Contactează-ne

Actualitate

Români fericiţi – Să mori visând Unirea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cine-şi mai aduce aminte de povestea, de minunata poveste a lui Badea Cârţan, cel care a visat la Unirea cea Mare?

Gheorghe Cârţan era un ţăran simplu şi sărac, un oier din satul Cârţişoara de la poalele Făgăraşilor, pe drumul care se desprinde din şoseaua naţională şi duce la Bâlea-Lac.

Zămislit în splendidul an 1848 şi născut în ianuarie 1849, el a învăţat să citească abia când avea 16-17 ani când, împins de nevoie, a plecat la muncă prin Bărăgan, fără să-şi uite locurile de baştină unde venea cât de des era posibil.

În Vechiul Regat, a avut norocul să intre în contact cu unii dintre marii noştri cărturari precum V.A. Urechia (preşedintele Ligii Culturale), Tocilescu, Istrati şi încă alţii.

Impresionaţi de setea de cunoaştere şi, mai ales, de dragostea acestui om simplu pentru carte şi pentru ţară, au fost bucuroţi să-i împărtăţească din ţtiinţa lor ţi din istoria poporului. Fiindcă ce nu prea înţelegea el, era faptul că populaţii care vorbeau aceeaţi limbă ţi aveau aceleaţi obiceiuri, unele ţineau de Vechiul Regat ţi de Imperiul Austro-Ungar.

A luat parte ca voluntar la Războiul de Independenţă din 1877 şi i-a fost şi mai greu să priceapă de ce o parte a pământului pe care trăiau oameni care vorbeau aceeaşi limbă ca a lui, era sub stăpânirea altei ţări care îi lipsea de orice drepturi lor fireşti, ba chiar de toate drepturile.

Simţea el că lucrurile nu stau prea bine şi a visat la unirea celor de acelaşi grai. Numai că unirea nu vine de la sine, nu cade din cer şi trebuie să te zbaţi ca s-o obţii. Mai cu seamă când stai sub cizma celor mari şi puternici care nu mai de grija ta nu au habar.

Cum-necum, mânat de dragostea de neam şi ţară şi cu osebire de carte, a bătut de nenumărate ori drumul de la Bucureţti către zonele din sudul Transilvaniei şi a devenit cărăuş de carte românească. Mai cu desaga în spinare, mai cu samarul cu asini sau cu carul cu boi, el şi-a împlinit misiunea. Ceie care au fost curioşi au socotit că a făcut cam 170 de drumuri şi a împărţit în satele din sudul Transilvaniei în jur de 200.000 de cărţi. Nu e glumă. Nici pentru vremea noastră darămite pentru atunci. A fost prins, pedepsit, bătut, într-un rând i- au fost arse patru care cu tot cu cărţi, dar şi-a văzut de ale lui, iar iubirea- i pentru carte şi neam nu a fost niciodată mai mică.

Legănat de poveţtile despre daci şi strămoţii noştri romani şi, mai ales, de împăratul Traian şi de ştirea de necrezut că o coloană de la Roma ar avea săpată în carnea ei istoria neamului românesc, pe când se apropia de jumătate de secol de viaţă, în 1896, s-a gândit că n-ar strica să vadă cu ochii lui de-i adevărat ori nu. S-a pregătit, nu cu de- ale gurii, că oricât ar fi luat cu el s-ar fi isprăvit, şi-a spus că aşa cum păsările cerului nu-şi fac proviziii de hrană, ci şi-a luat mai multe perechi de opinci să-i ajungă la drum, şi a purces, cu pasul, pe calea spre Roma. Cum va fi ticluit el mersul şi drumul pe vremea aceea, e greu de închipuit, dar după aproape două luni de zile, oierul Gheorghe Cârţan din Cârţişoara a ajuns la Roma, a văzut minunea şi strălucirea ei, susţinându-l tocmai în vârf (la vremea aceea) pe măritul împărat. Cum se însera, şi-a pus capul pe desagă şi a adormit la baza columnei, legănat de vise.

A doua zi, l-au încolţit agenţii de poliţie şi l-a dus la sediul acesteia. Noroc că a intervenit legaţia română şi lucrurile s-au lămurit, iar Badea Cârţan a devenit un erou de legendă pentru fraţii noştri italieni. Presa a titrat cu apăsare ştirea deloc supărătoare că „un dac a coborât de pe Columna lui Traian“.

O lună întreagă a stat Badea Cârţan la Roma şi în Italia, înconjurat cu dragoste de oamenii simpli dar şi de cei cultivaţi. Şi la fel s-au petrecut lucrurile şi acasă, unde a fost cinstit pe potrivă. Nu mulţi erau ca el şi nu mulţi au făcut ce a făcut el.

Din nefericire, autorităţile ungureşti l-a prins pe unul din drumurile lui şi a fost băgat la închisoare. Tocmai după şase luni, regele Carol I, care îi cunoştea silinţa şi eforturile, a intervenit pe lângă Franz Iosif, împăratul Austro-Ungariei şi a fost scos din temniţă.

De-a lungul vieţii sale a călătorit, tot cu pasul şi opinca, prin Ungaria, Austria, Italia, Elveţia, Germania, Ierusalim, ba a stat o vreme şi la Paris, susţinut de studenţii noştri, uluit de frumuseţea şi mirajul Oraşului-lumină.

La o vreme, lovit de un viscol care-l prinsese pe crestele Bucegilor, cărându-şi desaga cu cărţi, s-a îmbolnăvit şi a fost adăpostit la vila din Poiana Ţapului a prinţesei Lahovary, soţia fostului ministru plenipotenţiar la Roma, care-i cunoştea viaţa şi-i admira patriotismul şi dârzenia.

Din nefericire, nu a mai apucat să ajungă în satul lui de baştină şi s-a stins în 1911, când avea 62 de ani.

Pe mormântul lui din Sinaia stă scris „Aci doarme badea Cârţan, visând la întregirea neamului său“. Fericit vis, fericită împlinire!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Adolescentă accidentată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O fetiţă de 12 ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, a ajuns la spital, marţi, 11 august, după ce a fost accidentată de un autoturism.

“Din primele cercetări efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Neamț a reieșit că, în timp ce o femeie de 33 de ani, din județul Bacău, conducea un autoturism pe DN 15C, în localitatea Bodești, din direcția Tîrgu-Neamț – Piatra Neamț, a surprins și accidentat o minoră în vârstă de 12 ani, din Bodești, care s-ar fi angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis și fără să se asigure.

În urma impactului a rezultat rănirea minorei, aceasta fiind preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Cum l-a „rezolvat” Arsene pe Antochi cu mâna lui Micu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fapte, nu vorbe: la Neamţ e fapt dovedit că vorba potrivit căreia „politica e o curvă” e doar… un „alint”. Adevărul e că de multe ori politica depăşeşte, măcar prin posibilităţi de combinaţii, imaginaţia practicantelor celei mai vechi meserii din lume.

Zilele trecute, Alin Antochi, fiul rătăcitor care (re)găsise poarta pesedistă după ce bătuse şi intrase pe poarta penelistă, juca tare la negocierile pentru stabilirea candidatului PSD la Primăria Roman: vroia loc eligibil pe liste la parlamentare. Care locuri eligibile erau deja amanetate de „divele” politicii nemţene: începând cu Arsene, continuând cu Manoliu şi finalizând cu Oana. Păi de unde loc de alţi cumetrii de la PSD, dacă Antochi chiar obţinea ce cerea.

Sigur, pentru imagine, cerea şi curăţenie în PSD Neamţ. Păi mai curat decât a făcut Ionel Arsene, nu se poate. Cine nu e cu el a fost ras, tras pe linie moartă sau „mutat”, prin voinţă proprie (!?), la PRO România. Deci e maxim de curăţenie, însă Antochi se ţinea tare şi, din dorinţă de candidatură (sau disperare provocată de lipsă de candidat roşu la Roman?!) tare se temeau unii că s-ar putea să-l vedem şi pe d-alde Cărpuşor (re)venit la matcă. Şi nu vorbim de stupine, ci de politică.

Oricum, asta era până să anunţe Lucian Micu că zice „pa-pa” PNL-ului şi candidează la Primăria Roman din partea PPU-ului. Adică se duce sub aripa lui Ionel, care l-a şi lansat azi. Nu la apă (că aici s-au înjurat pe motiv de trecut Roman la furnizorul de la Iaşi), ci în noul „life” politic.

La momentul la care scriem aceste rânduri, probabil onor senator Dan Manoliu caută modalităţi legale să şteargă toate declaraţiile apărute public împotriva primarului „ilegal”, pe motiv de incompatibilitate, Micu. Nu de alta, dar de mâine trebuie să publice alte declaraţii de susţinere pentru acelaşi Micu lansat candidat de şeful Ionel. Şi ferească sfântu’ să apară aici vreo incompatibilitate, că rămâne „domn” Dan fără viitorul mandat de parlamentar.

Revenind şi concluzionând: Ionel a scăpat de pretenţiile lui Antochi cu mâna lui Micu. Cel puţin până când va fi clar dacă Micu poate candida. Nu-i aşa că era mai uşor să negociezi pe centură? Acolo discuţia are doar două „variabile”: plata şi prestaţia. În politică… e clar mai dificil. Poţi să faci prestaţia, dar cu plata…

Citește știrea

Actualitate

Micu, mîhnit în suflet, da’ cu inima… curată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Lucian Micu, fostul primar al Romanului şi-a dat demisia din PNL ■ pe pagina de Facebook zice că e mîhnit în suflet, dar e cu inima curată şi că a pus suflet ■ este deja candidatul Partidului Puterii Umaniste la funţia de edil al municipiului ■

Plecarea din partid a ex-primarului de Roman, Lucian Ovidiu Micu, era de aşteptat şi iată că ea s-a dovedit cît se poate de reală. Într-o postare de Facebook, din dimineaţa zilei de 11 august, fostul primar al Romanului a notat:

„Cu mîhnire în suflet, dar cu inima curată, vă informez că astăzi mă despart de PNL. Ei nu mă (mai) vor, deşi s- au strîns peste 4.000 de semnături în numele meu pentru candidatura la primărie, iar dragoste cu de-a sila nu se poate. Au fost zece ani frumoşi, plini de satisfacţii, dar ultimele zile au fost amare, cred pentru mulţi, dar eu am simţit, din plin, gustul şi nodul în gît. Eu mă voi regăsi, că pierdut nu am fost niciodată, sînt o persoană flexibilă ca trestia, mă mai îndoi şi mă ridic.

Îmi voi încerca norocul alături de oameni care cred în mine. Nu orbeşte, ci avînd bază în OMUL care sînt şi voi rămîne. Voi candida pentru Roman!“, a postat Lucian Micu. Redactorii Monitorul au aflat că acesta va candida la Partidul Puterii Umaniste (PPU) a lui Dan Voiculescu, o formaţiune fantomatică, abia înfiinţată în Roman, care va rupe din voturile PNL şi le va duce în coşul PSD, care tocmai a încheiat alianţă sub numele „Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 2020“.

Una în care intră PSD, Partidul Puterea Umanistă (PPU) şi ALDE, care ar putea avea la Roman, în sfîrşit, probabil, visata majoritate în Consiliul Local. Zilele trecute, şeful de partid al lui Lucian Micu, vorbea, tocmai, despre loialitate şi onestitate în politică şi îşi exprima părerea de rău că Lucian Micu nu mai poate candida din partea PNL.

Asta în timp ce fostul primar Micu îi mai arunca „bezele“ deputatului Leoreanu, tot pe Facebook, evident: „Bunul meu coleg, Laurenţiu Leoreanu, m-a sunat şi mi-a spus că nu va accepta propunerea de candidatură pentru funcţia de primar cu care a fost învestit de conducerea partidului. Îl înţeleg şi voi continua să-i fiu alături, pentru că amîndoi vrem ce este mai bine pentru Roman“.

Într-o postare anterioară acesta îşi anunţase „un pas în lateral“. „Sînt oameni cărora le place politica şi o înţeleg. Unii urăsc politica. Unora le este greu de acceptat intenţiile bune din politică. Eu nu ştiu dacă sînt priceput la politică, dar o înţeleg, pentru că are logica sa. În ultimele zile, deşi fiind deja prins în tot felul de mreje, am făcut ceea ce e mai bine – politica mea.

Am prezentat, de-a lungul mandatului, aproape zilnic, munca mea şi a echipei mele. Rezultatele muncii, ale viziunii şi ale conlucrării înseamnă politica făcută pentru oameni. În PNL s-a decis ca actualul deputat – Laurenţiu Dan Leoreanu – să fie candidatul partidului la Primăria municipiului Roman. Este un candidat căruia nimeni nu-i contestă meritele şi nici pe ale mele.

Dar, este o alegere firească, în condiţiile în care eu nu-mi pot testa viitorul unei candidaturi, deoarece am trecut fără succese mari printr-o plîngere făcută de o persoană demult decedată (pentru o funcţie care nu mai este legiferată ca fiind incompatibilă în prezent, fiind perfect legală acum) şi în condiţiile în care tot mai multe persoane devin «influenceri în ale administraţiei».

E uşor de zis: vreau să fiu primar. E destul de greu de ajuns. Şi, poate, mai dificil este să fii primar, pentru că este cu adevărat de muncă. Dar, cu o experienţă puternică în administraţia locală, dar şi în cea centrală, sînt sigur că Laurenţiu Leoreanu va continua şi mai bine ceea ce el a început şi eu am continuat. Îi voi sta alături, pentru că în Primărie am muncit şi eu, întîi ca viceprimar, apoi ca primar şi, dacă sorţii vor fi alături de romaşcani, voi putea să continui să ajut Romanul, de oriunde voi fi. Şi nu doar Romanul, ci întreg judeţul, PNL fiind singura formaţiune care are o echipă capabilă să dezvolte această zonă a Moldovei.

Candidatura deputatului Laurenţiu Leoreanu la Primăria Roman şi cea a deputatului Mugur Cozmanciuc la şefia Consiliului Judeţean sînt singurele care garantează că putem face paşi importanţi în direcţia corectă. Sînt oameni pe care-i cunosc şi care ştiu că pun mai presus de toate binele locului în care ajung să-l conducă“, spunea Lucian Micu.

Pe scena politică locală însă lucrurile se precipită. Din spate vin tare partide ca USR şi Împreună pentru Moldova. Care, dar care, ar putea avea mari şanse să ajungă pe fotoliul de primar?

Teodora Baciu, candidat al Partidului Împreună pentru Moldova tocmai a pus punctul pe i, comentînd ultima mişcare politică a fostului primar: „Nu este o plecare tocmai intempestivă . Pe surse, se vorbea deja, de mai multe zile, de acestă părăsire a partidului. Ceea ce pot spune, cu siguranţă, e faptul că ceea ce se întîmplă în partidele mari este, efectiv, o bătaie de joc.

Nu consider că e normal ca partidele mari ca PSD sau PNL să nu aibă lansaţi candidaţii şi echipele pentru Consiliul Local. Asta arată că nevoia de implicare a unor oameni care nu au mai făcut politică e una reală pentru că se confirmă ceea ce noi am spus, déjà: interesele partidelor mari şi ale politicienilor din aceste partide sunt:să-şi rezolve problemele în interiorul formaţiunilor lor şi să rezolve, eventual, problemele între partide.

Şi… dacă mai rămîne loc şi pentru interesul cetăţeanului bine, dacă nu…nu“, a spus Teodora Baciu.

Aceasta a confirmat şi ea zvonul potrivit căruia se vorbea, pe surse, despre demisia din PNL a lui Lucian Micu şi plecarea la Pro România sau Partidul Puterii Umaniste, dar spune că nu este o mirare pentru că de-a lungul carierei sale, Micu a fost membru PSD, a trecut apoi la UNPR, fiind viceprimar al lui Laurenţiu Leoreanu în numele acestui partid, ca ulterior, după alegeri, să devină „mare liberal“.

Cert este că cele 4.000 de semnături pe care PNL i le-a strîns lui Micu vor fi contestate la Biroul Electoral şi nu se va putea folosi de ele, pentru că oamenii au semnat în alb.

Legenda FOTO: Micu s-a întors la o dragoste mai veche?

Citește știrea

Trending