Contactează-ne

Actualitate

ş . / ? / ! / … ţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Acum, când m-am apropiat de aşa-zisa vârstă a înţelepciunii şi când am fost solicitat să glosez pe genericul de mai sus, mi-a venit în minte un gând: să evit ca textul respectiv să nu se transforme într-un discurs patriotard aşa cum ne este dat să ascultăm de multe ori la manifestările festive prilejuite de aniversarea unor date importante.

În acelaşi timp am fost tentat să alcătuiesc un scurt istoric al acestei născociri fără egal a minţii omeneşti, dar imediat mi-am dat seama că ar fi o întreprindere inutilă având în vedere că, de-a lungul secolelor, s-au scris multe tomuri despre acest subiect.

Întorcându-mă la titlu am observat că cel care a avut iniţiativa de a solicita texte pe această temă, cu voia sau fără voia sa, a omis să folosească vreo unul din semnele aşezate de noi în paranteza de mai sus. S-ar putea ca cineva să intervină cu observaţia că după titlul nu se pune punct. Foarte adevărat, dar această regulă se aplică doar când titlul este alcătuit dintr-o sintagmă. În cazul nostru avem o propoziţie cu subiect inclus în dezinenţa verbului (eu, ei, ele). Pornind de aici, am socotit că este absolut necesar să analizez în ce măsură se naşte acest profund sentiment uman – iubirea în fiecare dintre cele patru situaţii.

Când după actualul titlu punem punct ar presupune că iubirea faţă de Hârtie, indiferent de starea în care se află şi de modul de întrebuinţare, de la scopul cel mai nobil pentru care a fost creată – suport pentru scriere – la banalul şerveţel de masă sau banala dar necesara hârtie igienică. În acest caz iubirea nu poate căpăta sensul acelui sentiment inefabil care se naşte treptat şi necondiţionat faţă de ceva care ne atrage în mod deosebit şi ne emoţionează la cel mai înalt nivel.

Dacă enunţul se încheie cu semnul întrebării, atunci se nasc mai multe variante şi anume: iubim orice fel de Hârtie, fie destinată scrisului şi menită să devină un manuscris sau un text tipărit, fie este destinată împachetării unor obiecte, fie ca suport pentru alte opere de artă (grafică, acuarelă sau partitură muzicală), fie când ne întâlnim cu ea mototolită şi aruncată la întâmplare în diverse locuri. Dar când Hârtia este cea care îţi aduce pe neaşteptate o veste care te întristează, ce sentimente se nasc? Aşadar nu poate fi vorba despre iubire în toate cazurile.

Când folosim semnul exclamării, sigur ne aflăm în faţa Hârtiei care prin ceea ce transmite simţurilor noastre produc instantaneu sentimente de admiraţie, de plăcere, de satisfacţii şi încercăm să o protejăm şi să o păstrăm în apropierea noastră pentru cât mai multă vreme.

Folosirea punctelor de suspensie ne-ar fi obligat să înşirăm mai multe motive care ne determină să iubim Hârtia.

După ce am analizat aceste câteva aspecte am ajuns la concluzia că n-ar fi lipsită de interes relatarea mea despre drumul pe care l-am parcurs în cele câteva decenii de viaţă, de la „prima întâlnire“ pe care am avut-o cu hârtia ca suport al unui text scris.

Era într-una din lunile de iarnă din primul an după ce trecuse peste noi tăvălugul armatelor sovietice despre care mai bine de un deceniu am învăţat la şcoală că au fost armatele „eliberatoare“. Încă nu mergeam la şcoală, dar seara, mai ales în zilele de sărbătoare, mama Elvira, absolventă de şcoală primară, dintr-un sat în apropierea căruia s-au descoperit urme ale cunoscutei Culturi Cucuteni, obişnuia să-mi citească câte o poveste şi nu mică era mirarea începutului când vedeam cum poate să spună folosindu-se de acel obiect poveşti cu feţi frumoşi şi zmei. E lesne de înţeles că mai întâi îmi explicase că aceea este o carte, că bucăţile de hârtie din care este alcătuită se numesc foi şi că urmele acelea negre ce contrastau puternic cu pagina albă sunt litere şi că din toamna anului următor, când voi deveni elev al şcolii din apropiere, voi învăţa singur să citesc.

Acesta a fost începutul, începutul unei mari iubiri, a doua dintr-o listă nu prea lungă, după cea mai mare statornică şi necondiţionată iubire a vieţii mele – mama Elvira.

Iubirea pentru pagina scrisă s-a amplificat cu fiecare an al existenţei mele, cu fiecare an petrecut în şcolile de diferite grade pe care le-am urmat, cu fiecare carte pe care am descoperit-o în bibliotecile prin care am trecut şi cu fiecare carte pe care mi-am procurat-o din diverse librării alcătuindu-mi propria mea bogăţie bibliofilă.

Încet, încet, această iubire a hârtiei devenite suport pentru scris manual (manuscrise) sau prin intermediul tiparului (de la pagina de ziar, la cartea literară şi ştiinţifică), ca suport pentru diferite forme de artă (plastică, fotografică, muzicală, de arhitectură, filatelie ş.a.), toate acestea păstrate în mari biblioteci, instituţii muzeale, colecţii particulare şi preţuite cum se cuvine de generaţii întregi, s-a transformat în ceea ce îmi place să spun în patimă de lectură, dar atenţie, în sensul pozitiv al acestui cuvânt.

Treptat, după absolvirea studiilor am descoperit şi o altă trăire, puternic emoţională aceea ce se naşte în momentul în care omul se aşază în faţa colii albe cu intenţia de a o acoperi cu propriile gânduri, cu propriile idei, cu propriile născociri şi întotdeauna am trăit la intensitate maximă emoţia de început dar mai ales după ce am acoperit suprafaţa albă cu text. Totdeauna când am încheiat un text o întrebare revenit inevitabil: oare nu am trădat iubirea de-o viaţă faţă de Hârtie? Cine ştie?!…

Constantin TOMŞA

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: În ştrand va fi prima petrecere estivală

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ amatorii vor avea parte de o distracţie pe cinste ■ se vor organiza trei sesiuni de baie cu spumă, un concurs de fitness în bazin, karaoke şi concursuri de înot

Primăria municipiului Roman va organiza vineri, 19 iulie, prima petrecere din Complexul de Agrement Moldova, eveniment amînat de două ori din cauza vremii nefavorabile din ultimele week-end-uri. Primarul Lucian Micu a anunţat în conferinţa săptămînală de presă programul manifestărilor din ştrand. „Alături de voluntarii romaşcani, pe parcursul întregii zile vor fi organizate ateliere de dezvoltare personală asigurate de Kult Hub şi Anima Intelligentia. Nu vor lipsi nici saloanele de tatuaje şi picturi pentru copii. Cei care doresc să păstreze cîte o amintire de la eveniment şi cu cei dragi au la dispoziţie cabina foto de la MV Production sau magneţii personalizaţi de la Munay Life. Echipa de specialişti de la Neokinetic se va asigura că veţi avea un tonus al musculaturii potrivit pentru mişcarea în apă. De la petrecere nu poate lipsi spuma, iar trei sesiuni de baie cu spumă vor fi organizate la orele 11.00, 14.00 şi 16.00. Antrenorul de fitness Bogdan Huci vă aşteaptă să faceţi mişcare la orele 12.00 şi 17.00. Pe lîngă atmosfera de petrecere asigurată de un DJ, cei prezenţi vor fi invitaţi şi la karaoke, pentru a-i bucura pe participanţi cu hiturile verii şi talentul vocal. Între orele 10.00 şi 12.00 vă puteţi înscrie pentru concursurile de volei, tenis cu piciorul, tenis de masă şi înot pe grupe de vîrstă. Orice altă idee sau propunere de a face din petrecerea din ştrand un eveniment remarcabil este binevenită şi vă mulţumim tuturor pentru implicare“, a declarat primarul Lucian Ovidiu Micu. Acesta a mai anunţat faptul că şi în luna august, în funcţie de prognoza meteo, se vor mai organiza evenimente similare într-un week-end, astfel încît un număr cît mai mare de persoane să se poată bucura de activităţile din Complexul Sportiv şi de Agrement Moldova, asta cu atît mai mult cu cît luna august este şi perioada în care se întorc acasă şi românii plecaţi la muncă în străinătate.

Citește știrea

Actualitate

Şi FC Ozana a început pregătirea pentru Liga 3

Știre publicată în urmă cu

în data de

Echipa de la poalele Cetăţii Neamţului şi-a reluat pregătirile în vederea debutului în Liga 3. Formaţia antrenată de Daniel Zavate şi Florin Dăscălescu a efectuat luni, 15 iulie, primul antrenament în noua formulă şi aşteaptă cu încredere noul sezon. La prima şedinţă de pregătire şi-au făcut apariţia destule nume noi, printre ei numărîndu-se Andu Moisi, ultima dată la Bradul Borca, Andrei Apostol, fost jucător la CSM Paşcani şi Răzvan Gorovei, fost la Ştiinţa Miroslava, plus un grup de şapte juniori veniţi de la prim- divizionara Politehnica Iaşi. Ozana a perfectat şi primul joc de pregătire din această perioadă, străjerii urmînd să evolueze vineri, 19 iulie cu începere de la ora 18.00 contra celor de la Bucovina Rădăuţi. Partida va avea loc pe stadionul Cetatea. Clubul s-a înscris în campionatul Ligii 3 şi a achitat inclusiv fondul de garanţie financiară de 20.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Constructorii “pătimesc” de pe urma „negrilor“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de muncă au luat în vizor domeniul construcţiilor ■ în urma verificărilor au fost aplicate mari sancţiuni ■ pentru 33 de persoane fără forme legale, patronii au de plătit 660.000 lei ■

Inspectorii de muncă au efectuat verificări în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Verificările au avut loc în perioada 3 – 28 iunie şi s-au lăsat cu amenzi usturătoare. „În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi un număr de 88 de angajatori. Cu ocazia controalelor au fost constatate 46 de deficienţe, au fost dispuse 46 de măsuri şi au fost aplicate un număr de 55 de sancţiuni contravenţionale şn cuantum de 662.700 lei. La 15 angajatori au fost depistate 33 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată fiind în cuantum de 660.000 lei“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ. Printre neregulilel găsite pe la firme se numără neîncheierea contractelor individuale de muncă în formă scrisă; netransmiterea elementelor prevăzute în H.G nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, cel tîrziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariat; completarea registrului general de evidenţă al salariaţilor în format electronic cu date eronate; lipsa dovezii privind comunicarea atribuţiilor prevăzute în fişa postului către salariaţii îndreptăţiţi şi a dovezii referitoare la informarea salariaţilor cu privire la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; necompletarea dosarului de personal al salariaţilor cu documentele prevăzute de H.G nr. 905/2017modificată şi completată; nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către salariaţi; nerespectarea prevederilor privind repausul săptămînal; neplata sau plata cu întîrziere a drepturilor salariale. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi un număr de 88 de angajatori. S-au constatat 128 de deficienţe pentru care s-au dispus 128 măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi 92 de angajatori, cărora li s-au aplicat 128 sancţiuni pecuniare ce au totalizat 19.500 lei. Cele mai multe nereguli se refereau la neacordarea de către angajatori a echipamentului individual de protecţie; neasigurararea măsurilor de prim ajutor în caz de accident; lipsa efectuării examenelor medicale la angajare şi periodic; utilizarea necorespunzătoare a scărilor pe şantiere în ceea ce priveşte stabilitatea şi prinderea sigură a lucrătorilor în timpul accesului pe scară; utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare, care nu sînt prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sînt balustradele solide (suficient de înalte şi avînd cel puţin o bordură, o mînă curentă şi protecţie intermediară), platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a impiedica/opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decît în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări; lipsa marcajelor şi a întreţinerii căilor de acces la locurile de muncă.

Citește știrea

Trending