Contactează-ne

Social

Scrisoarea deschisă „SOS PSD“, adresată lui Dragnea de către Ecaterina Andronescu, trebuie să fie semnalul sfîrşitului monopolului unei singure persoane asupra tuturor politicilor PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Precizez că scriu acest articol în timp ce la Neptun nu au început încă lucrările CExN PSD. Îngrijorată că Partidul Social Democrat a scăzut în preferinţele electoratului de la 45 % în 2016, la 25 % în 2018, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a cerut lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, ca să facă un pas în spate, iar Guvernul Dăncilă să fie înlocuit cu un guvern competent profesional şi cu autoritate. Scrisoarea senatoarei este un semnal inevitabil de alarmă, tras de către aceasta, adresat „poporului PSD“, semnal care a deranjat pe unii, pentru că Ecaterina Andronescu dovedeşte că este mult mai „bărbată“ decât majoritatea purtătorilor de pantaloni cu nasturi pe dreapta din conducerea Partidului Social Democrat, la toate nivelele. Semnalul „SOS PSD“, tras de această „bărbată“ membră constantă a partidului din 1996, a stârnit imediat reacţii diverse, atât în interiorul partidului, cât şi în afara acestuia.

Reacţii dure din partea unor talibani PSD

Au sărit dur la beregata profesorului doctor inginer Ecaterina Andronescu toţi cei care sunt interesaţi de menţinerea lor pe funcţiile publice sau în poziţiile cheie din partid cât mai apropiate de răsuflarea liderului suprem sau măcar a unui lider teritorial din camarilă. Unii au decretat idioţenii, cum că senatoarea ar fi unealta lui Klaus Iohannis sau a lui Soroş. Alţii, au plasat-o în panoplia trădătorilor de partid, alături de Valeriu Zgonea, care adresa şi el o scrisoare deschisă lui Dragnea, în 24 aprilie 2016, prin care îi cerea acestuia demisia după prima condamnare. Atunci reacţia pretorienilor lui Dragnea a fost excluderea lui Zgonea din Partidul Social Democrat. Nu a lipsit nici acuza de „atac la adresa partidului“, în condiţiile în care atacul senatoarei a fost îndreptat explicit doar la o anumită mentalitate instalată la vârful partidului. În data de 22 iunie 2018, Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat a fost convocat pentru a lua în discuţie cea de a doua condamnare a lui Dragnea, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru „instigare la abuz în serviciu“. Rezoluţia finală a Comitetului Executiv atunci a fost de sprijin necondiţionat acordat lui Dragnea, insistându-se ca acesta să nu-şi dea demisia. Nu aceeaşi a fost abordarea Comitetului Executiv în cazul lui Adrian Năstase, când acest for de conducere, în frunte cu Ponta şi Dragnea, l-au executat pentru dosarul său penal. Atunci nu exista presiunea străzii, ca cea de astăzi, intelectualul de stânga Năstase fiind eliminat sub presiunea unor pseudo intelectuali rătăciţi pe stânga. Senatorul PSD Liviu Pop i-a reproşat colegei de Senat Andronescu că „trebuia să-şi exprime nemulţumirea doar în interiorul partidului“. Ipocrizia lui Liviu Pop maschează cu greu realitatea că în PSD nu mai există de mult o tribună internă de dezbatere. La Congresul Partidului Social Democrat din martie 2018, deşi Ecaterina Andronescu avea ceva de spus, nu a fost lăsată să vorbească. Personal, consider că recentul demers public al Ecaterinei Andronescu este de natură idealistă, dar acesta are două faţete contradictorii, una realistă şi una naivă. Scrisoarea deschisă a senatoarei nu a fost menită să creeze tabere adverse în partid, după cum s-au repezit talibanii lui Dragnea să aprecieze de la înălţimea intereselor lor, ci a fost menită să elimine monopolul lui Liviu Dragnea asupra deciziilor partidului şi a Guvernului. Talibanii PSD vor pedepsirea exemplară a senatoarei pentru „delict de opinie“. Secretarul general Marian Neacşu a cerut liderilor teritoriali să ia atitudine publică faţă de senatoare, prin care organizaţiile judeţene să condamne „derapajele“ acesteia, ca în vremurile bune de dinainte de 1989.

Faţeta realistă a demersului Ecaterinei Andronescu este ca PSD să înlocuiască Guvernul Dăncilă cu un altul, cu competenţă şi autoritate recunoscute

Ecaterina Andronescu a semnalat necesitatea schimbării guvernului actual, care în majoritate nu reprezintă nivelul autorităţii şi capacităţii profesionale a cadrelor active din Partidul Social Democrat, acest guvern fiind doar expresia voinţei lui Dragnea şi nu al voinţei colective. La un partid vechi şi puternic ca PSD nu te-ai aştepta ca inconstanţa, incompetenţa profesională şi lipsa de experienţă să fie calificativele dominante ale majorităţii membrilor Guvernului. S-a mizat în mod păgubos pe „calificarea ulterioară la locul de muncă“ a membrilor Guvernului, care se realizează exclusiv pe costurile populaţiei. Se impune ca Partidul Social Democrat să vină cu alte propuneri de prim ministru şi miniştri, super profesionişti, cu care să înlocuiască manechinele din vitrina Guvernului PSD. Rămâne de referinţă moţiunea simplă a opoziţiei Camerei Deputaţilor din iunie 2018, intitulată „Dănuţ Andruşcă, piesă de mobilier în minister“, la dezbaterile căreia acestuia nu i s-a dat drept de replică, pentru a nu se compromite în formă continuată. Meritul incontestabil al promovării şi menţinerii acestui ilustru personaj în guvern, este al preşedintelui PSD Neamţ, Ionel Arsene. Se vede cu ochiul liber că prea mulţi dintre membrii guvernului nu au tangenţă cu cerinţele fişei postului, stârnind nemulţumirea şi neîncrederea, atât în PSD, cât şi în afara lui.

Meritul câştigării alegerilor de către PSD în 2016 este fals atribuit integral lui Liviu Dragnea

Principalii actori care au contribuit decisiv la victoria electorală a Partidului Social Democrat în 2016 au fost Klaus Iohannis, Victor Ponta, Daniel Cioloş şi Partidul Naţional Liberal. Meritul lui Dragnea a fost că a prezentat un program de guvernare, scris de Darius Vâlcov, mai coerent decât al celorlalte partide. Klaus Iohannis a contribuit prin acuzele impardonabile adresate premierului Ponta, pentru morţii de la COLECTIV, de care a profitat pentru ai cere demisia, plasându-şi astfel „Guvernul Meu“. Victor Ponta a contribuit prin emoţia electorală provocată prin victimizarea sa după 2015, ca urmare a demisiei din funcţia de premier, la cererea impertinentă a lui Iohannis. Daniel Cioloş a contribuit prin guvernarea dezastroasă pe care a gestionat-o în 2016, conducând „Guvernul Meu“. Partidul Naţional Liberal a contribuit prin lipsa totală de credibilitate a soluţiilor sale din perioada electorală. Unii lideri din Partidul Social Democrat i-au reproşat Ecaterinei Andronescu că a cerut înlocuirea Guvernului Dăncilă tocmai acum când România înregistrează creştere economică şi salariile sau pensiile au crescut. Aceste creşteri sunt reale, dar paradoxal nu sunt meritul Guvernului, ci a programului de guvernare, la care membrii guvernului, în frunte cu primul ministru, nu sunt decât simpli executanţi, sub bagheta liderului suprem. Un guvern PSD trebuie să fie „mobilat“ cu personalităţi care să aibă capacitatea de a fi creative şi de a avea contribuţii personale în actul guvernării, aflaţi în subordinea unui prim ministru la fel de creativ şi cu personalitate, care nu stă tot timpul cu ochii după bagheta dirijorului.

Faţeta naivă a demersului Ecaterinei Andronescu este ca Liviu Dragnea să facă un pas înapoi

Strategia dominantă a lui Liviu Dragnea este ca să facă din Partidul Social Democrat un partid de „lider“. În istoria sa, începând din 1992, PSD nu a fost un partid de lider, decât sub conducerea, directă sau indirectă, a lui Ion Iliescu. Iliescu era identificat cu Partidul Social Democrat şi invers. Liderii următori, Liviu Gherman, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta au lăsat o linie de demarcaţie clară, între ei şi partid, linie care simbolizează şi limitele atotputerniciei acestora în raport cu partidul. Paradoxal, conducerea colectivă în acest partid a fost instalată din 1992, sub conducerea lui Ion Iliescu şi a rezistat până la preluarea conducerii de către Liviu Dragnea. Până la Dragnea, conducerea colectivă a existat ca modalitate de lucru în interiorul partidului prin intermediul departamentelor Consiliului Naţional, în care erau angrenaţi pe domenii foarte mulţi profesionişti, care asigurau şi fondul de cadre. Aceste departamente constituiau totodată şi tribune interne de dezbatere, care asigurau un mod de lucru eficient. Liviu Dragnea a schimbat întregul eşafodaj al democraţiei interne de partid, instalând modelul autocratic de conducere. Tribunele dezbaterilor interne, respectiv departamentele au fost desfiinţate total. Atât departamentele cât şi Consiliul Naţional sunt acum de domeniul istoriei, devenind o butaforie de partid. La Congresul din martie 2018, Liviu Dragnea s-a prezentat la tribună singur. Dragnea a modificat structura democratică a controlului de partid asupra liderului, desfiinţând toate structurile de control existente, precum şi a acelor structuri ce urmau să ia decizii ca urmare a controlului exercitat asupra liderului. Dragnea a modificat statutul Partidului Social Democrat, prin care acordarea funcţiei de preşedinte nu mai este atributul congresului, anulând astfel orice putere de control şi de sancţionare asupra sa. Dragnea a obţinut dreptul de a fi ales preşedinte prin vot direct, de către cei circa 500 de mii de membri ai Partidului Social Democrat. Congresul partidului, la care participă maxim 4.000 – 5.000 de membrii, nu-l poate atinge nici cu o floare. Congresul este doar pentru subordonaţi, cărora nu le rămâne decât dreptul de a aplauda sau a tăcea.

Politica de cadre în PSD, trasată de Liviu Dragnea a fost categorică. Nimeni mai presus de Dragnea

Această politică este cauza pentru care Partidul Social Democrat nu are un înlocuitor viabil pentru conducerea formaţiunii. Din această cauză Partidul Social Democrat, deşi este partid de guvernământ, nu are acum nici candidat pentru preşedinţia României, impas care va marca negativ istoria acestei formaţiuni sub conducerea lui Liviu Dragnea. Politica lui Dragnea, după mine potopul, a fost preluată şi de mulţi lideri judeţeni, sub conducerea cărora nu vegetează decât nulităţi. În Partidul Social Democrat există o acută nevoie de dezbatere interactivă, nu de dialog al surzilor, pe problemele complexe cu care se confruntă această formaţiune politică, nu doar pe problemele lansate repetate mecanic de către Liviu Dragnea şi camarila. Talibanii din Partidul Social Democrat susţin iezuit că „nimeni nu este împiedicat să se exprime liber, dar să o facă numai de la tribunele interne ale partidului“. Numai că aceste tribune au dispărut din partid de foarte multă vreme şi un membru cu vechimea şi experienţa Ecaterinei Andronescu nu poate fi redus la tăcere dintr-un astfel de motiv.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. arsenea

    3 septembrie 2018 at 9:22 AM

    Mosule,ce tanar esti,si cu pantalonii rupti in XXX din cauza celor,multe luntrii !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

3 Rețete de pâine simple pentru dimineți delicioase

Știre publicată în urmă cu

în data de

Se știe că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că dacă doriți să începeți ziua cu dreptul, atunci rezervați-vă suficient timp pentru un mic dejun hrănitor. În zilele de weekend, măcar din când în când, merită chiar să vă răsfățați familia cu pâine proaspătă de casă cu un aparat de făcut pâine. Mirosul îmbietor al pâinii de-abia scoase din cuptor îi va face pe cei mici să nu refuze invitația, ba chiar vor mai cere ei singuri să repetați încă o dată această surpriză.

Alternative de preparare

Fie că sunteți mai tradiționaliști, sau susținători ai aparatelor moderne ce ne ușurează munca, există rețete simple pentru ambele tabere. Doar trebuie să le puneți în practică!

 

Rețete de pâine și chifle preparate în casă

 

Pâine albă de casă tradițională

Pentru pâinea simplă albă de casă se folosește 1 kg de făină albă de grâu tip 650, 700 ml apă călduță, 40 g de drojdie, 15 g de zahăr, 20 g de sare și 50 ml ulei. Într-un castronel se face maiaua: drojdia, zahărul, 100 ml de apă și 3 linguri de făină. Se acoperă cu folie și se lasă la crescut pentru a crește în volum. Apoi se cerne făina într-un vas mare, punem sarea, se face o gaură în mijloc și se toarnă maiaua. Adăugăm treptat apa și va trebui să obținem un aluat moale pe care îl frământăm și cu ajutorul uleiului. După ce terminăm de frământat (nu trebuie foarte mult, sunt suficiente 20-30 minute), se lasă la loc cald acoperit pentru a crește cam 1 oră sau chiar 2. Se frământă din nou aluatul bine dospit și se așază în 2 tăvi de cozonac cu hârtie de copt la bază. Se lasă din nou la dospit în tăvi, apoi se coace în cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 30 minute. La scoaterea din cuptor se stropesc cu puțină apă pentru a nu rămâne coaja tare.

Pâine de graham/secară coaptă la aparat

Pentru această rețetă aveți nevoie de 500 g de făină de graham sau secară, jumătate pliculeț de drojdie uscată, 2 linguri ulei de măsline sau alt ulei, 1 linguriță rasă de sare, 350 ml apă călduță. Ingredientele trebuie să stea la temperatura camerei, și mai întâi se pun în aparat lichidele. Așadar, punem apa ușor călduță, uleiul, sarea, făina și drojdia. Se va selecta apoi programul de frământare și dospire. După expirarea timpului, se scoate pâinea din aparat și se lasă la răcit. Pâinea din făină de graham ne ajută să pierdem în greutate, ajută la digestie și este foarte gustoasă. Mai multe despre beneficiile acestui tip de pâine puteți afla la https://dieta.romedic.ro/aliment/paine-graham.

Chifle de casă cu lapte cu frământare la aparat sau mixer

Aceste chifle de casă sunt foarte pufoase și se fac ușor. Se pot mânca dimineața cu unt și gem, sau se pot lua la pachet. Ingrediente: 1 kg de făină albă, 1 ou, 50 ml ulei, 500 ml lapte, 1 linguriță rasă de zahăr, 1 linguriță cu vârf de sare, 7 g de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă. Aluatul se poate frământa la mașina de făcut pâine sau la mixer. Dacă folosim mașina, mai întâi se pun lichidele. Dacă vom folosi drojdia proaspătă, atunci este nevoie să pregătim maiaua. (Dizolvăm drojdia într-o ceașcă împreună cu zahărul și 1 lingură de lapte, amestecăm și adăugăm și vreo 2 lingurițe de făină, lăsăm la dospit și apoi tot mixul se pune peste făină.) În al doilea caz, amestecăm un pic făina cu drojdia, punem zahărul (dacă nu folosim maia), oul, laptele și sarea. Punem la frământat și când s-au amestecat bine, adăugăm și uleiul puțin câte puțin. Aluatul e gata când este puțin moale, elastic și nu se lipește de mâini. În cazul în care am folosit aparatul, se frământă puțin și manual, se lasă la dospit acoperit cu o folie, la loc călduț. După ce își triplează volumul, începem să frământăm chiflele. Le punem în tavă și le lăsăm din nou la crescut. Se crestează puțin deasupra și se ung cu ou bătut cu puțină apă. Se bagă la cuptor la 180 grade până se coc, aproximativ 30 de minute.

Iată doar cum cu puțină voință și răbdare putem avea pe masă aceste pâinici proaspete care conțin ingrediente găsite în orice gospodărie. Încercați-le și veți dori să le repetați!

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Meteo. Nu-i a bună! Se anunţă zile de foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de vreme deosebit de caldă şi disconfort termic ■ temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade Celsius ■ săptămîna viitoare se mai răcoreşte, dar se întorc furtunile ■

Vara aceasta nu prea am avut parte de căldură, însă luna august pare să aducă, în sfîrşit, valorile estivale pe care le aşteptăm de multă vreme.

Doar că va fi niţel mai cald decît ar trebui, astfel că meteorologii au emis o informare de vreme caniculară şi disconfort termic, valabilă toată ţara, timp de trei zile, pe 6, 7 şi 8 august 2020.

„În regiunile sudice şi estice vremea va fi caniculară şi se vor înregistra temperaturi maxime de 34 – 37 de grade, iar vîntul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală, în general de 40 – 50 de km/h. Îndeosebi vineri şi sîmbătă, indicele de temeperatură – umezeală, ITU, va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi local în Moldova şi Oltenia.

Indicele de temperatură – umezeală va depăşi, pe arii restrînse, pragul critic de 80 de unităţi şi în Cîmpia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sîmbătă“, conform unui anunţ al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care mai arată că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza acest mesaj. De valori termice ridicate vom avea parte pînă la finele acestei săptămîni, iar de săptămîna viitoare se mai răcoreşte şi se întorc precipitaţiile, îndeosebi furtunile cu toată suita de fenomene specifice.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că pe 7 august, ne putem aştepta la cer senin şi valori termice în miezul zilei de pînă la 31 de grade Celsius, dar în plin soare se vor resimţi valori mai mari. Noaptea va fi plăcută, cu o minimă de 17 grade.

De sîmbătă, 8 august, valorile termice scad treptat, de la zi la zi. Rămînem cu cerul degajat, dar maxima nu mai trece de 29 de grade. În schimb vine cea mai caldă noapte iar minima ajunge la pragul de 19 grade. Pînă duminică, 9 august, se mai pierde un grad, iar la prînz va fi cer senin, dar nu mai mult de 28 de grade, în timp ce minima nocturnă ajunge la 17 grade. O schimbare perceptibilă a vremii va fi de săptămîna viitoare şi luni, 10 august, va fi senin în prima parte, dar după amiază sînt anunţate furtuni.

La prînz nu vor fi mai mult de 24 de grade, iar noaptea mercurul din termometre se opreşte la 18 grade. Cam la fel va fi şi marţi, 11 august, furtuni, vreo 24 de grade ziua şi cam 16 grade peste noapte. Cea mai rece zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 12 august, cînd nu vor fi mai mult de 23 de grade, iar ploile, cu intensificări de vînt, vor veni tot după amiază.

Joi şi vineri, în perioada 13 – 14 august, meteorologii anunţă valori termice diurne de 24 de grade, cu precipitaţii spre seară, iar minima nocturnă va fi de 16, poate cel mult 17 grade. Aceleaşi condiţii meteo se anunţă şi în week-end, în perioada 15 –

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Vijelii în cea mai caldă zi din 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ furtunile care au venit în cea mai caldă zi din acest an, 29 iulie, au creat numeroase probleme ■ după două zile caniculare se mai răcoreşte niţel ■ luna august debutează cu temperaturi modeste ■

Vara aceasta vremea a fost capricioasă, a plouat foarte mult, iar valorile termice au fost, în medie, mai mici decît cele specifice perioadei.

Au fost cîteva zile mai calde la final de Cuptor, dar după valorile termice la limita caniculei au venit vijelii care au creat necazuri. Aşa a fost pe 29 iulie 2020, cînd în judeţ a fost deosebit de cald.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, maxima a fost de 30,9 grade în reşedinţa de judeţ, la Tîrgu Neamţ termometrele au înregistrat 31,8 grade, iar cel mai cald a fost în zona Roman, unde au fost 33,9 grade, valori măsurate la umbră, pentru că în plin soare s-au resimţit aproape 40 de grade. Şi în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca s-au înregistrat valori mari, 22,7 grade.

Din acest motiv, furtuna care a venit după amiază a făcut prăpăd. Conform unui raport al ISU Neamţ, în urma codurilor galbene şi portocalii de furtuni, echipajele de intervenţie au fost solicitate pentru îndepărtarea unor arbori căzuţi pe firele de energie electrică şi pe carosabil pe DN 15 în Bicaz, dar şi spre Baicu, precum şi pe strada Fermelor din Piatra Neamţ. Secţia de Drumuri Naţionale a avut de lucru cu arborii căzuţ pe carosabiltot în zona Bicaz, o curte a fost inundată tot acolo, iar echipele de interveneţie E.ON au avut de lucru după ce peste 3.300 de consumatori din Tarcău, Cazaci, Brateş Bicazu Ardelean, Bicaz Chei, sau Telec, au rămas pe întuneric.

S-a lucrat pînă după miezul nopţii, cînd toţi consumatorii au fost realimentaţi cu energie electrică. Şi pentru joi s-a anunţat vreme caniculară şi la ora 10:00 erau deja 22 de grade la Piatra Neamţ, 26 se înregistrau în zona Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau 27 de grade. În vîrf de munte, pe Toaca, erau 19 grade, dar se resimţeau 26.

La acelaşi moment, în zona Roman se resimţeau 32 de grade, iar cei de la Tîrg, care au ieşit din case au dat de vreo 31 de grade. Cu începere de pe 31 iulie, vremea se mai calmează iar meteorologii spun că pînă în week-end-ul viitor nu vor fi maxime mai mari de 28 de grade şi nu scăpăm de instabilitate.

Pe 31 iulie, la Piatra Neamţ este aşteptat cer variabil cu ceva furtuni după amiază. La prînz nu vor fi mai mult de 26 de grade, iar noaptea aduce o minimă de 18 grade. Cel mai rece va fi în week-end, iar august debutează cu vreme schimbătoare. În perioada 1-2 august este anunţat cer varabil cu ceva nor lipsiţi de importanţă.

Maxima nu trece de pragul de 23 de grade, iar nopţile vor fi reci, cu o minimă de pînă la 14 grade. Se face mai cald săptămîna viitoare, iar luni, 3 august, ne vom bucura de vreme bună şi cam 27 de grade. De marţi, 4 august, revine instabilitatea. Se face ceva mai cald, pînă la 28 de grade, dar după amiază revin furtunile zgomotoase. Cam la fel vor fi condiţiile meteo miercuri şi joi, în perioada 5 – 6 august cînd vor fi valori termice diurne de 25 de grade, dar în doua parte a intervalului sînt aşteptate precipitaţii, furtuni sau ploi în aversă.

De vineri, 7 august, scăpăm de instabilitate, dar regimul termic va fi modest. Dacă meteorologii au dreptate, timp de trei zile, de vineri pînă duminică, în perioada 7-9 august 2020, va fi cer variabil, nu ai mult de 27 de grade la amiază şi cam 16, poate 18 grade, după lăsarea întunericului.

FOTO: Fabian Emanuel Balint

Citește știrea

Trending