Contactează-ne

Actualitate

Săbăoani: cîntec, joc şi multă voie bună, la Zilele comunei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sute de locuitori din Săbăoani, mulţi dintre ei reveniţi din ţările unde muncesc, s-au bucurat împreună la sărbătoarea prilejuită de Zilele comunei ■ oamenii s-au adunat în piaţeta din centrul localităţii, pentru a se bucura de întoarcerea acasă ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Comunitatea din Săbăoani, altădată cea mai mare comunitate rurală din zona Moldovei, care numără 11.600 locuitori, din care 4000 risipiţi în lumea largă, pe unde i-a purtat destinul pentru o bucată mai albă de pîine, s-a adunat, cu mic cu mare, aşa cum face în fiecare an, în cea de-a doua duminică din august, pentru a se bucura de întoarcerea acasă. „În fiecare an, aşa cum a hotărît Consiliul Local, în cea de a doua duminică din luna august, cînd majoritatea celor care locuiesc în străinătate se întorc în concediu, organizăm această întîlnire de suflet, în care lumea este dornică să socializeze, să vadă de s-a mai întîmplat în comuna natală. Oricum, lumea este mult mai exigentă şi, pe bună dreptate, vor «o ţară ca afară». Şi noi, rămaşi aici, acasă, dorim acelaşi lucru. De aceea, o asemenea zi este şi un prilej de arăta oamenilor eforturile investiţionale pe care le facem, pentru modernizarea comunei“, a declarat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani. Şi raportul prezentat de Valeria Dascălu în faţa concetăţenilor, este unul pozitiv, căci faţa comunei s-a schimbat mult, în ultimii ani. Lista de investiţii realizate, sau în curs de realizare la Săbăoani, este una promiţătoare. Numai pentru 2019 conducerea Primăriei Săbăoani va realiza, din fonduri proprii sau din fonduri guvernamentale şi europene o serie de investiţii din categoria Şcoală, Stradă şi Spital. Anul acesta este în curs de modernizare dispensarul uman, finanţat prin fonduri guvernamentale (PNDL), valoarea proiectului fiind de 2.084.000 lei. Un alt proiect se referă la construirea de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în valoare de 764.000 lei. Reţeaua electrică a comunei se află în curs de modernizare, pe strada Romaniţei, proiect în valoare de 370.000 lei. Un alt proiect extrem de important pentru comunitate este cel legat de asfaltarea reţelei stradale din comună, proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării în valoare de 2.283.000 lei, anul acesta fiind prinse străzile: Nucilor, Artelor, Liliacului, Primăverii, Plaiului, Spicului din Săbăoani şi Vasile Alecsandri, din satul Traian, proiect în valoare de 2.283.000 lei. Un alt proiect important pentru comunitate este legat de modernizarea pieţii agro-alimentare, în valoare de 586.000 lei. Este în curs de pregătire pentru a fi depus la Guvern, un proiect de modernizare a străzilor: Cîmpului, Crizantemelor, Rîndunelelor, Sportului, Trandafirilor, Triumfului, Veronica Micle, toate în Săbăoani şi Veronica Micle, în satul Traian. Documentaţia se va depune în perioada imediat următoare la Guvern şi are o valoare de 3.539.382 le. Se continuă şi modernizarea altor străzi, cu bani europeni, proiect în valoare de 5.284.000 lei. Sînt în curs de finalizare şi lucrările de modernizare a străzilor Ciocîrliei şi Carpaţi, proiect în valoare de 2.372.000 lei.

Tot în acest an este în curs de implementare proiectul tehnic şi studiu de fezabilitate pentru extinderea reţelei de canalizare în satele Săbăoani şi Traian, proiect în valoare de 95.000 lei. Proiectul este în curs de definitivare şi este pregătit pentru a fi depus, spre finanţare, la Guvern. Sînt cuprinse în proiect străzile: Antenei, Islazului, Unirii, Viitorului, Gloriei, Mărţişorului, Amurgului, Macului, Garoafelor, Tineretului, Vaduri, Salcîmilor, Bujorilor, Libertăţii, iar în satul Traian urmează a se moderniza străzile: Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Independenţei. Revenind la sărbătoarea de duminică, este de remarcat faptul anul acesta nu a mai fost invitat nici un politician. În jurul orei 18, în aplauzele participanţilor la eveniment, au urcat pe scenă membrii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă ai localităţii: Alois Bacoşcă, Flavian Farcaş, Alex David Mărtişcă, Ionuţ Dorcu, Gabriel Robu, Mihai Ciobanu, Alin Diacu, Andrei Diac, Sergiu Dorcu, Paul Tamaş, pregătiţi de Marian Robu, şeful SVSU Săbăoani, care au primit din mîna generalului Ioan Niţică, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, diploma de excelenţă şi medaliile pentru performanţa de a fi obţinut locul I la etapa naţională a concursurilor profesionale organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, competiţie ce a avut loc la sfîrşitul lunii iulie pe hipodromul din Ploieşti. Aceştia urmează a primi şi premii în bani pentru performanţa lor. La sărbătoarea comunei Săbăoani au fost invitaţi să cînte îndrăgita interpretă de muzică populară Margareta Clipa, interpretul Grigore Gherman, formaţia Provincialii şi Ada Bend. Evenimentul festiv s-a încheiat în jurul orei 22 cu un impresionat foc de artificii.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sabia lui Ştefan primită de la papa Sixt, expusă la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un ceremonial militar şi religios a avut loc ieri, la statuia domnitorului din Parcul Central ■ replica armei va putea fi văzută pînă pe 12 decembrie, la Muzeul de Artă ■ sabia originală primită de la papa Sixt al VI-lea după bătălia de la Vaslui este la Istanbul, la Muzeul Topkapî ■

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

În cadrul unui ceremonial militar şi religios desfăşurat ieri, în oraşul de sub Pietricica, a fost prezentată o replică fidelă a sabiei domnitorului ştefan cel Mare.

Evenimentul a avut loc lîngă statuia voievodului din centrul oraşului, foarte aproape de Curtea Domnească ctitorită cu cinci secole în urmă de domnitorul care şi-a legat numele şi de ţinutul Neamţului.

Sabia aflată în custodia Ordinului Militar Sfînta Maria – Creştin Ortodox din Braşov va putea fi văzută pînă pe data de 12 decembrie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ.

Ceremonia a fost organizată în contextul împlinirii a 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri şi a fost organizat de către Inspectoratul de Jandarmi general de brigadă Constantin Stavăr Neamţ, cu sprijinul Inspectoratului Nicolae Titulescu Braşov, Ordinului Militar Sfănta Maria, în colaborare cu Primăria Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean.

„Replica sabiei lui ştefan cel Mare şi Sfînt a fost adusă în România în urma demersurilor efectuate de către cîţiva patrioţi români din cadrul Jandarmeriei, Ordinului Militar Creştin Ortodox Sfînta Maria şi Casei de Comerţ Balcanice, care îşi are sediul la Braşov. Mulţi români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî.

Este unul dintre cele mai preţioase obiecte rămase de la domnul Moldovei. A fost primită de Ştefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaştere a rolului Moldovei în apărarea creştinătăţii”, a declarat sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtător de cuvînt al Jandarmeriei Neamţ.

Despre original se ştie că este realizată din oţel de Toledo, cel mai bun material existent în perioada feudală pentru fabricarea armelor. Mînerul în forma de cruce şi îmbrăcat în fir de argint împletit este împodobit cu stema Moldovei.

Lungimea totală a armei este de 125 de centimetri, al lamei de 102 cm şi cîntăreşte 2,5 kilograme. Mînerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat cu aramă, pe faţa superioară fiind inscripţia: „Eu domnul Ştefan, voievod!“ şi semnul crucii.

Circulă două variante despre modul cum sabia a ajuns la Istanbul. Conform uneia dintre ele, sabia a fost trimisă chiar de Ştefan cel Mare sultanului, în ultimii ani de domnie, ca recunoaştere a meritelor unui adversar redutabil, sau strict din raţiuni de strategie politică în ton cu vremurile.

Se mai spune că sabia a luat calea Istanbulului la sfîrşitul primei domnii a lui Petru Rareş, fiul lui ştefan cel Mare. Acesta a încercat să redeschidă lupta cu imperiul, în 1538, dar campania sultanului Soliman Magnificul a dus îndepărtarea voievodului.

Otomanii au impus ca domn în Moldova pe ştefan al V-lea, zis şi Lăcustă-Vodă (din cauza unei invazii de insecte din timpul său), iar trupele turceşti au jefuit tezaurul, luînd şi sabia lui Ştefan.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: -20 de grade pe Toaca şi – 10 grade la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta era indicele de răcire vineri, la ora 10 ■ în restul teritoriului au fost temperaturi mai bîlnde ■ pînă la mijlocul lunii ne bucurăm de valori blînde, de pînă la 8 grade ■ minimele nocturne vor fi la limita îngheţului ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Vîntul a făcut prăpăd în dimineaţa de vineri, 6 decembrie 2019, şi de Moş Nicolae chiar dacă a fost soare, a fost deosebit de frig.

Cel puţin în zona Roman unde indicele de răcire a coborît la pragul gerului. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie la ora 10 termometrele indicau valori pozitive în aproape tot judeţul. În vîrf de munte, pe Toaca, dar şi la Piatra Neamţ, erau temperaturi de 2 grade, la Tîrgu Neamţ erau 3 grade, însă la Roman era mai frig decît pe munte şi erau temperaturi negative, de -3 grade.

Vîntul lipsea doar la Tîrg unde indicele de răcire era acelaşi ca temperatura din termometre. În schimb a făcut prăpăd pe munte unde la acelaşi moment indicele de răcire era de -20 de grade, dar ger au simţit şi romaşcanii pentru că în zonă s-au resimţit -10 grade.

Şi la Piatra Neamţ a fost rece, dar nu cît la Roman, aici indicele de răcire fiind de numai -3 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că meteorologii dau asigurări că vor fi valori termice în creştere şi cam pînă la jumătatea lui decembrie trebuie să ne aşteptăm la soare şi maxime de pînă la 8 grade.

Şi minimele mai saltă şi sînt anunţate valori la limita îngheţului. Precipitaţii nu vor fi de nici un fel. Pe 7 decembrie, va fi cer variabil cu soare iar maxima saltă voiniceşte pînă la 7 grade. Şi peste noapte cerul rămîne degajat iar în zori vor fi valori pozitive, dar modeste, de 1 grad. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 8 decembrie, cînd soarele aduce o maximă nesperată pentru acest moment al anului, 8 grade.

Cu toate acestea regimul termic diurn nu mai reuşeşte să-l influenţeze  pe cel nocturn şi minima rămîne cantonată la 1 grad. Nu sînt schimbări mari nici la începutul săptămînii viitoare.

Luni, 9 decembrie, vedem din nou soarele care aduce o maximă de 7 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 2 grade. Nici ziua de marţi, 10 decembrie, nu adice prea multe noutăţi şi la finele primei decade a lui decembrie în zona noastră va fi soare şi se ajunge din nou la o maximă de de 8 grade Celsius. După lăsarea întunericului cerul va fi absolut senin şi se va înregistra o temperatură de 1 grad, cu plus.

Cu începere de miercuri, 11 decembrie, regimul termic se mai depreciază. Chiar dacă soarele rămîne la putere, la amiază nu vor fi mai mult de 6 grade. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi pe fondul unui cer senin rămînem cu minima pozitivă de 1 grad.

Cea mai rece zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de joi, 12 decembrie. Chiar dacă va fi senin şi soare, la amiază cu greu mercurul din termometre saltă pînă la 3 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea minima scade la -2 grade. Vineri, 13 decembrie cerul va fi acoperit şi se vor înregistra 7 grade, în timp ce sîmbătă, 14 decembrie, se înseninează dar nu vor fi mai mult de 4 grade.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Condamnaţi la închisoare, prinşi şi trimişi la beci

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Două persoane din Neamţ, care au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea, au fost prinse recent de poliţiştii nemţeni şi trimise în penitenciar. De asemenea, un puşti de 15 ani a fost internat într-un Centru Educativ, după ce a comis infracţiunea de tîlhărie calificată

Pe 5 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Supravegheri Judiciare și Urmăriri au depistat un bărbat, de 50 de ani, din Roman, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani și 10 zile de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la tîlhărie calificată.

De asemenea, polițiștii au depistat și un minor, de 15 de ani, din Roman, pe numele căruia Judecătoria Roman a dispus, la data de 5 decembrie a.c., internarea într-un centru educativ pe o perioadă de 9 luni, pentru săvîrșirea infracțiunii de tîlhărie calificată.

Minorul a fost condus de polițiști la Centrul Educativ Tîrgu Ocna.

În aceeaşi zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Bodești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Piatra Neamț la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending