Contactează-ne

Actualitate

Scrisoare deschisă către decidenţi din educaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Voi continua să scriu şi să (îmi) pun probleme. Pentru că mă simt cumplit de singură, de tristă şi de alungată din viaţă. Sper, prosteşte, că ar putea fi altfel….

Prima dintre acestea ar fi: de ce nu se aude nicio voce care să pronunţe clar cuvintele „categorii de risc” pe care politicienii, directorii de şcoli, ISJ-urile, directorii de intreprinderi, de consorţii şi companii să le ia în calcul atunci când gândesc „scenariile morţii probabile” pentru angajaţii şi elevii lor care pot constitui categorii de risc?  Ca răspunsuri identific mai multe variante:

1. Acest virus nu există şi totul este o psihoză şi o isterie indusă politic, masonic, etc., cu toate teoriile conspiraţioniste. În acest caz, nu am fi decât pionii trişti ai unei deplorabile table de şah care este viaţa fiecăruia dintre noi. Şi atunci nu ne rămâne decât acest surogat, al rândurilor-strigăt. E şi asta o terapie….. Sau acţiunea civică, dincolo de orice risc. Care ar întări imunitatea, nu? Zic şi eu, în disperare de cauză….

2. Virusul există, bântuie spectral, dar este instrumentat politic, ca factor şi cale de eugenie socială. S-ar dori o societate jună, activă, zâmbitoare, fără melancolii şi nevoia lecturilor profunde, care formează umanist şi eliberează spiritul. Sunt promovaţi adolescenţii, pleroma, dar atât cât ar avea vârsta şi disponibilitatea obedienţei. Seniorii acestei lumi trebuie să meargă obligatoriu spre soare -apune, să surâdă unui vis din tinereţe cu ventilatorul în gât, asistat de îngerul ATI. Dacă ameninţarea Covid este reală şi de lungă durată, omenirea nu va mai avea bătrâni sau bolnavi cronici. Fericită, fără întrebări, ezitări şi riduri, va zâmbi solar, neavând cum să îmbătrânească. E ştiut că melancolia, ezitarea, problematizarea şi idealismul reduc imunitatea şi predispun pentru ieşirea mai rapidă din timpul „roz” al tinereţii imune. E frumos, dar nu e uşor să fii seniorul cetãţii. Mai nou a devenit de nedorit. Înspăimântător e că, deşi se părea că vieţuim într-o lume liberă, liberală, liberalizată, ca individ, nu mai însemni nimic. Iliberalismul uită persoana, validând o idee, o clasă, o categorie. Omul-fanta, fără însuşiri, etern, fără defecte şi……. fără opinii. Decid să nu mă recunosc în portretul robot al unui învingător de acest tip….

3. Virusul există, dar nu avem curajul de a trăi într-o societate deschisă şi empatică. O idee, corectă sau nu,  o soluţie, nuanţată sau nu, curge din vârful ierarhiei ca o glazură, umplându-ne gurile ştirbe. Ne înghiţim odată cu ciudata glazură  anesteziantă şi cuvintele, şi spaimele, şi visele. Un spasm visceral trece fulgerat prin mintea (nu vă lăsaţi înşelaţi, ea trece şi prin trupul de celuloid) al puterii la auzul cuvintelor care sunt din altă schemă, din alt scenariu decât al intâilor ei nãscuti. Aş vrea să mă întrebe cineva ce cred despre, dacă am vise, dacă mă recunosc în viziunea sau menirea unei instituţii în care am fost tânară şi puternică, în care am dat tot ce am cules bun, frumos şi important în viaţă. Aş dori ca, atunci când şeriful se îndoieşte de calitatea muncii tale, sau te consideră nedemn, sau ineficient, sau inutil, incomodant sau neadaptabil în profesie, să îţi spună civilizat şi în urma unei evaluări statistice, oficiale (nu în urma unei discuţii la colţ de gard, sau material interesate cu cei de aceeaşi mamă) că nu mai eşti necesar, că ai devenit un marginal. Mai emoţionant : ” scuze, dar trebuie să mori, sau doar să treci un pic prin Infern, te descurci, tu,  cumva, în ruleta rusească. Priveşti fără lacrimi şi sentimentalisme, lucid : există şi momentul acesta. Şi ţipi în cuvinte, aruncate spre alte inimi, spre alţi ochi. Cuvintele…. „Pietre ale unui templu”, prin care se creează şi se prăbuşesc lumi…. Aş vrea să mi se spună, liberal: „ce soluţie aveţi dvoastră pentru asta?  O vom lua în seamă…..”. Nu aţi intra într-un asemenea scenariu al libertăţii şi al vieţii demne?  Eu aş încerca o adaptare. Doar să fiu întrebată şi scoasă din zona morţii obligatorii. Si să se respecte regulile jocului unei strategii cu adevărat liberale…..

4. Joucurile „Doamnei Roşii”, confuze şi legate în saci, valsează numărând doar voturile. Aruncăm totul în joc, pentru voturi. „Dau viaţa altora pentru  pentru promiscuitatea unui vot de părinte”. Numărul părinţilor şi al elevilor majori este oricum mai mare decât al profesorilor, aşa că doar primii contează. Sau contează mai bine…. Sau mai curând vocea lor. Oarbă, discriminatorie, orgolioasă şi lipsită deseori de luciditate. Ştiţi, stimaţi  părinţi, că nici copiii unora dintre dvoastră nu sunt total imuni? Că ar putea face parte din scenariul „celor trei cazuri ” mai curând decât credeţi? Nici politicul şi nici virusul nu iartă dacă eşti „categorie de risc”. Iată beneficiile discursului electoral. De aici, de pe plaiuri mai robuste, sau de aiurea, din paradigme mai sofisticate şi mai „programate”. Sau doar mai civilizate, din Nord sau mai din Sud.

Nu am auzit decât o singură dată cuvintele de „categorii de risc”. Atât pentru elevi, cât şi pentru profesori….. Într-un comunicat de presă al sindicatelor. Dar ecoul acestui glas s-a stins curând. Nu vă întrebaţi de ce?  Păcat…. Mare…… A!!!!!…. A mai existat unul, al unei doamne, care implora preşedinţia să îi lase nepotul acasă, în on-line, pentru că şi doamna şi nepotul se încadrau în categorii de risc. Apoi tăcere. În mass-media doar scenarii suave, ale unor voci impersonale, cereşti, cu atributul angelităţii. Scenarii obligatorii, imperturbabile, desigur… Cine nu……….

Dacă voi aveţi alte răspunsuri, aş fi fericită cu adevărat să le inventariem. În nebunia unei lumi, cine poate gândi şi rămâne lucid, chiar dacă moare, este LIBER…… Nu credeţi?  Eu ….Da.

 

Elena DRAGU

 

NOTA REDACŢIEI: Am decis să publicăm integral mesajul primit de la cititoarea Monitorului de Neamţ şi Roman. Putem fi de acord sau nu cu cele scrise, integral sau parţial, însă nu acest lucru este cel mai important. Noi considerăm că faptul cel mai important este să avem o dezbatere reală, sinceră pe marginea acestui subiect extrem de actual: cum şi de ce ne schimbă vieţile pandemia de COVID-19? Şi mai ales ce suntem dispuşi să facem pentru ca, la final, noi să ieşim invingători nu virusul sau cei care şi-ar dori să profite de pe urma lui.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 3 cazuri noi. Naţional – 2.844 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivelul judeţului au fost înregistrate în total 5.477 de cazuri, iar incidenţa este de 1,75 la mie

Până pe 26 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 212.492 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

151.811 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.844 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 357 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.470 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 25.10.2020 (10:00) – 26.10.2020 (10:00) au fost raportate 79 de decese (45 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 21 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

76 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.726. Dintre acestea, 823 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.064.698 de  teste. Dintre acestea, 8.709 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.229 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.480 la cerere.

Pe teritoriul României, 25.781 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.963 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.855 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.475 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.110 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.704.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 11 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Arestare după o răzbunare cu foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tănăr din Piatra Neamţ a ajuns după gratii după un incident petrecut la începutul lunii ■ după o ceartă cu cunoscut, autorul a incendiat o anexă gospodărească ■

Un tînăr în vîrstă de 28 de ani, din Piatra Neamţ, a ajuns după gratii, în sarcina fiind reţinute două infracţiuni, violare de domiciliu şi distrugere prin incendiere. Pe scurt, inculptul s-a certat cu un individ, iar într-un cces de furie, a intrat în gospodăria omului şi a provocat un incendiu.

„În temeiul art. 226 din Codul de procedură penală, raportat la art. 203, alin. 3 din Codul de procedură penală, art. 202, alin. 1, 2, 3 şi 4 litera e din Codul de procedură penală, art. 223, alin. 2, din Codul de procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Stan Ioan. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Stan Ioan, cercetat în dosar nr. 1801/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, pentru săvîrsirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253, alin. 1 şi 4 din NCP şi violare de domiciliu, prev. de art. 224, alin. 1 şi 2 din NCP. Cu aplicarea art. 38, alin. 1, din NCP pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 22.10.2020, pînă la data de 20.11.2020. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului Stan Ioan“, conform Judecătoriei Tîrgu Neamţ.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc pe 2 octombrie 2020, cînd pe fondul unor neînţelegeri cu fiul unui bărbat în vîrstă de 69 de ani, inculpatul s-ar fi deplasat la imobilul celui din urmă, unde ar fi incendiat o anexă a locuinţei, după care a părăsit locul faptei. Pe 21 octombrie, în baza activităţilor investigative desfăşurate de oamenii legii, aceştia din urmă au reuşit identificare persoanei bănuite de comiterea faptelor, în localitatea Girov.

Tînărul a fost dus la sediu, la audieri, apoi a fost reţinut pentru 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Tîrgu Neamţ, care au dispus privarea de libertate. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată deja de inculpat, urmînd ca în cauză să se pronunţe Tribunalul Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Guvernul Ludovic Orban reuşeşte să proiecteze o nouă generaţie de sacrificiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

În cele aproape 11 luni de guvernare, Guvernul Orban a reuşit doar să crească datoria României cu 9,6 miliarde de euro. Această datorie va trebui s-o plătim noi, populaţia României, intrând într-o spirală a privaţiunilor, ca pe vremea lui Ceauşescu.

Este de la sine înţeles că noul val al privaţiunilor poate fi acceptat de populaţie doar în condiţia în care ştie precis pe ce s-au cheltuit aceşti bani. Nici prin comunicare directă şi nici prin reprezentanţii noştri din Parlament, deputaţii şi senatorii trimişi acolo, Guvernul Orban nu a catadixit să ne explice unde s-au dus cele 9,6 miliarde de euro. Până acum, de cinci ori a fost invitat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Parlament, pentru a oferi explicaţiile care se impun, dar tot de atâtea ori acesta s-a şters la fund cu invitaţia.

Aroganţa fără margini a Guvernului Orban, de a refuza justificarea cheltuielilor făcute, este cauţionată de Preşedintele Iohannis, sugerându-ne astfel că datoria externă trebuie s-o plătim, fără a crâcni şi a cere socoteală. Este posibil ca creşterea datoriei externe să fie justificată, dar aceasta nu se ştie, iar Klaus Iohannis este adeptul perceptului „Crede şi nu cerceta“, deşi nici Biblia sau Sfânta Scriptură nu fac astfel de trimiteri. O generaţie, căreia i se impun privaţiuni neasumate, este o generaţie de sacrificiu. Şi când te gândeşti că pandemia era deajuns…

Pentru USR-PLUS, Ludovic Orban este „nedigerabil“ iar Klaus Iohannis este „irelevant“

Zilele trecute, în plină ascensiune a pandemiei, Preşedintele Iohannis şi-a ţinut ciclica sa conferinţă de presă de la Cotroceni. De acolo, a transmis trei „mesaje de liniştire“ a populaţiei, îngrijorată de cele 5.000 de cazuri de îmbolnăviri şi cele 98 de decese, pe motive de COVID-19, din ziua respectivă.

Primul mesaj, că trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini şi să ne distanţăm fizic de alte persoane. Ne-a explicat că el a respectat aceste reguli şi iată că nu s-a îmbolnăvit. Nimic nou sub soare, regulile acestea au fost aplicate şi la prima pandemie de ciumă din perioada 1817-1824. Al doilea mesaj, că pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, vor avea loc obligatoriu alegeri parlamentare.

Altfel, democraţia propusă de el se va duce de râpă. Pe 6 decembrie, în plină pandemie, va fi relaxare totală. Avem dezlegare pentru plimbările la secţiile de votare, pentru hramuri şi onomastici, dar şi pentru parangheliile câştigătorilor alegerilor. Şi al treilea mesaj, că „pesede-ul“ dar şi partidele care îl susţin, trebuie să-şi piardă substanţial ponderea în Parlament, până la dispariţia lor, în favoarea liberalilor săi. Preşedintele e convins că noul Parlament va fi mult mai apreciat de către populaţie, dacă în toată mediocritatea lui va domina mediocritatea liberală. Fără să se sinchisească că stă cu talpa pe grumazul Constituţiei, deşi alegerile încă nu au avut loc, preşedintele a precizat că viitorul prim ministru va fi tot Ludovic Orban, indiferent de scor.

După cum pe 26 septembrie, preşedintele l-a invitat pe Nicuşor Dan la Cotroceni, pentru a ne indica pe cine trebuie să-l votăm, mizând pe puterea exemplului personal, tot aşa, acum ni-l indică pe Ludovic Orban. Auzind decizia prezidenţială, liderii USR-PLUS ne anunţă public că nu vor susţine preocuparea lui Klaus Iohannis de a-l reinstala pe Orban ca premier, după alegeri. Pentru USR-PLUS, fixaţia preşedintelui Iohannis, pentru un nou Guvern Orban III , a devenit „irelevantă“. Aceştia îl vor ca premier pe Dacian Cioloş, dacă Iohannis vrea o nouă majoritate în Parlament, Ludovic Orban fiind nedigerabil. Nici măcar liderii PSD nu au reuşit să aibă o astfel de performanţă, aceea de a reacţiona dur la pretenţiile neconstituţionale ale lui Iohannis.

După alegeri, aritmetica arată că PNL nu va reuşi să facă o majoritate în Parlament fără USR-PLUS şi PMP. Mizând în continuare pe nedigerabilul Ludovic Orban, rezultă că Klaus Iohannis mizează, pe următorii patru ani, ca „Guvernul Meu“ să fie, ca şi până acum, un guvern minoritar. Ar fi prea de tot ca în următorii patru ani, România să fie dominată de tandemul format dintr-un „irelevant“ şi un „nedigerabil“. Să fie administrată de un guvern minoritar sau cu susţineri de conjunctură, iar noi să fim tocaţi zilnic cu predici despre „pesedeu“.

Noul Parlament, la fel de slab ca precedentele

Listele candidaţilor pentru noul Parlament sunt afişate. Nu ne rămâne decât să ne înşirăm ca oile la strunga secţiilor de votare, ca să le validăm, aşa cum ni le-au scris liderii partidelor. Parcurgi cu ochii aceste liste şi nu-ţi poţi reprima o nedumerire.

Oare care dintre virtuţile fiecărui candidat au contat mai mult în ochii liderilor, pentru ca aceştia să aibă curajul sau, după caz, tupeul să ne declare că liste mai bune de atât nu se puteau întocmi? Este nedumerirea firească, care ne încearcă atunci, când parcurgând listele, constatăm că în marea lor majoritate numele trecute în zona eligibilă nu ne spun nimic sau mai nimic, veritabile esenţe de mediocritate, care blochează meritocraţia.

Mizând pe reflexul alegătorului, de a aplica ştampila doar pe siglă, liderii partidelor înghesuie sub această siglă toate murăturile din preajma lor, contribuind astfel la scăderea continuă a cotei de încredere în instituţia Parlamentului. Fantezia acestor lideri a fost mai mult decât debordantă. Pe ici, pe colo, prin zona neeligibilă a listelor, este strecurat câte un nume, care chiar sa remarcat prin ceva notabil şi ar merita să acceadă în Parlament.

Dar trebuie să fii conştient că aceste nume reprezintă doar nada de sacrificiu, care să asigure nulităţilor din vârful listei numărul de voturi necesare pentru accesul în Parlament. Înainte de a pune ştampila, pe un astfel de simulacru al democraţiei, te întrebi cu ce se va deosebi noul Parlament, faţă de cel vechi. Te întrebi, câţi dintre noii parlamentari vor migra în următorii patru ani, plecând cu votul tău de la un partid la altul, fără să te întrebe. Promiscuitatea electorală a devenit tradiţie, ridicând cota neîncrederii populaţiei în Parlament, peste pragul de 80%.

În circumstanţele existenţei pandemiei coronavirusului COVID-19, se propagă soluţia introducerii votului prin corespondenţă. România este încă departe de a organiza şi gestiona corespunzător votul prin corespondenţă, în care nu are încredere nici măcar Donald Trump, preşedintele Americii. Votul prin corespondenţă ar constitui o sursă suplimentară de fraudă electorală, cu care liberalii ar putea câştiga alegerile pe care le organizează. Exact ca în perioada interbelică.

Citește știrea

Trending