat domnul Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești.

Epidemia de coronavirus care s-a răspândit în toată Europa și care a început să provoace tot mai multe cazuri de îmbolnăvire în România scoate la iveală și oameni cu suflet mare.

Dorim să fim alături de persoanele în vârstă, să îi ajută și să îi protejăm măcar în aceste momente dificile în care se impune să stea în casă”, afrimă Corina Băhneanu, membră a echipei Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială.

Ajutorarea aproapelui fără a primi o răsplată materială este un act de voluntariat şi solidaritate faţă de încercările vieţii.

Solidaritatea Socială este cel mai nobil act care definește calitatea umană. În termenii bisericii are denumirea de filantropie creștină sau iubire milostivă. Vom continua acest proiect, dorim să asigurăm familiilor vulnerabile din punct de vedere financiar, bolnavilor cronici, familiilor monoparentale, familiilor cu mulți copii o masă de prânz gratuită. Anticipăm că numărul de porții va ajunge la 500 pe zi. Apelăm la persoanele care doresc să susțină acest proiect, să sune sau să trimită mesaj, la asistentul nostru social la numărul de telefon 0740 099 233 – Bianca Bețoaea sau la 0743 036 335 – Corina Băhneanu”, a precizat inițiatorul Campaniei „Donează și salvează!”, părintele Petru Munteanu.

Prin campaniile desfăşurate de către Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială foarte multe persoane defavorizate social îşi găsesc măcar pentru o perioadă alinarea sufletească, atât de necesară vremurilor de azi.

Dacă doriți să vă implicați și să ajutați comunitatea săvineșteană și nu numai, nu ezitați să ne contactați.

0740 099 233 – Bianca Bețoaea 

0743 036 335 – Corina Băhneanu

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Iarnă pe final de Mărţişor. Ce spune prognoza

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu a fost atîta zăpadă toată iarna, cît este acum ■ vremea rea ţine pînă la jumătatea săptămînii ■ mai apoi se mai încălzeşte şi scăpăm de precipitaţii ■

Pe toată durata iernii a fost puţină zăpadă în judeţ, iar cea mai vitregită zonă din acest punct de vedere a fost Piatra Neamţ, unde nu a fost mai mult de un strat discontinuu de nea.

Iată ce pe final de martie vremea s-a stricat brusc şi am trecut de la valori termice de aproape 20 de grade, la maxime diurne la limita îngheţului. În zorii zilei de 23 martie, meteorologii au măsurat 2 centimetri de nea la Roman, 4 la Piatra Neamţ şi 9 centimetri de zăpadă erau în zona Tîrgu Neamţ.

La finele săptămînii trecute, în vîrf de munte, pe Ceahlău, stratul de zăpadă era de 14 centimetri iar ieri ajunsese la 20. La ora 11.00, în judeţ, cu excepţia crestelor montane, erau valori termice între -1 şi cel mult 1 grad Celsius. Jumătatea de vest a judeţului este sub avertizare cod galben de vreme era pînă miercuri, 25 martie la ora 10.00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului, ninsori moderate cantitativ şi viscol la munte.

Din acest motiv, luni dimineaţă, Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a anunţat ninsori şi carosabil umed în jumătatea nordică a Moldovei. Traficul pe drumurile naţionale din Moldova se desfăşura normal, fără blocaje cauzate de starea carosabilului sau a vremii. Carosabilul era umed, cu zăpdă frămîntată în strat de 0 – 2 cm spre acostament în judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, uscat cu porţiuni umede şi zăpadă framîntată 0-1 cm spre acostament în judeţul Vrancea, respectiv umed cu porţiuni uscate, în restul regiunii.

Pe 24 martie, pare că scăpăm de ninsori, nu şi de nori şi maxima saltă pînă la valoarea de 1 grad. Noaptea cerul rămîne acoperit, dar se pare că nu mai ninge, fiind unul din cele mai reci intervale şi minima se opreşte la -4 grade. De miercuri, 25 martie, pare că revine soarele şi avem promisiunea unei maxime de 3 grade. Cer degajat va fi şi peste noapte, motiv pentru care în continuare va fi mai rece decît normalul perioadei şi minima rămîne cantonată la -4 grade. De joi, 26 martie, se mai îndreaptă condiţiile meteo. Se face ceva mai cald şi se ajunge la 8 grade peste zi, pe fondul unui cer senin şi curat.

Rămînem încă cu minime nocturne negative şi foarte aproape de începutul lunii aprilie se vor înregistra temperaturi nocturne de -2 grade. Ceva mai bine pare a fi pe parcursul zilei de vineri, 27 martie, cînd sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 11 grade. Cu toate acestea pe tot parcursul zilei cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii.

Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi trecem la o minimă pozitivă, dar modestă, de 1 grad. Sîmbătă, 28 martie, cerul rămîne acoperit dar va fi mai cald, 12 grade ziua şi 3 grade după lăsarea întunericului. La fel va fi vremea şi duminică, 29 martie, cer acoperit, 11 grade ziua şi cu mult mai cald noaptea, 9 grade. Ultimele zile ale lui Mărţişor nu aduc soare dar în perioada 30 – 31 martie vor fi valori termice diurne de 12 grade, şi nocturne de 8, respectiv 6 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Meteorologii susţin că se întoarce iarna

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după temperaturi de peste 18 grade vin zile cu 0 grade ■ se anunţă ploi, care se pot transforma în ninsoare consistentă ■ valorile termice nocturne scad pînă la -3 grade ■

Aproape de sfîrşit de Mărţişor vremea schimbă foaia şi de la valori termice de peste 18 grade Celsius în week-end se ajunge la maxime diurne la limita îngheţului, 0 grade.

Vremea se schimbă radical chiar din noaptea de sîmbătă spre duminică, la început vin precipitaţii sub formă de ploaie pentru ca mai apoi să se transforme în ninsoare, dar moderată din punct de vedere cantitativ.

Pînă la finele săptămînii viitoare nu mai vedem soarele, iar valorile termice nocturne coboară nefiresc pînă la -3 grade. Conform site-ului ANM joi, 19 martie, a fost deosebit de cald iar în miezul zilei s-au înregistrat valori termice de 18,6 grade în Piatra Neamţ, la Roman s-au înregistrat 18,5 grade, iar la Tîrgu Neamţ meteorologii au măsurat 18,2 grade. Deosebit de cald a fost şi pe crestele montane iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca au fost 7 grade.

Prognoza arată faptul că singura zi mai caldă va fi pe 21 martie, cînd mai vedem soarele la începutul intervalului iar după-amiază vin ceva ploi. Maxima este încă generoasă, 17 grade.

După lăsarea întunericului plouă slab, la o minimă nocturnă de 4 grade. Iarna se întoarce duminică, 22 martie, cînd mercurul din termometre este în cădere liberă, scade cu 16 grade faţă de ziua anterioară şi la amiază se va înregistra numai 1 grad, motiv pentru care ploaia se transformă rapid în ninsoare intensă. Peste noapte continuă să ningă dar mai slab şi se va înregistra o minimă negativă de -1 grad. Săptămîna viitoare debutează cu acelaşi registru meteo. Luni, 23 martie, cerul va fi acoperit şi ninge dar ceva mai slab decît în ziua anterioară.

Se face şi mai frig şi vor fi doar 0 grade. Ninge moderat şi peste noapte, cea mai rece din intervalul de prognoză cu o minimă de -3 grade. Marţi, 24 martie, scăpăm de ninsori, nu şi de nori şi maxima rămîne cantonată la 0 grade. Noaptea aduce din nou ninsori şi din nou se vor înregistra -3 grade.

Miercuri, 25 martie, cînd avem promisiunea unei maxime de 3 grade, precipitaţiile sub formă de ninsoare se transformă în ploaie ziua, pentru că noaptea va ninge slab la -3 grade. De joi, 26 martie, se mai îndreaptă condiţiile meteo. Se face ceva mai cald şi se ajunge la 6 grade peste zi, dar nu scăpăm de nori. Rămînem încă cu minime nocturne negative şi foarte aproape de începutul lunii aprilie se vor înregistra temperaturi nocturne de -1 grad.

Ceva mai bine pare pe parcursul zilei de vineri, 27 martie, cînd nu va fi soare dar meteorologii anunţă valori termice în creştere, cu un salt de pînă la 8 grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi trecem la o minimă pozitivă, dar modestă, de 1 grad. Sîmbătă, 28 martie, cerul rămîne acoperit dar va fi mai cald, 11 grade ziua şi 3 grade după lăsarea întunericului.

Citește știrea

Trending