Contactează-ne

Actualitate

Săptămînă teribilă a fost pe drumuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

- într-o singură zi, sîmbătă, 3 februarie, au avut loc trei evenimente rutiere grave - ele s-au soldat cu 10 victime, două persoane decedînd - în unul din accidente a fost rănit şi un copil de 5 ani - săptămîna trecută, în alte nedorite incidente, alte trei persoane şi-au pierdut viaţa -

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

3 februarie a fost o zi neagră, în judeţul Neamţ avînd loc trei accidente grave de circulaţie, care s-au soldat cu 10 victime între care şi doi morţi. Este un bilanţ sumbru pentru numai o zi, unul din cele mai teribile evenimente în care a fost implicat şi un minor avînd loc la ieşirea din Piatra Neamţ, în zona Ursuleţi. S-a întîmplat în jurul orei 12 iar poliţiştii dar şi pompierii militari, deoarece existau indicii că ar fi şi o persoană încarcerată, au fost chemaţi la faţa locului prin apel la 112. Cercetările efectuate de oamenii legii de la Rutier au stabilit că o pietreancă de 37 de ani, care se deplasa cu maşina spre Bicaz, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat pe contrasens unde s-a tamponat cu alt autoturism, care era condus de un bărbat în vîrstă de 45 de ani.

În urma evenimentului a rezultat decesul conducătoarei auto, rănirea bărbatului de 45 de ani şi a pasagerilor aflaţi în autoturismul acestuia, o femeie de 40 de ani şi un minor în vîrstă de 5 ani. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic iar rezultatul a fost negativ“, a declarat Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Trebuie spus că autoarea accidentului a fost transportată la spital, dar a decedat din cauza rănilor foarte grave. Un alt eveniment grav a avut loc tot în ziua menţionată, dar de această dată la Vînători Neamţ, o persoană pierzîndu-şi viaţa. La faţa locului s-a stabilit că un bărbat de 53 de ani, din localitate, care se deplasa cu maşina către Pipirig a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tînăr de 33 de ani, din Bacău. În urma impactului nemţeanul şi-a pierdut viaţa, iar şoferul din Bacău şi doi pasageri din maşina sa au fost răniţi. Şoferul de 33 de ani a rămas încarcerat în autoturism fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a-l scoate. În ce priveşte victima decedată, oamenii legii au descoperit că aceasta nu purta centură de siguranţă. Toate victimele au fost transferate la spital unde au primit îngrijiri medicale. Un accident care s-a soldat numai cu răniţi a avut loc la Girov, în aceeaşi zi. O şoferiţă de 26 de ani, din Tîrgu Neamţ, care se deplasa pe direcţia Roznov – Girov, nu a acordat prioritate unui autoturism care venea de la Roman şi a intrat în coliziune cu acesta. A fost rănit şoferul celei de-a doua maşini, un bărbat de 79 de ani şi pasagera din maşină, o femeie de 49 de ani.

Alte tragedii

Seria neagră a nenorocirilor petrecute în judeţ în ultima săptămînă a început luni, 29 ianuarie, la Tarcău, imediat după lăsarea întunericului. Maşina condusă de un tînăr de 18 ani, care avea permisul de foarte puţin timp, a scăpat de sub control şi cu o viteză teribilă a acroşat victima, tot de 18 ani, care mergea pe marginea drumului. Maşina s-a oprit la circa 100 de metri de locul impactului, după ce a rupt două podeţe şi două garduri. Şoferul a fost rănit grav, fiind politraumatizat şi este cercetat pentru ucidere din culpă. Apoi, pe 30 ianuarie, în jurul orei 22.15, la Ruseni, comuna Borleşti, o maşină în care erau două femei, de 31 şi 53 de ani, din judeţul Braşov, a intrat într-un gard şi s-a oprit într-un copac. Din păcate, pentru prima dintre victime, care se afla la volan, nu s-a mai putut face nimic, aceasta fiind decedată în urma leziunilor incompatibile cu viaţa. Cea de-a doua a fost trasportată la spitalul şi ea suferind răni grave. S-a concluzionat că şoferiţa a pierdut controlul volanului într-o curbă. Altă tragedie a fost pe 31 ianuarie, la Horia, în jurul orei 11.40, bilanţul fiind o persoană decedată şi alte trei rănite. Şoferul unui Fiat Punto, de loc din Boghicea, care avea 32 de ani, staţiona într-un refugiu şi vorbea la telefon. Apoi, fără a se asigura, a efectuat o manevră de întoarvere, dar a fost surprins de o Dacia Duster, care a intrat violent în portiera de pe partea şoferului Fiatului. Tînărul nemţean a decedat pe loc.

Pe fondul acestor evenimente grave conducerea IPJ Neamţ a dispus organizarea de acţiuni duminică, 4 februarie, dar şi săptămîna viitoare pentru vizibilitatea efectivelor în trafic“, a mai spus purtătorul de cuvînt al Poliţiei.

Avînd în vedere toate aceste accidente, oamenii legii recomandă şoferilor să circule cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi să evite depăşirile riscante. Evitaţi acţionarea bruscă a frînei şi a mecanismului de direcţie deoarece autovehiculul poate derapa. Folosiţi cu precădere frîna de motor atunci cînd rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu porniţi la drum fără să verificaţi starea traseului pe care urmează să-l parcurgeţi, echipaţi maşina pentru circulaţie în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi a îndrumărilor poliţiştilor. Toţi ocupanţii maşinii trebuie să poarte centuri de siguranţă. Nu uitaţi, aceasta vă poate salva viaţa.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Actualitate

Colindători de la Colegiul „Danubiana”, la bătrînii cu handicap

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ bătrînii, mulţi imobilizaţi la pat sau în fotolii rulante, au primit darurile cu multă bucurie

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Elevii de la Colegiul Tehnic „Danubiana” au mers, miercuri, 11 decembrie, la colindat la bătrânii aflaţi în „Complexul de servicii pentru persoane adulte cu handicap” din Roman.

Bătrînii, mulţi dintre ei imobilizaţi la pat sau în fotolii rulante, au primit din partea tinerilor colinde, zîmbete şi daruri. Activitatea s-a intitulat „Învaţă să dăruieşti!” şi a mobilizat elevi din clasele a IX-a C, a IX-a G, a XI-a A, XI-a D, a XI-a E, a XI-a F, a XII-a A, a şi a XII-a B, coordonaţi de profesoarele Mirela Constantinescu, Lămîiţa Iliescu, Eva Netedu, Doina Ungureanu, Genoveva Bordeianu, Mariana Vacaru Simona Aldea şi Gabriela Apostol.

Activitatea face parte dintr-un proiect educaţional mai amplu, intitulat „Ne pasă de semenii noştri… ”, care are drept scop implicarea elevilor în activităţi de voluntariat şi de caritate.

„Prin acest proiect, ne-am propus să lărgim sfera de cunoaştere umană, elevii fiind alături de cei singuri, bolnavi sau abandonaţi. Este perioada în care mulţi dintre noi alegem să împărţim bucurie – atît celor dragi, cît şi oamenilor pe care nu îi ştim, dar care au fost greu încercaţi de soartă.

Elevii au fost dornici să se implice în această  activitate, ştiind că prezenţa lor va aduce fericire altor persoane, care ar putea fi bunicii lor. Bătrînii i-au primit cu drag şi astfel şi-au amintit de vremurile în care, în prag de sărbători, aveau familia aproape.

Nevoile acestor oameni sînt mari şi de aceea, te simţi de două ori mai împlinit sufleteşte atunci cînd poţi aduce bucurie bătrînilor internaţi aici”, a precizat profesoara Simona Aldea, coordonatoarea proiectului.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

„De îndată“ operativă şi în deplină concordie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ şedinţa CL Roman a ţinut cîteva minute, toate cele cinci proiecte de hotărîre fiind votate la foc automat ■ primarul a prezentat consilierilor premiul obţinut la Gala Asociaţiei Municipiilor din Romania şi a mulţumit pentru „interesul manifestat" pentru dezvoltarea municipiului ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Marţi, 10 decembrie, primarul Lucian Micu, întors în aceeaşi zi de la Bucureşti, unde a participat la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din Romania, la care au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Urban, a fost prezent la şedinţa “de îndată” convocată pentru a vota cinci proiecte de hotărîre urgente. Dintre acestea, două au fost declarate proiecte “de importanţă”, respectiv cel referitor la rectificarea bugetară şi cel referitor la întoarcerea la lista de investiţii aprobată în luna mai pentru a se finanţa din împrumutul de la CEC Bank. La şedinţă au participat 19 din cei 21 de consilieri locali, care au votat, aşa cum se întîmplă, de regulă, toate proiectele propuse de primar, ceea ce l-a făcut să declare: “Urgenţa nr.1 a acestei şedinţe a reprezentat-o rectificarea bugetului, pentru a reuşi să mai facem cîteva cheltuieli pînă la sfîrşitul anului. Din discuţiile pe care le-am avut cu premierul Ludovic Orban, la întîlnirea de la AMR există promisiunea încă a unei rectificări bugetare pînă la sfîrşitul anului, ceea ce înseamnă că va trebui să mai convocăm o şedinţă de îndată. Şedinţa festivă va avea loc joi, 19 decembrie, la Hotel Roman. Acum vreau să împărtăşesc cu dumneavoastră premiul obţinut la Gala Asociaţiei Municipiilor şi în egală măsură cu toţi colegii din primărie şi din conducerea spitalului. Este important că toţi am reuşit să conlucrăm pentru binele comunităţii şi iată că rodul acestei conlucrări nu întîrzie să apară. E vorba de proiecte comune, ca cel întocmit de consilierii Graţian Iacob (PNL) şi Contantin Holban (PSD) de dare în administrarea Consiliului Judeţean a străzii Mihai Viteazu”, a spus primarul Lucian Micu. Curios este faptul că nimeni nu a solicitat nici o explicaţie şi nu a discutat despre revenirea la lista de investiţii planificată a fi făcută din împrumutul bancar de la CEC, în valoare de 48.300.000 lei făcut de primărie şi votat de consilieri, pentru perioada 2018-2033. În preambulul hotărîrii de Consiliu Local Roman, directorul economic al primăriei explica în referatul hotărîrii de ce s-a impus ca administraţia să renunţe la o nouă modificare a listei de investiţii, în condiţiile în care banca anunţa că acest lucru este posibil doar în condiţiile în care dobînda s-ar majora de la 0, 48%, cît este prevăzută în contract, la 1,25% pe an, motivate de majorarea ROBOR, fapt ce a determinat conducerea primăriei să renunţe la modificarea listei de investiţii.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Spiriritul lui Nică, iar acasă, la Humuleşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ încep Zilele Ion Creangă, în perioada 12-14 decembrie avînd loc diferite activităţi dedicate marelui povestitor ■ deschiderea oficială va avea loc vineri, la ora 11, la casa memorială din Humuleşti ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Spiritul năzdrăvanului Nică a lui Ştefan Apetrei revine zilele acestea prin locurile copilăriei sale. Luna acesta se împlinesc 50 de ani de la prima activitate omagială dedicată autorului Amintirilor din copilărie şi 160 de ani de la trecerea lui la cele veşnice. Ca în fiecare an, marele povestitor humuleştean va fi readus în atenţia publicului larg cu prilejul tradiţionalei manifestări Zilele Ion Creangă, activităţile pregătite de Complexul Muzeal Neamţ împletindu-se cu cele ale Primăriei Tîrgu Neamţ, care va colabora cu Fundaţia Culturală Ion Creangă şi Casa Culturii. Programul Complexului Muzeal Neamţ va debuta, după obicei, la Muzeul Memorial din Humuleşti. Aici se vor aduna vineri, 13 decembrie, la ora 11, organizatorii şi invitaţii lor, fiind planificat şi un concert de colinde susţinut de elevii Şcolii Vînători Neamţ. Între ora 13 şi 16, vor fi prelegeri susţinute de prof. univ. dr. Constantin Parascan şi poetul Daniel Corbu pe tema „160 de ani de la trecerea la veşnicie a lui Ion Creangă”, va fi dat startul concursului de creaţie virtuală ,,Universul lui Creangă şi va fi lansat volumul Ion Creangă- Integrala operei”. Activităţile susţinute de Primăria Tîrgu Neamţ şi Fundaţia Culturală Ion Creangă vor începe pe 12 decembrie, cînd se vor face vizite la copiii din grădiniţele oraşului cu daruri de la Moş Crăciun. Pe 13 decembrie, la Casa Culturii va fi difuzat, între ora 12-14, filmul Amintiri din copilărie regizat de Elisabeta Bostan. Va fi prezent şi actorul Ion Bocancea, cel care a dat viaţă personajului Nică a lui Ştefan Apetrei din Humuleşti. La ora 15.30 va începe şezătoarea ,,Dor de sat şi dor de Creangă”, organizată de Elisabeta Tărăboanţă şi Margareta Mihăilescu, preşedinta Fundaţiei Culturale Ion Creangă. Ca şi la ediţiile anterioare ale Zilelor Ion Creangă, ziua de sîmbătă e rezervată pentru o slujbă de pomenire în memoria scriitorului şi a familiei sale, oficiată de preoţii Bisericii Sfîntul Nicolae din Humuleşti, iar participanţii vor avea prilejul să viziteze casa memorială. Cît despre prof. univ. Constantin Parascan, o prezenţă constantă la Zilele Creangă, este autorul multor volume despre opera şi viaţa scriitorului, autorităţile tîrnemţene decernîndu- i, în 2017, titlul de Cetăţean de onoare. „Studiile despre viaţa şi opera scriitorului semnate Constantin Parascan sînt un real reper atît pentru exegeţi, cît şi pentru cititorii de toate vîrstele. Domnul Constantin Parascan, atît prin activitatea la Bojdeuca din Ţicău ca profesor muzeograf, cît şi ca profesor universitar şi-a ales ca unic deziderat cultural limpezirea şi promovarea a tot ceea ce a fost legat de viaţa şi opera marelui scriitor Ion Creangă. La propunerea Domniei Sale s-au înfăptuit două lucruri de mare credinţă creştină, respectiv ridicarea de către Biserica Ortodoxă a caterisirii diaconului Creangă (1992), şi mutarea osemintelor tatălui în cimitirul familiei, la biserica din Humuleşti”, au motivat la acel moment iniţiatorii.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending