Publicitate

■ această perioadă aglomerată a anului este raiul ţeparilor ■ oamenii legii vin cu recomandări utile ■ cumpărăturile online pot fi uneori capcane ■

Inspectoratul de Poliţie al judetului Neamţ derulează campania de informare „Sărbători în siguranţă”, pentru prevenirea infracţiunilor specifice acestei perioade. Oamenii legii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul celor de la Serviciul de Ordine Publică vor desfăşura activităţi specifice de prevenire şi informare a populaţiei în vederea reducerii riscului de victimizare. Apropierea Sărbătorilor de iarnă îi determină pe cetăţeni să fie mai preocupaţi de achiziţionarea cadourilor pentru cei dragi, de pregătirea concediilor, de pregătirile generale pentru vizite, aflîndu-se frecvent în locuri aglomerate, pierzînd astfel din vedere măsurile preventive antivictimale. „Prin intermediul acestei campanii, cetăţenii sînt sfătuiţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a nu deveni victime ale infractorilor şi pentru a preveni evenimentele negative“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. Principalele teme ale campaniei sînt: prevenirea fraudelor comerciale în mediul online, cumpăraturi în siguranţă, prevenirea furturilor din buzunare, din autoturisme, din locuinţe, prevenirea actelor de violenţă; consumul de băuturi alcoolice, precum şi conducerea pe timp de iarnă; utilizarea materialelor pirotehnice. La cumpărături sînteţi sfătuiţi să nu purtaţi portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor; nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizate de către hoţi; păstraţi portofelul şi banii în buzunarul interior şi asiguraţi-l cu nasturi sau fermoar – un buzunar bine asigurat descurajează hoţii; banii se ţin în buzunarul de la piept sau într-un buzunar cît mai aproape de corp; dacă aveţi o sumă importantă de bani, evitaţi locurile aglomerate; mare atenţie la persoanele pe care le vedeţi des în preajma dumneavoastră în piaţa şi în magazine; acordaţi o mai mare atenţie poşetei decît sacoşelor de cumpărături; siguranţa poşetei să fie o grijă permanentă; cînd faceţi diferite plăţi sau cumpărături nu scoateţi toţi banii, ci doar suma care trebuie; dacă staţi la o coadă, priviţi cu atenţie celelalte persoane; dacă simţiţi că asupra dumneavoastră se face „pressing“ sau că cineva s-a instalat în faţă şi v-a acoperit vederea, verificaţi imediat geanta şi locul unde ţineţi portofelul; urmăriţi cu atenţie persoanele care transporta „întîmplător” obiecte de îmbracăminte sau sacoşe goale în mînă; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte cînd operează ca să-şi ascundă mîna de privirile străine. În parcare nu lăsaţi la vedere în maşină cadourile pe care le-aţi cumpărat.

Atenţie la fraudele online

Cîteva informaţii se referă la fraude cu investiţii şi cumpărături online. În timp ce consumatorii caută chilipiruri şi cadouri pentru cei dragi, fraudatorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a induce în eroare cetăţenii cu promisiunea unor oferte mari şi a unor economii de bani. Din nefericire, această perioada este, de asemenea, cea mai aglomerată şi pentru fraudatorii – cei care exploatează faptul că sînteţi distraşi şi veţi face orice pentru a găsi o bună afacere. Tacticile folosite de infractorii informatici sînt din ce în ce mai inovative şi greu de detectat. Autorii îşi oferă oportunităţi „speciale” sau îşi prezintă „oferte- bombă” în mediul online. Iată cîteva sfaturi de siguranţă, care vă ajută să vă protejaţi să nu deveniţi victime ale înşelăciunilor sezoniere, cum ar fi site-urile frauduloase de cumpărături, bunurile false, e-mail-urile convingatoare şi anunţurile pentru oferte care sînt prea bune pentru a fi adevărate. Foloseşte site-uri româneşti, pe cît posibil – pot fi mai uşor de detectat eventuale probleme. Verifică recenziile site-ului/ produsului înainte să cumperi. Asiguraţi-vă că site-urile de cumpărături sînt autentice, verificînd cu atenţie adresa corectă. Fraudatorii pot crea site-uri convingătoare cu ortografie similară celei autentice. Foloseşte cardul de credit – ai mai multe şanse de a-ţi recupera banii. Plăteşte folosind servicii de plăţi sigure – ţi se solicită plata prin transfer bancar? Mai gîndeşte-te! Nu plătiţi prin transferarea banilor direct către oameni sau companii pe care nu le cunoaşteţi, oricît aţi dori să achiziţionaţi un produs. Plăteşte doar cînd ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi. După ce aţi terminat plata, deconectaţi-vă din cont. Produsele contrafăcute sînt de calitate inferioară, pot fi periculoase şi pot contravine legii drepturilor de autor. Nu cumpăraţi falsuri, oricît de ieftine sau autentice ar părea. Verificaţi dacă o vacanţă sau o călătorie pe care o achiziţionaţi online este autentică, cercetînd-o cu atenţie. Căutaţi recenzii independente şi asiguraţi-vă ca agenţii de turism/ operatorii de turism sînt autentici.

Atenţie cu alcoolul

Consumul de alcool şi conducerea sub influenţa lui e interzis prin lege şi este o combinaţie periculoasă pentru dumneavoastră, pasageri, pietoni, alţi şoferi şi oricine sau orice întîlniţi în drum. Cu cît consumaţi mai mult alcool, cu atît mai mult este posibil sa fiţi implicat într-un accident. Conducerea autovehiculelor necesită o varietate de aptitudini deoarece condiţiile de conducere se schimbă continuu. Şoferul trebuie să îşi păstreze starea de alertă, să reacţioneze rapid în faţa pericolelor, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul încetineţte activitatea sistemului nervos central iar consumul poate afecta condusul autovehiculului prin faptul că acesta cauzează: deficienţe de vedere, încetinirea reflexelor, reducerea concentrării şi a vigilenţei, crearea unei stări de relaxare şi somnolenţă, ceea ce te poate determina sa adormi la volan, dificultăţi în interpretarea informaţiilor senzoriale, fificultăţi în desfăşurarea mai multor activităţi în acelaţi timp (ex: păstrarea benzii şi a direcţiei, în timp ce te concentrezi la traficul din jur) , supraestimarea propriilor abilităţi, ceea ce te poate determina să îţi asumi riscuri, nerespectarea regulilor de circulaţie, etc. „Starea de mahmureală (a doua zi după ce ai consumat alcool) te poate determina să nu te poţi concentra şi chiar să dormi la volan. E important să ţii minte că alcoolemia poate creşte timp de pînă la 3 ore după ce ai consumat ultima băutură alcoolică. Singurul mod de a elimina alcoolul este să îi permiţi corpului să îl proceseze. Duşurile, cafeaua sau aerul proaspăt nu vor reduce alcoolemia. Gîndeţte-te la cît ai băut noaptea! Este bine să nu conduci maşina dimineaţa! Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate in totalitate!“, mai recomandă poliştii.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.