Contactează-ne

Actualitate

România, sub Zodia Sparanghelului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joi 9 aprilie, în plină Stare de urgenţă, am fost martorii unui episod de teatru absurd, menit să ne şocheze o dată în plus, după şocul Covid – 19. Pe aeroportul din Cluj, circa 2000 de români s-au înghesuit umăr la umăr, o zi întreagă, pentru a se îmbarca în 13 avioane, în regim de charter, cu destinaţia Germania.

Măsura suspendării zborurilor către Germania, stabilită prin Ordonanţă militară, expirase cu o zi înainte, pe 8 aprilie. Germania, care nici pe departe nu este un paradis în ce priveşte prezenţa coronavirusului, se dovedeşte că şi-a deschis porţile, pentru a primi lucrători din România.

Să nu creadă cineva că porţile deschise ale Germaniei asigură locuri de muncă românilor, pentru activităţi de specialitate deosebită. Germanii au nevoie de mână de lucru pentru recoltarea sparanghelului, ceea ce este sub demnitatea lor.

A doua zi, vineri 10 aprilie, aeroporturile din Iaşi, Bucureşti, Sibiu, sau de aiurea au fost luate cu asalt de români, cu aceeaşi destinaţie, Germania. Dacă nouă, românilor, rămaşi acasă, ni se cere Declaraţie pe proprie răspundere şi pentru a duce gunoiul la tomberon, ajungi să te întrebi, ca prostul, pe ce căi şi pentru ce motive au fost lăsaţi mii de români să parcurgă sute de kilometri, pentru a ajunge neîntrebaţi de nimeni la aeroporturi.

Asaltul românilor la îmbarcări nu poate fi explicat decât ca o dovadă a solidarităţii lor cu problema germanilor, de a nu rămâne cu sparanghelul nerecoltat. Dar şi ca dovadă a grijii faţă de românii rămaşi acasă, care riscă să nu găsească sparanghel din import pe piaţă, pentru masa de Paşti.

Rămâne să constatăm, la sfârşitul sezonului de recoltare a sparanghelului german, dacă România trebuie să fie pregătită pentru un nou vârf de coronavirus de import. Am avut coronavirus de China, de Italia, de Spania, ne lipsea cel de Germania. Joi, 9 aprilie, a fost ziua în care noua stea a politicii româneşti, europarlamentarul Rareş Bogdan, ajuns la Bruxelles din spuma mării, a lansat briliantul slogan: „Mi se rupe de sparanghelul german. Este exclusiv treaba lor, nu a românilor“.

Sloganul a fost plin de contagiune, mai tare ca coronavirusul. Mult mai convingător decât sloganul nostru, cel de toate zilele, cu „Staţi în casă!“. Contagiaţi de Rareş Bogdan, românilor de acasă a început să li se rupă şi lor de sparanghelul nemţesc. Trebuie să ţinem seama de mesajul lui Rareş, că prea insistă să credem că nu s-a descoperit încă vreun domeniu, în care acesta să nu-şi dea cu părerea.

Totuşi, trebuie să fim de acord cu Rareş Bogdan, pentru că urmează exodul românilor spre Italia, spre Spania, având şi aceste meleaguri sparanghel de cultivat. Guvernul României, recte premierul Orban, a declarat că „România nu va restricţiona circulaţia muncitorilor români în străinătate pentru activităţi sezoniere în agricultură“. Astfel, Ludovic Orban speră ca România să rămână conectată la circuitul european al sparanghelului.

Are şi Guvernul Orban habarnişti de marcă

Starea de urgenţă ,decretată de Klaus Iohannis în 16 martie, a restricţionat mobilitatea românilor, până la un prag greu suportabil, dar dictat de gravitatea crizei medicale. Această gravitate a impus suspendarea curselor aeriene dinspre şi spre ţările afectate de COVID-19.

Tuturor românilor, împrăştiaţi prin lume, Klaus Iohannis le-a recomandat, ca din patriotism să nu vină acasă de Paşti. Pentru că de Paşti, nu vom avea nici noi voie să mergem la biserică. Stă şi el acasă. Ludovic Orban, în compensaţie, a permis românilor să meargă în Germania, să sărbătorească Paştele la bisericile de acolo.

Joi, 9 aprilie, sub efectul Cluj, unii de prin Guvernul Orban se mirau, ca tuta în târg, că cine a permis românilor să ia cu asalt aeroportul şi cine a permis decolarea avioanelor spre Germania. Atât amatorism poate fi găsit doar la primarul din comuna suceveană Pătrăuţi.

Cu toate că această comună este în carantină, primarul le-a dat doritorilor de Germania, adeverinţă prin care confirma că aceştia nu sunt în carantină. Aşa şi cu Guvernul Orban, care nu s-a sinchisit de epidemie şi a dat dezlegare la exodul spre Germania, fără minimum de prevederi privind procedura.

Despre scandalul cu aeroportul Cluj, guvernul a găsit acarul Păun, în persoana managerului aeroportului. Mai mult, premierul Orban s-a dat cocoş ameninţând că „se va face o anchetă fără milă“. Ancheta nu începe însă cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care nu a fost capabil să anticipeze ce urmează odată cu expirarea suspendării transportului aerian către Germania, Italia, Spania.

Lucian Bode nu a anticipat ce se va întâmpla în aeroporturi, când aceasta era la mintea cocoşului. Pe Bode nu-l atinge nimeni cu o floare. Acesta, senin, după cazul Cluj, a scăpat porumbelul, declarând că „s-a ajuns în situaţia în care instituţiile statului român nu s-au implicat“.

De parcă ministerul Transporturilor, pe care îl conduce, era o covrigărie, nu era una din instituţiile statului care trebuia să se implice. Acest Bode Lucian nu are nicio pregătire specifică domeniului transporturilor, care să-l recomande să conducă un astfel de minister, mai ales în această perioadă. Dar rezistă.

Candid, acesta a sugerat că ar fi nevoie de o nouă Ordonanţă militară, care să stabilească că „instituţiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri“ . Zise Franţ a treia zi după Scriptură.

Guvernul Orban asigură sezonieri pentru agricultura altor ţări, nu a României

Se tot motivează că românii pleacă în lume, deoarece statul român nu le oferă nicio speranţă de a avea un loc de muncă. Aceasta în condiţiile în care statistica relevă un deficit major de forţă de muncă în România.

Experţii avertizează că România va traversa o gravă criză alimentară, atât din cauza secetei, cât şi din cauza lipsei mâinii de lucru în agricultură. Guvernul Orban se declară surprins, că numai în zilele trecute au fost exportate 700 de mii de tone de grâu. Nu se întrevede nici un program de chivernisire a rezervelor statului de hrană, nici de refacere a sistemelor de irigaţii sau de relansare a agriculturii româneşti.

În schimb, românii sunt încurajaţi să plece din ţară, pentru relansarea altor agriculturi. Premierul Orban speră ca măcar 90.000 de români să ia drumul bejeniei, în perioada imediat următoare. Ei pleacă, coronavirusul rămâne.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am depus listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, un moment încărcat de o puternică responsabilitate. Vorbim de responsabilitatea unui nou început, în care parlamentul să lucreze efectiv în favoarea cetățenilor, lucru care astăzi, din păcate, nu se întâmplă. Nimeni nu știe ce poate aduce o nouă zi, într-un parlament dominat de PSD. PNL rămâne principala forță politică din județul Neamț și le mulțumesc nemțenilor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte. Județul Neamț are nevoie de un guvern și un parlament liberal. Peste tot pe unde a trecut PSD a rămas dezastru.Șomaj, depopulare masivă, lipsa unei infrastructuri adecvate, comunități întregi izolate, fără apă, canalizare și gaze, fără perspective. PNL merită să guverneze, merită să aibă majoritatea în parlament. Pentru că PNL pune preț pe investiții, singura cale de a putea majora pensii, alocații și salarii. Pentru că PNL a demonstrat că știe să guverneze și să ducă România înainte, chiar și în această perioadă extrem de dificilă, dominată de pandemia de coronavirus. Pentru că spunem oamenilor adevărul și dezvoltăm România.

Eugen Țapu-Nazare, Viceliderul Grupului PNL din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending