Contactează-ne

Actualitate

Roman: Scad impozitele la deţinătorii de terase

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cauza crizei economice provocată de coronavirus, proprietarii de baruri şi restaurante au fost grav afectaţi ■ primăria propune consiliului local diminuarea cu 50% a taxelor pentru terase ■

Primarul Lucian Micu a convocat pentru 12 iunie o şedinţă a Consiliului Local Roman, propunînd aleşilor şi un proiect de hotărîre prin care se propune reducerea cu 50% a taxelor pentru terase, începînd cu 1 iulie.

În referatul de aprobare a documentului, unul iniţiat de Direcţia Juridică, se explică necesitatea adoptării lui, în condiţiile în care în care, în timpul stării de urgenţăşide alertă proprietarii au fost nevoiţi să ţină închise localurile.

Şi după deschiderea teraselor, numărul de clienţi deserviţi este mai mic, în condiţiile impuse de distanţarea socială. „După intrarea în vigoare a acestor norme, la nivelul Primăriei Roman s-au primit mai multe cererei de la diferiţi agenţi economici deţinători de terase pe domeniul public, prin care se solicită acordarea unor facilităţi fiscale de către autoritatea publică locală, fie prin scutirea, fie prin reducerea cuantumului taxei de ocupare a domeniului public.

În acest moment, potrivit prevederilor HCL nr.252/2019 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2020, taxa pentru ocuparea locurilor publice pe trotuar, pentru vînzarea de produse sau servicii diverse pentru anul 2020 este de 0,8 lei mp/zi pentru zona I, 0,7 lei m/p/zi pentru zona II şi 0,6 lei mp/z pentru zona III. Cum din cauza reducerii numărului de mese în vederea asigurării distanţării sociale impuse pentru pentru limitarea riscului de răspîndire a coronavirusului încasările agenţilor economici se vor diminua în mod corespunzător, apreciez că se impune luarea unor măsuri de susţinere a acestora şi reducerea cuantumului taxei pentru ocuparea domeniului public cu 50% în anul 2020“, a susţinut primarul Lucian Micu.

Conform proiectului de hotărîre propus dezbaterii şi aprobării Consiliului Local, prin articolul 1 „Se aprobă reducerea cu 50%, în anul 2020 a taxei pentru ocuparea domeniului public cu terase faţă de cuantumul aprobat prin HCL nr. 252/2019 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2020. Taxele care se vor încasa pentru terasele menţionate la alin.(1), începînd cu data de 01.06.2020, sînt următoarele: Zona I – 0,4 lei/mp/zi; Zona II – 0,35 lei/mp/zi; Zona III – 0,3 lei/mp/zi; Pietonal Ştefan cel Mare – 0,2 lei/mp/zi“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Guvernul PNL alocă bani pentru 16 localități din județul Neamț pentru elaborarea sau actualizarea Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Contractele de finanțare pentru Programul privind elaborarea și/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) şi a Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU) au fost aprobate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru mai multe localități din județul Neamț.Suma totală va fi de 362.728 lei.

Este vorba despre Alexandru cel Bun, Bahna, Bârgăuani, Ceahlăul, Crăcăoani, Drăgănești, Dumbrava Roșie, Gâdinți, Gârcina, Moldoveni, Români, Ruginoasa, Sagna, Stănița, Tașca și Timișești.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a întocmit un punctaj în baza unor criterii, pentru fiecare criteriu fiind acordat un punct. În raport cu suma alocată (de 18.000.000 lei) și cu numărul total de puncte (3.073 lei), a fost stabilită valoarea pentru fiecare punct (5.857,47 lei). În funcție de numărul de puncte obținut de fiecare UAT în urma analizei, a fost alocată, proporțional, suma aferentă.

Sumele acordate localităților din Neamț sunt următoarele:

 • Alexandru cel Bun: 30.383 lei
 • Bahna: 11.055 lei
 • Bârgăuani: 30.383 lei
 • Ceahlăul: 30.383 lei
 • Crăcăoani: 24.526 lei
 • Drăgănești: 8.493 lei
 • Dumbrava Roșie: 24.526 lei
 • Gâdinți: 12.811 lei
 • Gârcina: 30.383 lei
 • Moldoveni: 24.526 lei
 • Români: 24.526 lei
 • Ruginoasa: 26.781 lei
 • Sagna: 30.383 lei
 • Stănița: 4.518 lei
 • Tașca: 30.383 lei
 • Timișești: 18.668 lei
Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţ “specializat” în case de vacanţă, arestat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un bărbat de 37 de ani, din Dămuc, a fost arestat preventiv, după ce anchetatorii au dovedit perseverenţa lui în spargerea caselor de vacanţă şi maşini.

Ajuns în faţa judecătorilor, inculpatul a cerut clemenţă şi a cerut o măsură mai blîndă, arestul la domiciliu. „Respinge cererea de luare a măsurii arestului la domiciliu, formulată de inculpat.

Admite propunerea Parchetului. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Chindea Florin, cu antecedente, cercetat pentru săvîrşirea mai multor infracţiuni de: furt calificat în formă continuată şi tentativă de furt calificat (…) pe o durată de 30 de zile, începînd cu data de 02.08.2020, pînă la data de 31.08.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Bicaz.

Decizia instanţei de fond de pe 2 august 2020 nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Neamţ. Inculpatul era bănuit de furturi în Bicaz Chei şi Dămuc.

„Pe 1 august, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurală Bicaz au depistat într-o zonă împădurită de pe raza localităţii Bicaz Chei, un bărbat de 37 de ani, din Dămuc, bănuit de comiterea a şapte infracţiuni de furt din auto şi din case de vacanţă, în perioada 20-31 iulie a.c.“, a comunicat Poliţia Neamţ. În urma activităţilor desfăşurate, aproximativ 60% din prejudiciul cauzat a fost recuperat.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Spitalul Judeţean, redeschis pentru a fi… închis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este efectul creşterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Trei săptămâni sau chiar mai puţin, atât a durat “minunea” redeschiderii Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru bolnavii non-COVID 19. Anunţul redeschiderii spitalului a fost făcut pe 13 iulie, după “lupte seculare” care au presupus “tone” de adrese între DSP şi Ministerul Sănătăţii, spital, prefectură… etc.

Şi după ce foarte mulţi nemţeni s-au plâns că mor acasă, bolnavi fiind cu alte afecţiuni, iar personalul de la Spitalul Roman s-a plâns că moare de epuizare dat fiind că toate cazurile ajungeau la unitatea sanitară din oraşul de la malul Moldovei. La momentul respectiv în spitalul judeţean erau 29 de pacienţi COVID.

Tot luni, dar 3 august, prefectul de Neamţ, alături de reprezentantul DSP Neamţ, a anunţat că SJN redevine spital exclusiv pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus. Între timp, în spital sunt 170 de pacienţi COVID şi 138 suspecţi. Dintre bolnavii cu noul coronavirus, patru sunt la Terapie Intensivă. Alţi 42 de pacienţi confirmaţi pozitiv se afla internaţi la Spitalul de la Bisericani. Capacitatea maximă a spitalului din Piatra Neamţ ar fi de 550 de locuri (plus 25 la Terapie Intensivă), potrivit DSP.

În cele trei săptămâni în care bolnavii de COVID 19 au ajuns de la 29 la 170, nemţenii s-au certat pe purtatul măştii sau s-au relaxat bine de tot. Prin oraş sau prin alte destinaţii de vacanţă. Mai bine, dacă era cazul, şi-ar fi căutat de sănătate pentru că de miercuri 5 august la Spitalul Judeţean nu vor mai avea ocazia, în condiţiile în care în unitatea sanitară nu vor mai avea loc decât pacienţii non-COVID aflaţi în stare foarte gravă şi care nu vor mai putea fi mutaţi în alte spitale.

Citește știrea

Trending