Contactează-ne

Actualitate

ş . / ? / ! / … ţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Acum, când m-am apropiat de aşa-zisa vârstă a înţelepciunii şi când am fost solicitat să glosez pe genericul de mai sus, mi-a venit în minte un gând: să evit ca textul respectiv să nu se transforme într-un discurs patriotard aşa cum ne este dat să ascultăm de multe ori la manifestările festive prilejuite de aniversarea unor date importante.

În acelaşi timp am fost tentat să alcătuiesc un scurt istoric al acestei născociri fără egal a minţii omeneşti, dar imediat mi-am dat seama că ar fi o întreprindere inutilă având în vedere că, de-a lungul secolelor, s-au scris multe tomuri despre acest subiect.

Întorcându-mă la titlu am observat că cel care a avut iniţiativa de a solicita texte pe această temă, cu voia sau fără voia sa, a omis să folosească vreo unul din semnele aşezate de noi în paranteza de mai sus. S-ar putea ca cineva să intervină cu observaţia că după titlul nu se pune punct. Foarte adevărat, dar această regulă se aplică doar când titlul este alcătuit dintr-o sintagmă. În cazul nostru avem o propoziţie cu subiect inclus în dezinenţa verbului (eu, ei, ele). Pornind de aici, am socotit că este absolut necesar să analizez în ce măsură se naşte acest profund sentiment uman – iubirea în fiecare dintre cele patru situaţii.

Când după actualul titlu punem punct ar presupune că iubirea faţă de Hârtie, indiferent de starea în care se află şi de modul de întrebuinţare, de la scopul cel mai nobil pentru care a fost creată – suport pentru scriere – la banalul şerveţel de masă sau banala dar necesara hârtie igienică. În acest caz iubirea nu poate căpăta sensul acelui sentiment inefabil care se naşte treptat şi necondiţionat faţă de ceva care ne atrage în mod deosebit şi ne emoţionează la cel mai înalt nivel.

Dacă enunţul se încheie cu semnul întrebării, atunci se nasc mai multe variante şi anume: iubim orice fel de Hârtie, fie destinată scrisului şi menită să devină un manuscris sau un text tipărit, fie este destinată împachetării unor obiecte, fie ca suport pentru alte opere de artă (grafică, acuarelă sau partitură muzicală), fie când ne întâlnim cu ea mototolită şi aruncată la întâmplare în diverse locuri. Dar când Hârtia este cea care îţi aduce pe neaşteptate o veste care te întristează, ce sentimente se nasc? Aşadar nu poate fi vorba despre iubire în toate cazurile.

Când folosim semnul exclamării, sigur ne aflăm în faţa Hârtiei care prin ceea ce transmite simţurilor noastre produc instantaneu sentimente de admiraţie, de plăcere, de satisfacţii şi încercăm să o protejăm şi să o păstrăm în apropierea noastră pentru cât mai multă vreme.

Folosirea punctelor de suspensie ne-ar fi obligat să înşirăm mai multe motive care ne determină să iubim Hârtia.

După ce am analizat aceste câteva aspecte am ajuns la concluzia că n-ar fi lipsită de interes relatarea mea despre drumul pe care l-am parcurs în cele câteva decenii de viaţă, de la „prima întâlnire“ pe care am avut-o cu hârtia ca suport al unui text scris.

Era într-una din lunile de iarnă din primul an după ce trecuse peste noi tăvălugul armatelor sovietice despre care mai bine de un deceniu am învăţat la şcoală că au fost armatele „eliberatoare“. Încă nu mergeam la şcoală, dar seara, mai ales în zilele de sărbătoare, mama Elvira, absolventă de şcoală primară, dintr-un sat în apropierea căruia s-au descoperit urme ale cunoscutei Culturi Cucuteni, obişnuia să-mi citească câte o poveste şi nu mică era mirarea începutului când vedeam cum poate să spună folosindu-se de acel obiect poveşti cu feţi frumoşi şi zmei. E lesne de înţeles că mai întâi îmi explicase că aceea este o carte, că bucăţile de hârtie din care este alcătuită se numesc foi şi că urmele acelea negre ce contrastau puternic cu pagina albă sunt litere şi că din toamna anului următor, când voi deveni elev al şcolii din apropiere, voi învăţa singur să citesc.

Acesta a fost începutul, începutul unei mari iubiri, a doua dintr-o listă nu prea lungă, după cea mai mare statornică şi necondiţionată iubire a vieţii mele – mama Elvira.

Iubirea pentru pagina scrisă s-a amplificat cu fiecare an al existenţei mele, cu fiecare an petrecut în şcolile de diferite grade pe care le-am urmat, cu fiecare carte pe care am descoperit-o în bibliotecile prin care am trecut şi cu fiecare carte pe care mi-am procurat-o din diverse librării alcătuindu-mi propria mea bogăţie bibliofilă.

Încet, încet, această iubire a hârtiei devenite suport pentru scris manual (manuscrise) sau prin intermediul tiparului (de la pagina de ziar, la cartea literară şi ştiinţifică), ca suport pentru diferite forme de artă (plastică, fotografică, muzicală, de arhitectură, filatelie ş.a.), toate acestea păstrate în mari biblioteci, instituţii muzeale, colecţii particulare şi preţuite cum se cuvine de generaţii întregi, s-a transformat în ceea ce îmi place să spun în patimă de lectură, dar atenţie, în sensul pozitiv al acestui cuvânt.

Treptat, după absolvirea studiilor am descoperit şi o altă trăire, puternic emoţională aceea ce se naşte în momentul în care omul se aşază în faţa colii albe cu intenţia de a o acoperi cu propriile gânduri, cu propriile idei, cu propriile născociri şi întotdeauna am trăit la intensitate maximă emoţia de început dar mai ales după ce am acoperit suprafaţa albă cu text. Totdeauna când am încheiat un text o întrebare revenit inevitabil: oare nu am trădat iubirea de-o viaţă faţă de Hârtie? Cine ştie?!…

Constantin TOMŞA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii au identificat și reținut pentru 24 de ore un bărbat din localitatea Zănești, bănuit că ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană, tulburînd ordinea și liniștea publică.

“La data de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați de către un bărbat de 55 de ani, din localitatea Zănești cu privire la faptul că a fost amenințat de către o altă persoană.

Din cercetări a reieșit că, un bărbat de 51 de ani, s-ar fi deplasat la locuința celui în cauză și folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, ar fi lovit gardul și poarta de acces în curtea imobilului și l-ar fi amenințat cu acte de violență.

Cel în cauză a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvîrşirii infracțiunii de amenințare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending