Contactează-ne

Actualitate

Sanitas, protest paşnic la Guvern

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 100 de angajaţi echipaţi anti Covid-19 s-au deplasat, miercuri, la sediul Guvernului ■ sindicaliştii au depus peste 50 de petiţii, cerînd premierului organizarea unei întîlniri pentru discutarea problemelor din Sănătate şi Asistenţa Socială ■

Sindicaliştii Sanitas au derulat miercuri, 22 iulie, o acţiune prin care au încercat să atragă atenţia guvernanţilor asupra problemelor cu care se confruntă angajaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială, aflaţi în prima linie a luptei împotriva Covid-19.

Într-un comunicat al Federaţiei Sanitas se menţionează faptul că 100 de angajaţi, purtînd echipamentul medical folosit în spitale în timpul pandemiei, s-au deplasat spre sediul Guvernului şi au depus peste 50 de petiţii prin care au solicitat organizarea unei întîlniri cu Ludovic Orban pentru discutarea problemelor.

„Membrii Federaţiei Sanitas au ales această modalitate paşnică de protest pentru a arăta guvernanţilor că sunt total nemulţumiţi de modul în care sunt tratate toate categoriile profesionale din domeniile aflate, de mai bine de patru luni, în prima linie a luptei cu noul coronavirus – Sănătatea şi Asistenţa Socială.

100 de angajaţi îmbrăcaţi în combinezoane medicale şi echipaţi cu măşti medicale, viziere şi mănuşi au traversat Piaţa Victoriei, respectînd toate măsurile legale de deplasare în spaţii publice: grupuri de maxim 6 persoane, distanţare socială de 2 metri, etc. S-au îndreptat apoi către instituţia Guvernului pentru a depune petiţii în care federaţia solicită premierului României organizarea unei întîlniri în care să fie discutate probleme legate de buna funcţionare a sistemului medical şi de asistenţă socială pe perioada crizei“, se menţionează în comunicat.

Prin petiţiile depuse, federaţia solicită reluarea dialogului social instituţionalizat la toate nivelurile, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional şi acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toţi salariaţii care lucrează cu pacienţii COVID – 19 şi suspecţi.

De asemenea, se cere adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia actuală prin stabilirea unui normativ de personal specific secţiilor/compartimentelor care tratează pacienţi COVID-19, reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtînd echipamentul de protecţie specific patologiei şi asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială.

Alte revendicări aduc în atenţie creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022, pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaştere firească a eforturilor şi meritelor salariaţilor din sistem, raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual, acordarea stimulentului de risc pentru toţi salariaţii din sănătate aflaţi în activitate în această perioadă, identificarea unor soluţii pentru corectarea şi punerea în aplicare a legislaţiei privind drepturile de natură salarială pentru personalul din asistenţă socială.

„La finalul acţiunii, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au fost invitaţi la o întîlnire cu Ludovic Orban. Premierul a luat la cunoştinţă nemulţumirile salariaţilor care astăzi s-au aflat în stradă şi implicit ale tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială şi s-a angajat să organizeze, zilele următoare, o nouă întîlnire la care să participe Ministrul Sănătăţii împreună cu echipa sa de specialişti.

Federaţia îşi asumă această formă paşnică de protest avînd în vedere că situaţia epidemiologică actuală continuă să se agraveze, starea personalului medical şi auxiliar din sistemul de sănătate şi cel de asistenţă socială este din ce în ce mai dificilă (număr crescut de infectări, epuizare etc.) iar Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi ale statului continuă să practice aceeaşi lipsă de comunicare cu partenerii de dialog social manifestată încă de la începutul crizei pandemice“, se arată în comunicatul semnat de Biroul Operativ al Federaţiei Sanitas.

FOTO: generica

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending