Contactează-ne

Actualitate

Săbăoani: cîntec, joc şi multă voie bună, la Zilele comunei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sute de locuitori din Săbăoani, mulţi dintre ei reveniţi din ţările unde muncesc, s-au bucurat împreună la sărbătoarea prilejuită de Zilele comunei ■ oamenii s-au adunat în piaţeta din centrul localităţii, pentru a se bucura de întoarcerea acasă ■

Comunitatea din Săbăoani, altădată cea mai mare comunitate rurală din zona Moldovei, care numără 11.600 locuitori, din care 4000 risipiţi în lumea largă, pe unde i-a purtat destinul pentru o bucată mai albă de pîine, s-a adunat, cu mic cu mare, aşa cum face în fiecare an, în cea de-a doua duminică din august, pentru a se bucura de întoarcerea acasă. „În fiecare an, aşa cum a hotărît Consiliul Local, în cea de a doua duminică din luna august, cînd majoritatea celor care locuiesc în străinătate se întorc în concediu, organizăm această întîlnire de suflet, în care lumea este dornică să socializeze, să vadă de s-a mai întîmplat în comuna natală. Oricum, lumea este mult mai exigentă şi, pe bună dreptate, vor «o ţară ca afară». Şi noi, rămaşi aici, acasă, dorim acelaşi lucru. De aceea, o asemenea zi este şi un prilej de arăta oamenilor eforturile investiţionale pe care le facem, pentru modernizarea comunei“, a declarat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani. Şi raportul prezentat de Valeria Dascălu în faţa concetăţenilor, este unul pozitiv, căci faţa comunei s-a schimbat mult, în ultimii ani. Lista de investiţii realizate, sau în curs de realizare la Săbăoani, este una promiţătoare. Numai pentru 2019 conducerea Primăriei Săbăoani va realiza, din fonduri proprii sau din fonduri guvernamentale şi europene o serie de investiţii din categoria Şcoală, Stradă şi Spital. Anul acesta este în curs de modernizare dispensarul uman, finanţat prin fonduri guvernamentale (PNDL), valoarea proiectului fiind de 2.084.000 lei. Un alt proiect se referă la construirea de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în valoare de 764.000 lei. Reţeaua electrică a comunei se află în curs de modernizare, pe strada Romaniţei, proiect în valoare de 370.000 lei. Un alt proiect extrem de important pentru comunitate este cel legat de asfaltarea reţelei stradale din comună, proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării în valoare de 2.283.000 lei, anul acesta fiind prinse străzile: Nucilor, Artelor, Liliacului, Primăverii, Plaiului, Spicului din Săbăoani şi Vasile Alecsandri, din satul Traian, proiect în valoare de 2.283.000 lei. Un alt proiect important pentru comunitate este legat de modernizarea pieţii agro-alimentare, în valoare de 586.000 lei. Este în curs de pregătire pentru a fi depus la Guvern, un proiect de modernizare a străzilor: Cîmpului, Crizantemelor, Rîndunelelor, Sportului, Trandafirilor, Triumfului, Veronica Micle, toate în Săbăoani şi Veronica Micle, în satul Traian. Documentaţia se va depune în perioada imediat următoare la Guvern şi are o valoare de 3.539.382 le. Se continuă şi modernizarea altor străzi, cu bani europeni, proiect în valoare de 5.284.000 lei. Sînt în curs de finalizare şi lucrările de modernizare a străzilor Ciocîrliei şi Carpaţi, proiect în valoare de 2.372.000 lei.

Tot în acest an este în curs de implementare proiectul tehnic şi studiu de fezabilitate pentru extinderea reţelei de canalizare în satele Săbăoani şi Traian, proiect în valoare de 95.000 lei. Proiectul este în curs de definitivare şi este pregătit pentru a fi depus, spre finanţare, la Guvern. Sînt cuprinse în proiect străzile: Antenei, Islazului, Unirii, Viitorului, Gloriei, Mărţişorului, Amurgului, Macului, Garoafelor, Tineretului, Vaduri, Salcîmilor, Bujorilor, Libertăţii, iar în satul Traian urmează a se moderniza străzile: Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Independenţei. Revenind la sărbătoarea de duminică, este de remarcat faptul anul acesta nu a mai fost invitat nici un politician. În jurul orei 18, în aplauzele participanţilor la eveniment, au urcat pe scenă membrii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă ai localităţii: Alois Bacoşcă, Flavian Farcaş, Alex David Mărtişcă, Ionuţ Dorcu, Gabriel Robu, Mihai Ciobanu, Alin Diacu, Andrei Diac, Sergiu Dorcu, Paul Tamaş, pregătiţi de Marian Robu, şeful SVSU Săbăoani, care au primit din mîna generalului Ioan Niţică, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, diploma de excelenţă şi medaliile pentru performanţa de a fi obţinut locul I la etapa naţională a concursurilor profesionale organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, competiţie ce a avut loc la sfîrşitul lunii iulie pe hipodromul din Ploieşti. Aceştia urmează a primi şi premii în bani pentru performanţa lor. La sărbătoarea comunei Săbăoani au fost invitaţi să cînte îndrăgita interpretă de muzică populară Margareta Clipa, interpretul Grigore Gherman, formaţia Provincialii şi Ada Bend. Evenimentul festiv s-a încheiat în jurul orei 22 cu un impresionat foc de artificii.

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending