Contactează-ne

Eveniment

Scriitoare din Neamţ, strigăt disperat din „infernul“ italian

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Florentina Niţă, de loc din Roman, locuieşte într-o zonă a Italiei în care se îmbolnăvesc 10 oameni pe oră, din care doi mor ■ la Brescia mai bine de jumătate din populaţie este infectată cu virusul ucigaş ■ „E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare“, spune nemţeanca ■ „Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, încheie mărturisirea Florentina Niţă ■

Redactorii Monitorul continuă să ţină legătura cu nemţenii din diaspora pentru a vă relata situaţia disperată în care aceştia se află, mai ales în zonele de focar. Zilele trecute am contactat-o pe inginera Florentina Niţă, fost redactor şef al Gazetei de Roman, plecată în Italia, la Brescia, de mai bine de 20 de ani.

Autoizolată de o lună la domiciliu, împreună cu întreaga familie, nemţeanca ne-a relatat drama prin care trece poporul italian şi cei de alte naţionalităţi care s-au stabilit în Peninsulă, care trăieşte vremuri crunte în plin focar de coronavirus, dar care nu şi-a pierdut speranţa.

„Iată că suntem la o lună de la primul caz depistat în Italia, iar fenomenul a căpătat o amploare de neimaginat. Cînd cazurile se desfăşurau în China, ni se părea o poveste urîtă. Dar virusul a ajuns la uşa noastră, cînd ameninţarea e pe stradă, cînd te întîlneşti pe stradă cu cineva şi acel cineva nu mai este în viaţă a doua zi simţim mult mai profund pericolul care ne paşte“.

De o lună de zile trăim în «autoizolament» în locuinţă şi am răspuns recomandărilor impuse de autorităţi de a ne proteja. Am răspuns invitaţiei dumneavoastră de a vă relata ceea ce se întîmplă aici, dar nu pentru a mă lamenta.

Noroc că la firma la care lucrez eu e posibil să muncim la domiciliu, metoda aceasta fiind experimentată şi înainte de criza coronavirusului. Activitatea noastră e una normală, dar în firmele de producţie directă nu se poate face acest lucru. Dar şi în acestea oamenii au fost organizaţi pe schimburi. Ca mijloc de protecţie, toate şcolile şi universităţile sînt închise, dar se învaţă pe platforme on-line la care se conectează elevii şi profesorii“, a declarat Florentina Niţă.

„E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă“

Nemţeanca a relatat şi despre situaţia îmbolnăvirilor în zona în care s-a stabilit, afirmând că amploarea lor este uriaşă:

„Eu locuiesc la Brescia, unul din cele mai puternice focare de infecţie, unde mai bine de jumătate din populaţie este contaminată. Impresionant este faptul că sînt descoperiţi ca fiind infectaţi cu virusul ucigaş cam zece cazuri pe oră, din care doi pe oră mor. Este o situaţie disperată.

E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă. E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare. Spitalele nu mai fac faţă la numărul mare de cazuri.

Ceea ce e mai grav este şi faptul că se îmbolnăvesc pe capete şi cadrele medicale şi nu se întrevede nici sfîrşitul crizei, care se pare că va mai dura. Sper ca România să nu ajungă în această situaţie, pentru că odată ce începe contaminarea numărul cazurilor creşte exponenţial şi este foarte greu de controlat“, mărturiseşte Florentina Niţă.

Acesta îi îndemnă pe români să asculte sfaturile autorităţilor şi să rămînă în casă, autoizolaţi. „Să sperăm că mai devreme sau mai tîrziu vom trece peste această criză şi vom reveni la normalitate. În această perioadă cît am stat în casă am realizat că ceva se schimbă în noi, în modul de a înţelege lumea şi viaţa, dar şi priorităţile pe care trebuie să le avem. Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat mărturisirea abia putîndu-şi stăpîni lacrimile.

Plecată cu familia la Brescia din anul 2000

Florentina Niţă, în vîrstă de 55 de ani, s-a născut în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ. Este absolventă a Liceului Roman-Vodă din Roman şi a Facultăţii de Electronică a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi.

În anul 1983 a revenit la Roman pentru a lucra ca inginer proiectant. În paralel, s-a implicat în viaţa socială şi culturală a oraşului. A activat la săptămînalul Gazeta de Roman, sub pseudonimul Florina Nacu.

În acest context, au văzut lumina tiparului propriile articole, opinii, poezii, un serial de impresii de călătorie intitulat „Spaţiu şi timp european“, precum şi cronicile şedinţelor Cenaclului literar Arcadia, pe care l-a frecventat fără întrerupere.

Pasionată de muzică, a compus cîntece cu acompaniament la chitară, pe care le-a prezentat în diverse ocazii. În anul 2000 s-a stabilit împreună cu familia în Italia, la Brescia, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. A publicat câteva volume de versuri, dintre care amintim „Aripi de gând“, Editura Muşatinia – 2011, „Poezii dintr-un ierbar“, Editura Muşatinia – 2012, „Zidiri de cuvânt“, Editura Vivaldi, Bucureşti, lansat la Bookfest 2015, obţinând premii literare în România şi Italia.

Florentina Niţă colaborează cu diverse reviste, în care îşi face cunoscute creaţiile literare, publică informaţii despre evenimentele culturale româneşti, precum şi despre aspecte din viaţa conaţionalilor din diaspora, fiind prezentă la manifestările organizate de Centrul Cultural Italo-Român al Bibliotecii Româneşti din Milano. Scrie şi în prezent, dar a refuzat să vorbească despre proiectele sale viitoare în aceste momente crunte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii au identificat și reținut pentru 24 de ore un bărbat din localitatea Zănești, bănuit că ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană, tulburînd ordinea și liniștea publică.

“La data de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați de către un bărbat de 55 de ani, din localitatea Zănești cu privire la faptul că a fost amenințat de către o altă persoană.

Din cercetări a reieșit că, un bărbat de 51 de ani, s-ar fi deplasat la locuința celui în cauză și folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, ar fi lovit gardul și poarta de acces în curtea imobilului și l-ar fi amenințat cu acte de violență.

Cel în cauză a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvîrşirii infracțiunii de amenințare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending