Contactează-ne

Actualitate

ş . / ? / ! / … ţ

Știe publicată cu

în data de

Acum, când m-am apropiat de aşa-zisa vârstă a înţelepciunii şi când am fost solicitat să glosez pe genericul de mai sus, mi-a venit în minte un gând: să evit ca textul respectiv să nu se transforme într-un discurs patriotard aşa cum ne este dat să ascultăm de multe ori la manifestările festive prilejuite de aniversarea unor date importante.

În acelaşi timp am fost tentat să alcătuiesc un scurt istoric al acestei născociri fără egal a minţii omeneşti, dar imediat mi-am dat seama că ar fi o întreprindere inutilă având în vedere că, de-a lungul secolelor, s-au scris multe tomuri despre acest subiect.

Întorcându-mă la titlu am observat că cel care a avut iniţiativa de a solicita texte pe această temă, cu voia sau fără voia sa, a omis să folosească vreo unul din semnele aşezate de noi în paranteza de mai sus. S-ar putea ca cineva să intervină cu observaţia că după titlul nu se pune punct. Foarte adevărat, dar această regulă se aplică doar când titlul este alcătuit dintr-o sintagmă. În cazul nostru avem o propoziţie cu subiect inclus în dezinenţa verbului (eu, ei, ele). Pornind de aici, am socotit că este absolut necesar să analizez în ce măsură se naşte acest profund sentiment uman – iubirea în fiecare dintre cele patru situaţii.

Când după actualul titlu punem punct ar presupune că iubirea faţă de Hârtie, indiferent de starea în care se află şi de modul de întrebuinţare, de la scopul cel mai nobil pentru care a fost creată – suport pentru scriere – la banalul şerveţel de masă sau banala dar necesara hârtie igienică. În acest caz iubirea nu poate căpăta sensul acelui sentiment inefabil care se naşte treptat şi necondiţionat faţă de ceva care ne atrage în mod deosebit şi ne emoţionează la cel mai înalt nivel.

Dacă enunţul se încheie cu semnul întrebării, atunci se nasc mai multe variante şi anume: iubim orice fel de Hârtie, fie destinată scrisului şi menită să devină un manuscris sau un text tipărit, fie este destinată împachetării unor obiecte, fie ca suport pentru alte opere de artă (grafică, acuarelă sau partitură muzicală), fie când ne întâlnim cu ea mototolită şi aruncată la întâmplare în diverse locuri. Dar când Hârtia este cea care îţi aduce pe neaşteptate o veste care te întristează, ce sentimente se nasc? Aşadar nu poate fi vorba despre iubire în toate cazurile.

Când folosim semnul exclamării, sigur ne aflăm în faţa Hârtiei care prin ceea ce transmite simţurilor noastre produc instantaneu sentimente de admiraţie, de plăcere, de satisfacţii şi încercăm să o protejăm şi să o păstrăm în apropierea noastră pentru cât mai multă vreme.

Folosirea punctelor de suspensie ne-ar fi obligat să înşirăm mai multe motive care ne determină să iubim Hârtia.

După ce am analizat aceste câteva aspecte am ajuns la concluzia că n-ar fi lipsită de interes relatarea mea despre drumul pe care l-am parcurs în cele câteva decenii de viaţă, de la „prima întâlnire“ pe care am avut-o cu hârtia ca suport al unui text scris.

Era într-una din lunile de iarnă din primul an după ce trecuse peste noi tăvălugul armatelor sovietice despre care mai bine de un deceniu am învăţat la şcoală că au fost armatele „eliberatoare“. Încă nu mergeam la şcoală, dar seara, mai ales în zilele de sărbătoare, mama Elvira, absolventă de şcoală primară, dintr-un sat în apropierea căruia s-au descoperit urme ale cunoscutei Culturi Cucuteni, obişnuia să-mi citească câte o poveste şi nu mică era mirarea începutului când vedeam cum poate să spună folosindu-se de acel obiect poveşti cu feţi frumoşi şi zmei. E lesne de înţeles că mai întâi îmi explicase că aceea este o carte, că bucăţile de hârtie din care este alcătuită se numesc foi şi că urmele acelea negre ce contrastau puternic cu pagina albă sunt litere şi că din toamna anului următor, când voi deveni elev al şcolii din apropiere, voi învăţa singur să citesc.

Acesta a fost începutul, începutul unei mari iubiri, a doua dintr-o listă nu prea lungă, după cea mai mare statornică şi necondiţionată iubire a vieţii mele – mama Elvira.

Iubirea pentru pagina scrisă s-a amplificat cu fiecare an al existenţei mele, cu fiecare an petrecut în şcolile de diferite grade pe care le-am urmat, cu fiecare carte pe care am descoperit-o în bibliotecile prin care am trecut şi cu fiecare carte pe care mi-am procurat-o din diverse librării alcătuindu-mi propria mea bogăţie bibliofilă.

Încet, încet, această iubire a hârtiei devenite suport pentru scris manual (manuscrise) sau prin intermediul tiparului (de la pagina de ziar, la cartea literară şi ştiinţifică), ca suport pentru diferite forme de artă (plastică, fotografică, muzicală, de arhitectură, filatelie ş.a.), toate acestea păstrate în mari biblioteci, instituţii muzeale, colecţii particulare şi preţuite cum se cuvine de generaţii întregi, s-a transformat în ceea ce îmi place să spun în patimă de lectură, dar atenţie, în sensul pozitiv al acestui cuvânt.

Treptat, după absolvirea studiilor am descoperit şi o altă trăire, puternic emoţională aceea ce se naşte în momentul în care omul se aşază în faţa colii albe cu intenţia de a o acoperi cu propriile gânduri, cu propriile idei, cu propriile născociri şi întotdeauna am trăit la intensitate maximă emoţia de început dar mai ales după ce am acoperit suprafaţa albă cu text. Totdeauna când am încheiat un text o întrebare revenit inevitabil: oare nu am trădat iubirea de-o viaţă faţă de Hârtie? Cine ştie?!…

Constantin TOMŞA

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

35 de pui arşi de vii

Știe publicată cu

în data de

Un incendiu ce a avut loc joi, 23 mai, în crucea nopţii, a distrus o magazie a unui localnic din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, iar flăcările au ucis şi 35 de pui pe care proprietarul îi avea în incintă. Apelul pentru ajutor venit prin numărul unic de urgenţă 112 a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ la ora 23:30. La locul indicat de apelant au plecat în viteză militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autocisternă. Forţele profesioniste au fost sprijinite de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Icuşeşti care au acţionat cu stingătoare şi alte mijloace de stîngere pînă la sosirea pompierilor de la Roman, reuşind să localizaze incendiul. Focul a făcut scrum magazia realizată din lemn cu învelitioare din tablă, cu o suprafaţă de circa 15 metri pătraţi, dar şi bunurile din interiorul construcţiei, respectiv o moară de furaje, scule şi echipamente electrice. Au pierit în foc şi 35 de pui. La final specialiştii ISU au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de o mînă criminală, ci totul s-ar fi datorat efectului termic de la un echipament de iluminat amplasat necorespunzător.

Citește știrea

Actualitate

S-a inaugurat Piaţeta „Garabet Ibrăileanu“

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ Primăria Roman, în colaborare cu Filiala Roman a Uniunii Armenilor din România au realizat o plachetă care marchează numele piaţetei

Primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu şi preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România, Emanuel Nazaretian, au dezvelit joi, 23 mai, o plăchetă ce marchează piaţeta cu numele scriitorului Garabet Ibrăileanu, de la a cărui naştere s-au împlinit 148 de ani. Ceremonia a avut loc în prezenţa unui grup de elevi de la Colegiul Naţional Roman-Vodă însoţiţi de Cornelia Jora, custodele muzeului Calistrat Hogaş. „Am profitat de această zi în care comemorăm 148 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu şi am dorit să punem în aplicare o hotărîre a Consiliului Local mai veche, prin care 12 piaţete din Roman au primit numele unor personalităţi care au marcat istoria Romanului. Astăzi (joi, n.r.) am inaugurat această piaţetă, care va purta numelei scriitorului Garabet Ibrăileanu. Pînă la sfîrşitul anului toate piaţetele din Roman care poartă numele acestor personalităţi vor fi marcate, în funcţie de evenimentele specifice. Mulţumesc tutruror celor care s-au implicat în marcarea acestui eveniment, respectiv comunităţii armene şi copiilor de la Colegiul Naţional Roman-Vodă, parte din ei ambasadori ai Europei, pe care îi felicit că se implică în viaţa culturală a Romanului“, a declarat primarul Lucian Micu. Preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România a mulţumit autorităţilor locale pentru decizia de a marca legătura scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu, cu oraşul Roman. „Îmi exprim recunoştinţa faţă de Primărie şi Consiliul Local care au dat dovadă de consideraţie şi respect faţă de înaintaşii noştri valoroşi, alături de Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora,V. Gh. Morţun, oameni de origine armeană, legaţi de Roman“, a declarat dr. Emanuel Nazaretian, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România. Între 1879 şi 1883 scriitorul şi criticul literar Garabet Ibrăileanu a urmat şcoala primară la Roman, apoi între 1883-1887 a urmat cursurile Gimnaziului Roman-Vodă, fiind unul din elevii eminenţi. La 1 iulie 1889, împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Văian a editat la Roman revista Şcoala Nouă, de orientare socialistă, care a apărut pînă în 1890. Garabet Ibrăileanu a fost secretar de redacţie, semnînd articolele cu pseudonimul Cezar Vraja. Piaţeta care a primit numele ilustrului scriitor se află amplasată în laterala Poştei, clădire monument arhitectonic, pe strada Cuza Vodă. Pînă acum, în oraş au fost inaugurate, cu diverse ocazii, Piaţeta Max Blecher, Piaţeta Dragoş-Vodă, Piaţeta Episcop Mechisedec Ştefănescu, Piaţeta George Radu Melidon, Piaţeta Sergiu Celibidache, toate fiind legate de trecerea prin Roman a unor personalităţi marcante.

Citește știrea

Actualitate

Şcoala Muşatinii a fost autorizată

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ aceasta va funcţiona în incita Fundaţiei Melchisedec Ştefănescu unde funcţionează, deja, şi o grădiniţă ■ micuţii vor avea program after school ■

În mai multe şcoli din judeţ se află în aceste zile echipele de acreditare ale unităţilor şcolare. În zilele de 16 şi 17 mai a avut loc o astfel de vizită şi la Şcoala Primară Muşatinii din Roman. „Activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile a fost o colaborare eficientă între echipa şcolii şi cea a evaluatorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar. La activităţile prevăzute pe agenda vizitei de evaluare a participat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, inspectorul şcolar Maria Ghiniţă. Vizita de evaluare s-a finalizat cu un raport din care rezultă că această şcoală îndeplineşte toţi indicatorii de calitate prevăzuţi de standardele ARACIP privind autorizarea Şcolii Primare Muşatinii, care urmează ca în săptămînile următoare să primească de la Ministerul Educaţiei şi documentul oficial care certifică autorizarea. Aşteptăm părinţii să analizeze, cu obiectivitate contextul actual şi viitor şi să ştie ce-şi doresc pentru copii lor pentru un început al parcursului şcolar, garantat de o educaţie de calitate susţinută de principii şi valori socio-morale solide. Micii şcolari vor beneficia de condiţii optime de educaţie şi dezvoltare a personalităţii într-un spaţiu generos, sigur şi foarte bine dotat, o programă care respectă curriculumul învăţămîntului naţional al ciclului elementar – inclusiv al clasei pregătitoare, 18 elevi – numărul maxim de elevi în clasă, şi nu în ultimul rînd, competenţele didactico- metodice a două învăţătoare, recomandate de rezultate şi certificarea profesională a gradului didactic I. Confortul psihic al părinţilor este asigurat de programul şcolar desfăşurat în intervalul 8.00-17.00 care include: de la orele 08.00 la 12.00 activităţi instructiv-educative. De la 12,00 la 13,00 se va servi masa şi vor avea loc activităţi recreative şi de odihnă, iar de 13,30 la 17,00 elevii vor participa la activităţi opţionale şi la programul after school“, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei. Înscrierile se vor face la sediul şcolii, din incinta Grădiniţei Melchisedec Ştefănescu, taxa şcolară urmînd a fi de 550 lei, acoperind cheltuielile amintite.

Citește știrea

Trending