Contactează-ne

Actualitate

Roman: Teste la copii cu deficienţe de auz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în curînd, copiii născuţi în Maternitatea Roman vor intra într-un program naţional de screening ■ din ce în ce mai multe persoane suferă de hipoacuzie ■

Numărul persoanelor cu deficienţe de auz este din ce în ce mai mare, de la un an la altul, iar medicii specialişti susţin că acest tip de probleme nu are neapărat de a face cu vîrsta. „Din păcate, în ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane necesită protezare auditivă. La noi de ne mai confruntăm cu o problemă legată de faptul că pînă acum foarte multă lume considera hipoacuzia ca pe un handicap fizic. Or’, lucrurile nu stau tocmai aşa. Ne luptăm cu aceste idei preconcepute ale pacienţilor, care se simt inferiori din punct de vedere social. Întrebarea care se pune e de ce dacă un pacient acceptă să folosească ochelari, la orice vîrstă, nu ar accepta să folosească şi o proteză auditivă? De altfel, protezele în timpurile noastre au devenit atît de performante, încît pot fi ascunse în interiorul urechii. În aceste situaţii, trebuie să milităm pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în cazul pacienţilor hipoacuzici care folosesc proteze auditive. Există o mare diferenţă între acest tip de pacienţi şi cei care refuză protezarea. Există o creştere a numărului de pacienţi cu deficienţe de auz care apar la vîrste din ce în ce mai mici. Spre deosebire de pacienţii adulţi, la copii se impune protezarea pe ambele urechi. De aceea trebuie acordată o atenţie deosebită auzului acestor copii, ce trebuie şi pot fi ajutaţi să nu se simtă inferiori celorlalţi copii normali. Dacă sînt sprijiniţi la timp, aceşti copii pot duce o viaţă absolut normală“, a declarat doctorul Răzvan Hotăranu, şeful Compartimentului ORL, din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Acesta a menţionat că unitatea este propusă să intre într-un program naţional de screening al hipoacuziei, ceea ce va presupune ca toţi copiii care vin pe lume în Maternitatea Roman să fie testaţi imediat după naştere, din punct de vedere al auzului. Medicul a mai precizat că acele cazuri descoperite la timp vor fi îndreptate spre Clinica de recuperare de la Iaşi. Acolo copilul poate beneficia de un implant cohlear, care costă în jur de 25.000 de euro, dar este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şofer încătuşat pentru că a condus băut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Războieni, care a fost prins în timp ce conducea băut, a fost reţinut recent de poliţiştii nemţeni.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 42 de ani, din Războieni, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 208 G, aflîndu-se sub influenţa băturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice de sînge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

În urma documentării activităţii infracţionale, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cel în cauză, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încăpăţînat, arestat preventiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 24 de ani, din Drăgăneşti, care, deşi nu avea voie să părăsească localitatea de domiciliu, a mers la Tîrgu Neamţ şi a provocat un scandal şi a proferat ameninţări, a fost arestat preventiv.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au depistat un tînăr de 24 de ani, din localitatea Drăgănești, care poseda un mandat de arestare preventivă.

Pe numele tînărului, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un mandat de arestare preventivă, aceasta fiind cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Din ancheta polițiștilor au rezultat indicii că, la data de 11 ianuarie, deși se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar, fiindu-i stabilită obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu, acesta s-ar fi deplasat la o societatea comercială din Tîrgu Neamț, unde ar fi provocat scandal și ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană.

Persoana depistată a fost condusă la sediul poliției, în vederea punerii în executare a mandatului emis de instanța de judecată. Tînărul a fost introdus de polițiști în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ”. au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte cu bani europeni pentru infrastructura rutieră

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectele beneficiază de finanţare nerambursabilă în proporţie de 98% ■ “fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemîna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile”, a declarat Dragoş Chitic ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională N-E, Vasile Asandei, au semnat, recent, trei contracte de finanţare a unor proiecte majore de infrastructură rutieră şi de gestionare a traficului rutier în Piatra Neamţ.

Concret, este vorba de două proiecte care vizează modernizarea a două coridoare importante din municipiul Piatra Neamţ, inclusiv realizarea de piste pentru biciclete, respectiv Reorganizarea coridorului principal de mobilitate urbană pe axa est-vest (Bulevardul Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Traian) în valoare de 26.660.435 lei şi Modernizare coridor integrat de mobilitate est-vest – Strada Mihai Viteazu în valoare de 14.549.926 lei. Cel de-al treilea proiect are tiltlul Implementare sistem de management inteligent al traficului în Municipiul Piatra Neamţ şi este în valoare de 35.218.942 lei.

„Astăzi am semnat contractele pentru finanţarea a trei proiecte foarte importante pentru Piatra Neamţ, prin a căror implementare vom moderniza principalele artere din municipiu şi vom creşte gradul de siguranţă al tuturor participanţilor la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau biciclişti. Ne dorim ca pietrenii să aleagă mijloacele de transport cele mai puţin poluante şi pentru aceasta vom asigura toate condiţiile şi îi vom încuraja pe cei care se gândesc la mediul înconjurător.

Toate proiectele beneficiază de finanţare nerambursabilă în proporţie de 98%, contribuţia municipalităţii pietrene fiind doar de 2%. Am mai spus-o: fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemîna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile şi din acest motiv ne batem pentru fiecare cent nerambursabil care poate fi adus în oraşul nostru”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending