Contactează-ne

Actualitate

Schimbări radicale vor fi în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ clasele vor avea cel mult 15 elevi, care nu vor sta la şcoală mai mult de 4 ore ■ ora de curs va fi de cel mult 30 de minute, iar pauza de maxim 20 de minute ■ prin rotaţie, se va face şcoala on-line ■ elevii pot să renunţe la mască în timpul orelor, dar trebuie să o poarte în pauză ■ profesorii vor purta mască cînd intră la curs ■

S-au stabilit noi reguli după care vor funcţiona, de la toamnă, instituţiile de învăţămînt. Din cauza crizei medicale, este probabil ca în noul anul şcolar clasele vor avea 10, cel mult 15 elevi, care vor petrece la şcoală doar 4 ore, orele de curs nu vor fi mai mari de 30 de minute, iar restul clasei, prin rotaţie, va face şcoala on line.

Noile reguli se regăsesc în recomandările oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică. Se prevede că în timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanţa de 4 metri pătraţi şi trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă.

Se recomandă participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă on line a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală. O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise, cum ar fi curtea şcolii. Referitor la experimentele de la disciplinele de ştiinţe, Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că acestea nu trebuie organizate deoarece presupun interacţiune strînsă între elevi.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toţi elevii timp să se spele cîte 20 de secunde pe mîini, la ieşirea şi la intrarea din pauze. Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naţionale vor rămîne aşa cum sînt şi la redeschiderea şcolilor, în toamnă. Rămîn în vigoare toate măsurile luate acum, mai puţin purtarea măştilor de protecţie de către elevi, în timpul cursurilor, aceasta fiind însă obligatorie în pauze.

Măştile vor fi obligatorii pentru profesori. Şcolile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor şi în funcţie de dimensiune. Se vor organiza activităţile (intrare în clasă, ieşire de la cursuri, mişcarea pe coridoare), astfel încît elevii unei clase să nu se întîlnească cu cei din alte clase sau de pe acelaşi etaj. Sosirea şi plecarea din şcoli ar trebui organizate astfel încît să se evite aglomerarea copiilor şi a părinţilor.

Această organizare se va face astfel încît să respecte următoarele: intrările şi ieşirile din unitate vor fi eşalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările; ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomeraţia şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală; în consecinţă, şi intrarea în pauză se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare; programul şcolar adus la cunoştinţa elevilor să conţină orele de începere şi durata orelor la clasă şi a pauzelor, precum şi a pauzei/pauzelor de masă.

Elevii din ciclul primar trebuie supravegheaţi pe toată durata pauzei

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activităţi care presupun participarea simultană a unui număr mai mare de 3 elevi. Locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceştia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor.

În clasă, scaunele şi banca trebuie dispuse astfel încît distanţa între bănci să fie cît se poate de mare, de preferinţă lîngă pereţi, dacă spaţiul permite, de exemplu prin păstrarea unui pupitru gol între două ocupate. Elevii din ciclul primar trebuie să fie supravegheaţi pe toata durata pauzelor. Elevii nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mîinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt.

Vor fi eliminate jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei dintre elevi. Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeaşi clasă. Elevii nu vor consuma în comun mîncare sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).

Părinţii nu vor însoţi copiii în interiorul şcolii şi nu au acces în curtea şi cladirea şcolii. Comunicarea cu părinţii se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate. Pentru copiii din clasele 0 – 5 se recomandă ca părinţii să le vorbească despre cum se pot proteja de virus, dar şi faptul că după redeschiderea şcolilor viaţa de zi cu zi nu va mai fi la fel. Cei mici trebuie învăţaţi cum să se spele corect pe mîini ori de cîte ori este nevoie.

Acordaţi atenţie deosebită semnelor de boală. Dacă copilul prezintă cel mai mic semn de boală, trebuie să rămînă acasă. Se poate reîntoarce în colectivitate numai dupa ce nu a mai prezentat simptome timp de 48 de ore sau la recomandarea medicului. Dacă copilul se îmbolnăveşte în timpul programului la şcoală, luaţi-l imediat acasă şi contactaţi medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz. Transportul la şi de la şcoală trebuie să fie organizat astfel încît autobuzele să funcţioneze la jumătate din capacitate, iar elevii trebuie să fie aşezaţi astfel încît să se respecte distanţarea de minimum 1,5 m între pasageri.

Poate fi suplimentat numărul de autobuze sau decala în timp orarul de transport. În drum spre şcoală elevii trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială. Sala de bibliotecă se va folosi numai pentru a primi sau returna literatura de studiu. Unităţile de învăţămînt care realizează în incintă servirea alimentelor pentru copii trebuie să adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum şi măsurile de prevenţie pentru infecţia Covid-19 de distanţare fizică (echipament protecţie, igienizare, dezinfecţie, instruire).

Se va evita distribuirea de alimente care nu sînt ambalate individual. Se va evita sau restricţiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente în regim de bufet deschis.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am depus listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, un moment încărcat de o puternică responsabilitate. Vorbim de responsabilitatea unui nou început, în care parlamentul să lucreze efectiv în favoarea cetățenilor, lucru care astăzi, din păcate, nu se întâmplă. Nimeni nu știe ce poate aduce o nouă zi, într-un parlament dominat de PSD. PNL rămâne principala forță politică din județul Neamț și le mulțumesc nemțenilor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte. Județul Neamț are nevoie de un guvern și un parlament liberal. Peste tot pe unde a trecut PSD a rămas dezastru.Șomaj, depopulare masivă, lipsa unei infrastructuri adecvate, comunități întregi izolate, fără apă, canalizare și gaze, fără perspective. PNL merită să guverneze, merită să aibă majoritatea în parlament. Pentru că PNL pune preț pe investiții, singura cale de a putea majora pensii, alocații și salarii. Pentru că PNL a demonstrat că știe să guverneze și să ducă România înainte, chiar și în această perioadă extrem de dificilă, dominată de pandemia de coronavirus. Pentru că spunem oamenilor adevărul și dezvoltăm România.

Eugen Țapu-Nazare, Viceliderul Grupului PNL din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending