Contactează-ne

Eveniment

Scriitoare din Neamţ, strigăt disperat din „infernul“ italian

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Florentina Niţă, de loc din Roman, locuieşte într-o zonă a Italiei în care se îmbolnăvesc 10 oameni pe oră, din care doi mor ■ la Brescia mai bine de jumătate din populaţie este infectată cu virusul ucigaş ■ „E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare“, spune nemţeanca ■ „Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, încheie mărturisirea Florentina Niţă ■

Redactorii Monitorul continuă să ţină legătura cu nemţenii din diaspora pentru a vă relata situaţia disperată în care aceştia se află, mai ales în zonele de focar. Zilele trecute am contactat-o pe inginera Florentina Niţă, fost redactor şef al Gazetei de Roman, plecată în Italia, la Brescia, de mai bine de 20 de ani.

Autoizolată de o lună la domiciliu, împreună cu întreaga familie, nemţeanca ne-a relatat drama prin care trece poporul italian şi cei de alte naţionalităţi care s-au stabilit în Peninsulă, care trăieşte vremuri crunte în plin focar de coronavirus, dar care nu şi-a pierdut speranţa.

„Iată că suntem la o lună de la primul caz depistat în Italia, iar fenomenul a căpătat o amploare de neimaginat. Cînd cazurile se desfăşurau în China, ni se părea o poveste urîtă. Dar virusul a ajuns la uşa noastră, cînd ameninţarea e pe stradă, cînd te întîlneşti pe stradă cu cineva şi acel cineva nu mai este în viaţă a doua zi simţim mult mai profund pericolul care ne paşte“.

De o lună de zile trăim în «autoizolament» în locuinţă şi am răspuns recomandărilor impuse de autorităţi de a ne proteja. Am răspuns invitaţiei dumneavoastră de a vă relata ceea ce se întîmplă aici, dar nu pentru a mă lamenta.

Noroc că la firma la care lucrez eu e posibil să muncim la domiciliu, metoda aceasta fiind experimentată şi înainte de criza coronavirusului. Activitatea noastră e una normală, dar în firmele de producţie directă nu se poate face acest lucru. Dar şi în acestea oamenii au fost organizaţi pe schimburi. Ca mijloc de protecţie, toate şcolile şi universităţile sînt închise, dar se învaţă pe platforme on-line la care se conectează elevii şi profesorii“, a declarat Florentina Niţă.

„E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă“

Nemţeanca a relatat şi despre situaţia îmbolnăvirilor în zona în care s-a stabilit, afirmând că amploarea lor este uriaşă:

„Eu locuiesc la Brescia, unul din cele mai puternice focare de infecţie, unde mai bine de jumătate din populaţie este contaminată. Impresionant este faptul că sînt descoperiţi ca fiind infectaţi cu virusul ucigaş cam zece cazuri pe oră, din care doi pe oră mor. Este o situaţie disperată.

E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă. E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare. Spitalele nu mai fac faţă la numărul mare de cazuri.

Ceea ce e mai grav este şi faptul că se îmbolnăvesc pe capete şi cadrele medicale şi nu se întrevede nici sfîrşitul crizei, care se pare că va mai dura. Sper ca România să nu ajungă în această situaţie, pentru că odată ce începe contaminarea numărul cazurilor creşte exponenţial şi este foarte greu de controlat“, mărturiseşte Florentina Niţă.

Acesta îi îndemnă pe români să asculte sfaturile autorităţilor şi să rămînă în casă, autoizolaţi. „Să sperăm că mai devreme sau mai tîrziu vom trece peste această criză şi vom reveni la normalitate. În această perioadă cît am stat în casă am realizat că ceva se schimbă în noi, în modul de a înţelege lumea şi viaţa, dar şi priorităţile pe care trebuie să le avem. Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat mărturisirea abia putîndu-şi stăpîni lacrimile.

Plecată cu familia la Brescia din anul 2000

Florentina Niţă, în vîrstă de 55 de ani, s-a născut în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ. Este absolventă a Liceului Roman-Vodă din Roman şi a Facultăţii de Electronică a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi.

În anul 1983 a revenit la Roman pentru a lucra ca inginer proiectant. În paralel, s-a implicat în viaţa socială şi culturală a oraşului. A activat la săptămînalul Gazeta de Roman, sub pseudonimul Florina Nacu.

În acest context, au văzut lumina tiparului propriile articole, opinii, poezii, un serial de impresii de călătorie intitulat „Spaţiu şi timp european“, precum şi cronicile şedinţelor Cenaclului literar Arcadia, pe care l-a frecventat fără întrerupere.

Pasionată de muzică, a compus cîntece cu acompaniament la chitară, pe care le-a prezentat în diverse ocazii. În anul 2000 s-a stabilit împreună cu familia în Italia, la Brescia, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. A publicat câteva volume de versuri, dintre care amintim „Aripi de gând“, Editura Muşatinia – 2011, „Poezii dintr-un ierbar“, Editura Muşatinia – 2012, „Zidiri de cuvânt“, Editura Vivaldi, Bucureşti, lansat la Bookfest 2015, obţinând premii literare în România şi Italia.

Florentina Niţă colaborează cu diverse reviste, în care îşi face cunoscute creaţiile literare, publică informaţii despre evenimentele culturale româneşti, precum şi despre aspecte din viaţa conaţionalilor din diaspora, fiind prezentă la manifestările organizate de Centrul Cultural Italo-Român al Bibliotecii Româneşti din Milano. Scrie şi în prezent, dar a refuzat să vorbească despre proiectele sale viitoare în aceste momente crunte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Coronavirus – 308 cazuri noi, 169 de persoane vindecate, 38 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 803 persoane care nu au respectat autoizolarea au fost carantinate

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 803 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 27 persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.760 de persoane confirmate pozitiv, 169 au fost declarate vindecate şi externate (55 la Timişoara, 79 la Bucureşti, 17 la Iaşi, 7 la Craiova, 9 la Constanţa şi 2 la Cluj). Totodată, până acum 38 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Timişoara, Cluj, Neamţ, Hunedoara, Constanţa şi Ialomiţa, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 308 noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 0 şi 89 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 38 de pacienţi, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unităţi medicale private. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.018 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 4.118 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor. Până în prezent, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 229 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 5.393 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 3, poliţiştii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.089.939 de lei. De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod Penal. În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 73 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 6 în Germania, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franţa şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie şi Luxemburg.

De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 12 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franţa, unul în Germania şi unul în Marea Britanie, au decedat. Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european şi global: Până la data de 28 martie 2020, au fost raportate 298.461 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Atenţie la şacalii de… epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ dorinţa unor oameni de a ajuta ar putea fi speculată de nişte persoane fără scrupule ■ Facebook-ul abundă de chemări la donaţii ■ unii dintre cei care solicită donaţii pot fi doar nişte profitori ■

Criza provocată de epidemia de coronavirus ar putea fi speculată de profitorii care pot folosi disponibilitatea oamenilor de a-şi ajuta semenii în interes propriu. Facebook-ul, şi nu numai, abundă de solicitări pentru a fi făcute donaţii. Ceea ce e bine. Însă nu toate aceste solicitări e obligatoriu să fie şi cinstite.

De aceea este important ca, înainte de a dona, dacă aveţi această posibilitate, să verificaţi cine a făcut solicitarea. De preferat este să donaţi doar acelor ONG-uri sau fundaţii care au încheiate acorduri de colaborare cu Prefectura Neamţ sau cu primăriile din judeţ, ori cu alte instituţii publice. Pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră vor ajunge la cei care chiar au nevoie de ele. Recent, ni s-a adus la cunoştinţă un caz “suspect”.

O persoană a solicitat să fie făcute donaţii pentru 20 de familii nevoiaşe dintr-o comună din judeţ. Întîmplător, cererea a fost văzută de cineva care cunoştea situaţia din comuna respevctivă şi a sunat la primărie pentru a verifica dacă există o listă cu familiile nevoiaşe în cauză. La primărie nu se ştia nimic. Sunată, persoana care solicita donaţiile a admis că nu ştie acum unde trebuie trimise ajutoarele şi că abia peste cîteva zile ar putea avea o listă cu acei care au nevoie de ele. Ceea ce e cel puţin suspect.

Poate e vorba doar de naivitate, din dorinţa de a ajuta, însă, pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră chiar ajung la cine trebuie, este necesar să colaboraţi cu fundaţii, asociaţii sau ONG-uri care prezintă credibilitate. Ar fi mare păcat să îmbogăţiţi eventuali şacali apăruţi în vreme de epidemie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: N-au respectat restricţiile, au luat amenzi de peste 160.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 217 persoane sînt ■ carantină, 3.637 în autoizolare

Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 28.03.2020, sînt 217 de persoane aflate în carantină, 43 persoane ieșite din carantină, 3.637 persoane aflate în autoizolare la domiciliu și 172 ieșite din izolare.

“În vederea respectării restricțiilor impuse ca urmare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat misiuni specifice în vederea prevenirii și combaterii riscului de răspândire a COVID-19.

În ultimele 24 de ore, peste 480 de polițiști, jandarmi, efective ale poliției locale și MApN au acționat în sistem integrat pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În acest context, forțele de ordine au efectuat verificări de mai multe ori la domiciliile a 2.450  de persoane, cu privire la modul în care sunt respectate condițiile de izolare. Ca urmare a nerespectării restricțiilor de izolare, 4 persoane au fost transferate sub pază la centrul de carantină. În acest sens, au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale în cuantum de 89.300 de lei.

Totodată, 77 de societăți comerciale au fost supuse controalelor în vederea verificării respectării restricțiilor instituite pe perioada stării de urgență, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 1/1999.

La nivelul județului Neamț, în cadrul activităților desfășurate pentru punerea în aplicare a măsurilor privind restricționarea circulației, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3, în cuantum de peste 73.000 de lei.

De asemenea, jandarmii au asigurat măsuri de ordine publică la 9 locații cu persoane aflate în carantină la nivelul județului. Alături de jandarmi, polițiștii au desfășurat 10 de misiuni de însoțire a persoanelor către locațiile de carantină / izolare și de escortă a unor convoaie de autovehicule care tranzitează județul Neamț.

De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în conformitate cu art. 352 din Codul penal.

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, reiterăm că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Prefectura Neamţ.

Citește știrea

Trending