Contactează-ne

Actualitate

Rujeola continuă să facă necazuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în luna aprilie au fost diagnosticaţi 52 de copii din judeţul Neamţ ■ focarele de rujeolă sînt localizate în Piatra Neamţ, Vînători-Neamţ şi Girov ■

Rujeola continuă să facă ravagii în judeţul Neamţ. Conform declaraţiilor purtătorului de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică, doctor Mirela Grădinaru, în luna aprilie au fost diagnosticaţi 52 de copii, ceea ce reprezintă 50% din numărul total al îmbolnăvirilor din primele luni ale anului. „În primul trimestru al anului s-au înregistart 94 de cazuri de copii diagnosticaţi cu rujeolă, iar în luna aprilie au intrat sub supraveghere 52 de cazuri noi, din care 10 forme grave, cu două decese. La nivelul judeţului există trei focare de rujeolă: în Piatra Neamţ, cu 20 copii bolnavi, la Vînători-Neamţ cu 12 cazuri şi la Girov cu 9 cazuri“, a declarat Mirela Grădinaru. Medicii atrag atenţia că singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor rămîne vaccinarea. În perioada ianuarie-martie 2018 au fost vaccinaţi 2097 copii, ceea ce reprezintă un procent de acoperire de peste 95%. Mirela Costin, medic de familie la Sagna, susţine însă că în ultimii ani imunizarea s-a făcut dezordonat, din cauza întîrzierii aprovizionării cu vaccinuri, a procedurilor greoaie de import şi a vaccinării incomplete din cauza lipsei de responsabilitate a părinţilor. „În Imunologie există o teorie legată de faptul că în situaţia în care dăm sistemului imunitar un număr mai mare de tulpini s-ar putea ca pacientul să facă sau să nu facă anticorpi la o anumită tulpină. De exemplu, avem un vaccin cu 6 tulpini. Ipotetic vorbind, vaccinăm un organism cu un sistem imun mai precar. În momentul în care «bombardăm» organismul cu 6 tulpini, sistemul imun este derutat şi nu ştie la care tulpină să reacţioneze. Au fost cazuri de rujeolă şi pe vaccinare. Sistemul imun al copilului nu a făcut anticorpi la vaccinul antirujeolic. Organismul uman este şi el ca un calculator. Un copil se consideră imunizat după ce s-au terminat de administrat, la timp, toate trei dozele. Imunologia s-a mai schimbat între timp. Înainte de ’89 se spunea că vaccinul dă imunitate pe viaţă, acum, după noile teorii, se vorbeşte doar de imunitate durabilă în timp. Dacă la un copil s-a sărit peste o doză, sau a fost făcută la un interval mai mare decît cel din schemă, acel copil se poate îmbolnăvi. Pe de altă parte, se ştie că a fost o criză mare de ROR. Copilul trebuia vaccinat la 7 sau la 8 luni. Organismul copilului se consideră imunizat cînd s-au terminat toate cele trei doze de vaccin. Dacă medicul a admnistrat doar primele două doze şi mama a luat copilul şi a plecat cu el la tată în Italia, să zicem, şi nu a mai făcut a treia doză asta nu înseamnă imunizare. Organismul face ceva anticorpi, dar nu pe toţi. A nu se uita că a fost o criză atît de mare de vaccin şi s-a amînat imunizarea cu cîteva luni şi din cauza faptului că nu mai avem vaccinuri româneşti şi aprovizionarea depinde şi de procedurile birocratice de import şi de interesele din spatele firmelor importatoare“, consideră Mirela Costin, unul din cei mai vocali medici de familie din Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Fals „ONG-ist”, prins în flagrant

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 29 de ani, din Săvineşti, a fost prins în flagrant, sîmbătă, 23 mai, în timp ce cerea bani în numele unei asociaţii umanitare cu care nu mai colabora încă de anul trecut.

„Sîmbătă, 23.05.2020, în jurul orei 17.30, o patrulă a Biroului Ordine Publică –  Poliţia Locală Piatra Neamţ l-a depistat pe L.M.R. de 29 de ani, din comuna Săvineşti, în parcarea unui supermarket de pe strada Bistriţei, în timp ce apela la cetăţeni, cerînd bani în numele unei asociaţii umanitare. În urma verificărilor, s-a constatat că L.M.R. nu mai activează ca şi colaborator al respectivei asociaţii.

L.M.R. a fost condus la sediul Poliţiei Locale Piatra Neamţ, unde a fost legitimat şi i-au fost întocmite documentele aferente, pentru constatarea infracţiunii în flagrant. Acesta a fost predat agenţilor Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ pentru continuarea cercetărilor în ceea ce priveşte infracţiunea de înşelăciune.

Reprezentantul legal al asociaţiei respective a depus încă de anul trecut o plîngere la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ, pe numele foştilor colaboratori, care, deşi nu mai aveau contracte, cereau în continuare bani de la cetăţeni, în numele ONG –ului în cauză”, se precizează în comunicatul de presă al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minori fugari, căutaţi de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

 

 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Poliției municipiului Piatra Neamț continuă activitățile de căutare în vederea depistării numiților TURCU IOAN MĂDĂLIN, de 15 ani, ARMENE DIANA GABRIELA, de 16 ani, MOISĂ VASILE ANDREI și LEFTER MIREL NICOLAE,  de 17 ani.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 23 mai a.c., despre faptul că minorii TURCU IOAN MĂDĂLIN, de 15 ani, ARMENE DIANA GABRIELA, de 16 ani, MOISĂ VASILE ANDREI și LEFTER MIREL NICOLAE,  de 17 ani, au părăsit voluntar, în cursul zilei de 23 mai a.c., Centrul ”Sancta Maria”, din Piatra Neamț, unde aceștia erau instituționalizați și nu s-au mai întors.

TURCU IOAN MĂDĂLIN – semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 59 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat o geacă de culoare kaki, pantaloni de culoare negru, fiind încălțat cu adidași roșii.

ARMENE DIANA GABRIELA – Semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr lung de culoare șaten, fără semne particulare.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o maletă de culoare negru, geacă de culoare crem, pantaloni de culoare gri, fiind încălțată cu adidași gri.

MOISĂ VASILE ANDREI – Semnalmente: înălţime – 1,75 m, greutate – 63 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu o geacă de culoare albastră, pantaloni de culoare negru, fiind încălțat cu mocasini.

LEFTER MIREL NICOLAE – Semnalmente: înălţime – 1,73 m, greutate – 83 de kilograme, ochi căprui, păr negru. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu un tricou alb, geacă de culoare galbenă, pantaloni albaștri.

De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că minorii părăsesc în mod frecvent Centrul ”Sancta Maria” din Piatra Neamț, fără acordul personalului de supraveghere.

Polițiștii au efectuat verificări atât pe raza municipiului Piatra Neamț, cât și la persoanele și în locurile cunoscute ca fiind frecventate de aceștia, însă nu au fost identificați, în continuare efectuându-se activități specifice.

Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanelor căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție!”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Incendiu în bucătărie, de la o lumînare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au intervenit, luni dimineaţa, 25 mai, pentru a stinge un incendiu izbucnit în bucătăria unui apartament din Roman.

“Prin apel la 112, în jurul orei 05.00, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din municipiul Roman (strada Ștefan cel Mare).

Două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului cu o autospecială pentru stingere și o ambulanță SMURD.

La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta într-o bucătărie a unui apartament situat la etajul 3. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars: obiecte de mobilier (o masă, un scaun), un aragaz și o hotă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații închise (lumânare).

Nu au fost victime.  Nu a fost necesară evacuarea locatarilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Trending